Равдане в Германия- процедури и други подробности?

• 6 015
  • 43
  •   1
Отговори
# 30
Анита, наистина, ЖК НЕ Е СПЕШНО и не се поема. Ако идваш в Германия бременна и изведнъж имаш оплаквания и отиваш на лекар, то тогава това се поема, да. Но редовните, планови прегледи твърдо НЕ.
Категорична съм, защото аз самата бях с френска здравна карта, когато се върнах в Германия бременна. Тогава много подробно проучих въпроса. Ако отиваш в НЗОК и поискаш тази карта за временнен престой, тя ти покрива само спешните случаи. При нас случаят беше друг - мъжът ми беше командирован тук и получихме картите въз основа на друг формуляр Е....намсикойномер и ни поеха ВСИЧКО. Но за такива планови работи трябва наистина да имаш предварителното съгласие на НЗОК.

Мария АН, не разбрах защо трябва после 1 година да стоиш с детето в БГ?  newsm78 Какъв е проблемът да пътуваш с бебето след като мъжът ти вече си е намерил работа тук?  newsm78

# 31
Анита, наистина, ЖК НЕ Е СПЕШНО и не се поема. Ако идваш в Германия бременна и изведнъж имаш оплаквания и отиваш на лекар, то тогава това се поема, да. Но редовните, планови прегледи твърдо НЕ.
Категорична съм, защото аз самата бях с френска здравна карта, когато се върнах в Германия бременна. Тогава много подробно проучих въпроса. Ако отиваш в НЗОК и поискаш тази карта за временнен престой, тя ти покрива само спешните случаи. При нас случаят беше друг - мъжът ми беше командирован тук и получихме картите въз основа на друг формуляр Е....намсикойномер и ни поеха ВСИЧКО. Но за такива планови работи трябва наистина да имаш предварителното съгласие на НЗОК.

Мария АН, не разбрах защо трябва после 1 година да стоиш с детето в БГ?  newsm78 Какъв е проблемът да пътуваш с бебето след като мъжът ти вече си е намерил работа тук?  newsm78
Притеснявам се да пътувам с толкова малко бебе. Това е проблема. А и относно раждането, мисля че там е мн по- добра и базата и отношението. При първото си раждане имах мн неприятни преживявания и то в прехваленото Шейново. Вече говорихме със свеки и те ще си направят консултация с техният адвокат и ще ми направят застраховката. Ще питаме и в НОИ за тази здравна карта. Ще ви пиша....

# 32
Аз летях с 2 месечно бебе от Германия до южна Франция и обратно. Няма никакъв проблем да пътувате  Peace Във всеки случай това е по-разумно отколкото да тръгнеш бременна (и то много, доколкото разбирам) без застраховка.
Свекито не може да ви осигурява към нея. Може само като частни застраховани към държавната й застраховка и съответно да си плащате. Но има една подробност, застраховката може да откаже да ви приеме като нови клиенти......според мен е дори вероятно, понеже се знае още от сега колко големи разходи ще имат (ЖК, раждането, после постоянно консултации за бебето, ваксините и т.н.).

Успех!

# 33
Аз летях с 2 месечно бебе от Германия до южна Франция и обратно. Няма никакъв проблем да пътувате  Peace Във всеки случай това е по-разумно отколкото да тръгнеш бременна (и то много, доколкото разбирам) без застраховка.
Свекито не може да ви осигурява към нея. Може само като частни застраховани към държавната й застраховка и съответно да си плащате. Но има една подробност, застраховката може да откаже да ви приеме като нови клиенти......според мен е дори вероятно, понеже се знае още от сега колко големи разходи ще имат (ЖК, раждането, после постоянно консултации за бебето, ваксините и т.н.).

Успех!
Изпитвам ужас от самолети.  Sad / Ох не знам и аз кое е по- правилно, ще изчакам и свеки да говори с адвоката им- да видим какво ще каже по въпроса за здравната осигуровка. Има още време. Благодаря на всички!

# 34
В същност няма кой знае какъв смисъл от разговор с адвокат. По-добре с Versicherungsberater. Списък с такива легитимни и в близост до мястото , което живе свекърва ти може да намериш в интернет. Peace Успех и леко раждане, където и да е Wink.

п.п. Да добавя, че и аз "хвърчах" с 4 месечно бебе. Помисли си - все пак става дума за кратък полет - мах. 2 часа. Излиташ, дават ти нещо за хапване, кърмиш, оригаш бебето, отиваш до тоалетна и вече е дошло време да кацаш Wink.

# 35
Mariya_AN, и аз те съветвам първо да уредите нещата със застраховката! Аз закъснях с документите за здравната каса (понеже ни забавиха с акта за раждане заради бащиното име) и получих сметка от болницата 3100 евро за 3,5 дни престой на дъщеря ми в интензивното. Ние оправихме нещата с касата, но да знаеш за какви суми става въпрос.

Анита, много объркано изглеждат нещата при теб  Thinking, не казваш и с какъв статут си. Само да предупредя, че за да имаш право на социални помощи, трябва преди това да имаш право на престой и работа, а това означава и да имаш здр. застраховка. Иначе всеки ще идва да ражда тук и да взима помощи. Crazy Сметки от лекарите можеш да получиш тепърва, може да се забавят, все пак първо с БГ изясняват нещата. Частните застраховки започват от посочената от тебе сума нагоре, а може и да ти откажат по принцип. Мъжът ми плаща 180 евро месечно и първите 600 евро годишно си ги поема той, чак след това се включва касата. И това е сравнително евтина застраховка.

# 36
Частните 100% ще й откажат, нали е бременна и няма риск да плащат големи сметки, а сигурност, че това ще стане в скоро време. Само държавните са опция според мен, да не говорим че ако един родител е частно застрахован, и детето трябва да е частно застраховано, което струва доп. пари.

# 37
Според мен, ако става въпрос за самото раждане да се осъществи тук в Германия заради по-добри условия и отношение, сумата която ще струва тук и въпросителните около самото пътуване е по-разумно да си платиш в частна клиника в България. Мисля, че има достатъчно добри условия и отношение, а и ще струва къде, къде по-малко.
Ако планувате да живеете тук, темата е вече друга Grinning

Успех Peace

# 38
  Аз помощите вече ги получавам и то със задна дата ми ги  изплатиха за последните 3 месеца .
   Иначе , застрахователите ми отказаха да ме застраховат, още в петия месец.

ще видим какво ще получа, щом трябва ще плащам.

# 39
Какви помощи получаваш, от кои служби? Немски социални ли? Ако да, каза ли йм че не си здравно застрахована?

# 40
 ДА от социалните ги получих, тъй като  приятелят ми, които е германец , в момента също е без работа...
та те изчислиха, че не може да живеем двамата с толкова малко пари на месец и за това следва и аз да получавам помощи.. Дълга история беше .
                     Да те знаят,че в момента съм само с българската си застраховка и ,че съм  бременна (по-зле май не може и да бъде ) и тъй като съм подала документи за този социален НОМЕР (каквото и да значи това)  и имам този фрейцюгихкайт намси кво си ,документ, то имам право на помощи. 
 Искаха ми всички възможни документи, иначе нищо не плащат и те .
 А, живот и здраве да е, ако получа сметка ще си плащам на вноски, какво мога да направя иначе.
  Не сме женени и за това не могат да ме включат към неговата застраховка.
 А, когато се застрасховам тук , социалните ще ми плащат застраховката. Чакам само този номер да получа, което след около седмица трябва да е уредено.

# 41
Според мен, ако става въпрос за самото раждане да се осъществи тук в Германия заради по-добри условия и отношение, сумата която ще струва тук и въпросителните около самото пътуване е по-разумно да си платиш в частна клиника в България. Мисля, че има достатъчно добри условия и отношение, а и ще струва къде, къде по-малко.
Ако планувате да живеете тук, темата е вече друга Grinning

Успех Peace
По принцип плановете са такива- там да останем да живеем. Simple Smile

# 42
Анита, би трябвало те да те застраховат  newsm78 Поне така мисля, де, попитай пак изрично  Peace

# 43
Да, пак ще ходя в Понеделник до там и дано по-бързо се задвижат нещата със застраховането.
Термина ми е за 08.Октомври, надявам се поне до тогава да е уредено всичко, та, ако ще плащам поне само прегледите да са, а не и раждането...

Общи условия

Активация на акаунт