Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 810
  • В полите на Пирин планина
Здравейте искам само ако може да ми кажете освен Приложение №12  и 4, и  болничният лист трябва ли да подавам други документи за второто ми майчинство след като първото все още не е изтекло. Благодаря и много

Не, няма друго  Peace Към Приложение 4 се прави копие от акта за раждане на 1-вото ти дете.

# 811
Здравейте, скъпи мами! Толкова пъти съм чела темите от край до край, толкова пъти сте ми помагали с информация, че ме е срам, че в последните 2 месеца не ви държах под око. Трябва ми вашият бърз съвет, защото съм на зор.

Ето накратко "анамнезата": Напуснах старата си работа при изтичане на 410-те дни, с предизвестие от моя страна. Изплатиха ми неползван отпуск накуп за миналата и тази година. Започнахнова работа, но след седмица си пуснах малбата за ползване на останалия отпуск за гледане на детето до 2 г. Дотук, нищо неясно, но го давам като инфо.

От снощи сме в болница с малката ми дъщеря, тази, с която съм по майчинство. Ще постоим няколко дни тук, предишния път ме питаха за болничен, не знам какво стана, но не си взех. Сега имам ли някакъв шанс да се възползвам от това - вероятно няма да ми откажат, въобще въпросът ми е после да го предам в счетоводството на фирмата, това ми прекратява временно и за времето ан болничния отпуска а гледане ан дете ли, после или предварително някакви молби трябва ли да попълвам с фирмата. Ако ни изпишат в болничния брой дни с болнично лечение и с домашно, това брои ли се за нетрудоспособност? Предполагам, че ще ми сметнат обезщетението 6 месеца назад, което значи, че ще влязат месеци, в които съм получавала обезщетение в размер на % от заплатата си...

Въбще, много въпроси станаха, но главно е само един - за болничен да говоря ли с лекарите или това само ще утежни ситуацията с бумаги и разкарване на хора.

Благодаря ви!

Да, свързано е с бумаги, но ако болничният за гледане на член от семейството е за по-дълго време има смисъл.
Първото, което трябва да се подаде е Приложение 12, за да прекъснеш ползването на отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст. Това трябва да стане в 3-дневен срок от снощи, т.е. до вторник. След това се подава във фирмата, където работиш Приложение 4 за периода, в който ще си в болничен. Ще вземаш с него 1/2 от обезщетението за гледане на дете. Като свърши болничния се подава наново Приложение 12 за да се анулира Приложение 4 и отново Приложение 3 за възобновяване на отпускът за гледане на дете.
Имай предвид, че всичко това е свързано с отдалечаване във времето на плащанията от НОИ, защото Приложение 4 + болничният лист ще се подадат чак след изплащането на заплатите за м. 09.2009 година и в срок от 15 раб. дни НОИ ще ги обработи и изплати.

# 812
Taka....ето го и моя казус.В момента съм по майчинство и съм бременна в 5-тия мес.Детето ми тръгва на ясла след 10-тина дни.Тогава трябва по закон да се върна на работа и ми се прекъсва майчинството.ОК...да кажем прекъсвам го и излизам болничен.След,което преди болничния от 45 дни си възстановявам майчинството.Тогава ще мога ли да се възползвам от правото на обещетение за бременност и раждане=на първото ми дете,т.е. ще имам застъпване на майчинство и болничен за бременност и раждане.Как ще ми се изчисли болничния? newsm78/разликата на децата ми е ще е под 2 г./
Благодаря ви предварително!

Последна редакция: нд, 06 сеп 2009, 20:47 от Rally_and_Betty

# 813
Taka....ето го и моя казус.В момента съм по майчинство и съм бременна в 5-тия мес.Детето ми тръгва на ясла след 10-тина дни.Тогава трябва по закон да се върна на работа и ми се прекъска мйчинството.ОК...да кажем прекъсвам го и излизам болничен.След,което преди болничния от 45 дни си възстановявам майчинството.Тогава ще мога ли да се възползвам от правото на обещетение за бременност и раждане=на първото ми дете,т.е. ще имам застъпване на майчинство и болничен за бременност и раждане.Как ще ми се изчисли болничния? newsm78/разликата на децата ми е ще е под 2 г./
Благодаря ви предварително!

Според мен би трябвало да се изчисли като застъпено майчинство, т.е. да вземаш същото обезщетение 410 дни, както за първото дете.

# 814
  • София
От снощи сме в болница с малката ми дъщеря, тази, с която съм по майчинство. Ще постоим няколко дни тук, предишния път ме питаха за болничен, не знам какво стана, но не си взех. Сега имам ли някакъв шанс да се възползвам от това - вероятно няма да ми откажат, въобще въпросът ми е после да го предам в счетоводството на фирмата, това ми прекратява временно и за времето ан болничния отпуска а гледане ан дете ли, после или предварително някакви молби трябва ли да попълвам с фирмата. Ако ни изпишат в болничния брой дни с болнично лечение и с домашно, това брои ли се за нетрудоспособност? Предполагам, че ще ми сметнат обезщетението 6 месеца назад, което значи, че ще влязат месеци, в които съм получавала обезщетение в размер на % от заплатата си...

Въбще, много въпроси станаха, но главно е само един - за болничен да говоря ли с лекарите или това само ще утежни ситуацията с бумаги и разкарване на хора.

Благодаря ви!

Да, свързано е с бумаги, но ако болничният за гледане на член от семейството е за по-дълго време има смисъл.
Първото, което трябва да се подаде е Приложение 12, за да прекъснеш ползването на отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст. Това трябва да стане в 3-дневен срок от снощи, т.е. до вторник. След това се подава във фирмата, където работиш Приложение 4 за периода, в който ще си в болничен. Ще вземаш с него 1/2 от обезщетението за гледане на дете. Като свърши болничния се подава наново Приложение 12 за да се анулира Приложение 4 и отново Приложение 3 за възобновяване на отпускът за гледане на дете.
Имай предвид, че всичко това е свързано с отдалечаване във времето на плащанията от НОИ, защото Приложение 4 + болничният лист ще се подадат чак след изплащането на заплатите за м. 09.2009 година и в срок от 15 раб. дни НОИ ще ги обработи и изплати.

Lady Brinne, благодаря ти! Извинявай, че продължавам с този чаршаф, но да доуточня някои работи:
1. Понеже спомена за продължителността на болничния, би ли ми казала дали има значение броят на дните за болнично лечение и домашно такова, или се гледа общата продължителност на болничния.
2. Аз подавам до 3 дни Приложение 12 до фирмата, така ли? А те после в какъв срок го подават в НОИ. Питам, защото мога да се уговоря с тях по телефона - ясно е, че ако съм в болница никакво Приложение не мога да ходя да попълвам, та да свършим на куп каквото имаме да вършим с тях, поне като се завърна вкъщи.
3. Приложение № 4 казваш, че подавам "след това", но кога е това. Пак поради горното съображение.

Питам ако има вариант тези неща да се свършат на по-късен етап, да не се притеснявам. Иначе е ясно, че датите ще ги оправим за да са акуратни.

Отдалечаванията на плащанията не ме притесняват, нали ще се случат все някога.

Още веднъж ти благодаря, Lady Brinne, оказва се, че май нямам време въобще и трябва бързо да действам...

# 815
Валентина отговарям , но няма да продължавам цитата :

1. Няма значение къде се извършва лечението, т.е. евентуалната продължителност на целия болничен за гледане на болно дете общо.

2. Приложение 12 е за промяна на обстоятелствата, т.е. за прекратяване на ползването на отпуск за гледане на дете и излизане в болничен. Подава се в 3-дневен срок в НОИ, но ти го попълваш. Или помоли да го попълнят от твое име в службата и да го подадат  Peace Основание за подаването - болнично лечение на детето.

3. Приложение 4 ще се подаде в 2-днвен срок от изплащане на заплатите за м. 09.2009 в НОИ. Това значи, че може да го попълниш по-късно във фирмата лично.

# 816
Мили мамита, моя приятелка/поради липса на достъп до интернет от нейна страна, Ви  пиша аз/ има следния случай: тя е още мъничка Simple Smile и освен стажа в настоящата и фирма няма друг, та до момента на издаване на 45 дневния болничен преди раждане ще и се съберат 13месеца на 8 часа стаж/осигуряват я на 2000лв/! Въпроса и е кога и колко дълъг болничен може да и издадат преди този първи по майчинство/ тя сега е във втори месец/? Идеята е защото работата ще 'и пречи на бременността или обратното Simple Smile и тя иска да излезе в майчинство до раждането, но като е питала счетито 'и, тя и казала, че ако излезе в по дълъг болничен- оклоло 4 месечен такъв, нямала да има право на обещетението за майчинство- въпросните 90% или някакви подобни проблеми щяла да има!!! Аз докато разглеждах постовете само забелязах, че размера може да варира с или без болничния! Счетито е искала да 'и каже, че няма да получава тези около 1800 лв защото болничния по общо заболяване няма да и се води стаж или какво?!?!
Има ли нещо вярно в това което са и казали или напротив, спокойно може да си излиза в болничен по общо до онзи първия по майчинство?Сега като се замисля май първо ще трябва да направи 6 месеца стаж и после да излиза в болничен или? Май точно това са искали да и кажат, но тя милата не е разбрала! И ако да нали няма да има голяма разлика в паричките, които ще получава/за майчинството/ и в двата случая?
Много ще сме Ви благодарни и двете ако отговорите!

# 817
Мили мамита, моя приятелка/поради липса на достъп до интернет от нейна страна, Ви  пиша аз/ има следния случай: тя е още мъничка Simple Smile и освен стажа в настоящата и фирма няма друг, та до момента на издаване на 45 дневния болничен преди раждане ще и се съберат 13месеца на 8 часа стаж/осигуряват я на 2000лв/! Въпроса и е кога и колко дълъг болничен може да и издадат преди този първи по майчинство/ тя сега е във втори месец/? Идеята е защото работата ще 'и пречи на бременността или обратното Simple Smile и тя иска да излезе в майчинство до раждането, но като е питала счетито 'и, тя и казала, че ако излезе в по дълъг болничен- оклоло 4 месечен такъв, нямала да има право на обещетението за майчинство- въпросните 90% или някакви подобни проблеми щяла да има!!! Аз докато разглеждах постовете само забелязах, че размера може да варира с или без болничния! Счетито е искала да 'и каже, че няма да получава тези около 1800 лв защото болничния по общо заболяване няма да и се води стаж или какво?!?!
Има ли нещо вярно в това което са и казали или напротив, спокойно може да си излиза в болничен по общо до онзи първия по майчинство?Сега като се замисля май първо ще трябва да направи 6 месеца стаж и после да излиза в болничен или? Май точно това са искали да и кажат, но тя милата не е разбрала! И ако да нали няма да има голяма разлика в паричките, които ще получава/за майчинството/ и в двата случая?

За да получава обезщетение за общо заболяване приятелката ти / т.е. да ползва болничен по време на бременността / е нужно да има поне 6 месеца осигурителен стаж. Като ги направи спокойно може да си излезе в болничен и тобезщетението за него ще бъде изчислено на база тези предходни 6 месеца и осигурителния им доход. Ако той е 2000 лева, то тя ще взема около 1566 лева, а не 1800 лева, защото обезщетението не може да надвишава нетното възнаграждение на лицето. Така, че и размерът на болничният 45 дни преди раждане също зависи от доходите й през тези 6 месеца.

# 818

За да получава обезщетение за общо заболяване приятелката ти / т.е. да ползва болничен по време на бременността / е нужно да има поне 6 месеца осигурителен стаж. Като ги направи спокойно може да си излезе в болничен и тобезщетението за него ще бъде изчислено на база тези предходни 6 месеца и осигурителния им доход. Ако той е 2000 лева, то тя ще взема около 1566 лева, а не 1800 лева, защото обезщетението не може да надвишава нетното възнаграждение на лицето. Така, че и размерът на болничният 45 дни преди раждане също зависи от доходите й през тези 6 месеца.
Благодаря ти за своевременния отговор   bouquet
Само да обобщя: тъй като тя е сега във втория си месец, значи ако от началото на третия до 7 и половина излезе в болничен по общо заболяване/тя вече ги има тези 6 месеца стаж щом 45 дена преди термина си е сметнала, че ще има 13 месеца/, 5 месеца и половина ще получава по 1566лв., а останалите 13 и половина=410 дена майчинство ще получава пак по толкова на месец- или бъркам нещо, нали за месеците, в които ще е в болнични по общо заболяване осигорителната и база е тази на която са изчислени? Или за тези 5 и половина, когато и гледат дохода 12месеца преди първия и болничен за майчинството ще се приеме, че осигурителната и сума е 1566лв. колкото е обещетението? Приемаме, че заплатата и остане без промяна.
 Благодаря ти още веднъж.

# 819
lora_dimi базата за бъдещото обезщетение за бременност и раждане не е размерът ан предишното такова, а доходът, от който то е изчислено, т.е. осреднената заплата на лицето, само че в среднодневен размер - т.е. 6-те осигурителни дохода разделени на броя на работните дни за 6-месечния период. Така, че настоящото обезщетение няма да намали размера на бъдещото.

# 820
  • София
Здравейте, изчетох темата, но нещо се замотах и останаха няколко въпроса:

1.Бащата трябва ли да подава някаква специална декларация за ползването на 15 дни отпуск при раждане или само молба свободен текст?

2.Терминът ми е 17.12.09, излизам 45 дни болничен от 02.11.09.

а/ ако родя преди терминa, болничният от 45 дни ще се застъпи с болничния от родилния дом. Това проблем ли ще е пред НОИ? Доколкото разбрах дните, които не съм изразходила ще се компенсират с третия болничен, издаден от личния лекар.

б/ако пренося пък, ще се получи "дупка" между болничния от 45 дни и болничния от родилния дом. Трябва ли някакъв специален, четвърти болничен за този период?

Другите неща май са ясни, поне засега Wink

Благодаря предварително на отговорилите Hug

# 821
  • Пловдив
Здравейте, изчетох темата, но нещо се замотах и останаха няколко въпроса:

1.Бащата трябва ли да подава някаква специална декларация за ползването на 15 дни отпуск при раждане или само молба свободен текст?

2.Терминът ми е 17.12.09, излизам 45 дни болничен от 02.11.09.

а/ ако родя преди терминa, болничният от 45 дни ще се застъпи с болничния от родилния дом. Това проблем ли ще е пред НОИ? Доколкото разбрах дните, които не съм изразходила ще се компенсират с третия болничен, издаден от личния лекар.

б/ако пренося пък, ще се получи "дупка" между болничния от 45 дни и болничния от родилния дом. Трябва ли някакъв специален, четвърти болничен за този период?

Другите неща май са ясни, поне засега Wink

Благодаря предварително на отговорилите Hug

1.Документи, който трябва да се представят в НОИ,за получаване на обезщетението за 15 дневен отпуск за раждане:
-   Молба-декларация, попълнена от бащата (образец, приложение №13 към НИИПОПДОО)
-   Заповед за разрешаване на отпуск (заверено копие от работодателя)
-   Заверено от работодателя копие от документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване
-   Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 от наредбата/ако за първи път бащата получава обезщетение от НОИ/

2.Не е проблем за НОИ.Дните,които си загубила от покриването на двата болнични,педиатъра ще компенсира с третия болничен

3.ако преносиш ще имаш и четвърти болничен,издаден от гинекологът.издава се едва след като родиш за дните от термина до раждането ти

# 822
  • София
Lady Brinne, отново много ти благодаря!

Ти с какъв ник беше преди - звучиш ми като познат... автор...   bouquet

# 823
  • София
Ти с какъв ник беше преди - звучиш ми като познат... автор...   bouquet
В профила си пише Simple Smile - Incandescent

# 824
Момичета - въпрос:
Мога ли да започна работа след отпуск за раждане, който ми изтича на 16.09, а след няколко месеца да изляза в отпуск за отглеждане на дете до 2 г.? Прекъсването между двата отпуска проблем ли е?

Общи условия

Активация на акаунт