20 ОУ и 22 СОУ

• 120 327
  • 925
  •   1
Отговори
# 810
Съжалявам, че постът ми е се възприема като "махленски спор".

В случая не оспорвам по никакъв начин изнесената информация, а само питам какво се случва в класовете след първи клас, защото моето дете е в в 1 клас с изучаване на немски и аз нямам
впечатление да му се предава много материал, дори напротив. Затова исках да разбера дали има разлика в преподаването по немски и между двете училища.

Peace Спокойно, това за махленския спор беше към мен, не към теб...защото дръзнах да изкажа различно мнение. Wink

# 811
Здравейте,обявено ли е кога започват записванията за 13/14г?

# 812
  • Някъде на път....

http://22sou-nachalenetap.webnode.com/

# 813

За 22-ро казаха, а за 20-то винаги има информационно затъмнение.  Mr. Green

# 814
По какви критерии приемат в тези у-ща  в 1 клас ?

# 815

http://todorminkov.com/index.php?option=com_content&view=art … =31&Itemid=22

Това е извадка от правилника на 20-то. Не знам дали тази година ще са същите критериите, но не вярвам да има големи различия. На таблото в у-щето има съобщение, че информация за приема на бъдещи първокласници ще има през април. Предполагам, че на място може да разберете повече.
За 22- не зная! Peace

# 816

Това е извадка от правилника на 20-то. Не знам дали тази година ще са същите критериите, но не вярвам да има големи различия. На таблото в у-щето има съобщение, че информация за приема на бъдещи първокласници ще има през април. Предполагам, че на място може да разберете повече.
За 22- не зная! Peace

Много се дразня на тези критерии. Излиза, че в добрите училища децата от съседните райони не могат да се класират - защото са по-глупави. Защо не го направят с изпит? Искам в 20-то, но не хващаме нито една точка.......

# 817
Това е кварталното училище и няма как да не са защитени децата които попадат в неговия район Naughty

# 818

За 22- не зная! Peace

Много се дразня на тези критерии. Излиза, че в добрите училища децата от съседните райони не могат да се класират - защото са по-глупави. Защо не го направят с изпит? Искам в 20-то, но не хващаме нито една точка.......

А защо се възмущавате? Нима вие, ако живеете до 20-то училище няма да се издразните пък, че някой от Люлин е заел мястото на вашето дете? Аз съм твърдо зад тези правилници, които защитават децата от кварталите.

# 819

А защо се възмущавате? Нима вие, ако живеете до 20-то училище няма да се издразните пък, че някой от Люлин е заел мястото на вашето дете? Аз съм твърдо зад тези правилници, които защитават децата от кварталите.

Аз пък си мисля, че критериите нямат никакво значение?! Или греша?

Здравейте  Simple Smile

Изчетах доста теми от поне 5-6 години насам и направо ми настръхна косата?!

Наистина ли си струва човек да направи толкова жертви за това училище? За мен е много важно училището да е близо, най-близкото. За радост или не, това е 20-то. Чета и мисля, че шансовете ни да влезем са равни на нула.

Има ли нкой желаещ да даде малко повече прясна информация? От миналата година примерно, тези дето са имали първокласници?

Този заветен ден за подаване на заявление ...колко дни трябва да живееш пред училището ме интересува, защото като чета преди 5 години ако е трябвало да станеш в 3 или 4 ч да се заредиш там, то сега оставам с впечатлението, че трябва поне от преди 3-4 седмици по-рано?!

Някъде ми се мярнаха постове, в които пишеше, че имало виртуален списък?! Що за списък ще да е това и как се записва в него?

На друго място пък четох, че имало спонсорска паралелка, как се разбира, че в същност има такава, и има ли? Как и от кого се сформира тя?
От училището толкова простичко отговарят, че не е необходимо нищо да се прави, просто да си подадеш заявлението...толкова смешно звучи след като си прочел всички тези неща из форумите ooooh!

Много бих се радвала, ако някой бъде така добър и отговори на тези мои въпроси...имам и още няколко, но те ще имат значение ако получа отговор на тези! Може и на лични, ако сметнете, че не искате да пишете публично Simple Smile

Благодаря предварително!

# 820
  • София
Критерият за местоживеене е един от малкото, които напълно подкрепям  Peace

# 821
За мен пък е важно (макар и жестоко според някои), децата да са подбрани и формирани по паралалки и училища НЕ според междоживеене, а според емоционално, интелелтуално и др (много са критериите) развитие. Така хем се развиват и надграждат по-будните, изпреварващите, хем на по-назадналите се дава шанс и възможност за леко, плавно и правилно израстване. ВЕДНАГА искам да се застраховам, че по-"назадналите" не означава по-глупавите. Просто всяко дете има собствен темп на развитие и собствен кръг на интереси. Това може да се определи и оцени.
Проблемът е, че все още, много родители не мислят за това, а единствено и само - да ми е удобно на МЕН, да ми е близо, за да ми е удобно на МЕН, да е в квартала, че няма да плащам за у-щен автобус, нищо, че у-щето предлага среда и ниво, точно за моето дете. Нищо, че там ще се чувства и развива по-пълноценно - на МЕН не ми е удобно. Затова и критерият "близост до дома" е толкова популярен и се одобряява.
Слава Богу има у-ща с подбор, групиране по ниво и интереси дори преместване от клас в клас.

Извод: против съм този дискриминационен критерий, Но нивото нищо не мога да направя, освен да си дудням  Laughing Спасявам се индивидуално .

# 822
     Хората са толкова различни, че и общ критерий е трудно да се направи. Когато майката не може да кормува, а таткото работи извън града, а и не може да плаща за училищен автобус, защото примерно има три деца, естествено, че най-добре е да избере между близките училища. Който пък има възможност, праща детето си в далечно, но според него добро училище.Главното е, че имаме избор. А когато ние бяхме ученици и студенти, нямаше избор!
      Моя близка се връща от чужбина и се интересува има ли около 20 ОУ занималня /в училището имало само до 2-ри клас според сайта им.

# 823
Здравейте!
Аз съм майка на първокласник в 20 то училище и влизам в темата от време на време, макар и вече по-рядко.
Искам да споделя своя опит с всички майки на бъдещи първолаци, без, подчертавам, да ангажирам никого с мнението си. Просто споделям най-добронамерено, защото и аз, както може би много родители сега, миналата година по това време се чудех как да събера максимално информация и да направя най-добрия избор за възможностите си.
При нас избора беше насочен към това училище, първо заради френския език, който го има само в тук. Освен това близостта на училището, да ме извинят някои родители, за мен е от съществено значение. Не само заради финансовата страна на въпроса, въпреки , че за мен лично е трудно да отделя допълнителни средства и за транспорт. Знам обаче, от близки родители на деца, на които се налага да пътуват, как малчуганите се прибират с по 1 час  след приключване на заниманията им и колко по-изморени са. Това е огромно натоварване, на фона на усиленото обучение и стреса в 1 ви клас. Но, държа да отбележа, че все пак, това е избор на родителите, като за някои няма алтернатива - да кажем , в района няма добро училище, или няма желания език, или за тях е важно да е близо до местоработата им. Това е въпрос на личен избор!
И така, освен в 20 то , подадохме заявка за кандидатстване в още 2 добри училища в района, 22 и 41, за всеки случай. Живеем на 100м от 20 то училище, но не се водим в микрорайона му.
За това, от познати с по-големи деца, разбрах, че все пак най-важното в нашия случай  , е да следим за информация относно приема, която излиза около началото на м.май. Предупредиха ме, че около седмица преди това, трябва да внимаваме за списъци за поредност , които активни родители подемат пред училището.
Всъщност, подаването  на документи беше обявено със съобщение в училището за 16ти май , заедно с критериите. Ние със съпруга и родителите ми наминавахме всеки ден, за да проверяваме, дали има новости. В неделята, на 13 май отново проверихм, като дори питахме охраната , но той заяви, че няма никакви списъци. Оказа се, че това не е съвсем вярно - от петък вечер тетрадка, със записани 2-3 имена на деца - кандидати, е била вече факт.
Така , на 14 сутринта, два дни преди обявената дата, в 6 часа, ние се записахме в заветгния списък, под номер около 20. В последствие , мисля, че номерата достигнаха до 200, не съм сигурна..
След това, в продължение на 2 денонощия, родителите от този списък, пазихме списъка на смени, с дужурства, като се следеше, да няма нечестно записване и пререждане от новодошли. Безумно е, и тогава и сега съм на това мнение, но знаете, ако това е нещото, което може да направи човек, в името на добруването на детето си, го прави..
Така, в деня на записването, този списък , макар и с леко напрежение, осигури ред при влизането и подаването на документите, на всеки от нас. Мога да кажа, че благодарение на бдението ни, бяхме приети в желаната от нас, единствена паралелка с френски език.
Имам подозрения,че хората с връзки, така или иначе пак си влязоха без проблем,без да чакат, но това в нашата държава си е в реда на нещата. Факт е, че по време на бдението ни, преподаватели от училището, също записваха поредни номера за свои близки.Така, че списъкът , макар и не толериран, неофициално бе признат и от самото училище.
За училището мога да кажа, че лично аз очаквах повече, може би, защото детската ни градина, беше на много добро ниво, но все пак там е различно..Като цяло все пак съм доволна, че детето ми учи в това училище, защото наистина е едно от възможно най-добрите, свободно-достъпни училища в София с изучаване на езици. Дано не съм се излъгала, и занапред..
Пожелавам на всички родители успех на децата им, независимо кое училище ще предпочетат.
Когато мога, с удоволствие ще споделям опита си и за напред  bouquet..

# 824

Благодаря много за информацията!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт