Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 45
  • Майничка
...И ако може да задам един въпрос: Бременна съм с рискова бременност и по преценка на гинеколога ще минавам през ЛКК и ще стоя в болнични до края. Въпроса е, че гинеколога в момента е в отпуск, а аз наистина няма начин в това състояние да ходя на работа. Затова личната ми лекарка ще ми даде 7 дни болничен за мен и 7 дни за детето. Обаче м/у двата болнични трябва да има един работен ден, което се оказа голям проблем за нашата фирма /не знам защо/.
Както и да е, въпроса ми е дали след като изтекат моите 7 дни болничен, мога да отида при заместващ гинеколог и да поискам от него вторите 7 дни /докато се върне наблюдаващият ме гинеколог и да не взимам от личната болничен за детето/, като  и за вторият болничен, издаден от гинеколог, а не от личен лекар -  важи ли условието, че трябва да се явя един ден на работа, т.е. да има прекъсване м/у двата болнични?

За съжаление, няма начин да се размине без "дупка" м/у два еднолично издадени болнични, независимо от издаващия и причината.
По-скоро се консултирай, ако имаш възможност, с наблюдаващия гинеколог дали не става заместващият го да ти издаде направо 7 дни (вм.личната лекарка), а после той, като се върне, да те прекара през ЛКК с продължение. Болничните от ЛКК рядко са с дата на издаване, последваща последния ден от предходния болничен, случват се и с по месец разлика, стига изпращащият лекар да е задвижил нещата. Това е май единственият вариант да се избегне 1 раб.ден между болничните. 

# 46
  • София-Младост
Ника благодаря за поправката.   bouquet

# 47
  • на последния етаж
Много благодаря за отговорите ви!

# 48
  • София
Гаргамела, благодаря за отговора!
За съжаление първият 7-дневен от личната тече в момента и явно ще трябва по някакъв начин да уплътня страшната дупка от един работен ден!  Laughing
В такъв случай може ли болничния от ЛКК да последва болничния от личната /втория, за детето/ без да има работен ден м/у тях, че направо вече трудно ще се оправя в работата.

# 49
  • София
Имам едно питане - ако не можете да ми помогнете, поне да ме насочите към кого да се обърна:
Единствен служител съм на фирмата, в която работя. На 18ти Август трябва да изляза в 45-дневния болничен преди раждане.

Имам опасения, че след като изляза в болничен шефовете ще закрият офиса. Ако го закрият аз ще мога ли да си получавам майчинството (от Януари се осигурявам на максималната заплата)?

# 50
  • В полите на Пирин планина
Имам едно питане - ако не можете да ми помогнете, поне да ме насочите към кого да се обърна:
Единствен служител съм на фирмата, в която работя. На 18ти Август трябва да изляза в 45-дневния болничен преди раждане.

Имам опасения, че след като изляза в болничен шефовете ще закрият офиса. Ако го закрият аз ще мога ли да си получавам майчинството (от Януари се осигурявам на максималната заплата)?

Да, ще можеш - до 410 дни, дори и да се прекрати договора на майката тя продължава да получава обезщетение. След това, обаче - отпуск за гледане на дете не можеш да вземаш, ако не си на трудов договор.

# 51
  • София
Здравейте. Малката е на 1.4месеца от септември сме на ясла и аз се връщам на работа. Мога ли веднага с връщането ми да изляза в полагаемия ми се годишен отпуск докато детето се адаптира в яслата? Предварително Благодаря.

# 52
  • София

Да, ще можеш - до 410 дни, дори и да се прекрати договора на майката тя продължава да получава обезщетение. След това, обаче - отпуск за гледане на дете не можеш да вземаш, ако не си на трудов договор.

Огромни благодарности за бързия отговор  newsm51
Само още нещо: ако закрият фирмата аз ще получавам обезщетение, но това обезщетение минималното ли ще е или изчисленото на база последните 12месеца??? (аз съвсем умишлено от Януари се осигурявам на максималната заплата - за да взимам нк прилично майчинство)

# 53

Огромни благодарности за бързия отговор  newsm51
Само още нещо: ако закрият фирмата аз ще получавам обезщетение, но това обезщетение минималното ли ще е или изчисленото на база последните 12месеца??? (аз съвсем умишлено от Януари се осигурявам на максималната заплата - за да взимам нк прилично майчинство)

Започнеш ли ползването на отпуск за бременност и раждане - стартира 45 дни преди термин, то ще получаваш за 410 дни сума на базата на осигурителните ти доходи, ане минимално.

Здравейте. Малката е на 1.4месеца от септември сме на ясла и аз се връщам на работа. Мога ли веднага с връщането ми да изляза в полагаемия ми се годишен отпуск докато детето се адаптира в яслата? Предварително Благодаря.

Може  Peace

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 01:08 от AnMary

# 54

Може  Peace

# 55
  • София-Младост
Да.

# 56
  • София

Огромни благодарности за бързия отговор  newsm51

Започнеш ли ползването на отпуск за бременност и раждане - стартира 45 дни преди термин, то ще получаваш за 410 дни сума на базата на осигурителните ти доходи, ане минимално.

Пфу - камък ми падна от сърцето!!!
Хиляди, хиляди, хиляди благодарности!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 57
  • Майничка
Гаргамела, благодаря за отговора!
За съжаление първият 7-дневен от личната тече в момента и явно ще трябва по някакъв начин да уплътня страшната дупка от един работен ден!  Laughing
В такъв случай може ли болничния от ЛКК да последва болничния от личната /втория, за детето/ без да има работен ден м/у тях, че направо вече трудно ще се оправя в работата.

Пак не може. Там последователността ще е болничен за детето - работен ден - болничен от гинеколог за 7 дни - ЛКК.
По-добре говори със заместващия гинеколог да ти пусне болничен след настоящия и да те представят за ЛКК, та да не се получава втора "дупка". Другият вариант е направо личната да те представи за ЛКК, но зависи каква диагноза е пуснала, ако е нещо гинекологично, мисля че може да стане, но ако е нещо от типа "ОВИ" - трудно.

# 58
  • София
Гаргамела, още веднъж огромни благодарности, много си любезна!
Картинката ми се изясни, най-накрая.  Laughing Личната ми е пуснала ОВИ /което м/у другото си е самата истина в момента/.
Значи ще изчакам да свършат тези първи 7 дни от личната и отивам при заместващ гинеколог да ми пуска още 7 дни, след което директно отивам на ЛКК със същата диагноза, без да има втора дупка.
  bouquet

# 59
Моя въпрос е :когато болничния обхваща 2 или три периода ,как се получава сумата по тях-наведнъж общо или за всеки период превеждат различна сума ?

Общи условия

Активация на акаунт