защо искате 2 дете

• 13 528
  • 293
  •   1
Отговори
# 240
Не говоря за тежест, а за  финансов фактор. И това, че гледаш -едно въобще не значи автоматично, че и второ ще можеш. Това имам впредвид.

# 241
Да, но и застраховка за промяна на положението няма.Когато реализирахме второ дете беше едно, две години по-късно-съвсем друго.Да, работим непрекъснато, не сме спирали, аз даже второ майчинство не съм карала, но има неща, които не зависят понякога от теб.Тук няма адекватна социална политика просто, затова е Риск.Не е нормално една двойка, която има дом, кариера, базирана на учение не какво да е и върви на горе, сиреч млади хора-достатъчно добре подплатени за адекватен доход-да си правят сметката въобще.Но това е факт.Има огромна разлика в социалния статус тук и там по професии.Колегите на съпруга ми са светлинни години от нас,т.е. ние сме, те просто са извън страната.Тук доходите ни не са адекватни.

# 242
Именно, понеже не съм убедена, че в близката година ще изплуваме - не си правя подобн ипланове. Безразсъдно ми е да знам, че не мога, пък да го направя.

# 243
Колкто мога да осигуря на едното дете, толкова със сигурност ще имам и за второто. И само едно да имах, пак нямаше да се изучи в Харвард най-вероятно, така че нямам никакви притеснения и съмнения, че съм ощетила първото, като съм му родила сестра. Peace Отделно не всеки вижда бляскавото бъдеще на детето си задължително в чуждестранен колеж, банка или фирма, поне аз не съм така със сигурност.
Не смятам ,че детето няма право на избор ,както и вие! Това ,че вие не сте учили там,или сте нямали финансовата или друга страна на нещата,защо да лишаваме и детето от това? И не е задължително да е бляскаво бъдещето на детето ни,а по-добро от масата, това се постига с по-добри финанси от масата хора ,нали? Просто искаме по-доброто(а кой ли не иска),но с две или три деца(каквото ни е желанието)трябва само да се работи и никакво внимание и свободно време да нямаме! Затова сега докато положението не стане в пъти по-добро 2ото дете ще почака,защото 2 или 3 или 1 ,кой определя правилната бройка ако не самите ние?

# 244
Принципно е така.  Но нали човек се развива във времето, предполага се, че сега е по-добре, отколкото е бил преди 5 годин, а след 5 ще е още по-добре. Пък и не е речено, че децата трябва да се родят едно след друго, аз например не бих се навила на породени деца, не е за мен. Но за всичко си има начин и време, стига да има желание. А да има желание, разбира се, не е задължително  Peace

tanyatais, аз вярвам, че ще осигуря на децата си всичко най-добро. Дори и три да са, пак не бих се притеснила. Никой не е длъжен да ражда второ, ако това ще го тревожи, разбира се  Peace Изобщо няма спор по въпроса.

# 245
Принципно е така.  Но нали човек се развива във времето, предполага се, че сега е по-добре, отколкото е бил преди 5 годин, а след 5 ще е още по-добре. Пък и не е речено, че децата трябва да се родят едно след друго, аз например не бих се навила на породени деца, не е за мен. Но за всичко си има начин и време, стига да има желание. А да има желание, разбира се, не е задължително  Peace

tanyatais, аз вярвам, че ще осигуря на децата си всичко най-добро. Дори и три да са, пак не бих се притеснила. Никой не е длъжен да ражда второ, ако това ще го тревожи, разбира се  Peace Изобщо няма спор по въпроса.
Съгласявам се с това,защото е така!Важен е и момента,а не само сантимента в този избор!

# 246
Ама само се Предполага.Аз имам 15 години трудов стаж.През последните 5 години със съпруга ми постигнахме едно доста добро ниво/статут, реализирахме второ дете .Децата ни не са породени.И  в последната година на тази петилетка бяхме върнати 15 години назад.Съкращения.Безработица.

# 247
Е, в перспективното време имаш вяра или сега в безработицата и кризата?
Когато нещата вървят добре - да, нормално да предполагаш, че след няколко години ще си още по-добре.
Ама като в момента не си никак добре - как да родиш второ дете само с вярата, че се предполага, че ще станеш добре след време...

Аз за мен знам, че искам всичко добро за моето дете - и дом, и условия, и образование, и перспектива. Искам да е задоволено, без да му липсва нищо. Не говоря за глезене. Искам то да е щастливо. Вярвам, че ще му го дам. Но не се нагърбвам с твърдения, че ще мога на още няколко деца да дам същото. Не и в този момент.

# 248
Кризата се отрази пряко на повечето хора, на мен включително, но така или иначе второто дете е налично и предпочитам да си остана оптимист.  Wink Все пак не е като да не сме имали трудни периоди, сегашния обаче може да е по-продължителен. Няма начин, ще трябва да се справим и сега. А моят трудов стаж също е 15 години официално, неофициално е 18  Crazy

# 249
O, неофициалния не го броя да... Mr. Green, пък и моето второ е налично.Ние говорим от позицията на имащи, все пак в тези времена другите имат Правото да отложат.Разбира се, че при кардинална/добра промяна, човек също се променя и мислите му се насочват не към това да плати от сметка до сметка, а качват пирамидата нагоре. Grinning
Кой каквото ще да ми говори, но с перспективна и добра професия, след качествено образование и достатъчно трудов стаж, да живееш на кредит, да теглиш заем , за да купиш елементарното за бита/въобще аз изначално говоря само за елементарното и нужното, не за екстрите отгоре/, да се чудиш с какво да сипеш бензин, да броиш дните до следващата такса на децата и пр...е неприемливо.

# 250
Ти колкото и нагоре по пирамидата да се качваш, ако ти е писано да умреш в мизерия, така ще бъде! Simple Smile

# 251
Разбира се.Говорим все пак за момент, в който си достигнал, преминал, и си Реализирал децата.До този момент битието определя при разумния човек колко и кога.Не случайно напомних за нашия случай-финансова стабилизация, трупане на благини, реализация на децА, и идва промяна.Която в такава степен няма как да прогнозираме.Е, бяхме прогнозирали действително, и имахме заделено, на което да се опрем.Но пак благодарение на изкачената пирамидка, благодарение на това, че бяхме надскочили дните от сметка до сметка, а именно трупахме.

# 252
с перспективна и добра професия, след качествено образование и достатъчно трудов стаж...да броиш дните до следващата такса на децата и пр...е неприемливо

Да, неприемливо е, точно за това говоря  Laughing
Ама ходи виж колко квалифицирани кадри в момента са се върнали яко назад.
А това с пирамидата...се отнася до потребностите на човек и желанията, не до действителността в Бг...за съжаление.

# 253
  • Overijse, Belgie
Viliko,  в описаната от теб ситуация за мен също е недопустимо да се говори за 2-ро дете! Не че животът не е една въртележка и незнаеш какво те чака, нищо че днес си добре. ПОвечето скочихме да спорим с теб, защото незнаем какво точно имаш предвид като казваш "малко финансови средства". Но щом говориш и за лишения, тогава наистина положението не е розово и ви е трудно. Пожелавам ти нещата да се подобрят!

ПС Аз лично се подразник от примера с плейстейшъните.

# 254
Ами аз например не говоря за  глад, но се лишаваме от доста неща, спрямо преди - като уикенди и почивки, покупки на неща за дома, ограничено количество дрехи, нула спестявания, нула подобрения. Това е тревожното за мен. Вярно, период е на криза и тн, но какво от това. Трезво мисля и в момента не мога да взимам кардинални решения.
Но дори да не беше такова положението, пак не бих се решила, защото не искам да раждам второ дете, при положение, че не съм подсигурила първото от подобни промени.

Общи условия

Активация на акаунт