Любители на кучета-9

• 60 819
  • 752
  •   1
Отговори
# 60
Ерота, благодаря за отговора! Не съм наблегнала на този факт в поста ми, но съм гледала 4 кучета при моите родители, петото си живее с тях. Мога книга за тях да напиша, толкова емоции и приключения съм имала. За съжаление имаше серия от трагични инциденти с тях, за което ние нямаме вина. Последният ми кокер издъхна преди 6 години в ръцете ми от левкемия, развита много бързо вследствие на катастрофа. Още ми е пред очите, за съжаление си спомням и последните дни, когато се грижех за него буквално денонощно, забравяйки какво е сън и храна. След него майка ми си взе и още си гледаме прекрасно кротко куче, което прибрахме от улицата (после разбрахме от кой е натирено и че майката е сетер) - е комбинация от по-послушно и умно куче не бях гледала, само от поглед разбира и се подчинавя. Все пак нея не я чувствам като мое куче, защото не живея вече с тях и не ми е влезнала така под кожата. Аз не се притеснявам от съжителство на куче и бебе, знам че децата се радват много, после това и много възпитава.
Дори повече се притеснявам, че в момента нямам време за куче, както писах и двамата с мъжа ми работим на пълен работен ден, и кучето ще е затворено вкъщи... Харесваме ретривърите, но ми се струва, че ще се измъчва в апартамент, както и всички по-енергични ловни породи. Тази "косматка", която харесах по обява, е тамън точния размер Simple Smile) Имам слабост към мъжките кучета, но сега бих взела женско, защото слушат повече и се подчиняват по-лесно.

# 61
Alexiana,извинявай,наистина съм пропуснала,че имаш опит Blush
Съжалявам за кокерчето и останалите кученца  Confused

# 62
Alexiana, ако съпруга има резерви към идеята, добре чуй аргументите му. Сама съзнаваш, че отглеждането на куч си има редица ограничения и недостатъци. Ако се предполага, че ще се грижиш за него предимно сама, прецени дали ще можеш да отговориш на изискванията на животинката.
Не забравяй, че въпроса си има и чисто финансова страна - подръжка, хранене, не дай Боже лекари. Сумата годишно може доста да набъбне. Някъде по предните страници ли в края на предишната тема бях писала за това.
50 сантиметрово куче (при холката) си е бая едро  Simple Smile
Не знам дали можеш да направиш обективна оценка на поведението на кучицата. Куче на тази възраст вече има изградени навици и поведение. Ако има нещо, което не харесваш, то превъзпитанието и обучението ще е твоя отговорност. При най-малко съмнение за излишна доминантност или агресия, не бих го взела, предевид това, че в един момент ще му се наложи да съжителства с бебче. Снимките, които си виждала няма да са ти от полза. Не бих разчитала само на описанието на сегашните му стопани. Поведението крие множество рискове, трябва да сте наясно какво вкарвате вкъщи, със или без бебе.
Не на последно място, женското куче се разгонва - това си е проблемен период 2 пъти годишно. А за бременна би бил още по-проблемен. Предвид, че е безпородно, бих го кастрирала (което си е още един разход и време за грижи в следоперативния период) - добре и за него, и за мен. Ако не я кастрираш я изпуснеш и се заплоди ... не ми се мисли...

# 63
Аркана, права си за всичко. Въпросното куче вече е кастрирано, което е плюс и е най-разумното като се има предвид, че е без порода, защото такива кучета трудно се дават, това е всеизвестно. Паричният въпрос не проблемен също. Разбира се, че няма да го взема преди да го видя. Сега кучето живее с други животни, достатъчно имам наблюдения, за да се ориентирам дори така, че не е агресивно. Възраст една година е добра с оглед на това, че хигиенните навици са овладяни и трябва да е минал периода да гризе всичко, което види. Моите опасения са по-скоро как ще го приемем след като не сме го гледали от малко. Тогава грижите са много, но се развива голяма емоционална близост, освен това от рано взимаш обучението му в ръце. Мен наистина това ме притеснява какви навици и нрав вече има и как ще ни възприеме нас, след като вече е свикнало с други хора и те си го гледат прекрасно. Малко реагирам в момента от съжаление и подбуда "да спасим кучо, което никой не иска", а такива кучета има стотици в приюти и кучкарници  Confused Иначе съм изкарала късмет с мъж, който ми помага в абсолютно всичко.
П.С. Забравих - твоето куче и бебета са прекрасни, сутринта дори показвах снимките на мъжа ми, той е гледал ротвайлерка преди!

# 64
Днес ходихме на лекар маминка вече е добре в понеделник ще ходим семейно на бебчетата ще правим ваксина а на мама контролен преглед .Днес правихме снимки на мъниците качеството е отвратително че изтървах апарата и ще трябва да го носим на ремонт .
www.snimka.bg/album.php?album_id=387999&pid=13765690

# 65
  • Шотландия
Алексиана, моето куче е бордър коли, доколкото разбрах от един кучешки форум, порода, която рядко се среща. Ако твоето куче е микс с тази порода, е добре да знаеш нещо повече за нея. Кучетата са селектирани за овчарски кучета в Шотландия и Англия - подчертавам го, защото по тази причина много трудно понасят жегите - както е известно, в Шотландия е доста хладно и всеки ден вали. Моят Шаро при температура 19 градуса (днес), с вятър, вече диша тежко и лежи по хладния цимент из двора или в къщата - тя, за щастие, е доста хладна. Когато е горещо и се налага да е навън - напр. пътуваме нанякъде, бил е в колата на жегите с нас по-дълго - получава  разстройство, след което му спирам нормалната храна, минава на ориз с пиле за ден-два, колкото се наложи. Не обича да го пръскам с маркуча, та се налага да го бърша с влажни кърпи или ръка. Обича да го къпя, обаче - след първоначалния зор, та понякога просто влизаме в банята и го оставям мокър да изсъхне.

Изискват много физическа активност - като казвам много, имам предвид много. Сутрин задължително се извежда на поне половинчасова разходка с колело - т.е. мъжът ми кара, той тича до колелото. Като се стигне до голф-игрището на около 2 километра, се пуска там - има храсти, из които живеят зайци - той ги гони и ги "прибира" - това е заложено в породата. Обикаля всички храсти в галоп няколко пъти, след това продължава и т.н., с една дума, през този половин час или 40 минути ТИЧА непрекъснато. Дава му се вода като се прибере и понякога се храни, в зависимост от графика ни през деня. Следобяд се извежда отново няколко пъти. Имаме хвърлячка с тенисна топка - за да може ние да хвърляме топката надалече, той да тича и да я носи обратно, иначе не можем да му смогнем на нуждите от движение. Това става, независимо от времето. Няма вятър, няма дъжд, няма сняг, няма студ - абсолютно винаги. На него времето не му прави впечатление, защото има два слоя косъм - по-къс и по-дълъг, който се сменя два пъти годишно - пролет и есен. Килимите са непрекъснато в косми по време на тоя период, просто няма отърване, ходиш си с прахосмукачката непрестанно. Ако имате мокет като нас... не ми се говори. Аз го реша почти всеки ден със специална четка, за да си спестя малко упражнения с прахосмукачката.

Иначе са много добри. Не са най-добрата порода за малки деца, за съжаление. Според източниците, понеже са селектирани да прибират овцете, го правят и с малките деца. Понеже нямат ръце, погризват хората по глезените, като казват, че прехвърлят инстинкта си на децата. Нашето куче е много добре ситуирано в семейната глутница, знае си мястото и вече не се опитва да ни гризка по глезените, както правеше в началото, като си играехме и се гонехме, но докато беше по-малък, това си беше проблем. Трябва да си сигурна, че ще го възпитате добре дотогава. Не пишеш на каква възраст е.

Пиша всичкото това с желание да ти помогна и да ти кажа повече за възможните трудности, които може да имаш - а не да те откажа. Ако чувстваш, че на това куче му е "писано" да бъде с вас, вземете го, но е добре да сте наясно отначало с какво се нагърбвате.

И мен ме притеснява това, че кучето трябва да стои затворено в апартамент толкова дълго време - преценете къде ще го оставяте. Нашето стои вече - на година е, но при положение, че сутринта е изморено, преди 7 часа, след това спи, докато се прибере някой, обикновено около обяд или в най-лошия случай около 3 часА. Има играчки за занимавка - конус и топка с дупки, в които се слага храна, за да се занимава - или нещо друго за дъвчене, за да не почне да дъвче нещо непозволено.

Много дълго стана, дано съм помогнала.  Hug

Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 19:01 от Millla

# 66
Мила, благодаря много за поста ти! Тези дни четох малко за породата бордър коли, защото собствениците ми казаха, че това куче според тях има кръв на коли и прилича на бордър, но едва ли има кръв на бордър коли, като се знае колко са редки в България, дори мислех, че няма такива кучета тук. Четох, че една жена в Германия си купила за бордър колито ....14 овце извън града, за да може то да се занимава с тях. Наблюдавала съм други колита обаче и не ми изглеждат толкова подвижни.
Вече почти се отказах от кучаната, тендираме да вземем куче, което да е с нас от малко, знаете какви са плюсовете. Вече малко ми е "на сърце" въпросната косматка и още не съм решила окончателно. Аз толкова обичам животните, че на мен всички са ми на сърце Simple Smile). По принцип това, което писах - че кучето ще трябва да живее с нас в апартамент, действително ме притеснява, защото аз мисля и за него, не само за моето удоволствие да имам куче. Предимството наистина ни е вилата, която е буквално в гората, но е на 20 километра от София и смятаме все по-често и по повече да стоим там - вечер през седмицата, уикендите там, при което съм си мислела, че ако отидем четвътък вечер, кучето може да се приучи да стои в петък през деня само на двора докато се приберем и да сме там целия уикенд.

# 67
  • Шотландия
Мила, благодаря много за поста ти! Тези дни четох малко за породата бордър коли, защото собствениците ми казаха, че това куче според тях има кръв на коли и прилича на бордър, но едва ли има кръв на бордър коли, като се знае колко са редки в България, дори мислех, че няма такива кучета тук.
Хехе, чак ме разсмя с оная булка, дето си купила овце, заради кучето... Дет се вика - имам копче от балтон, та да си купя балтон за него.  Joy Виж тука още колита, дето са черни или черновати - може да не е точно бордър:
http://puppydogweb.com/caninebreeds/collies.htm
http://www.smoothcollieclub.com/SCC_Open_Show_2009_Group_copy.jpg

# 68
Здравейте,от скоро ви чета и съм кандидатка да се присъединя към вашата компания.
Скоро,надявам се, и аз ще съм собственичка на кученце. Моето семейство с нетърпение очаква деня в който ще си вземем нашето приятелче. Вчера го видяхме за първи път. Всички в къщи имахме огромно желание да си вземем йоркширски териер-което по едно време се оказа "мисия невъзможна", много скъпи са. Ето,че си намерихме, по-евтинко,без родословие. Зная какво ще кажат някой хора, собственици на йорки,прочетох почти всичко в нета по въпроса. Всички казват,че не трябва да се купуват евтини кученца,че това не е породисто животно, нооооо кво да се направи като искаме пък не можем да отделим толкова много пари.
Та на въпроса. Ако може някой да ми даде първоначални съвети. Аз имах болонка,която миналата година почина от старост-на 17 год. Гледала съм куче,но малко куче вече не помня какво да направя най-напред. Кученцето е на 75 дни в момента,но днеска ще му слагат втората ваксина. Собственика каза,че може да го даде след седмица,защото имало проблем веднага след ваксината. Нещото което ме смути-за малко, е че в момента кученцето е с доста рехава козинка, а на снимките на кученца от тази порода са доста надарени откъм косми. Собственика казва,че по това време сменят бебешката си козина. Дали е така? Аз все пак когато го взема ще го водя на доктор,ама и да попитам.
Надявам се,че ще мога да намеря поддръжка във вашите редици и да питам,когато се притесня за нещо. Поздрави!

# 69
 Alexiana, напълно подкрепям мнението на Erota. Допълвам, че според мен, по-лесна за кучето е постепенната промяна.
 Пишеш за липсата на свободно време, но дълбоко се съмнявам, че повечето стопани на кучета са по-малко заети на работа. Съмнявам е и за друго, че би се намерило куче, на което да не му харесва да е нон-стоп навън, или такова което, ако е живяло и в апартамент и в къща с голям двор, да предпочете първото.
Arcana, според мен изказваш твърде крайно мнение, което не го прави невярно. Кучето е достатъчно младо за да привикне на нова обстановка, хора, навици ако щеш.
 Alexiana, многото мислене винаги създава много съмнения. А относно отношението на половинката - когато правихме планове с мъжът ми, Чарли беше вече почти на година, първо категорично отхвърли идеята да живее сред килим от косми. Когато забременях настояваше да го оставим някъде за малко и малко преди да дойде този момент, ми сподели, че вече го обича  Hug. За мен никога е е съществувала диемата бебето или кучето и съм щастлива, че мога да си позволя да съвместявам и двете. Кучо е малко ощетен откъм внимание, но съм убедена, че това е временно явление.
 П.П. Самият факт, че ги лишаваме от естесвената им среда, като ги задължаваме да делят и без това тесните ни жилища ме  Sad Sad.

# 70
Здравейте, момичета, благодаря ви, че изказахте мнения и опит по "моя казус", който вече е пред своето решение. Обмислих всички плюсове и минуси на ситуацията, съобразих се с мнението на половинката и стигнахме до извод, че към семейството ни се присъединява още един член - кучешки Simple Smile Обаче се насочихме към куче - бебе, вече говорих със собственичката на женското куче и ще видим мъничето след две седмици. Ако нещо не се обърка, го взимаме през септември (сега е новородено). Така че най-вероятно скоро се присъединявам и към вашата група Simple Smile
Мила, сериозно го пречотох това - явно жената има възможност и си е позволила тоя "лукс" заради кучето, доколкото разбрах овцете били само и единствено за "забава" на кучето, което иначе било градско  Joy
Кларис, права си за мисленето, но не е излишно  Sunglasses Все пак става въпрос за нов почти "равноправен" член на семейството. Дилемата ми не беше бебе или куче, а "кога кучето", защото другото не зависи изцяло от "нашите" планове.

# 71
... П.С. Забравих - твоето куче и бебета са прекрасни, сутринта дори показвах снимките на мъжа ми, той е гледал ротвайлерка преди!
Благодаря!
Ще чакаме да честитим новото членче на семейството!
klarisss, разбира се, че мнението ми е правилно! Laughing Крайно не бих го нарекла. По-скоро е директно. Така и трябва да бъде! Свалям шапка на всички, готови да приемат безпородно (или породно) в семейството си - няма значение дали го спасяват, осиновяват, прибират от улицата, познати, непознати, приют или където се сетиш. Въпросът обаче "годна ли съм АЗ да бъда СТОПАНИН, не собственик, на ТОВА КОНКРЕТНО куче/порода?" е отделен. Бройката на захвърлрените и зарязани бивши домашни любимци доказва, че има доста негодни ... разбрали по-късно, че туй нЯщо не ги кефи, не могат да го гледат, хранят, лекуват и пр.
Твърдо смятам, че въпросът "да" или "не" трябва да се обсъжда директно, без излишни емоции. Кучето (в случая; важи за котки, рибки, канарчета ако щеш) трябва да носи удоволствие на стопанина си. Не да е в тежест, не да ограничава, не да поставя съмнения. За целта стопанинът трябва да е наясно с какво се захваща. Понякога при избора на домашен любимец, всички сме склонни да пропускаме част от негативите. Някой ми ги поднася сдъвкани и изплюти, но малко по-директно, отколкото ми се иска да чуя? Нищо лошо! Така мисля аз.
Като стопанин и развъдчик НЕ смятам, че всяко куче е за всеки човек! Пак като стопанин и развъдчик (на толкова агресивната, видите ли, порода Ротвайлер, а това е такава глупост, че ми се надига!) съм твърдо убедена, че поведението, нрава, възрастта и ИЗИСКВАНИЯТА като цяло на КУЧЕТО са от ръководещите фактори при избора. Евала на Alexiana, че преценява позитивите и негативите ПРЕДИ да действа.

# 72
  • Варна
Здравейте на всички,Нашето търсене на кученце се увенча с успех и другата седмица ще си имаме бебе чихуа хуа на 40 дена,,Последно когато гледах куче беше преди около 17год, имахме пинчер а сега така се притеснявам дали ще се справя,Та ако може да ми помогнете поне с отговори на някой въпроси като например с какво ще е полезно да се храни откога да се къпи и откога да се изкарва навън,Срещу нашият вход има вет,кабинет и днес ходих да говоря с доктора каза като вземем кученцето да отидем да го види и ще ни обясни но бих искала да зная нещо с навиците на тази порода,Децата още не знаят за подаръка им,Синът ми другия месец става на 6г,а рождения ден на кака му мина та сметнахме да им направим общ подарък за който естествено ще се грижа аз но откакто се помнят все милеят по чуждите кученца и сигурно ще онемеят от изненада като го видят вкъщи,Ще ви бъда благодарна и дано не ме сметнете за нахална с моите въпроси,Благодаря ви предварително Hug

# 73
tutune, сигурно децата ще са много щастливи! И аз вече съм позабравила гледането на малко куче, пък и сега ще е по-различно, основната грижа за него - гледане и възпитание е на мен и мъжа ми, така че и аз ще имам въпроси. Като за начало каква по-сериозна книга от отглеждане и въпитание мога да си закупя? Благодаря   bouquet

# 74
  • сусурлево
tutune   aко не си в голям град  извеждай го още в началото да свикне да пишка навън , но по принцип ветеринарите не разрешават докато не мине и последната ваксина и след нея още 14-15 дни

Общи условия

Активация на акаунт