Сладки изкушения от Италия

• 25 514
  • 74
  •   1
Отговори
# 30
Да кажа и аз, че направих тези профитероли миналата седмица, страхотни са направо и днес ще правя тройна доза, защото всички, които ги опитаха искат още  Simple Smile

# 31
Някой знае ли какво е точно страчиателата? Десерт ли е? Има един чуден сладолед, койте се казва така - страчиатела. Ванилов сладолед с парченца шоколад.  Crazy Това е вид сладолед или нещо италианско НЕсладоледено (съдейки по името му Thinking Thinking), но направено като вид сладолед (като сладолед браунис например)

Искам да питам и за още нещо - Панфорте ди Сиена - хубаво ли е това нещо? Blush

# 32
Някой знае ли какво е точно страчиателата? Десерт ли е? Има един чуден сладолед, койте се казва така - страчиатела. Ванилов сладолед с парченца шоколад.  Crazy Това е вид сладолед или нещо италианско НЕсладоледено (съдейки по името му Thinking Thinking), но направено като вид сладолед (като сладолед браунис например)

Искам да питам и за още нещо - Панфорте ди Сиена - хубаво ли е това нещо? Blush
[/quote

Страчателлата е само сладолед.
Панфорте ди Сиена ми е много любимо, но все пак си е въпрос на вкус Simple Smile

# 33
Някой знае ли какво е точно страчиателата?

Панфорте ди Сиена - хубаво ли е това нещо? Blush

"Страчатела" в Италия казват на някои готварски неща, които съдържат накъсани парченца. Както в сладоледа има накъсани парченца шоколад. Може да си срещала и кисело мляко с шоколадени късчета, също се води страчатела. Има и една италианска супа, в която се пуска сурово яйце и се бърка да стане на ивици - и това е страчатела.

Панфортето е много сладко и плътно, и с мед, ядки и много сушени плодове вътре. Нещо средно между дебела курабийка и тънък кекс. Мирише на канела, индийско орехче и карамфил (вероятно са ти познати). Прави се с мед, защото е измислено по времето, преди захарта да започне масово да се използва в Италия. Води се коледен десерт и се яде предимно зимата.
Иначе става за кафе по всяко време Grinning

# 34
На подобно кисело мляко не съм попадала, но вероятно защото не съм голям любител на страчатела в никакъв вариант.
За супата също за първи път чух.
Разбрах и че има някакакъв вид моцарелла.

Май в темата не сме споменавали сицилианските cannoli:

Божествени са!  Heart Eyes

# 35

Май в темата не сме споменавали сицилианските cannoli:
Божествени са!  Heart Eyes

Можеш ли дадеш информация за тях - рецепта, с какво се консумират и прочие?
Изглеждат неустоимо  Simple Smile ...

# 36

Можеш ли дадеш информация за тях - рецепта, с какво се консумират и прочие?
Изглеждат неустоимо  Simple Smile ...

Трябва да призная, че никога не съм пробвала да ги приготвя. Бих ги нарекла повече от категорията сладкиши, които приготвят професионалисти, но все пак се поразрових за рецепта.
Ето видео:

http://www.ricettariocucina.com/2008/10/video-ricetta-cannoli-siciliani.html

Това са съставките: 150 гр. брашно, 15 гр. какао на прах, 20 гр. масло, 1 яйце, 270 р. захар, 1 лъжичка "Марсала" (ликьор, който е типичен за гр. Марсала, Сицилия), 1 лъжичка мая, 1 чаша мляко, 500 гр. прясна извара (не знам дали е точно като българската), парченца шоколад, шам-фъстък, кора от портокал, зехтин и пудра захар. Добавят се и захаросани плодове в пълнежа.

# 37
  • София
Другата седмица сме във Венеция! Какви сладки да опитаме? Какво италианско да потърсим и опитаме? За пръв път ще сме там!

# 38
Онзи ден бяхме там  Grinning  Магазини за сладкиши дал господ... влизате и почвате наред. Няма да пропуснете нищо, няма нужда да ги търсите, те ще ви зе изпречат.  Simple Smile

# 39
Tsugumi ,

благодаря много за споделената рецепта  Simple Smile
не се съмнявам, че в този форум е пълно с отлични кулинарки, които биха се справили нанивото на сижилианските сладкари  Wink.
Самите тръбички на формичката ли се изпичат? Или се фритират?

magi_todorova ,
приятен престой в Италия и те очакваме да съседната тема после да споделиш!

# 40
О, аз сега видях канолите (къде съм бляла  Rolling Eyes ) - страхотни са, аз си похапнах доста от тях  Grinning Може да се пробвам, някой ден. Най- вече крема ми хареса.

# 41
  • UK
Пък колко са калорични тези каноли....на мен например ми идват много тежки, освен това сицилианските сладкиши ми идват малко грубички.

# 42
# 43
  • Torino,IT

Мм, Маркрит, страхотна идея, ако не си бях запланувала тиквата за тиквеник, сигурно щях да го направя Peace

# 44
Абе изобщо този сайт е неизчерпаем източник на убийствени идеи .
Аз правих пълнените лимони .. станаха много ефектни и вкусни .
Не е сладкиш но пък станаха лимоните убийствени. Peace
Ами кво ще кажете за тези вещерски пръстенца , а ??? Wink Joy
http://ricette.giallozafferano.it/Dita-della-strega.html

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 15:19 от Markrit

Общи условия

Активация на акаунт