Земетресение

• 13 245
  • 250
  •   1
Отговори
# 225
Ми ето. И нашето е плитко. Мъжа ми вика- значи лъжат че е в морето щом няма вълни. Не можело да няма.

# 226
Да, усетих го. Беше продължително и доста разлюля.
Варна.

# 227
"... Когато епицентърът е в Черно море, има ли опасност да се появят вълни цунами?
- Какви цунами! Понятието "цунами" в Черно море е в много умален вариант от това, което можем да си представим от 2004 г. и което всички сме го гледали по телевизията. Първо, това е малко море, а за да се гернерира силна вълна от такива мащаби, трябва поне океан. Второ, сегашното земетресение е много слабо, за да генерира такива големи вълни. Имаше една информация от районното управление по хидрология и метеорология във Варна, че сутринта вълнението е било един бал, а след земетресението е станало два бала. Така че ако има нещо токаво, то значи около 30 см повишение на вълната, не повече. Няма опасност от цунами в Черно море. Земетресението е усетено на около една трета от територията на България - в Североизточна България и на юг до Ямбол. Разира се, има хора, които са доста изтънчени по отношшение на усещането на сеизмичната активност и те усещат повече от другите хора."

От "утрешното" интервю на Ст.н.с. Николай Милошев. http://www.duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0002& … g=&vis=000047

# 228
Анджек. туй се опитвах да река. Бо ме разбра, а Хения - не.
плитичко ни е моренцето над епицентърчето, няма достатъчно вода да се свива и разпуска, да се получи механичен резонанс, натрупване на кинетична енергия и да тръгна като могъщо цунами встрани.

# 229
Кво бе вие за цунами ли се молите /да пази Господ/ ??? #Crazy
То на Бг само цунами и липсва и ще се затрием ... Mr. Green

# 230
Анджек. туй се опитвах да река. Бо ме разбра, а Хения - не.
плитичко ни е моренцето над епицентърчето, няма достатъчно вода да се свива и разпуска, да се получи механичен резонанс, натрупване на кинетична енергия и да тръгна като могъщо цунами встрани.

Не става въпрос за плитичко а за мъничко като площ. Вълната се разраства толкова повече, колкото на по-далеч е отпратена.

# 231
Ксения, учи висша математика и физика, има добри автори на руски - савелев, пискунов, Иванченко. Учи механичен резонанс, уравнение на струната, трептящи кръгове в електрониката.
Когато говориш за дизайн, не ти опонирам, нали?
Колкото кръга става по-голям, толкова водата за вълна става по-малко и амплитудата й намалява.
това го знае всяко хлапе, защото обиколката е пропорционална на радиуса.
Даже малки лапета използват механичен резонанс, като се люлеят на люлка - в точно определен момент, приклякайки, донаждат енергия.
И с цунамито е така. Ако земетресението е с подходяща за тая дълбочина и плътност на водата честота, ще се получи.

# 232
Може да съм много зле по физика и висша математика, но знам че колкото по-навътре в морето, толкова вълната е по-малка и обратното- приближавайки към брега се увеличава. newsm78 В открито море височината на вълната рядко превишава метър а амплитудата между вълните е голяма. Приближавайки към брега скоростта и дължината намаляват, а височината се увеличава.

Освен това цунамогенните земетресения са плитко разположени.

# 233
Чак да катурне сграда не, защото е близко до брега по-скоро, а не заради плитчината. Но пак би трябвало да има прилични вълнички за да сплаши къпещите се според мен. newsm78 Пък като гледам хората спокойно са си плажували. Интересно ми е да видя как е изглеждало морето в момента на земетресението.
Майка е била на плаж точно по време на земетресението. Нищо не е усетила  Peace
Морето не е било особено буйно. Имало е леко вълнение.
Във вода земетресението не се усеща, защото водата действа като пружина.
Цунами в Черно море е почти невъзможно, освен ако земетресението не е от голяма степен. Първо защото морето е малко, второ - защото е затворено.

# 234
СУ/ ► Природни и геоложки рискове/ ► Ресурси/ ► … от земетресенията:
Цитат
1901 година - на 31 март, преди обяд, земетресение с магнитуд 7.2 и интензивност в епицентралната област, достигаща Х степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник (МШК) с епицентър в Черно море, предизвиква масови разруше-ния в Балчик, Каварна и околните села. Има жертви.
Наблюдавани са редица вторични явления - активи-зация на свлачища, каме-нопади, втечняване на пясъци, пропадания на големи блокове от земната повърхност.
По думи на очевидци, водата в пристанището на Балчик се е повишила с около 3 метра, което е ясно указание за наблюдавана вълна-цунами.

БАН също имат публикация, в която говорят за това събитие (на английски).

Разбира се днешните вестници са пълни с мненията на наши учени по въпроса "Може ли да има цунами в Черно море?". Някои отговарят с Да, други с твърдо Не, също като нас тук в тази тема.

Последен пример - земетресение в Измир, Турция на August 17, 1999 3:00 am Magnitude-7.4. И понеже има репортажи, че се е образувало цунами, то на August 21, 1999 пристигат 4-5 изследователя - професори и/или специалисти от петролния бизнес. Гледат, снимат и разпитват на място и потвърждават, че е имало цунами с вълна 2.5м на северния край на залива на Измир, а на другия край/бряг е била 1-2м.

Я си представете сега вълна 1 м от край до край на плажа с много хора, кой залитнал, кой настъпан... Да спи зло под камък, но както в срадите заставаме под вратите, така и на плажа е хубаво да се качим малко по-нависоко. Малко е смешно, но Трусът опразни плажа в к.к. Златни пясъци - няма лошо.

# 235
Eh, с този фейсбук съм пропуснала темата.
Приятелки, които са били на плажа, в морето по това време, казаха,че  нищо не се е усетило нито като трус, нито като вълнение.
Аз на втория етаж го усетих доста силно- хоризонтален трус, продължил около 10на сек.

# 236
  • Бургас
Имало е вълна - на приятелката ми мъжа й е бил в морето и корабът здраво се е наклонил. А имаше ли вторични трусове ? Вечерта нещо ме се люлееше масата в кафенето  Laughing Сериозно питам.

# 237
До София снощи е имало земетресение с малък магнитуд.
Данните са от ttp://www.emsc-csem.org/

Summary:
Magnitude ML 2.6
Region BULGARIA

Date time 2009-08-05 at 23:15:37.5 UTC
Location 42.50 N ; 23.51 E
Depth 20 km
Distances 27 km SE Sofia (pop 1,152,556 ; local time 02:15 2009-08-06)
17 km NW Samokov (pop 26,765 ; local time 02:15 2009-08-06

# 238
И аз имах същото усещане (не бях пила нищо), но засега само чета из новинарските сайтове и не откривам инфо за трусове в късните часове.

ЕЕ този до Сф, едва ли съм го усетила, не се славя със свръх способности.

# 239
Силистра,
Вчера на работа в офисът на 1 етаж от жилищна сграда в единия край на града трусът се усети доста силно. Мониторът ми се разклати и шкафовете почнаха да скърцат. Под краката ми земята се разтрепери.  #CrazyПобегнах да отворя вратата, отвприх и стоях там, обърнах се колежките се хванали за бюрата и стоят Crazy След като приключи всичко излязохме, треперех, много мразя такива неща. Изпадам в паника, сърцето ми трепери. Събрах смелост и влязох да си взема телефона и пак изкочих на вън. Звъннах на мъжа ми който спи в къщи на другия край на града ами нищо не усетил на 1 етаж пак  newsm78.  После до посред нощите обикалях из нас в готовност  Sick

Общи условия

Активация на акаунт