Гърция- 22

• 48 081
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
за какво да води дело? И дано не се налага, защото тук съдебната система е ужасно тромава. Ще го насрочат може би след година:)
Но не виждам защо да води дело. Баща има и той е заявил ,че е баща пред нотариус предполагам.
Дело би се водило само в случай ,че майката е женена за друг , когато е раждала и съответно детето е записано на името на съпруга  или детето е родено в периода до 300 дена от евентуалният развод на майката.
Или , ако детето е записано без баща и майката или биологичният баща имат някакви претенции по този повод

# 466
  • Germania-Pleven
Аз ли не мога да обясня,вие ли не можете да ме разберете,в графата стихия патера пише-ФАМИЛИЯТА-ХРИСТОВ И МАЛКОТО ИМЕ НА мъжа ми,който по рано е препознал детето и имаме документ от нотариус за това.В графата за детето пише ,че е с ФАМИЛИЯТА НА БАЩА СИ ХРИСТОВА САМО И МАЛКО ИМЕ АННА-МАРИЯ.За съжаление не пише нищо друго освен данни за дата,час......А що се отнася за делото,в Б-Я ми казаха за него,ако съм искала да впишат в акта за раждане и бащино име,иначе ще е АННА-МАРИЯ ХРИСТОВА.Надявам се да съм била по ясна.Както и да е извинявайте ако съм ви натоварила допълнително с моя проблем.

# 467
в такъв случай всички деца , родени в Гърция/ и не само/ трябва да се записват само с име и фамилия.
И при моето дете е така- име и фамилия.
Отдолу са написани данните на майката и бащата.
Служителката от есграона в който подадох документите сама си направи извод , кое е бащиното  име на детето

Сега си ясна, но ако питаш мен това е добре да се изясни и на служителката в Плевен.Simple Smile

# 468
....В графата за детето пише ,че е с ФАМИЛИЯТА НА БАЩА СИ ХРИСТОВА САМО И МАЛКО ИМЕ АННА-МАРИЯ.За съжаление не пише нищо друго освен данни за дата,час.....
ей там е проблема.трябвало е да искаш да напишат Георгиева(само пример) Христова в акта за раждане и е щяла да има и бащино име по бг схемата  Peace

ПС: повечето испанци имат само по 3 имена: собственото + фамилиите на майката и бащата  Wink

# 469
Е моето как е с 3 имена?Родена в Гърция,припозната и т.н.

# 470
  • Germania-Pleven
Е това не съм го знаела,че в графата за детето където се пише малкото име е трябвало да кажа да пишат АННА-МАРИЯ ПЛАМЕНОВА и после за за фамилия да се впише ХРИСТОВА. newsm78.Я вно си я знаела тази подробност още в болницата като си раждала,защото там още ти взимат данните,а после отиваш в ликсархиото да СИ ПОЛУЧИШ САМО АКТА ЗА РАЖДАНЕ.Имала си и късмет със служителката в Б-Я която ви е приела и там документите.Няма значение,в понеделник ще вида акво мога да направя, за да се оправи тая грешка,ако ли не newsm78 в Б-Я дело.

# 471
ако акта вече е изготвен наистина само дело може да поправи глупостта на служителката.
Най-добре  се консултирай с адвокат.
За да види той как са законите и има ли закон според който
български гражданин с двама родители български граждани може да се запише в акта за раждане без бащино име.

Защото тя наистина не си знае работата.
В гръцкия акт никъде не фигурира бащино име, а име на баща.
Тя самата е трябвало да прочете превода и да види кое е бащиното име.
Нали и в моя случай е така. Има само собствено и фамилия.

# 472
Здравейте,
понеже имахме подобно преживяване преди 2 години и въпреки че детето имаше дори пасаван
издаден с трите му имена го записаха с две.  Не сме били подали молба. А никой не ни попита.
Според мен го правят нарочно, защото след това бяха много нагли и казаха че та така си ги пишели актовете
с две имена, ако искаме да водим дело.
Та да ви "успокоя", че без дело няма да мине.
Делото е формално, но струва пари. Понеже ползвахме адвокат благородник и не му плащахме на нас ни коства към 100 лв.
и 4 напълно загубени дни в рамките на една година....
Отделно трябваше да ходим до социални грижи и да доказваме че се грижим добре за детето????
Това е при положение че имаме и сключен брак и пасаван с трите имена.

Щом са издали акта за раждане вече късно.
След това можете да съдите и самата служителка, но най добре е #2gunfire #2gunfire #2gunfire да и се тегли един бой.

# 473
Чакайте, какво дело, какви пет лева Mr. Green заради ограничеността на някои служители. Проблемът е там, че те хващат чуждоземния документ и го превеждат 1:1. И при мен беше така с акта за граждански брак. Оправдават се, че така е по закон, обаче не е съвсем така, защото те имат известна свобода. Ясно си пише как се казва бащата: име и фамилия. По българските закони щом е български гражданин, има три имена. Аз не бих оставила нещата така. Попитай дали може да се добави някакъв друг документ и да се размине делото. При мен стана така за фамилното име. Исках да добавя фамилията на мъжа ми с тире. Не можело, защото в чужбинския акт не съм била записана така. Занесохме акта тук в кметството и служителят добави на ръка, че съгласно еди кой си закон, сме заявили, че аз ще добавя фамилията на мъжа ми към моята фамилна. Мъж ми направи и една декларация в КЕП и й сложихме апостил. Така служителката се съгласи да добави фамилията му към моята, без пълното име да е изрично изписано в акта, както тя първоначално искаше, даже и ме записа в женски род (опасявах се, че ще ми плеснат гръцката фамилия в мъжки род, слава богу знаеха как се променят гръцките имена). Тук пък друг проблем съм имала, а защо името на баща ми се различавало от бащиното ми име ooooh! хайде обяснения по правилата на българския език Mr. Green
В твоя случай служителката не знае явно как се образуват българските. Опитай се да разбереш дали някой друг документ няма да свърши работа, защото едно дело е и ангажимент, и разходи, а така би станало и по-лесно, и по-евтино.

Последна редакция: сб, 14 ное 2009, 23:47 от MaryJane

# 474
  • Germania-Pleven
Разбира се,че не ми се иска да оставя нещата така.Мисля в понеделник да звънна по тел. на началника на есграон и да му кажа случея,пък да видим какво ще стане.Ще ида и в ликсархиото.....Стискайте палци.

# 475
takuzmanova,
трябвало е да пише
име - Ана-Мария
фамилия - Христова
име на бащата - Пламен
име на майката - ....

на базата на горния гр акт за раждане се прави превод на бг и се заверява. Може пък и превода да не е много читав... знам ли

и двете ми деца са рацдани в Гърция и имат също бг акт за раждане. И двамата са с бащино име ... т.е Елпида Георгиос ... фамилията...

# 476
  • Germania-Pleven
Напълно те разбирам veselinap ,но явно всеки все още се прави каквото иска в Б-Я.Въпроса съм го задействала в Б-Я и имам вече и адвокат и искрено се надявам в понеделник да оправи нещата,за да не се стига до дело.Не може да има закон за гражданска регистрация и да пише ,че трябва да има детето 3 имена,а за гражданите на Плевен да не може. newsm78.Ще ви информирам в понеделник нещата как се развиват с адвоката.Лека вечер ви желая момичета.

# 477
Здравейте гръцки майчета   bouquet

Искам да ви помоля за съвет след дълго търсене из нета вече съм  Shocked

Ако можете да ми кажете с коя банка е най - изгодно да се превеждат пари в Гърция , от България?
Какви са комисионните, нещо което и да е ще ми е супер полезно!
Пиреус? Алфа Банк newsm78 или друга
мерси предварително на всички Blush

# 478
Ние сме в Пиреус,по банков път независимо от сумата вземат по 5 евро.От Б-я за Г-я не знам как стоят нещата.

# 479
  bouquet  steluka

Общи условия

Активация на акаунт