Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 945
  • София
Здравейте.На 15.07 ми изтече едната година платено майчинство и сега съм вече в отпуск за гледане на дете (нали така се казваше) до навършване на 2 годинки.До изтичането на първата годинка парите от НОИ ми ги изплащаха в началото на месеца за предния.Сега обаче вече е 11-ти,а изплащане все още няма.Четох някъде,че след като работодателят ми подаде някакъв обр 1,тогава трябва да се чакат пари т.е. те подават данни обикновено след 13-то число на месеца,тогава ако подадат този образец мога да чакам изплащане до края на септември за август.
Въпросът ми е-това така ли е?Мислех да се обадя до НОИ и да попитам,но реших първо тук да се поинтересувам,за да не се излагам.

Предварително ви благодаря.

# 946
  • София
Преди няколко странички обсъждахме ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПОРЕДНОСТТА НА ДЕТЕТО, тъй като се явява приложен документ към някои декларации за майки, ползващи отпуск за гледане на дете до 2 г. Писахте, че е свободен текст. За да съм в помощ и аз, съставих един текст, който искам да споделя с вас и с всички други, които с търсачката не могат да открият търсеното:

ДЕКЛАРАЦИЯ

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)

ЕГН/ЛНЧ ............................................
адрес за кореспонденция ...............................................................................................
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)

телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет .........................................
...,
осигурен при осигурител/като самоосигуряващо се лице ............................................
...
(наименование на осигурителя/посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ДЕКЛАРИРАМ, в качеството ми на МАЙКА на ...............................................................................,
(трите имена на детето)
роден/а на ..............................г.,
че той/тя е живо и е ................................... мое дете.
(първо, второ, трето, и т.н.)

За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата ..................../2009               Подпис: ..................................
гр. (с.) СОФИЯ

# 947
Знаеш ли си каква заплата си получавала през 2002г.?

Стаж имаш, но трябва да си осигурена за да получаваш обезщетения.
Иначе може да получаваш помощи от АСП при определени условия.
МРЗ+процент реално,тогава беше 120 лв. ,но в трудовата книжка пише 60 лв. месечно възнаграждение.
Да съм осигурена в смисъл ,сега до излизането в майчинство да се водя на работа?
Какво е АСП?
Извинявай за тъпите въпроси,хич не съм в час с тези неща и благодаря за бързия отговор.  Hug

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 13:00 от desi_georgieva

# 948
  • София-Младост
Здравейте.На 15.07 ми изтече едната година платено майчинство и сега съм вече в отпуск за гледане на дете (нали така се казваше) до навършване на 2 годинки.До изтичането на първата годинка парите от НОИ ми ги изплащаха в началото на месеца за предния.Сега обаче вече е 11-ти,а изплащане все още няма.Четох някъде,че след като работодателят ми подаде някакъв обр 1,тогава трябва да се чакат пари т.е. те подават данни обикновено след 13-то число на месеца,тогава ако подадат този образец мога да чакам изплащане до края на септември за август.
Въпросът ми е-това така ли е?Мислех да се обадя до НОИ и да попитам,но реших първо тук да се поинтересувам,за да не се излагам.

Предварително ви благодаря.
Така е, парите ги превеждат след подадена декларация.

# 949
Здравейте мили мами,
въпросът ми е малко по странен.

В отпуск съм по майчинство от 03.12.2006 година, синът ми е роден на 18.01.2007. От тогава съм в майчниски първо платен сега неплатен. Понеже съм по така да се каже "старата система" парите по болничните и майчинствотот ми се изплащаха ежемесено от работодателя. Реших обаче да напусна и не знам защо ей така ме жегна да проверя в сайта на НОИ за социалното осигуряване и за мой ужас се оказа че от януари 2007 всички суми за осигурителен доход са 0.00, с изключение на месеците януари февруари и март 2009 когато след изтичане на платените майчински си пуснах платените отпуски преди да изляза в неплатен отпуск.

Въпросът ми е какво значи това и как адекватно да реагирам още преди да съм оформила документите за напускане.
Предварително благодаря за отговорите.

Времето, в което си ползвала отпуск за бременност и раждане / мисля 315 дни / би трябвало да фигурира осигурителен доход = на доходът, от който е изчислено обезщетението. За времето в отпуск за гледане на дете доходът наистина е 0.00 лева, но си осигурено лице, т.е. се зачитат само годините, без осигурителен доход. Говори с работодателя си, ако нещата не са така, за да коригират обр. 1 за тези период- все още има тази опция.

Точно това ме притесни защото всъщност имам отбелязан доход за м. Декември'2006 когато съм била в болничен - 45 дена преди раждането, след това вече само нули, макар че все още съм била в болничен та било то дори месец януари преди още да се роди синът ми. Нищо не разбирам но задавам въпроси защото се съмнявам първо в почтеността на работодатдателя си и второ в компетентността на служителя отговарящ с това в нашата фирма. 

# 950
  • София-Младост
Здравейте мили мами,
въпросът ми е малко по странен.

В отпуск съм по майчинство от 03.12.2006 година, синът ми е роден на 18.01.2007. От тогава съм в майчниски първо платен сега неплатен. Понеже съм по така да се каже "старата система" парите по болничните и майчинствотот ми се изплащаха ежемесено от работодателя. Реших обаче да напусна и не знам защо ей така ме жегна да проверя в сайта на НОИ за социалното осигуряване и за мой ужас се оказа че от януари 2007 всички суми за осигурителен доход са 0.00, с изключение на месеците януари февруари и март 2009 когато след изтичане на платените майчински си пуснах платените отпуски преди да изляза в неплатен отпуск.

Въпросът ми е какво значи това и как адекватно да реагирам още преди да съм оформила документите за напускане.
Предварително благодаря за отговорите.

Времето, в което си ползвала отпуск за бременност и раждане / мисля 315 дни / би трябвало да фигурира осигурителен доход = на доходът, от който е изчислено обезщетението. За времето в отпуск за гледане на дете доходът наистина е 0.00 лева, но си осигурено лице, т.е. се зачитат само годините, без осигурителен доход. Говори с работодателя си, ако нещата не са така, за да коригират обр. 1 за тези период- все още има тази опция.

Точно това ме притесни защото всъщност имам отбелязан доход за м. Декември'2006 когато съм била в болничен - 45 дена преди раждането, след това вече само нули, макар че все още съм била в болничен та било то дори месец януари преди още да се роди синът ми. Нищо не разбирам но задавам въпроси защото се съмнявам първо в почтеността на работодатдателя си и второ в компетентността на служителя отговарящ с това в нашата фирма. 
Имаш отбелязан доход за м.12.2006 за тези дни до болничният, три календарни, един работен имаш като гледам календара. След това времето се зачита за стаж, без вноски и доход.

# 951
Да не правя повече чаршафи погледнах наистина сумата за декември е много малка. Значи нулите след това за нормални така ли Ала Бала?

# 952
  • Търговище
Благодаря за бързия отговор gargamela   bouquet а има ли някакъв начин тези пари да влезнат при изчисляването на майчинството, така или иначе ще ги получавам поне да са ми малко от полза  Laughing

Трябва да са оформени по друг начин, а не хато хонорар по граждански договор, за да влезнат в базата за болничните.
това че трябва да са оформени по друг начин го разбрах, но точно по какъв ако може да дадете някоя идея, че аз си нямам на идея newsm78 чета чета и немога да го измисля Thinking

# 953
  • София
С оглед уеднаквяване максималния брой на страниците на отчетните теми и темите с продължение, вече всички подобни теми ще се заключват след 50 стр.

Дори и да не е пусната нова, ако старата тема е превишила 50 стр., то тя ще бъде заключена.

Изключения могат да бъдат теми за реалити предавания, както и спамо-чат теми, в подфорумите, в които съществуват такива. Този тип теми могат да бъдат седмични, без оглед на броя на страниците.
За този тип теми е задължително указването на датите на седмицата в заглавията, например (7.09-13.09)
Тази тема ще я закл. на 70стр, като старата и после действаме по новите правила.

# 954
  • София-Младост
Да не правя повече чаршафи погледнах наистина сумата за декември е много малка. Значи нулите след това за нормални така ли Ала Бала?
Според мен да, за този период няма осигурителен доход дефакто. После ще вляза в сайта на НОИ, но по спомен и при мен са нули за този период.

# 955
  • В полите на Пирин планина
Според мен да, за този период няма осигурителен доход дефакто. После ще вляза в сайта на НОИ, но по спомен и при мен са нули за този период.

За времето, в което е в отпуск за бременност и раждане трябва да има доход - този, от който е изчислено обезщетението.

# 956
Здравейте!
Моля за помощ, тъй като доста се шашнах, четейки КСО. Имам два въпроса, като първия ми е почти ясен и май имам нужда само от потвърждение, но втория ... newsm78

1. В чл.49, ал.2 е записано, че ако настъпи основание за изплащане на обезщетение за бременност и раждане, докато получавам обезщетение за гледане на дете, размера на обезщетението може да е като при първото дете. Аз го разбирам така - ако детето ми не е навършило 2 години, в момента в който получа 45 дневния болничен преди раждането, мога да се възползвам от същия размер обезщетение, както при първото дете. Важно ми е да уточня дали номера става, когато изляза в 45 дневния болничен или задължително трябва да съм родила, докато предишното дете навърши 2 години.

2. В чл.53, ал. 4 е записано, че парично обезщетение за гледане на малко дете не се изплаща в няколко случая, между които е и настаняването му в детско заведение. Никъде не намерих формулировка на “детско заведение”, за това се надявам вие да сте наясно и да ми отговорите какво значи това. Аз винаги съм го разбирала, като социален дом, но сега като се замислям, може да значи и детска градина или ясла. В тази връзка, ако запиша детето си в частна ясла, това значи ли, че няма да имам право на обезщетение? Ако е така значи, че няма да е изпълнено условието на чл.49, ал.2 и при получаването на 45 дневния болничен преди раждане, няма да мога да получавам същите пари, както при предишното си дете, защото няма да получавам обезщетение за гледането му. Правилно ли разсъждавам?

Страхотно е, че съществува тази тема и благодаря на всички , които помагат на обърканите мозъци, като мен!

# 957
  • В полите на Пирин планина
Кума Лиска абсолютно точно е всичко, което си писала. Чл. 49 ал. 2 важи, ако влезеш в отпуск за бременност и раждане за дете, докато ползваш отпуск за гледане на предходно такова до 2 год. възраст.

Детски заведения = детски ясли и детски градини.

Социални домове - детско заведение на пълна държавна издръжка.

# 958
  • София-Младост

За времето, в което е в отпуск за бременност и раждане трябва да има доход - този, от който е изчислено обезщетението.
Да, права си, проверих си моите данни. На два реда за всеки месец, на единият са нули, на другият има доход.

# 959
  • Пловдив
Кума Лиска ,може да я запишеш на частна ясла и да се възползваш от застъпването,но не на държавна ясла,също не трябва да се връщаш на работа/боличен/отпуск до издаване на 45 днения

Общи условия

Активация на акаунт