Има ли писатели във форума?

• 7 836
  • 163
  •   1
Отговори
# 15
А аз да отговоря на авторката. Ако имаш идея за книга и нещо написано, може би няколко глави или даже целия текст, започваш да си търсиш издател. В издателствата работят редактори, които могат да преценят дали четивото ти става и дали евентуално ще има пазарен успех със съответната реклама, разбира се. Можеш да се довериш и на независим редактор, който да прецени текста - става ли въобще, има ли нужда от промени и т.н. По принцип издателствата поемат разходите по отпечатване и разпространение. Ти подписваш договор или за хонорар, или за процент от печалбата.  В повечето случаи издателствата работят с автори, които вече познават. Но винаги има първи път...
Обикновено някои поети сами си плащат за издаване на книжки, просто за поезия почти няма пазар. Но проза, документални книги, мемоари и пр. се купуват. Пример - всички мутренски поредици и мемоари, които издава "Милениум", т.е. "Уикенд".

Драматеа, например книгите на Людмила Филипова. Това се сещам на прима виста. Но има още много.

# 16
Всъщност още не си започнала да пишеш? Започни. Направи си блог, регистрирай се в някои сайтове, прати свои неща в литернет, ако стават- сигурно ще ти ги публикуват. Чети другите какво пишат. Влез в кръга на пишещите, нали после трябва да има кого да поканиш на представянето на книгата си и на кого да си подариш бройките (обикновено сам си ги разпространяваш). Първо работи за името си и ако имаш някакви възможности, после то ще работи за тебе. Успех!

# 17
Драматеа, например книгите на Людмила Филипова. Това се сещам на прима виста. Но има още много.

Мразя въпросите от типа "А знаеш ли кой е мъжът й?", но не мога да се сдържа. Мисълта ми е, че собствената инвестиция на автора вероятно може и да не е във вид на парични средства, но тогава действат други фактори - лични познанства и контакти  Simple Smile. Казвам го без каквато и да е зла умисъл, просто констатация, в края на краищата всеки използва тези ресурси, които има  Grinning

# 18
При нас автори са си плащали, за да бъдат издавани, един вид престиж, нищо че от никой няма да се чете после "творбата". Всъщност тиражът не се и продава, а се подарява на определен кръг от приближени на автора. 

Голяма част от тези автори вероятно са университетски преподаватели, които принуждават студентите да им купуват ,,произведенията".

# 19
  • София
При нас автори са си плащали, за да бъдат издавани, един вид престиж, нищо че от никой няма да се чете после "творбата". Всъщност тиражът не се и продава, а се подарява на определен кръг от приближени на автора. 
Голяма част от тези автори вероятно са университетски преподаватели, които принуждават студентите да им купуват ,,произведенията".
За университетските преподаватели е ясно - почти всички изискват да им се купуват учебниците.
Имах други книги предвид, не учебници. Просто някои хора искат да си начешат егото  Peace И си плащат, за да си издатат книга, която после подаряват, защото никой няма да даде пари, за да си я купи  Wink

# 20
А, би ли казала колко горе- долу се заплаща за белетристика от порядъка на 200-300 страници, ако не е тайна разбира се!

# 21
Към авторката на темата: Ако имаш нещо написано, готово и си дебютант, най-лесно е да отпечаташ книгата си, спечелвайки конкурс. Напоследък се нароиха много такива конкурси, особено за дебютни книги и в областта на поезията, и на прозата.
Онова, обаче, което е подводният камък в тези конкурси е липсата на каквато и да било заинтересованост от страна на издателите и организаторите за разпространението, което, разбира се, опорочава цялата идея, но ако искаш да видиш произведението си на хартия, това е един евтин и нелош вариант.

И стига с тая Л.Ф., че ми оживя на пъпа вече  Crazy . Няма тема без нейно участие, а е толкова посредствен автор.

# 22
  • София
А, би ли казала колко горе- долу се заплаща за белетристика от порядъка на 200-300 страници, ако не е тайна разбира се!
Не е тайна, но не е лесно да се отговори. Може да струва и 500 и 50 000 лв. Зависи от редица неща. Това че е белестристика примерно няма кой знае какво значение, освен че е значително по-лесно като предпечат и 200-300 стр. могат да се обработят за не повече от 3 дни (като и тук зависи от компютърната грамотност на автора, т.е. в какъв вид ще ти предложи творбата си). От голямо значение е тиражът. Късите тиражи (до 500 бр.) излизат много скъпо. От 1000 бр. нагоре падат значително като цена. Видът на хартията също е важен (т.нар. вестникарска или бяла, картон на корица и пр.). Печатницата също е от значение. Малките печатници са живи обирджийници. Ние работим с най-голямата и там отстъпките са значителни (колкото повече печатим, толкова по-голям процент отстъпка получаваме).
Имай предвид, че всяко издателство си има политика. И нещата са доста относителни. Да не говорим, че ако стигна дотам, че да напиша книга, нямам нужда от издателство, за да си я издада  Mr. Green Защото мога да го направя сама Grinning (с уточнението, че само мога да я подарявам, но не и да продавам  Mr. Green)

# 23
Надявам се Василиса да се появи да каже нещо. Тя е единственият издаван писател, за който се сещам, че пише във форума.
Аз имам издадена книжка, не литература, идеята за нея беше на издателката, аз се съгласих да я напиша, тя си пое разходите по издаването и разпространението, аз получих хонорар.

# 24
Тъй като има съскане по адрес на Людмила Филипова, ще ви дам още примери за български писатели, издадени наскоро.
Изабела Шопова „На изток – в рая” - Колибри, много уважавано от мен издателство.
Светлана Дичева "Мона и Магелан", също Колибри.
Елена Алексиева "Тя у тук", също Колибри. Елена има още романи.
И т.н....

# 25
Divana, какво показват примерите ти, че се издават български автори, че са добри книги, че за издаването на тези книги издателството е платило или че авторите са си платили, за да им издадат тези творби?

# 26
Издателството е платило. Горното са книги, за които съм получавала покани за представянето им от издателството.
А за Людмила Филипова си спомням, че едната от книгите й се продаваше с тиража на 24 часа и нейния хонорар отиде за двойки, които имат нужда от ин-витро. Т.е. не тя си плаща, а напротив - плащат й.

# 27
  • София
Съвсем нормално е да плащат на вече утвърден автор. Но за начинаещ си е ходене по мъките.
Аз съм правила представяне на книги на Йордан Радичков, Вера Мутафчиева, Н. Йорданов, Ивайло Петров - там бяха големите пари наистина. Мутафчиева беше изключителна личност, страхотен пич! А най-скъпият ми автограф е от Радичков.
Моят предишен шеф (собственик на издателството) е писател. И ако си нямаше издателство, за да си публикува произведенията, надали някой щеше и да чуе за него. А е добър писател, фенка съм му.

# 28
Понякога е въпрос на шанс всичко. Да не забравяме, че Джоан Роулинг трудно е намерила издател за първата част на Хари Потър...

# 29
Да. Но с Бг приключих. Обяснили са ти доста обширно. Мога да добавя, че трябва да разбереш първо крайната си цел. Какво искаш да постигнеш с книгата. Много родители раждат деца и не се и замислят, че детето им си има лична съдба и може да повлияе с нея ако не на милиони, то поне на още 1-2, които пък да въздействат на милиони....

Наскоро разбрах, че под влияние на моя книга една девойка се усмелила и издала в Лондон.. Мнозина прописаха и то добре...

А ако целта е печалба, нужен ти е добър агент.

Пиши! И преди всичко - Чети!!!

Общи условия

Активация на акаунт