Колко ориз трябва за една пълнена чушка

• 7 133
  • 28
  •   1
Отговори
Винаги съм определяла на око количеството на продуктите за готвене. Rolling EyesНо и никога не съм готвила за много хора. Сега ми се налага и се замислих как трябва да се определи колко суров ориз трябва да се сложи за една стандартно голяма пълнена чушка.Колко картофа трябва да се сварят за картофена салата за 10,15 или 25 човека ,например. Сигурно това го има в рецептурите на професионалните готвачи-помогнете с практически съвети.   chefНе видях подобна тема, затова пускам нова,. Ако съм пропуснала -моля за извинение.

# 1
  • In a surreal moment!
чакай сега ...ти сподели какво си намислила да сготвиш и за колко човека , пък ние ще ти помогнем да си прецениш нужните продукти...въпроса ти е много относителен и така на прима виста е трудно да се отговори

# 2
Трябва да сготвя супа/може би таратор,че най-лесно/,пълнени чушки с кайма и ориз и пилешки пържоли с гарнитура от картофена салата с пресен лук за 12-14 човека. Принципа ,че ще стигне само когато остане-ми е ясен, но не мога да преценя количеството на продуктите/ориз,кайма и картофи/,които да купя и подготвя.А и би трябвало да има някакви стандарти все пак-нали не всичко е "трънско око" Laughing

# 3
  • София
Ми значи душа то точна мярка няма оти нал разбираш от чушка до чушка разлики колкото искаш. При мен например винаги ми е оставала от сместа. И като ми остане прибирам си я в хладилника и после пък си правя корейска мусака. То по добре да ти остане отколкото да не ти стигне.

А иначе ако си готвила пълнени чушки па карай по реципрочната система. Колкото продукти са ти отишли да речем за осем голями чушки и там нали преизчисляваш за 24 чушки и готово.

То иначе едно време имаше един БДС и май за ресторантите имаха някакви пропорции ама тука вече да се изкажат професионалните готвачи. За картофената салата вече зависи колко количество предвиждаш за човек, ако е примерно за гарнитура значи по един среден картоф на човек, ако е за мезе там по един голям.

# 4
На мене една водна чаша сух ориз ми стига за 11-  12 сравнително големи чушки.
Значи на една чушка й се полага по 1 единайста- дванайста водна чаша ориз.... Grinning
На това количество ориз слагам 250- 300 гр. кайма.
Следователно, за една чушка е нужно
....момент да сметна....среднопропорционално-
275:11.5=23 цяло и 913 гр. кайма.... Crazy
За салатата- кило и половина картофи ще ти стигне.
....пък и да не стигне, нали ще има и таратор?
Него го направи повечко. Примерно от три кофички кис. мляко.
На една кофичка мляко, слагам една средно голяма краставица
и кофичка и половина вода.
Ама ти можеш да сложиш и две. Peace

# 5
  • Стара Загора
Малиии, Руске, как успя таквиз сметки да удариш.  Mr. Green

А по темата - аз ползвам технологията на свеки - колкото броя чушки, толкова на брой супени лъжици ориз.
Пак остава, ако чушките са по-малки, ама горе долу се получават нещата.

# 6
Цитат
275:11.5=23 цяло и 913 гр. кайма....
  hahaha
Към авторката:И да сложиш всичко по грамаж. Laughing

# 7
На една 15- см чушка слагам към две равни супени лъжици ориз.

# 8
На една чушка - една лъжица ориз. За 10 чушки - 10 лъжици. Аз винаги слагам по една отгоре накрая, за резерва.

# 9
  • София
Аз все пак да се допълня. С изключение на кестовете там и разни ми ти други сладкиши винаги ли пък всичко ви е излизало точно по рецепта ?

# 10
  • София-Младост
На една чушка - една лъжица ориз. За 10 чушки - 10 лъжици. Аз винаги слагам по една отгоре накрая, за резерва.
Не  е ли много това количество ориз?! Аз на пакетче кайвма от 250гр. слагам шепа ориз.

# 11
  • 5 етаж в ляво
аз слагам на 0.500 кг.кайма -малко по малко,т.е. непълна ч.ч.ориз.Не обичам много оризено,да се усеща кайма все пак,и с това количество пълня точно 7 чушки.Понякога и 6 зависи колко са големи,но да ги кажем 6-7 бр.Оттук нататък,си направи сметка колко кайма и  колко ориз. Wink Съвсем скоро готвих за 14 човека и за гарнитура правих картофена салата,като 2 кг.картофи ми бяха напълно достатъчни,като те бяха като гарнитура към основното.Както са ти казали,ако е за гарнитура/аз сложих в чиния по 1-2 с.л./по малко картофи,а ако е за мезе или аккто там искаш предвиди поне 3 кг. Thinking

# 12
  • София
....
Не  е ли много това количество ориз?! Аз на пакетче кайвма от 250гр. слагам шепа ориз.

То естествено си зависи от предпочитанията. Моятя прабаба например на времето от 4 кебапчета направи супа топчета и 6 кюфтета (верно малки, че бяхме се деца). В топчетата яко ориз, в кюфтета още по яко хляб и ела да видиш дали няма да стане.  Laughing

# 13
  • София-Младост
....

То естествено си зависи от предпочитанията. Моятя прабаба например на времето от 4 кебапчета направи супа топчета и 6 кюфтета (верно малки, че бяхме се деца). В топчетата яко ориз, в кюфтета още по яко хляб и ела да видиш дали няма да стане.  Laughing
Наистина си е до предпочитания, все пак са пълнени чушки, а не чушки с кайма или чушки с ориз.  Wink

# 14
На една 15- см чушка слагам към две равни супени лъжици ориз.
Тва за колко широка в дебелата си част чушка важи? newsm78

Последна редакция: пн, 13 юли 2009, 14:22 от Руска

Общи условия

Активация на акаунт