кредит от банка

• 10 170
  • 82
  •   1
Отговори
# 30
За първи път чувам подобно нещо.
Според мен има подробност, която премълчаваш.

# 31
За първи път чувам подобно нещо.
Според мен има подробност, която премълчаваш.

Оценката е била доста завишена - предполагам.  Rolling Eyes

# 32
Съмнявам се. Отдавна оценителите минават през контрол, който ако има такова нещо я връща, защото самите банки след това отказват да работят с тях. Има нещо друго, но само тя си знае какво е ...

# 33
Защо търсите някаква мистерия - почти във всеки договор има такава точка, ето например цитирам от моя:

"Ако поради изменение на цените, промяна на валутния курс или поради други обстоятелства стойността на обезпечението спадне и банката счете, че то е недостатъчно, кредитополучателят е длъжен при първа покана да намали задължението си по настоящия договор или да предостави допълнително обезпечение в посочени от банката размери и срокове"

В случая за съжаление банката е решила да се възползва. С търсене на справки и анализи как точно са установили, че цените са паднали с еди колко си може да се печели време... но не и да се отмени това условие, което е заложено в договора.

# 34
  • София
Няма нищо мистериозно. Сгрешена кредитна политика, довела до сериозно издънване на портфейла. В определен момент банката е поела сериозни рискове, които сега търси начини да компенсира, макар и за сметка на клиентите.
След като подписаният договор позволява това, те се опитват да си оправят положението.

# 35
Може да се вземе но може и да се протака доста процедурата с добро адвокатче.

За "добро адвокатче" трябват и добри пари, каквито авторката очевидно няма.
И аз мисля, че не всичко е точно така, както е описано. Все някакво обстоятелство трябва да е провокирало банката да преоцени стойността на обезпечението  newsm78

# 36
  • София
Всеки кредитор, обезпечавал вземанията с недвижими имоти, в момента прави преоценка на обезпеченията - има криза, има спад на пазара, има лоши експозиции, има забавяния в плащанията. Друг е въпросът, че Пиреос го правят по публичен и по-груб начин....
Не виждам защо ви учудва това, след като е логично и рационално кредиторите да преглеждат качеството и обезпечеността на портфейлите си.

# 37
Стойността на обезпечението е спаднала поради срив на цените на имотите, не съм съгласна с оценката на лицензирания оценител от "Явлена", но това е агенцията, с която банка "Пиреос"  работи. Няма нищо, което да премълчавам или скривам, а това че си търся съвет, съм го написала от първия си пост. Вече получих и специално благодаря на "милинка" за отговорите й до мен.
Адвокат си имам, но той до сега не е имал такива случаи, мисля, че са много малко тези адвокати с опит в подобна проблематика, просто защото кризата и срива в цените на имотите е  от съвсем скоро и всички действат и се учат от ситуацията.
Пишете ми, аз също ще продължавам със споделянето

# 38
Много некоректно от страна на банката. Аз те съветвам да не се даваш лесно. Говори с кредитния инспектор, помоли ги, заплаши ги, но не се оставяй лесно. Пожелавам ти успех в тази наистина неприятна ситуация!

# 39
Да ви кажа всички банки са еднакви. До преди година се молеха да ни дават кредити.
Пресен случай с Прокредит банк. Имахме кредит от там. Без ипотека. При промяна на условията тази година се чудеха как да ме прекарат да подпиша някакъв анекс към договоро ни. Изглежда нещо в първия договор не беше наред, защото не можеха да вдигат лихвения процент, да искат обезпечение.
Накрая ме измислиха.
Забравих да кажа че това беше нашата банка, имахме разплащателни фирмени и лични сметки. Всички пари минаваха от там. Това не им стигна. Възползваха се, като пристигна един доста голям превод. Блокираха сметката за 1 час. През това време направиха кредита ни предсрочно изискуем и си покриха сумата.

Тогава си мислех че ще умра. Сумата беше значителна. Крещяхме, викахме нищо. Бяха го измислили идеално. Нямате си напредстава какви неща пише в общите условия по кредитите. Смятам да го сканирам и да го пусна на всички. Чисти мошенници. Ако държавата не се намеси скоро ще фалират бизнеса.

# 40
Zdtraveite bih iskala da si izchislya sama po vuzmognost sumata, koyato mi ostava do kraya na moyat kredit, no opredeleno sreshtam trudnosti.Spored pogasitelniyat plan ima nyakolko znachimi kolonki tova sa.
1.Dulgima glavnica v nachaloto na perioda
2.Vnoska
3.Vnoska lihva
4.Vnoska glavnica
5.Dulgima glavnica kraen period
Kredita e ot Purva Investicionna Banka

Pitaneto mi e kak da si izchislya glavnicata i lihvata, koyato ostava da se izplati, sled kato sum pogasila chast ot zaema?

# 41
Погасителен план не ти ли дават. Пиши на кирилица. Има и калкулатори за изчисление в нет-а, но сега не го намирам.  Rolling Eyes

# 42
Наистина си намираш адвокат - друг, по-добър. Има начин да се оспорят нещата. Най-малкото да се направи нова експертиза, от други оценители. Да не говорим, че и дело може да им спретнеш, за да установиш колко точно е намаляла стойността на имота и имат ли право да ви искат предср.погасяване.
Трябва да им покажеш, че не те е страх и си знаеш правата, че си се консултирала с адвокат или дори той да им напише писмо.
Мисля, че достатъчно добра насока ти давам.   bouquet

# 43
  • Варна
И аз да "похваля " поредната "коректна " банка, а именно Първа Инвестиционна Банка. Съпругът ми има кредитна карта от  там. Преди 2 седмици му се обадиха, че правят някакво преразглеждане и да си занесял някакви си там документи. Занесе всичко необходимо и след 2 дни му се обадиха и му казаха, че вече не отговарял на условията и че трябва да си погаси цялата сума по изтегленото от кредитната карта и то в рамките на 10 дни. Картата така или иначе щели да я блокират, а тя му е валидна до 2012 год. Досега не сме се забавяли с вноските, но за тях това няма значение. Сумите ставали незабавно изискуеми !!!!!!!!!!!!! Питахме за друга алтернатива - предложението им беше евентуално да ни прехвърляткредита по картата като заем, но с 15 % годишна лихва, минимум за 2 год. Сумата не е огромна, но не е и малка за да се осигури за 10 дни. Добре, че все пак съпругът ми има някакви спестявания, та ще се справим. Егати и изнудвачите. Явно много банки са закъсали за свежи пари и сега всячески извиват ръцете и то на хора, които виждат ,че са добросъвестни и си плащат навреме.
Мислех да им изпиля малко нервите и да не платим / нямаме други сметки в тази банка / , но съпругът ми се притесни да не заведат дело срещу него и да му направят забрана да пътува извън България, което ще е фатално за работата му.
Но съм много бясна за ситуацията в която ни поставиха.

# 44
spored men tryabva da se natiska dqrjavata i novoto pravitelstvo, kakto napraviha v Amerika. Maiki nai-dobre da se obedinim pod nyakakva forma. Az imam podoben problem s kredita-iskat mi dopqlnbitelno obezpe4enie, pak sqm v pireos, na6iyat kredit e za biznes celi i 6te stava stra6no. Yasno e, 4e 6te se sqdim, ne smyatam da im vqrna i evro ot tuk na setne. Vsi4ki , koito im igrayat po svirkata 6te sa o6teteni. Celta e da si vdignat lihvite, no zakonno i se hva6tat pqrvo s dogovorite

Общи условия

Активация на акаунт