ПЛЕВЕН - 112

• 23 418
  • 291
  •   1
Отговори
# 105
Миленче, не знам как да ти отговоря
Бу ме кара да се опитам да направя нещо, тя може да ми прати презентация и брошури, но аз не се чувствам уверена достатъчно, а и нямам време да го организирам да е в рамките на 1-7 август, по-скоро като се върна от почивката
Ако има навити да помагат може да направим нещо, най-малкото една неформална среща в градинка или кафе дори
Ако познавате и бременни или току що родили жени, които искат да слушат за кърменето  Peace

Мириел, честита рожденичка!   bouquet

Мира, не е малък клуба чак, помещението за родители може да се пуши, ако не искате да се пуши - пушачите навън в градината - има пейки
Към 20 човека бяхме възрастните сякаш
По-добре иди го виж, може да си изкарате по-спокоен и уютен РД отколкото в Диснимания - там е прекалено нагъчкано  Peace На мен и този срещу Балкан ми харесва, там направих на Яна 4я РД, той е по-мъничък и с по-малко играчки обаче

# 106
Силви, не искам он-лайн табла. Искам реална игра, с реален съпруг и реални караници  Laughing
Иначе е скучно.
ХАХАХАХХАА  Joy
 Миленка ,в Търново кандидатствах ,ще се обръщам към теб за помощ тогава !   bouquet
 ООО Деси ,ако има някой който да се захване с това ,това си ти.  (нз дали ме разбра)  Ще помогнем ,ти си печена , отдава ти се ,само да намерим бременелки и нови мами, каквото друго трябва ,ще помагаме . От болницата нищо не обясняват , рядко мога да срещна ,наскоро родила ,майка, която да е запозната с кърменето и то е от нета , а не  от болницата.

# 107
  • София
Честит рожден ден на Вики!Да е жива и здрава!
Мириел,честит празник!  bouquet

# 108
Абе в болницата неонатолозите обясняват и са си адекватни - като минават на детската визитация винаги говорят за това, поне двата пъти като съм била в тази болница
Но -каква е тази политика - болницата е обявена за приятел на бебето - уж спазва десетте стъпки - ама друг път - дават АМ, дават вода, оставят нещата в ръцете на акушерките
И въпреки всичко - голям процент излизат от болницата кърмещи
Педиатрите носят много по-голяма вина

В Родилното би трябвало да е така, но почти не е

Десетте стъпки към успешно кърмене са задължителни за Болници, приятели на бебето (акредитирани по специална програма на УНИЦЕФ). Тези болници са акредитирани по тази програма след обучение на персонала и след промяна на някои болнични практики.

ДЕСЕТ СТЪПКИ КЪМ УСПЕШНО КЪРМЕНЕ  (УНИЦЕФ/СЗО)

Всички здравни заведения, в които жените раждат и се осъществяват грижи за новородените, трябва да изпълняват следните десет изисквания:

1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на зеведението.
2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.
3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето. - това го правят неонатолозите след като си родил, като бременна не ти обясняват
4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането. - Елена ми я дадоха да пробвам да я кърмя веднага след раждането, защото аз пожелах, иначе никой не ми предложи
5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си. само някои акушерки го правят
6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини. - когато аз бях в родилното предлагаха и двете, носеха ги и само при отказ си ги взимаха
7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.
8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им. - персоналът е толкова малко и недостатъчно, че последното, което прави е да окуражава
9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки.
10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом. никой не споменава за такова нещо

Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 16:04 от ДеЩоВиди

# 109
  • София
Деси,да ти кажа колкото и да е приятел на кърменето болницата,колкото и да обясняват всички лекари /неонатолози и педиатри/,че кърменето е по по най...ми има и такива като мене жени,които са смея да твърдя информирани достатъчно,но не желаят да кърмят.И това трябва да се вземе под внимание в болниците.Нека се обяснява ,но не и направо да се натрапва в главите на майките колко са лоши,щом не желаят да кърмят бебето си.Мен ме изписаха от родилното с Мими точно с това твърдение,натъпкано в главата ми,непряко казвано,разбира се.Например тази точка 6 ми звучи направо като забрана на майката да няма желание за кърмене.

# 110
Валенце, аз говоря за плевенската болница
Лекарите може да споменават, че кърменето е най-доброто, което можеш да дадеш на бебето си в този момент, но на практика повечето не дават адекватни съвети, нито оказват подкрепа, в голяма част от случаите е точно обратното
Случаи като твоя не искам да коментирам, разбира се, че всеки има право да си гледа детето както иска, аз говоря за друго

За точка 6 - имат предвид болницата*а не майката* да не захранва децата така и да не дава шишетата с АМ и вода, ако това не е показателно
Ако ти искаш си внасяй АМ и си давай на бебето - отговорността си е твоя

# 111
  • София
Разбрах те за какво говориш.Врачанската болница също е от тези болници,приятели на бебето.е,да,ама не.Там е точно като за мене Mr. Green.истината е,че в нея като родиш дори и да имаш желание да кърмиш,ще направят и невъзможното,за да ти попречат. Rolling EyesИмам достатъчно близки и приятелки,родили  там в последните години.а не бива да е така.Трябва да има избор,трябва да има информация.И майката да знае ,да се усеща сигурна ,когато прави избора си,какъвто и да е той.и тази информация би трябвало да я има и в кабинетите на гинеколозите,които посещаваме още по време на бременността.и като тръгнеш да раждаш вече да знаеш що е то кърмене,става ли за теб или не става.И да знаеш,че в родилното има кой да ти помогне и в двата случая.
Деси,не си мисли,че се заяждам,не е така,знаеш,че не съм такъв човек. Hug

# 112
ДеЩо, когато родих Калина с мен имаше жена, на която това и беше второ дете. Първото го беше кърмила успешно.
Ами това бебе за 3дни така и не засука, само се въртеше и дори отказваше да захапе гърдата, а тя постоянно го пробваше.
Е, по тази логика и тези стъпки  за болница приятел на кърменето означава това дете да стои гладно 3дни, защото не трябвало да се предлага АМ или вода?
Това според мен са глупости, няма родилка, на която кърмата и да дойде на втората минута след раждането.
Моя приятелка пък беше с така ужасно подути гърди, че приличаха буквално на футболни топки - тя как да кърми? Отделен е въпроса, че в болницата 2дни изобщо не се погрижиха за това и тя сама се оправяше.
Отделно, че много родилки още не са свикнали с мисълта за бебето, камо ли да го кърмят. Но за това си трябва предварителна подготовка.
Още повече, че санитарки, акушерки, сестри и лекари влизат и излизат когато си искат, а много майки се притесняват в началото. Е, ти като нямаш нужното спокойствие, за какво говорим?

# 113
Деси, нали знаеш че и СНБМ са партньори на ССК Wink Аз мислех че разговор е имало между теб и ....някой от сдружението Rolling Eyes, щото ти засякох името в някой пост по темата във връзка с организиране на някаква проява  в седмицата на кърменето и в Плевен Thinking Thinking Thinking АКо трябва- ще ти помагам- поне с посредничество Peace

Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 18:23 от velmar

# 114
Валенце, врачанската болница я спрягат като една от най-най в това отношение, аз на конференцията за кърмене гледах едни клипчета от там как слагат бебетата веднага след раждането още голички - да засучат - явно и там като навсякъде  Confused

Мира, при адекватни съвети и с подкрепата на персоналът и двата случая щяха да са ок - при първият така като го пишеш не звучи някой да и е обърнал внимание на тази жена, при вторият ти самата го казваш, че сама се е оправяла
В нормалните болници, които са ПБ по света не се случва така, а подобни казуси се решават точно благодарение на компетентни лица, а доста често и благодарение на ЛЛ лидери и подкрепа от други майки
Иначе и за незасукващото бебе и за подутите гърди си има решения, които предлагам да не обсъждаме тук и да досаждаме на хората  Peace

# 115
  • София
Оф,Деси,може и да има такива лекари там във Враца,но е факт,че масово родилките сами пожелават да раждат навсякъде другаде но не и във Враца.Такава лоша слава има родилното отделение там.

# 116
Честит рожден ден на Виктория! Пожелавам й здраве и щастливо детство!  Tada

Хайде и нещо за разхлаждане от мен по случай летния имен ден на Ани.  Wink

# 117
ДеЩо, аз не казвам, че с адекватна намеса няма да се решават тези проблеми.
Но и не може да се твърди, че всяка майка на 100% трябва и може да кърми.

# 118
Всъщност Мира, аз никъде не написах, че твърдя това за 100 процента Peace
Но ако държиш да си говорим за съотношения и проценти - Само около 3% от родилките нямат кърма или имат, но не могат да произвеждат достатъчно - причините са или хормонални или става дума за тежки недохранвания и прекарана в миналото анорексия
При останалите некърменето е въпрос на личен избор, но най-вече продиктуван от липса на информация и адекватна намеса навреме - става дума за конкретни мерки според конкретната ситуация - в повечето случаи до края на първият месец на бебето възможните проблеми се преодоляват  Peace
И пак в проценти да си говорим - сигурна съм, че кърмещите са много по-малко от некърмещите, за това не виждам нищо лошо да се говори повече за това  Peace

# 119
Всъщност Мира, аз никъде не написах, че твърдя това за 100 процента Peace
Но ако държиш да си говорим за съотношения и проценти - Само около 3% от родилките нямат кърма или имат, но не могат да произвеждат достатъчно - причините са или хормонални или става дума за тежки недохранвания и прекарана в миналото анорексия
При останалите некърменето е въпрос на личен избор, но най-вече продиктуван от липса на информация и адекватна намеса навреме - става дума за конкретни мерки според конкретната ситуация - в повечето случаи до края на първият месец на бебето възможните проблеми се преодоляват  Peace
И пак в проценти да си говорим - сигурна съм, че кърмещите са много по-малко от некърмещите, за това не виждам нищо лошо да се говори повече за това  Peace

Подкрепям с две ръце !!!!  
А Деси за това мога да поспоря ,на мен ми дадоха Бобсъна около 15 часа след раждането ,една женица отвори вратата на стаята бутна количката по средата на стаята ,даже не влезе вътре и затвори вратата.
Никога не  бях сменяла памперс ,добре че една мам имаше там и облече Боби за първи път и сложи памперса ,не че е някаква философия ,ама се стъписваш първия път. Аз зелена ,взела си дипломата два дни по-рано ,смятай ....
Въпреки всичко и за миг не съм помислила да не кърмя.Кърмата ми на 2 месеца стана като ввода ,понеже с е разболях ,ама я преборих. Циците ми станаха като печени чушки ,обаче не бих заменила чувството на кърмене с нищо друго ,връзката между майката и детето е невероятна и като чуя ,че някой  мисли ,че кърменето не е толкова важно , просто незнам как да реагирам. Мога да ви кажа ,че незнаете какво пропускате.Tова да знаеш ,че някой има нужда от теб за да живее,защото на бебенцата вначалото само това им е в главата.....ти си му най милото и единствено теб свързва с ядене.Ставаш не само физически свързан с детето. Неискам да обидя никого , ,надявам се да не се обидите , всеки има право на избор как да си гледа детето и се извинявам ако съм обидила някого.
. Казах моята гледан точка с най добри чувства (може би малко по-емоционално)  bouquet
И едно допълнително евала за Джина,дето с близнаци е кърмила толкова време.

Мирама,да допълня това ,че нямало майка с кърма на 2 минута след раждането.....ами аз имах коластра буквално  от 4тия месец на бременността .

Последна редакция: сб, 25 юли 2009, 18:51 от black_cherry

Общи условия

Активация на акаунт