20 ОУ и 22 СОУ

• 120 296
  • 925
  •   1
Отговори
# 75
мързеланка, нищо чудно няма, че продължавам да се интересувам от двете училища. Това, че твърдо съм решена да се запишем в 20то не означава че сме се записали, нали? Simple Smile
Още в началото на темата споделих, че това са двете училища към които съм се ориентирала, така че ще продължа да имам интерес докато се запишем в едно от двете Simple Smile
А що се касае за темата, според мен всеки е свободен да изкаже собствено мнение,било то от опит или "чуто от познати"Simple Smile
Какво значи едно мнение да е пристрастно по тази тема.....ами нормално е хората на които им харесва 20то да пишат хубави неща за него...а тези на които им харесва 22ро да пишат хубави неща за 22ро. Разчитам точно на това пристрастие Simple Smile
От темата очаквам да получа колкото може повече информация и за двете училища положителна или отрицателна.....и от двете има полза.Предполагам всички останали , които имат интерес към 20то и 22ро смятат, че темата е полезна.

# 76
  • София
Всеки сам решава дали хвалебствията за едно и  за друго са му полезни, аз лично ценя по-балансирани и аргументирани изказвания. Ще ти посоча пример и няма да досаждам повече в темата - тук някой каза, че в 7. клас децата му в 20. ОУ достигат ниво на немски съизмеримо с подготвителния клас на НЕГ - и човек си казва "уауу, браво, супер", а след няколко поста вметва междудругото, че всъщост са ходели и на частен учител.
Следя тези неща, защото поддържам тезата /подкрепена и от специалисти в МОН/, че няма ДУ в София, което да дава такава подготовка по език, която да е съпоставима на едногодишно обучение в 8. клас на ЕГ.
Иначе мнението си конкретно за двете училища съм го казала и преди - обикновени квартални училища.

# 77
Мислех да не изказвам повече мнение, но след като съм цитирана съм длъжна да отговоря.
Децата наистина достигат високо ниво, учат по хубави учебници. Всеки сам преценява как децата му ще усвояват материала. Нашето семейство е решило, че детето се нуждае от помощ-1 час в седмицата не ми се струва много. Така или иначе трябват много упражнения.
Не налагам мнението си. Говоря от личен опит. С това училище сме били свързани 10 години. Не всичко е розово естествено.Всеки си вади изводи за себе си. Истина е, че някои деца и от класа на сина ми и от този на дъщеря ми напуснаха 20 ОУ, защото родителите видяха, че то не е подходящо за тяхното дете. Не издържаха на натоварването, имаха ниски оценки.
Факт е обаче, че след 7 клас 80% от децата /от випуска и на двете ми деца/ отидоха в добри гимназии.
Имам информация и за 22 СОУ, но не пиша защото не съм го видяла с очите си.
Сина ми скаро се яви на Testdaf и на курса имаше деца и от НЕГ, 73, 35.

# 78
При положение, че всеки ден по два часа след часовете имат занимания по немски/френски/ е задължително подготовката по език да бъде добра.
Факт е, че повечето деца от втори клас посещават допълнително езикова шола/или имат учител по езика, който изучават в училище/.

За сравнение в 22-ро в първи клас имат един час английски седмично - СИП.

Това са допълнителните напълно безплатни дейности в 22-ро за тази година.

# 79
Според мен наплива за 20ОУ се дължи на факта, че се изучава усилено немски и френски език още от 1 клас. В повечето училища присъства най-вече английски и когато родителите искат децата им да започнат с този език в  държавно училище нямат много голям избор. Колко деца са имали допир до английски в детската градина например и колко с немски. Аз познавам деца които живеят в непосредствана близост до 20 ОУ и избраха 41 ОУ за да избегнат немски. Въпрос на виждане и лично решение.
Сега имам наблюдения над СМГ и НПМГ и мога да кажа, че има много какво да се желае /въпреки мнението, че са едни от добрите училища в София/, но в сравнение с други гимназии са много добри.
Така е и с 20 ОУ,22СОУ  и т.н.

# 80
  • Sofia
Дъщеря ми беше във френската паралелка. в 20 ОУ  В 5  ,6, 7 клас учебниците им по френски бяха " вуз ет иси"  ,разбрах че има паралелки във 9ФЕГ които в 8 клас учат по този учебник ,следователно е напълно възможно да имат знанията на осмокласниците от 9ФЕГ ,ние си направихме експеримент с децата и на годишния тест с външно оценяванеза 8 клас  те имаха отлични резултати.

# 81
И аз да споделя   Laughing

И двете ми деца са в 20-то. Плюсовете /поне за мен/ са:
- у-щето е основно, няма големи ученици, смените са в нормални часове /т.е. малките не започват в 7 ч.!/
- сградата е малка, хубава и на 2 крачки от вкъщи
- учителите, които ни се паднаха са уникални /за съжаление не поемат 1 клас тази година/. Аз мисля, че в основното училище е важен класния, заото какви контакти имат примерно първокласниите с директора или с другите учители? Ние имахме късмет, дано и вие да имате! 
- стаите са ремонтирани , със съвременно обзавеждане - направо са като на частно училие  Laughing /ох, блокираха ми половината букви, извинявайте!/. Ремонтите обаче са направени с пари на родителите и хм, под известен натиск!

Минуси:
- за директорката вече се спомена.
- да, вярно е, че се искат пари - непрекъснато!
- не е зле училието, ама не е кой знае какво - даскало като даскало.
- няма никакви извънкласни мероприятия /ходим на плуване в 22-ро, безплатно е и за нас/
- честно да ви кажа, не знам дали е научим немски. Добрите учители са в горния курс /Аргирова/. При нас се сменяхя непрекъснато и сега са.....ужас просто!
- истина е и че има много "фукни" и изхвърляния идемонстраии кой кой е, ама то къде ли ги няма!

# 82
На моята приятелка детето е там.То ни е приятелче и често се виждаме.
Да, училище като всички останали.Не виждам голяма разлика.Това, което на мен лично не ми харесва е някаква система за местене на децата според успеха.Тези, които са добре са в първите паралелки и когато успеха ти пада те местят в друг клас.не съм много запозната, тя така ми каза.
Харесва ми, че ги водят много по екскурзии.В нашето у-ще има по 1 екскурзия в годината! 

# 83
Ами, екскурзии! Има някакъв пролетен лагер на Мальовица и май това е всичко. Иначе има оферти за екскурзии от разни туристически фирми, ама те са на такива цени, че не е истина просто! Пък уж за групи се правят отстъпки!

Да, местят децата след 4-ти клас, в зависимост от успеха от изпита по немски език. Паралелка за напреднали, където продължават да изучават интензивно немски; "средна" паралелка с по-малко часове по немски и трета паралелка, в която учат чат пат немски+втори западен език, доколкото знам /и кое е по-добре, според вас?!/. Тъпо е. До четвърти клас децата вече си имат приятели, групички, познават се и изведнъж - айде в нов клас! Аз си спомням, че в у-ще най-големия ужас ми беше да не ни разформироват класа /тогава също имаше едни такива практики/!

# 84
Здравейте,

да споделя и аз преки впечатления и настоящи вълнения за 20 -то ОУ. Дъщеря ми е 6-ти клас там. Преживя доста драматично делението след 4-ти клас, но за щастие вече се окопити и сега дори е председател на новия си клас. Тя беше първа под чертата за двете "успешни " паралелки и аз бях изключително недоволна от това, защото съм немски възпитаник и ме беше яд, че точно моето дете не се справи с изпита. Вече се досещате, че се опитвах аз да я подготвям допълнително в къщи, но това дете категорично отказваше да възприема от мен.
Синът ми ще бъде тази есен първокласник и естествено ще го запишем в 20 -то,  защото вече сме наясно с плюсове  / учи се сериозно немски, няма големи ученици, родителите следят подготовката на децата си, децата са будни и повечето доста амбициозни, училището е на удобно централно място, защото ние живеем в Павлово и т.н/ и минусите / в начален курс се сменят често учителите по немски, занималнята е до 16.30/. Иначе ски училище  / Мачирски/и екскурзии се предлагат с цени като в други училища. За родител , който държи на нивото на изучаване на немски език , 20 е добър вариант.

Успех!!!

# 85
Здравейте,
много се радвам, че има толкова положителни мнения за 20-то училище.
Отраснала съм в района, учих там до 7-ми клас, макар че по мое време нямаше такава засилена езикова подготовка.
Догодина моя син ще е първолак и отсега се опитвам да намеря подходящо ДУ с изучаване на немски език, така попаднах на тази тема.

Имам един по-различен въпрос: не ви ли притеснява близостта на това опасно и натоварено кръстовище, как пресичат децата и как се справят с него?
От кой клас ги пуснахте да се прибират самички?

# 86
Nadia79 , моите деца започнаха от 2 клас да ходят сами, но живеем наистина много близо до училището. Най-важното за мен е на кръстовището да се научат да пресичат на светофара, а не да притичват произволно през улицата. Когато се страхуват съм съветвала децата си да пресичат близо до някои възрастен човек. Мои позната водеха децата си до 4 клас, но ми се струва малко излишно, дори вредно, защото от опит зная, че когато са сами са много по внимателни.

# 87
Здравейте! Завършил съм 20 ОУ през учебната 2004-2005 г. и искам да кажа (във връзка със сегашната и с тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=234788), че по наше време, когато базата още не беше толкова добре (спомням си анкетата дали да се направи алпинеум) и въобще условията бяха доста по-примитивни, учителите ни още тогава правеха всичко по силите си, за да ни научат на всичко, с което човек трябва да се запознае в основното си образование и доколкото можем, да не усещаме в какви унизителни за образованието ни години живеем! Имам чудесни впечатления от много хора, някои от които за съжаление вече не работят там - Даниела Койчева (началната ми учителка), Елена Костова (френски), Надя Димитрова (музика), Лидия Петрова (класна ръководителка от V до VІІ клас), Венци Боянов (ИИ или по нашему рисуване), Енчева, Арабаджиева (математика), Таня Бакалова (БЕЛ), Мина Илиев (също БЕЛ - случвало се е да замества) и кого ли още не. Видях се с някои от тях на стачката. Сега виждам, че в 20. ги има типичните за всяко съвременно училище подобрения - компютърен кабинет, ремонтирани тоалетни, още по-високи мрежи над оградата откъм булеварда, за да не излита топката на платното и т.н. - неща, с които естествено ние не разполагахме тогава, но предполагам, че не сме го чувствали толкова. Специално нашата мрежа си спомням, че явно беше доста некадърно закрепена, защото почти веднага започна да се откача. Laughing Използвам случая да благодаря на всички! Имали сме изключително приятни часове, в които просто съм се отпускал, слушал, и уроците ми бяха като приказка. Виждам, че голямата локва в центъра на двора, която го блокираше по средата с дни, е отстранена, което е знак за положени много усилия, а тя е също част от спомените ми - като минавам, по навик гледам натам да видя дали не е там.Laughing Смятам, че 20. и сега си остава прекрасно училище, обичам го! Ако някой от моите учители чете това, да знае, че съм му безкрайно благодарен за чудесните спомени, които ми е оставил! Чудесни хора сте и заслужавате много повече от това, което ви се подхвърля - нямам предвид само заплащане, визирам отношение, разбиране към безкрайно трудната и отговорна работа и т.н.! Поздрави! Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 16:08 от Deltichko

# 88
Имам един по-различен въпрос: не ви ли притеснява близостта на това опасно и натоварено кръстовище, как пресичат децата и как се справят с него?
От кой клас ги пуснахте да се прибират самички?
Наде, проблем е, да. Големият ми син е в 3-ти клас и вече го пускам сам. Пресича си детето на светофара, лошото е, че  има всякакви идиоти - минават на червено и с пълна газ - дреме им, че има у-ще и пресичат деца  #Cussing out

# 89
  • зад пънчето, под трънчето
Дъщеря ми ще е първокласник 2010/2011 и сега ме вълнува предучилищната подготовка. В някой училища имат предимство при класиране за първи клас, децата от определени ДГ. Знаете ли дали има такъв момент в тези у-ща, тъй като и 20 и 22-ро нямат подготвителна.
А няма ли организиран транспорт за децата след училище?

Общи условия

Активация на акаунт