Как да накараме детето да слуша?

• 2 705
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте мами бъдещи и настоящи Grinning!Имам един въпрос,но той е по-скоро към настоящтите майки,макар че ще приема всякакви мнения.Синът ми е на 6г.и догодина живот и здраве ще сме в първи клас Praynigи от там идва моето притеснение.Много е разсеян и не иска да се занимава с нищо свързано с училището-така да се каже.Отказва да учи буквите или числата.....абе по никакъв начин не мога да го накарам да се занимава с нещо от сорта,а не е малък.Искам сега докато са във ваканция от детската градина да започнем да се учим на азбуката да речем-да ама не.Като му кажа :Хайде мамо да направим еди какво си и следва репликата;Оооооооо няма да стане.Моля Ви ако някой може да ми помогне със съвет ще се радвам да чуя всяко мнение. Cry

# 1
Моето дете е малко,не съм се сблъсквала още с този проблем,но се сещам,че сестра ми купуваше книжки за оцветяване с буквички и цифрички и така оцветявайки ги провокираше интересът му.Ако обича тебеширчета,пастели може и с тях да пише буквичките и цифрите.В замунда има и една полезна игра Буквенка,тя е точно за първолаци и е доста интересна.

# 2
  • София
Пробвай с : "Хайде да играем на една нова игра, ще има и награди". Опитай се да му предложиш информацията във вид на някакво забавление. Има много хубави книжки на издателство Фют: http://www.pe-bg.com/?cid=3&search_q=%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B … D1%80%D1%8A%D0%B2, които може да му купиш като подарък и да решавате заедно, без изобщо да споменаваш за учене, просто игра с книжки.

# 3
  • София
той на детска градина не е ли ходил...там имат занятия...предполага се, че поне малко е свикнал..то темата ти е по-точно за Нашите деца...не за тук...

иначе - хубаво е вс да се обръща на игра....с шарени книжки и т.н....ама едно е в къщи, друго в училище....

# 4
Подходът е много важен, не го насилвай в никакъв случай. Пробвай да го обърнеш на игра, купи му килим-пъзел с буквите, някоя книжка, която да е хем образователна, хем пък и интересна. Създай му постепенно някаква програма. Примерно, да си знае, че има половин час дневно, в който трябва да се занимава само с това, но ти бъди до него и се постарай да му е интересно.

# 5
И моя син нямаше особено желание да се занимава с букви и с цифри на възрастта на твоя син. С цифрите и смятането нямахме проблем, но писането на букви и четенето беше голям зор. Лека-полека свикна, че има по половин час на ден писане на чертички, буквички и дори вечер като се прибирах първо тетрадката ми показваше. Винаги получаваше похвала, а и имаше обикновено и допълнителен бонус  Laughing Когато тръгна на училище знаеше цифрите, смяташе до 10, пишеше буквите, малко сричаше /в никакъв случай не четеше/. Така че споко, имате достатъчно време да научите този минимум.

# 6
  • София
Книжките на "Фют" са наистина страхотни, поне моят много се забавлява с тях.

Опитай се да го провокираш, нали се сещаш за Том Сойер  Party. Измисли нещо от сорта: " Еййй, това е много забавно, но ти дали ще можеш да се справиш? Я, справи се, браво, страхотен си! А тази? Тя е трудна, да знаеш!" После , като му стане интересно: "Хайде , стига вече, утре, ако слушаш, пак ще играем с книжките" или " Няма да играем с книжките ако продължаваш така!" Той може да не е сигурен, че иска да играе с тях, ноооо щом му е забранено-ела да видиш!  hahaha

Друго, което на моя му е забавно, са игрите на компа. Има едни игри "Буквенка" и "Цифренка"-много са добри. Синът ми смята по цял час, като сам си пуска играта, никой не го кара. Идеята е да го възприема като игра, а не като задължение.  Peace

# 7
Здравейте мами бъдещи и настоящи Grinning!Имам един въпрос,но той е по-скоро към настоящтите майки,макар че ще приема всякакви мнения.Синът ми е на 6г.и догодина живот и здраве ще сме в първи клас Praynigи от там идва моето притеснение.Много е разсеян и не иска да се занимава с нищо свързано с училището-така да се каже.Отказва да учи буквите или числата.....абе по никакъв начин не мога да го накарам да се занимава с нещо от сорта,а не е малък.Искам сега докато са във ваканция от детската градина да започнем да се учим на азбуката да речем-да ама не.Като му кажа :Хайде мамо да направим еди какво си и следва репликата;Оооооооо няма да стане.Моля Ви ако някой може да ми помогне със съвет ще се радвам да чуя всяко мнение. Cry

Не се кахъри напразно Wink. Аз периодично учех синът си на буквите, но щом го оставех за седмица-две той всичко забравяше. Тръгна на у-ще така да се каже "неподготвен". Там бързо влезе в крак. Научи буквите, цифрите, може да пише и чете. Много е разсеян, но също така е и умен. Ако се подходи правилно към него или към децата като цяло, то тогава резултатите са на лице. Всичко е до време. Остави го да си играе. От това сега има нужда, а после ще-не ще, ще се научи и да пише, и да чете, и да смята. Има деца, които на тази възраст са готови за у-ще, но има и такива на които им трябва повечко време. По трудно оставят игрите и се заемат с уроците, било то и на игра.

# 8
....Опитай се да го провокираш, нали се сещаш за Том Сойер  Party. Измисли нещо от сорта: " Еййй, това е много забавно, но ти дали ще можеш да се справиш? Я, справи се, браво, страхотен си! А тази? Тя е трудна, да знаеш!" После , като му стане интересно: "Хайде , стига вече, утре, ако слушаш, пак ще играем с книжките" или " Няма да играем с книжките ако продължаваш така!" Той може да не е сигурен, че иска да играе с тях, ноооо щом му е забранено-ела да видиш!....  hahaha
Към тези хитринки, да добавя още нещо за провокация. Намери книжки с истории, които биха му харесали. Започни да му четеш и винаги, на най-интересното, казвай "...останалата част утре. Сега съм уморена...."  Wink Това, ще го подтикне да поиска да чете сам. Така де, защо да е зависим и ти да решаваш, кога ще четете и кога не. Ама ха.  Wink
Има и чудесни образователни програмки, като вече споменатите от aunt Ogg, които чрез игра учат детето. Важното е да не му натрапваш материала.

П.П. Относно въпросът ти, как да накараме детето да слуша, признавам си, че не знам. Моето се научи да чете и да прави елементарни сметки, но с дисциплината е скаран. Въобще, това със слушането е голям проблем.   Tired

Последна редакция: пн, 20 юли 2009, 21:20 от Tonita

# 9
Да ви кажа аз как постъпих-въпреки,че повечето от вас няма да приемат метода.Направих им програма  и задължително колкот и да мърмореха сядахме да учим буквите ,да сричаме и т.н.По това време те ходиха тук извън БГ на предучилищна ,където започнаха с 2 нови езика -пак учиха букви ,четене ,писане и математика.За около 4 месеца децата започнаха да четът и пишат на 3 езика ,с 3 различни азбуки.

Тогава преди 8 години нямаше толкова помагала като сега,на малката ,която скоро ще навърши 4 съм и свалила Буквенка,Писменка и Цифренка-та благодарение на тях научи доста неща.

# 10
  • Sofia
Аз си мисля, че на сила нещата не стават. И моята дъщеря имаше един период в който не я интересуваше нищои такова. Но от няколко месеца се вълнува, че ще е ученичка и започна да чете книжки, да се учи да пише изречения. Но всичко това го прави когато иска тя.

# 11
И ние ще се в първи клас на есен - в предучилищна се научи на доста неща/азбуката, събиране и изваждане до 10 и т.н./, но пишела бавно/буквите/. Та реших да се занимаваме допълнително в къщи - ударих на камък, тя не иска, защото не и било интересно. Повярвайте всичко пробвах, но уви без резултат.

# 12
  • София
Това дете нали е ходило на предучилищна? Ако там се е справяло без проблеми, значи ще се справи и в училище. Да не мислиш, че моите преди започването на първи клас се залетяваха много да учат! Хич, даже! Казаха, че били във ваканция, а училището започва наесен и толкова. Обаче на училище винаги са били много съвестни. Затова и ги оставям през ваканциите без учене и преговори. И да знаеш, прави са децата. Никой нормален човек не си взема отпуск, за да работи отвкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт