Равдане в Германия- процедури и други подробности?

• 6 016
  • 43
  •   1
Отговори
# 15
Нямам представа в момента, но когато аз дойдох преди 5 г. съпругът ми(тогава приятел, но работещ) беше сключил здравна застраховка за мен преди да пристигна. Нищо не пречи на свекърва ти да се обади по касите и да пита. Обикновено застрахователните агенти са много отзивчиви Mr. Green. Здравната застраховка беше и необходима, за получаване на Freizügichkeitsbescheinigung, което от своя страна в момента трябва в някои Бундесланд-и за издаване на разрешително за работа - Arbeitserlaubnis.

Има една страница, в която свекърва ти или вие може да проверите тарифите за ЗО и изпрати онлайн запитване - http://www.geld.de/pkv-vergleich/?gclid=CIXih5z26JsCFc4TzAodPzqsqg

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
да дойдете тук без застраховка ми се струва доста рисковано... Rolling Eyes

здравната застраховка ти трябва за всичко.
не можеш да почнеш работа, ако нямаш...
и в университет не можеш да се запишеш.

може и някой друг да те застрахова, щом ще плащаш Wink
свекърва ти да пита какви документи ще й искат.
аз също когато дойдох преди 5 г. приятелят ми ми беше направил застраховка...
но след като си бременна могат да ти сложат доста висока месечна сума, защото се преполага, че след няколко месеца ще имат доста разходи с теб  Mr. Green

# 17
Можеш да бъдеш здравно застрахована от твои близки в твое отсъствие. Прати ги да се информират добре за правата ти. Без здравна застраховка, бременна и с друго дете, не бих тръгнала никъде.
Да допълня момичетата и да отговоря на другите ти въпроси...
Ако си уредиш въпроса със здравни осигуровки тук, няма да имаш грижи с ежемесечни прегледи, необходими ваксини и т.н. Ваксините тук са същите като в БГ, но се слагат комбинирани, 3 и 6 валентни ваксини, а не всички поотделно както в БГ. БЦЖ не се слага в Германия, в БГ е задължителна - това е единствената разлика. Разбира се че се признава ваксинирането, необходим ти е просто ваксинационен паспорт- издава се от наблюдаващия педиатър.
Можеш да родиш в чужбина и да взимаш майчинство в БГ, ако си осигурена там и имаш право на майчинство. За целта - намери си доверен гинеколог в БГ, педиатър също. Гинеколога трябва да ти издаде болничния 45 дни преди раждане, както и болничния след раждането, (който болничен нормално се издава от болницата в която си раждал в БГ, но при теб ще го издаде гинеколога, на който ще му трябва акт за раждане на детето - преведен и легализиран на БГ.) После този болничен за да е валиден пред работодателя, се заверява задължително в НОИ. Следващия болничен се издава от педиатъра на детето - на него ще му трябва български акт за раждане на детето с ЕГН. Той се издава в общината по местоживeeне на базата на оригиналния акт за раждане, заверен с апостил, преведен и легализиран в БГ. След това остават да се полълнят документите и пред работодателя... някакви молби бяха... на него също му трябва копие от българския акт за раждане на детето.
Всички тези формалности може да движи твой близък в БГ, който има Генерално пълномощно.

# 18
Благодаря на всички!   bouquet

# 19
Хм....от Април съм тук ,бременна и единствено с европейската си здравна карта от България, нямам друга застраховка тук ! Вески месец, а сега и вече на две седмици,  от Април до днес ходя на ЖК тук в Германия само с тази карта.
   Досега не съм имала проблеми, преди да тръгна проверих в сайта на нашата здравна каса и прочетох, че тази карта поема разходите по бременност в страни от ЕС ! До сега имам 6 пъти ЖК само с тази карта и най вероятно и ще раждам пак с тази карта, сметки не съм плащала и не съм получавала. Кой точно ви каза на вас , че бременост и раждане не влизат в графа-спешен случай ???  Къде се обадихте за да попитате ??  
  Ако, някоя от Вас мамите, които пишете, че тази карта не важи при бременност и раждане ,и  има по-конкретна инфо. ,моля да ми каже от къде точно има тази информация искам да знам точен източник за да проверя и аз още веднъж !

Последна редакция: ср, 22 юли 2009, 15:09 от anita_ff

# 20
Съгласно Решение № 195 от 23.03.2004 г. на Административната комисия за социална сигурност на работници мигранти (АК), бременността и раждането попадат в обхвата на неотложно необходимите медицински грижи - ПРИ ВРЕМЕНЕН ПРЕСТОЙ в друга ДЧ, поради което при престой в друга ДЧ необходимата медицинска помощ, свързана с  внезапно възникнали проблеми в бременността (прегледи при оплаквания, изследвания и т.н.), се предоставя единствено срещу представяне на валидна ЕЗОК и документ за самоличност – без ограничения във вида на необходимата помощ.

Това е информация от сайта на НЗОК !

# 21
anita_ff, това звучи повече от прекрасно, но има разлика между временен престой и постоянно пребиваване - до колкото на мен ми стана ясно Mariya_AN желаят да прекарат със семейството си повече от 6 м. в страната...

# 22
Хм....от Април съм тук ,бременна и единствено с европейската си здравна карта от България, нямам друга застраховка тук ! Вески месец, а сега и вече на две седмици,  от Април до днес ходя на ЖК тук в Германия само с тази карта.
   Досега не съм имала проблеми, преди да тръгна проверих в сайта на нашата здравна каса и прочетох, че тази карта поема разходите по бременност в страни от ЕС ! До сега имам 6 пъти ЖК само с тази карта и най вероятно и ще раждам пак с тази карта, сметки не съм плащала и не съм получавала. Кой точно ви каза на вас , че бременост и раждане не влизат в графа-спешен случай ???  Къде се обадихте за да попитате ??  
  Ако, някоя от Вас мамите, които пишете, че тази карта не важи при бременност и раждане ,и  има по-конкретна инфо. ,моля да ми каже от къде точно има тази информация искам да знам точен източник за да проверя и аз още веднъж !
Това което казваш ме заинтригува. Ще трябва сериозно да разпитам. А тази карта как се вади?

# 23
Съгласно Решение № 195 от 23.03.2004 г. на Административната комисия за социална сигурност на работници мигранти (АК), бременността и раждането попадат в обхвата на неотложно необходимите медицински грижи - ПРИ ВРЕМЕНЕН ПРЕСТОЙ в друга ДЧ, поради което при престой в друга ДЧ необходимата медицинска помощ, свързана с  внезапно възникнали проблеми в бременността (прегледи при оплаквания, изследвания и т.н.), се предоставя единствено срещу представяне на валидна ЕЗОК и документ за самоличност – без ограничения във вида на необходимата помощ.

раждането все още не се третира като внезапно възникнал проблем в бремеността, а естествен завършек на последната Peace

Здравната каса в България, ще поеме разходите, ако идеш на екскурзия и се случи нещо и трябва да идеш на лекар или да лежиш в болница.
Ако се случи да тръгнеш преждевременно да раждаш - може и това да поеме.
Но няма да поеме разходите по нормално, планирано раждане в чужда държава. Peace
иначе къде ще му излезе края?

# 24
 asyalein , Би ли ми казала от къде имаш тази информация??  
  Аз догатки не съм правила, относно кое се поема и кое не, просто прочетох сайта на НЗОК ,освен това се обаждах в Немското посолство в София в отдел “Семейства, събиране на семейство, бракове между немски и бълг. граждани “ и от там ми отговориха по същия начин, бременност и раждане СЕ поемат от здравната каса в БГ.
     За мен това от къде ТИ черпиш инфо е много важно, за да знам да чакам ли сметка някой ден или не, моля  те,  прати ми линк или там нещото от където си прочела това!!  
           Както казах,  ходя си редовно на ЖК  тук,  имам си наблюдаващ лекар ,правя си всички нужни изследвания и за 4 месеца нищо не съм плащала, освен осигуровките си в БГ.
 Раждане , естсествено или не, е спешен случай, а тази карта поема именно такива .

Mariya_AN, здравната карта не мога да ти кажа къде да я направиш, тъй като аз съм от Варна и само за там мога да ти кажа, а ти от къде си ??  За всеки случай, ще ти трябва   докато си направиш застраховка в Германия, защото това отнеме доста време дори и там...  Иначе в БГ за тази карта ти трябват 2 паспортни снимки, и 4 седмици време , докато е готова.

# 25
  • Германия
Сетих се за още един финансово спестяващ вариант поне по време на бременността, нормалните прегледи може да се правят и при акушерка. Те поне няма да натресат разни екстри, каквито отнасяш, ако си частно застрахована. Проблемът е, че и те искат да имаш чип-карта. Иначе не могат да си отчетат прегледите пред ЗК.

# 26
anita_ff , ти с какъв статут си в ДЕ?
следваш, работиш?

ако следваш или си командирован - тогава ти се поемат разходите от НЗОК.
но ти си чела документа Wink

мисля, че е важно с какъв статут си тук, защото Мария не вярвам да започне да веднага да следва с дете и друго на път, нито да започне работа...

# 27
Съгласно Решение № 195 от 23.03.2004 г. на Административната комисия за социална сигурност на работници мигранти (АК), бременността и раждането попадат в обхвата на неотложно необходимите медицински грижи - ПРИ ВРЕМЕНЕН ПРЕСТОЙ в друга ДЧ ...

Това е информация от сайта на НЗОК !

а като минат 180 дни (за година) и престоят ти вече не се брои временен, какво ще правиш?

да не се чудиш как ще си плашаш сметките, ако бг здравната каса откаже да плати на германците...мисля, че все има някой дето засича тея неща с продължителноста на престой  Peace

а иначе на мой съсед му правиха тук ОП от апендисит напълно безплатно...но не съм го питала, дали им е показвал някаква карта...предполагам, че е нямал, защото искаше само 3 дена да остане, за  да си вземе кола

# 28
а като минат 180 дни (за година) и престоят ти вече не се брои временен, какво ще правиш?

да не се чудиш как ще си плашаш сметките, ако бг здравната каса откаже да плати на германците..

Не не, подала съм докуметни за получаване на здравно осигурителен номер тук, след което ще ходя до социалните ,понеже съм в момента без работа, и те съответно ще ми поемат здравната осигуровка и тази на детето . За всичко това обаче, пак е нужно време (казаха ми до получаване на този номер 6 седмици..) съответно през това време аз пак ходя на ЖК с моята си БГ здравна карта.
  Мой познат го заболя крачето тук и той , милия отиде на лекар, направиха му 12 снимки на крака и го прегледаха, след което няма и седмица получи тлъста сметка по пощата....Това не било спешен случай.. Та мисълта ми е , аз вече над 20 седмици съм тук и имам 6 прегледа вече, сметка не съм получавала, явно няма и да получа.
   Оффф не знам вече, но в най-скоро време ще имам нормална застраховка и няма да го мисля вече !!
Мария,  ходих и тук при две застахователни агенции да ги питам колко ще ми струва да си плащам всеки месец сама застраховката при тях, казаха ми  160Евро на месец. Ако, смяташ ,че може да си го позволите ...

# 29
Анита, не леж на таз кълка, че няма да получиш сметка.
Немските  каси и болници работят със задна дата и можеш да получиш сметката половин година по-късно.
Идеята за посещение при акушерка е добро, но Пепеляшка е права за чип картата.
За мераклиите за европейска здравна карта - издава се в 14 дневен срок. Проверено от брат ми, който ходи за 10 дни в Гърция и пътува с такава.

Общи условия

Активация на акаунт