Примерна схема на захранване (17)

• 39 477
  • 715
  •   1
Отговори
# 285
Marojinka,ето една примерна схема.Дано се включи и Косе Босе  Simple Smile

овес-10 дни
ечемик/ръж/-5-6 дни
месо-3-5 дни
масло-3-5 дни
пшеница-5-6 дни/или нов плод или зеленчук и след това пшеница/
сирене-6-7 дни

Между глутен и месо има 2 седмици пауза.
Сиренето се въвежда 1 седмица след маслото.
Ако се предлагат 3 вида месо и сравнително често, няма причина да се бърза с жълтъка/от Косе Босе/.

Аз например въведох жълтък на 10 месеца,защото дъщеря ми не ядеше месо.Иначе бих изчакала още.

Lauren,
Това е от Косе Босе:
1.
Ако няма алергична обремененост или друга специална причина - кравето сирене е подходящо за захранване.
Може да се дава и козе, и овче, и краве сирене - всяко си има предимства и недостатъци.
Козето мляко е по-лесносмилаемо от кравето, защото съдържа по-малко казеин, но пък отстъпва по някои други показатели.
2.
Телешко:
- 6-10 м.
- второ месо след пилешкото и/или пуешкото в повечето схеми на захранване
- първи вид месо в някои схеми на захранване
- повече хемово желязо (2-3 пъти повече от птичето)
- по-трудносмилаемо

Риба:
- 8-10 м.
- или около 2 месеца след захранване с основните видове месо
- след 1 год. при алергични деца
- счита се за силен алерген, но почти 1/2 от рибните алергии са към конкретен вид риба (а не изобщо)
- рибната алергия рядко се израства (възрастта често не е определящ фактор)
- ценен хранителен принос (важни протеини)
- лесносмилаема (под 1 год. само бяла риба)
-до 1 год. се предлага 1-2 път седмично (зависи от педиатричните школи и традициите)

Риби преди 1 год.:
- хек
- треска
- мерлуза
- пангасиус
- пастърва
- калкан
- щука
- евентуално някои по-мазни риби (напр. шаран)

Риби след 1 год.:
- всички бели риби
- шаран
- сьомга
- скумрия
- херинга
- тон
- сом

Риби, които се избягват:
- акула
- риба меч
- консервирана скумрия
- консервирана риба тон

3.не мога да ти отговоря,само готови каши съм ползвала.

4.Може да въведеш пшеница.
После остава само ръж от глутеновите храни.

# 286
erota много ти благодаря за изчерпателния отговор! Hug  bouquet

# 287
Ерота Благодаря   bouquet
Обяда ни е 2 дена месно, 2 зеленчуково /ядем по 1/2 малко бурканче/ Дали е малко  newsm78

Да питам и още нещо - Тъй като сме малко капризни с яднето почти редовно в менюто ни присъства моркова. Дали може да стане пренасищане? А проблеми ли е на един прием да се дава и ориз и картоф?

Дано се включи и Косе Босе  smile3506

# 288
marojinka, и моята хубавица не изяжда повече от 60 гр., всъщност това е в най-добрия случай; на повечето хранения - около 40гр. На почти 8 месеца сме, захранена на 6 месеца. Морковът и на нея в началото и беше любим, та и аз се притеснявах, че го давам прекалено много. Лекар ми каза да не е повече от 2-3 пъти седмично, просто, за да не и пожълтее кожата. Що се отнася до ориза и картофите, и двете са въглехидратна храна и в този смисъл няма нужда да са заедно. По-добре, според мен, всяко от тях да се дава отделно, съчетано с нещо друго. Макар че и аз ги давам заедно - например в пюрето на Хип тиквички с картоф има и ориз. Simple Smile

# 289
Марожинка, Фафи в повечето дни също яде гре-долу толкова, чак наскоро почна да увеличава дажбата, но пък е за сметка на кърмата. Това също не е много хубаво - ще ми се до годинката да не замествам. Педи вика - след като наддава добре, става. Пък и как да го накарам да яде повече - като захапе устничките, няма отваряне  Mr. Green

Аз редувам ориз и картофи, не ги смесвам. Между другото, мисля си да добавям вместо ориз или картофи и овесени ядки (които Фафи недолюбва) или ечемик един такъв дробен (него много харесва), защото иначе този глутен никога няма да го въведен като свят. Съвсем малко ми яде на закуска откакто почнаха жегите, иска само да суче. Та въпросът ми е - ако сутрин давам безглутенова каша, а глутенът го бучна в пюрето (в повечето случаи месно), това ок ли е?

Искам да въведа заешко или агнешко - колко време след ечемика (втори глутен, а заешкото или агнешкото ще ни е трето месо)?  Колко време след това да дам масло?

# 290
  • Бургас/Пз
Момичета, моля за малко помощ и съвет!!!

Калоян от един месец е на кухня, с удоволствие обаче яде само готвеното!!! Супите и десерта изобщо не ги искаше!!! За десерта не се и напъвам да му го давам, защото е само нишесте! Предпочитам да му давам плодове, а пък и той много ги обича!! Преди няколко дни обаче изкара един летен стомашен вирус и откакто му мина взе, че прояде и супите. Не знам обаче как и кога да му ги давам!!! Чувам от някой майки, че я дават към 19ч или 20ч. Обаче като я яде тогава и той ляга към 21ч и пие мляко и естествено не си го изпива, пък на мене ми се иска още малко да пие мляко сутрин и вечер!!!
И още нещо скоро ще навърши една годинка но все още имаме шест хранения и се чуда дяли не е много. Режимът му е следния:
6ч- АМ - 150гр
10ч. - закуска - попара, овесени ядки , кус-кус или нещо от сорта
13.30 - 14ч - обяд от кухнята
17.30 - плод или плодово пюре
19.30- супа /не слагам сухар/
21ч. - 180гр АМ - което не изпива

Дали не му идва много тази храна, но пък се чудя какво да махна!!!

# 291
change of heart , шамс Благодаря! Не в грамажа ми е грижата, самата аз не и давам повече   newsm48 Тъй като след кърмене не иска да папа пюре, затова на обяд първо давам пюре и после суче. Ако не я огранича сигурно ще си излапа цялото бурканче.
Притеснявам се за приема на месо по-скоро, дали е достатъчен  newsm78. Пробвах да давам от чистото пилешко, но нещо не се прие много добре, затова давам пелешко с морков и картоф и заешко с морков и картоф,  други комбинации / подходящи за нас - не ще  Crossing Arms / Затова се притеснявам за моркова. Точно за да и разнообразя менюто от няколко дена към месното пюре добавям пюрета, който самостоятелно не яде - например тиквички с царевица, което има и ориз  Whistling

# 292
Добре, т.е. въвеждам пуешкото няколко дни. След което почвам да го давам през ден, като редувам със зеленчуково пюре, така ли?
Да.

А като давам пуешкото нали мога да додавам и зеленчуково, за да достигаме определено количество (понеже нали месото, особено в началото, си е в малко количество), т.е. зеленчуково всеки ден, а месно - през ден??
Да.
Но може и пет-шест пъти седмично месо, по-малки дози.

# 293
почти редовно в менюто ни присъства моркова. Дали може да стане пренасищане?
А проблеми ли е на един прием да се дава и ориз и картоф?

Морковът не е проблем - ясно е, че детето не е алергично.
На теория може да се получи пренасищане от протеините на дадена храна при няколко фактора едновременно - честото й предлагане, голямото количество и индивидуалното предразположение.
До 4-5 пъти седмично не е прекалено. Освен това в готовите пюрета морковът едва ли е повече от 1/3 от цялото количество.

Картоф и ориз може заедно, макар че няма много логика.

Не махай нищо, детенцето е близо на година, има нужда точно от такова хранене.
Опитай по-малко количество супа, половин час по-рано. Не би трябвало да засища чак толкова, ако има 2 часа до вечерното мляко.

ако сутрин давам безглутенова каша, а глутенът го бучна в пюрето (в повечето случаи месно), това ок ли е?
Да.

# 294
Здравейте, всички! Искам нещичко да ви попитам, та дано някой вземе отношение. Ние сме почити на 6 мес. Захранваме се от 15 дни с оризова каша, но не я харесва много. Изяжда по около 40-50 мл, иначе е на кърма. Педито каза: за две седмици стигате до 150 мл каша и започвате със зеленчуковите пюрета. Кашата я давам около 10ч. преди обед по нейна препоръка. Само че, аз не виждам, кога ще изяде 150мл!? Според вас да започвам ли със зеленчуците? Аз мисля, че трябва. Но как да ги давам, в колко часа, като второ хранене ли / не е ли рано за второ/, да ги смесвам с кашата ли или как?
Благодаря на всички предварително!  bouquet
Нашата педиатърка ни каза,първо каша 1 месец,на следващия месец започнахме със зеленчукови пюрета.Давам ги на обяд,започнахме с 2 лъжички "Ранни моркови" и всеки ден увеличвах докато стигнахме цяла порция 125 гр.Няма нужда да ги смесваш с каша пюренцата. А колкото до кашата можеш да пробваш с някаква друга "Банан" например ,за да видиш дали причината за неяденето не е в оризовата каша  Peace  Успех!!

# 295
Vip_desi_g, а кашата в колко часа я даваш? Не знам, защо си мисля, че е по-добре да бъде в следобедните часове, а не сутрин, както ми каза педи. Нали плодовете ги включваме по-късно, чак след зеленчуците /аз така разбрах от педиатърката ни/, затова не взимам друга каша, а само чист ориз. Количеството изядена каша не ме притеснява толкова, защото си суче добре. Честно казано ми е трудно да се пренастроя на тези нови работи в захранването. Аз баткото по старата схема съм си го захранвала, но сега съм решила уж да следвам новите тенденции, само че на моменти се обърквам. Като чета тука, има толкова подробности, които аз не ги знам и като дойде момента, дали ще се справя?! Ще разчитам на вашата помощ. Значи въвеждам второ хранене на обяд без да чакам повече! Благодаря!

# 296
Мами,
Много моля за линк към темата, където схематично/таблично е показано кои храни запичат, кои разхлабват и кои регулират.
Виждала съм го това нещо и не си го запомних. Сега го търся, но не успявам да го намеря Sad

Редактирам: намерих я! Simple Smile

Последна редакция: сб, 08 авг 2009, 11:25 от suncholina

# 297
Косе Босе Благодаря   bouquet

# 298
Косе Босе    bouquet

А третото месо мога ли да го въвеждам вече, 5-6 дена след започването на ечемика? После след месото ми се ще да дам масло и сирене и после пшеница. Или трябва друг ред?

# 299
Vip_desi_g, а кашата в колко часа я даваш? Не знам, защо си мисля, че е по-добре да бъде в следобедните часове, а не сутрин, както ми каза педи. Нали плодовете ги включваме по-късно, чак след зеленчуците /аз така разбрах от педиатърката ни/, затова не взимам друга каша, а само чист ориз. Количеството изядена каша не ме притеснява толкова, защото си суче добре. Честно казано ми е трудно да се пренастроя на тези нови работи в захранването. Аз баткото по старата схема съм си го захранвала, но сега съм решила уж да следвам новите тенденции, само че на моменти се обърквам. Като чета тука, има толкова подробности, които аз не ги знам и като дойде момента, дали ще се справя?! Ще разчитам на вашата помощ. Значи въвеждам второ хранене на обяд без да чакам повече! Благодаря!
Ами аз кашата я давам следобяд към 5 часа,така ми каза педиатърката.Ние още не сме яли никакви пловоди пюрета,но каши съм давала от всички,които са за 4 месеца и не сме имали проблеми с никоя от плодовите,не виждам защо да не даваш и друга каша освен ориз! Peace

Общи условия

Активация на акаунт