Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)

• 73 069
  • 129
  •   1
Отговори
# 90
  • Бургас
Обаче се питам,защо техниците казват да не се ползва?

Защото препарата е доста силен и разяжда пластмасовите и гумени уплътнения.

# 91
  • София
На мен майстор на перални ми каза да не използвам Калгон. Причината е, че котленият камък се отлага по нагревателя само при високите температури, а със съвременните прахове се пере на ниска температура. При тази температура обаче се отлага не котленият камък, а Калгона! И скапва нагревателя.

# 92
Обаче се питам,защо техниците казват да не се ползва?

Защото препарата е доста силен и разяжда пластмасовите и гумени уплътнения.

В Калгон няма съставка, която да разяжда гума и пластмаса. Съдържа вещества, които да свързват минералите в твърдата вода. Просто употребата му в болшинството от случаите е безсмислена и твърде скъпа.

На мен майстор на перални ми каза да не използвам Калгон. Причината е, че котленият камък се отлага по нагревателя само при високите температури, а със съвременните прахове се пере на ниска температура. При тази температура обаче се отлага не котленият камък, а Калгона! И скапва нагревателя.

Вярно е, че котлен камък се отлага при температури над 60°. Проблемът е, че твърдата вода затруднява действието на перилния препарат при каквато и да е температура, което перилните препарати си го компенсират със съответните съставки.
Честно казано, не знам коя от съставките на Калгон би се отложила, както се отлага котлен камък. Но щом майстор на перални го е виждал и го казва, може и така да е.

# 93
Просто употребата му в болшинството от случаите е безсмислена и твърде скъпа.
Водата на вилата ни е много твърда. Какви перилни препарати да ползвам за да избегна Калгона ?

# 94
Не използвам.Пералнята ни е на 5години.Пускам я средно по 6 пъти седмично.Ако слагах "Калгон" при всяко пране сметката може би ще покаже,че по-рентабилно би било да си купя нова пералня.

# 95
Водата на вилата ни е много твърда. Какви перилни препарати да ползвам за да избегна Калгона ?
Препарати за какво?
Ако имаш предвид прах за пране, то знай, че всеки съвременен такъв има антикалк в състава си.
Единственото условие е да дозираш спрямо степента на твърдост на водата.

# 96
Препарати за какво?
Ако имаш предвид прах за пране, то знай, че всеки съвременен такъв има антикалк в състава си.
Единственото условие е да дозираш спрямо степента на твърдост на водата.
перилни са препаратите за пране, нали newsm78
използвала съм няколко праха за пране, с калгон бялото се изпира перфектно, без калгон бялото сивее колкото и прах да слагам. Пералнята е чисто нова, хубава е. Тоя калгон обаче ми идва скъпичко...

# 97
Недочела съм, извинявай Wink.
Ами слагай си Калгон с бялото тогава. Или просто потърси алтернатива на Калгон. По добре заредените магазини има.

# 98
e kаква е алтернативата де нали това питам...

# 99
Сещам се за Кларо, защото много майки тук го купуват.
Пак казвам, че има различни видове - отиваш на рафта, четеш и взимаш.

# 100
Пералнята в стария ни апартамент е на 9 години и още си работи, винаги съм слагала Калгон - веднъж само е идвал техник да смени нещо дребно, забравих какво. Страх ме е да не слагам, при нас водата е кошмарно твърда. Една кутия Калгон на прах ми стига за 1 година, изобщо не е скъпо. Течният наистина излиза соленичък.

# 101
Тук съм Wink
Е, нали обещах да ви наглеждам. Hug
Надявам се и Гес да се яви точно в тази тема.
Ванилия, една кутия за година Shocked
По колко слагаш на пране/грамове, лъжици / и колко перални пускаш за година?
Чери е отново е права - има и по-евтини варианти, ако държите да си слагате , де!
А течни има между 5 и 7 лева за 750 мл, докато течен калгон е 12-13 лв.
Колкото до кларо, то е по-скоро за почистване и не влиза в тези характеристика.
Повторих се, но какво да правя, обещах Wink
И да уточня - калгона се рекламира, че предотвартява налепите, а не ги премахва, нито помага за по-добро пране.
За последното в съвременните праховете си има достатъчно подобна добавка.

# 102
Дедо, защо мислиш че не помага за по-добро пране? на мен много ми помага за прането, но много ми е скъп. Проверила съм с различни прахове и за мен е доказано - с калгон ми се изпира прането, без него не, колкото и да ми е криво.
не мога да разбера що просто не им кажете имената на проклетите препарати ами толкова много думи повтаряни милиони пъти и никва полезна информация  ooooh!
купих некъв немски от м-на на Г. Делчев Kalk stopp 7лв/кг, нещо не ми вдъхва доверие, ще го пробвам тия дни.

# 103
Ако водата е средно твърда до твърда, може да се завиши дозата перилен препарат според указанията на опаковката. При много твърда вода дозата става вече много голяма и е по-целесъобразно да се ползва омекотител за вода като Калгон.
По въпроса на Фри за по-евтина алтернатива на Калгон мога да отговоря, че има много на пазара. Например Bingon на фирмата Hayat. Доста са и конкретни имена на препарати не мога да посоча, защото не си поставям за цел да ги помня, пък и повечето се казват Antikalk. Само в Карфур съм виждала поне пет вида: от собствената им марка, през едни полски, та до Бингон и Калгон. В другите супермаркети също има избор. Просто отиваш и си купуваш нещо по джоба ти.
Относно по-доброто пране, впечатленията на Фри са абсолютно верни. В твърда вода бялото посивява и дрехите стават твърди и груби. Като се омекоти водата чрез съставките в самия перилен препарат (чрез правилна дозировка) или чрез калгоноподобни препарати, всичко става ОК.

# 104
Фри, Гес ти е отговорила вече.
И напред в темата сме го обсъждали - в праховете има съставка, която помага за по-доброто пране при твърда вода. Затова и дозите на праховете за райони с различна твърдост са различни. При много твърда вода дозата е почти двойна. Така се увеличава и добавката срещу варовик, и перилното средство, за да изпере при по-лошите условия. За пазене на пералнята вече наистина трябва да се слага допълнително. Дали си струва е друга тема.
Марките наистина са много - турския Бингон, френски Калк-стоп, немски Анти-калк, има и българска имитация Антикалк Laughing
Течните са на немските марки Домал и Фрешактив. А Калгон е неприлично скъп. Все някой трябва да плати плиткоумната реклама, нали?

Общи условия

Активация на акаунт