кредит от банка

• 10 170
  • 82
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета!
Искам да споделя с вас проблем, който застрашава физическото оцеляване на семейството ни и да ви помоля за съвет, ако някоя от вас е имала подобна ситуация.
Преди една година изтеглихме кредит от банка Пиреос. Купихме си жилище, ремонтирахме го с много усилия, мерак и средства. Почти месец вече живеем в новото жилище и от банката започнаха да ни тормозят. Подчертавам, че през този период сме си обслужвали кредита съвсем съвестно, без нито един ден закъснение. Според банката-Пиреос, поради промяна в пазарните условия, т.е. падането на цената на жилището заради кризата ние трябва да внесем и да погасим почти 25% от сумата, която сме теглили предварително, иначе кредита ни става изискуем, т.е. ще ни вземат жилището и ни гонят на улицата. Разбира се това е сума, която не можем да платим и вече от няколко нощи не можем да спим и да живеем...
Посътвайте ме, ако имате опит или акъл, винаги има полза от споделянето. Имаме и деца, които живеят с нас и това е единственото ни жилище, моля ви за съвет, аз самата говорих вече с банката и от там са категорични в решението си-ако не платим, ще ни вземат апартамента
Благодаря на всички, които ще ми отделят време, аз ще ви пиша обратно ... 

# 1
Погледни внимателно договора. Какво пише там, предвидено ли е такова право за банката

# 2
правилно те е посъветвала темида.
прочети договора и ако там има клауза,в която е посочено,че банката може да изменя условията-тогава за съжаление нищо не можеш да направиш.
много пъти е казвано-да си имаш работа с банка е кофти късмет.ама понякога се налага..
успех!

# 3
Не е лошо да се посъветваш с адвокат.Успех Peace

# 4
Здравей,
аз в момента се разправям с една банка и по точно с грешките и. Единственото което мога да ти кажа е да се посъветваш с адвокат и да си търсиш правата защото банките са .................... сещай се какво исках да напиша.

# 5
  • на изток от рая
Със съвет не мога да помогна, стискам палци да намерите изход от това положение.
Но ми се струва, че щом банката поставя такива условия, те са законни.
Ужас!

# 6
Да, четох си договора и там има такава клауза, за съжаление, но сигурно има и друг вариант. Ще се посъветвам с адвокат, разбира се, даже вече го правя. Смятам, че винаги може да се научи нещо от другите и ви благодаря за бързите отговори.

# 7
  • София
Консултацията с адвокат е повече от задължителна. Също така поискай да ти дадат "анализа", въз основа на който са констатирали спада в оценката на имота (методи, по които са оценявали, стойности, лице, което е направило оценката и т.н.). Това основно с цел да видят, че няма да се предадеш без бой и малко да ги поизпотиш и тях.
Опасявам се, че е правено с пръст в небето и продължително гледане в тавана. Настоявай да разбереш като как са установили спад с 25%, а не с 18%, например.

# 8
Оценката на апартамента го направи лицензиран оценител от "Явлена", според нея спадът в цената е с около 15% и въпреки това, сумата която сме теглили е по-ниска от актуалната оценка на техния оценител. Т.е. дори и при спада на цените имаме покритие на кредита си, просто е ужасно от тяхна страна, явно много са го закъсали и сега притискат сигурните си платци, които вемче толкова са се набутали, че нямат избор...Сега чета разни закони, в които пише, че след като това е единствено жилище, в което отглеждаме децата си , не могат да го отнемат, но ще имаме разправии, с полиция, съд , просто света ми се срива след толкова усилия

# 9
Това, което ми идва първо наум, е много отчаян ход - но ако адвокатът не намери вратичка в договора... Теглете втори кредит от друга банка на стойност 25% от вашия...

Няма ли друга възможност? Приятели, роднини, безлихвен от фирмата ви?

# 10
Здравейте, момичета!
Искам да споделя с вас проблем, който застрашава физическото оцеляване на семейството ни и да ви помоля за съвет, ако някоя от вас е имала подобна ситуация.
Преди една година изтеглихме кредит от банка Пиреос. Купихме си жилище, ремонтирахме го с много усилия, мерак и средства. Почти месец вече живеем в новото жилище и от банката започнаха да ни тормозят. Подчертавам, че през този период сме си обслужвали кредита съвсем съвестно, без нито един ден закъснение. Според банката-Пиреос, поради промяна в пазарните условия, т.е. падането на цената на жилището заради кризата ние трябва да внесем и да погасим почти 25% от сумата, която сме теглили предварително, иначе кредита ни става изискуем, т.е. ще ни вземат жилището и ни гонят на улицата. Разбира се това е сума, която не можем да платим и вече от няколко нощи не можем да спим и да живеем...
Посътвайте ме, ако имате опит или акъл, винаги има полза от споделянето. Имаме и деца, които живеят с нас и това е единственото ни жилище, моля ви за съвет, аз самата говорих вече с банката и от там са категорични в решението си-ако не платим, ще ни вземат апартамента
Благодаря на всички, които ще ми отделят време, аз ще ви пиша обратно ...  

Не вярвам в договора да има клауза, обвързана с пазарните условия, сигурна ли си, че точно това е написано? Обикновено се отнася до лихвите, може би просто пробват, ако мине номера, консултирай се с адвокат и им заведи дело за изнудване.  Peace
Обърни се към медиите, в много случаи банките разчитат на това, че хората не си знаят и не си търсят правата и се пробват, ако им мине номерът, но им покажи твърдо, че ще се бориш с всички средства. Като за начало им поискай в писмен вид на какво основание ти изискват тази сума, но подробно и в писменна форма, с печат на банката, нямат право да ти откажат.  Peace

Последна редакция: вт, 21 юли 2009, 15:10 от mama_na_vale

# 11
  • София
Най-вероятно има включена клауза за това, че при драстичен спад на обезпечението, кредитополучателят е длъжен да добави обезпечение или нещо от този сорт. В случая много зависи какво точно пише и как са формулирани условията, при които има право да изисква още обезпечения.
Логиката е, че ако кредитът при отпускането му е бил 80% от стойността на обезпечението, сега има спад и този спад го компенсират с предсрочно погасяване на главницата. Но не ми е известно пазарът да е паднал с 25%, а и много зависи от имота. При някои няма спад в цените.
Но че банките се пробват, ако могат да приберат още обезпечения, това е безспорен факт. Отпускаха кредити на 90-100% от стойността на обезпечението и сега доста засмукаха въздух покрай кризата.

# 12
ами защо не пробвате варианта рефинансиране? докато си разменяте любезности, подайте документи в друга банка..., сега май ДСК си правят реклама че кредитират и вижте какви ще бъдат условията...и колко ще ви излезе това упражнение.Ако е задоволително и става - теглете им една на Пиреус и после навсякъде ги разправяйте.И да не пропуснете да се жалвате по каквито там комисии намерите - за защита на потребителите, на омбудсмана, абе ...на каквото може ( дали ще имате успех ,не знам, но сте длъжни да се борите !)

# 13
Благодаря за подкрепата, наистина от Пиреос ми отровиха живота и целия ентусиазъм от новото жилище. Мисля, че съм решена на всичко, а за рефинансиране ще помисля и пак ще четем договора , там имаме такса в случай на рефинансиране

# 14
Да,опитайте с рефинансиране от друга банка.Мисля че е най-добрия вариант.Успех!

Общи условия

Активация на акаунт