Относно дъновистите...

• 10 722
  • 124
  •   1
Отговори
# 90
Относно това:

А дъновистите и другите и третите и всичките - вместо да спорят, да се карат, да зарибяват, да гонят бройката... да бяха насочили усилията си и да обработват/зарибяват простаци/престъпници/т.н. - сега щяхме да живеем далеч по-добре.

Кой е казал, че не го правят?

# 91
Ами вникни по-добре в определението за секта:"Хора с РЕЛИГИОЗНИ УБЕЖДЕНИЯ.....
И като отчетем, че всяка секта си има своя дефиниция на думата "секта"... Отделно разговорно как се използва или всеки как го разбира... Най-накрая всичко е "ние и вие", "нашите и другите", "червените и сините". Объркацията е пълна, а терминологията далеч не е толкова важна.

Католиците твърдят, че светият дух произхожда от бог-отец и от бог- син, т.нар. "филиокве", докато православните смятат, че св.дух произхожва само от бог-отец. Останалите разлики са в ритуалността и в подчинението на папата или на местния патриарх.
И това, което си написала не е догматична разлика така ли? А каква е, техническа? Въпросът за чистилището,  и той, предполагам не е догматичен, както и някои въпроси относно св. Богородица.
Определено мисля, че форума има потенциал  да анализира и дефинира по-големите разликите, а там където са несъществени, да обедини и минимизира броя на секти, църкви и бираджии. Мисля да изчакам решението на вековната задача.
А напротив! Доста е важна терминологията! Това, че някои се стремят да я изопачат в своя изгода е съвсем друг въпрос. Естествено така те се надяват да ни заблудят.

# 92
Това е догматична разлика,  но една от малкото. А тайнствата, даровете на св.дух, символът на вярата, "Отче наш", вс. тези неща са еднакви. Повечето от тайнствата напр. не са признати от протестантите. Различията при тях са много повече.
А за мен, всички са ми еднакви, има разлики, но са незначителни и много малки. Но предполагам, че историята познава хора, които са умрели или са дали живота си заради тези "малки" (големи) разлики.

А напротив! Доста е важна терминологията! Това, че някои се стремят да я изопачат в своя изгода е съвсем друг въпрос. Естествено така те се надяват да ни заблудят.
Няма никакво значение какъв език говори всеки от нас, защото те или са различни или се разбираме.

# 93
В последният брой на списание Осем има хубава статия за Петър Дънов, идеална като за незапознати с него или идеите му.

# 94
  • Варна
Потресох се от мнения ooooh! Според мен не може да се пише наизуст без да си прочел нещо от това, за което говориш (пишеш)! УжасТ... Whistling

# 95
Дъновисти никога не се стремят да зарибяват,те уважават правото на свободен избор.Останалите,които го правят са фанатици.Болшинството от хората свързани с  разни религии,секти,учения и др.подобни са или последователи или фанатици.А само вярващите са малко

# 96
Точно това се опитвах и аз да кажа.Наистина,книгите на П.Дънов ги има в интернет пространството свободно и всеки може да ги изтегли и прочете.Аз съм ги чела и в никакъв случай не се уповавам на интернет източници,защото едни плюят дъновистите,други им се възхищават-просто различна гледна точка.В зависимост на кой тип от двете статии ще попаднеш,това ще определи мнението ти до известна степен за тях.За това е най-добре да се прочетат книгите на Дънов,за да си изгради всеки човек собствена представа за живота на тези хора и за това,което всъщност правят.Според мен/лично мое мнение/-нищо лошо и незаконно не правят хората!  Peace

# 97
Преди 2г. в-к "Труд" беше изкарал Айнщайн дъновист. Дори той се прекланял пред Петър Дънов!

# 98
Католиците твърдят, че светият дух произхожда от бог-отец и от бог- син, т.нар. "филиокве", докато православните смятат, че св.дух произхожва само от бог-отец. Останалите разлики са в ритуалността и в подчинението на папата или на местния патриарх.
И това, което си написала не е догматична разлика така ли? А каква е, техническа? Въпросът за чистилището,  и той, предполагам не е догматичен, както и някои въпроси относно св. Богородица.

И Мария Магдалина.

# 99
  • Linz
Преди 2г. в-к "Труд" беше изкарал Айнщайн дъновист. Дори той се прекланял пред Петър Дънов!
Не го е изкарал вестника, истина е.

# 100
Не го е изкарал вестника, истина е.
Айнщайн бил казал:"Цял свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред българина Петър Дънов!"
Това "изказване на Айнщайн" беше коментирано и в други издания със заключението, че Айнщайн не би казал:"Цял свят се прекланя пред мен!", понеже е бил доста скромен. И изобщо колко от великите учени са казвали подобни неща? Вестникарски свободни съчинения! Някои мои познати оживено коментираха тези писания, както и това, че Айнщайн е бил слаб по математика. Но не знаеха за какво е получил нобелова награда. Напразно се опитвах да ги убеждавам, че който е слаб по математика няма как да се занимава с голямата физика.

# 101
  • Linz
Да, това са му думите и Айнщайн ги е казал в интервю, което е записано и пускано по френското радио. Но не бих спорила дали е истина, не съм го слушала лично Peace

# 102
  • Варна
Цитат на Айнщайн - " Светът се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред учителя Петър Дънов"
Други последователи са Пако Рабан, Рудолф Щайнер, Кришнамурти, твърди се, че Лев Толстой е починал на път за България където е имал среща с Дънов...
Относно Паневритмията, буквално преведено означава Висш космичен ритъм. И още много интересни факти....

# 103
Аз предлагам да прочетете малко повече за тези велики личности,като Айнщайн,Питагор,Конфуций,Сократ,Платон,Леонардо Да Винчи,Сенека,Плутарх,Петър Дънов,Петър Димков например и да разберете,кое точно ги обединява.Къде е ключа всъщност за това,че са постигнали своите успехи?В пиенето на бира? Mr. Green....Неее Naughty...Прочетете и помислете!...От какво ли са имали такива велики идеи?Дарба?Не!Има нещо толкова простичко,което обединява всички тях!И то в никакъв случай не е сектантско! Peace...Добрите идеи му идват на човек,когато е чисто тялото и душата му!Когато обаче те са замърсени,гениалните идеи никога не се появяват!Това,че Петър Димков е бил свързан по някакъв начин с останалите личности не го прави сектант,защото никой няма да дръзне да обяви Плутарх,Айнщайн или Питагор в сектантство,нали?А всички те вярват в едно и също нещо,само,че всеки го представя по различен начин.Ние също вярваме в същото нещо,само ,че си имаме нашият начин на разбиране.
За Айнщайн-слаб или не,по математика или физика-факт е,че е една от личностите,която и децата познават,нали?Щом цял свят знае за него,значи все пак нещо е направил,допринесъл е с нещо за човечеството...Но хайде да не се отклоняваме от темата...
Сега ще кажеш:"То и Джак Изкормвача го знае цял свят,ама нищо хубаво не е направил"....За Джак Изкормвача обаче не се споменава в учебниците,докато за Айнщайн се пише много... Peace
И да не мислите,че Петър Дънов е истинският основоположник на това движение,на тази идея?Той само я е реализирал.Наистина ,ако се поровите малко повече ще разберете,че преди него са я споделяли още доста хора,просто са мислили и разсъждавали по този начин,дори още древните цивилизации са вярвали в силата на слънчевата енергия и космоса.И днес я има тази сила,но зависи,казвам,кой как ще я разбере.За някои тя е Христос,за други е Буда,за трети Аллах...но Бог е един за всички хора на земята.Самата Ванга споделя:
Цитат
Толкова години съм изпадала в транс и ни веднъж не видях ни Дева Мария ,ни Христос.Бог е енергия,Бог е светлина-това виждах аз. И Той е един за всички люде на земята и те скоро ще го разберат!

# 104
  • Варна
dodyniki, подкрепям, така мисля и аз!

Общи условия

Активация на акаунт