Майчинството - счетоводно - 21

• 63 784
  • 1 033
  •   1
Отговори
# 960
Да не правя повече чаршафи погледнах наистина сумата за декември е много малка. Значи нулите след това за нормални така ли Ала Бала?
Според мен да, за този период няма осигурителен доход дефакто. После ще вляза в сайта на НОИ, но по спомен и при мен са нули за този период.

За времето, в което е в отпуск за бременност и раждане трябва да има доход - този, от който е изчислено обезщетението.
Да, права си, проверих си моите данни. На два реда за всеки месец, на единият са нули, на другият има доход.

Тогава какво да правя , при мен за целия период почти от две години и половина са само нули.

# 961
  • В полите на Пирин планина
_re_ge аз писах и по-горе: Говори с работодателя си, за да коригират обр. 1 за тези период- все още има тази опция

# 962
Знаеш ли си каква заплата си получавала през 2002г.?

Стаж имаш, но трябва да си осигурена за да получаваш обезщетения.
Иначе може да получаваш помощи от АСП при определени условия.
МРЗ+процент реално,тогава беше 120 лв. ,но в трудовата книжка пише 60 лв. месечно възнаграждение.
Да съм осигурена в смисъл ,сега до излизането в майчинство да се водя на работа?
Какво е АСП?
Извинявай за тъпите въпроси,хич не съм в час с тези неща и благодаря за бързия отговор.  Hug

АСП е Агенция за социално подпомагане - по-горе бях дала линк към сайта.
В първото мнение пише за това Кога има пр … #1080;е ...

а 2002г. мин. заплата е 100лв.
ако са те осигурявали над 50лв. месечно, то стажът ти вече не се дели на две
трябва да ти направят корекция в УП-3 ако наистина ти е посочен този стаж за 2002-2004г. (1г. 6м. 29 дни)

ПП Всъщност правилно са ти сметнали стажа (според мен е 1г. 7м. 1 ден - 2 дни едва ли са от значение Wink)

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 15:58 от Стики

# 963
Благодаря за отговора
  bouquet

# 964
Lady Brinne, благодаря за светкавичния отговор. Внесе голяма яснота в обърканата ми глава.

Elfita, иска ми се да е така, както казваш и да мога да я запиша в частна ясла, защото бременността ми се оказва проблемна, но ме притеснява това, че никъде не е направено разграничение между държавните /т.е. общинските Simple Smile/ и частните ясли.

В тази връзка, опитвам се да намеря нормативен акт, на основание на който се издават разрешителните за частните ясли и детски градини, за да видя какъв е точно статутът им и дали са определени като "детски заведения". Някой да има идея къде да търся или направо какво е името на закона или наредбата?

# 965
Здравейте искам да попитам каква е процедурата при моя случай:
В отпуск съм за гледане на дете до 2 год /т.е до края на декември 2009/, но съм бременна с второ дете и термина ми е на 22.11.09. Първия Болничен от коя дата трябва да е издаден и какво следва да се направи при работодателя. В смисъл самото подаване на болничен при него за второ дете, автоматично ли ми прекъсва отпуска за първото и как ще седи въпроса с обезщетението от 240 лв което получавам сега. Имало и някаква декларация ,която трябвало да се подаде, но от мен ли от кого и коя е тя за това, че обезщетението което съм вземала с първото дете сега е по-изгодно за мен и искам него да получавам и за второто newsm78

# 966
Lady Brinne, благодаря за светкавичния отговор. Внесе голяма яснота в обърканата ми глава.

Elfita, иска ми се да е така, както казваш и да мога да я запиша в частна ясла, защото бременността ми се оказва проблемна, но ме притеснява това, че никъде не е направено разграничение между държавните /т.е. общинските Simple Smile/ и частните ясли.

В тази връзка, опитвам се да намеря нормативен акт, на основание на който се издават разрешителните за частните ясли и детски градини, за да видя какъв е точно статутът им и дали са определени като "детски заведения". Някой да има идея къде да търся или направо какво е името на закона или наредбата?

Аз не мисля, че КСО прави разграничение между държавни / общински и частни детски заведения.

# 967
  Здравейте,

имам приятелка, която е бременна и е студентка. Няма трудов стаж. Може ли да започне някъде фиктивно работа, за да и тече стаж и след това да излезе в болничен до края на бременността. За болничен има ли изискване за някакъв стаж преди това? Идеята е да не си плаща тя осигуровките, а държавата и да й тече стаж за майчинство. Благодаря ВИ много за помощта!

# 968
vermar по принцип болничният лист се издава на базата на дохода 6 месеца назад, но не знам при липса на стаж как стоят нещата, може би на минималната заплата...  newsm78

# 969
  • София
Здравейте.На 15.07 ми изтече едната година платено майчинство и сега съм вече в отпуск за гледане на дете (нали така се казваше) до навършване на 2 годинки.До изтичането на първата годинка парите от НОИ ми ги изплащаха в началото на месеца за предния.Сега обаче вече е 11-ти,а изплащане все още няма.Четох някъде,че след като работодателят ми подаде някакъв обр 1,тогава трябва да се чакат пари т.е. те подават данни обикновено след 13-то число на месеца,тогава ако подадат този образец мога да чакам изплащане до края на септември за август.
Въпросът ми е-това така ли е?Мислех да се обадя до НОИ и да попитам,но реших първо тук да се поинтересувам,за да не се излагам.

Предварително ви благодаря.
Така е, парите ги превеждат след подадена декларация.

Благодаря ти Ала-Бала,тя декларация по чл.53и 54 е подадена и според системата на НОИ края на обещетението изтича на 21.07.2010г (тогава детето навършва 2 годинки).А сега всеки месец някаква нова декларация ли трябва да подава работодателя?

# 970
Знаеш ли си каква заплата си получавала през 2002г.?

Стаж имаш, но трябва да си осигурена за да получаваш обезщетения.
Иначе може да получаваш помощи от АСП при определени условия.
МРЗ+процент реално,тогава беше 120 лв. ,но в трудовата книжка пише 60 лв. месечно възнаграждение.
Да съм осигурена в смисъл ,сега до излизането в майчинство да се водя на работа?
Какво е АСП?
Извинявай за тъпите въпроси,хич не съм в час с тези неща и благодаря за бързия отговор.  Hug

АСП е Агенция за социално подпомагане - по-горе бях дала линк към сайта.
В първото мнение пише за това Кога има право на обезщетение ...

а 2002г. мин. заплата е 100лв.
ако са те осигурявали над 50лв. месечно, то стажът ти вече не се дели на две
трябва да ти направят корекция в УП-3 ако наистина ти е посочен този стаж за 2002-2004г. (1г. 6м. 29 дни)

ПП Всъщност правилно са ти сметнали стажа (според мен е 1г. 7м. 1 ден - 2 дни едва ли са от значение Wink)
Благодаря!  bouquet
Вярно,че 2002 е 100 лв МРЗ,объркала съм явно с 2004 г.
Всъщност мисълта ми беше има ли смисъл сега,по време на бременноста, да започвам работа(да се водя) за да получа право на обезщетение ,има ли някакъв минимум за трудов стаж до преди да изляза 45 дни в отпуск по майчинство?

П.П. Стики ,прочетох всички материали от първа страничка,включително и линка,който посочи още преди да питам тук ,но пак не съм съвсем наясно.Съжалявам,че те притеснявам!

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 17:37 от desi_georgieva

# 971
  Здравейте,

имам приятелка, която е бременна и е студентка. Няма трудов стаж. Може ли да започне някъде фиктивно работа, за да и тече стаж и след това да излезе в болничен до края на бременността. За болничен има ли изискване за някакъв стаж преди това? Идеята е да не си плаща тя осигуровките, а държавата и да й тече стаж за майчинство. Благодаря ВИ много за помощта!

Тя може да излезе в болничен, но няма да получава обезщетение, докато не набере 6 месеца осигурителен стаж за общо заболяване и 12 - за бременност и раждане.

# 972
Благодаря още веднъж за бързите отговори.
Последно (надявам се) да попитам. Ако от януари до декември съм била на работа и съм осигурявана на различни пари всеки месец, а от следващия януари до юни съм била в болнични, то когато започне 45дневния отпуск преди раждане в началото на юли, ще получавам средно от юни до юни или от януари до януари. Въпросът ми е свързан с това дали се взима базата преди болничните, или се изчислява наново с новите данни, включващи изплащането на болничен.

# 973
  • София
Здравейте пак,освен питането ми по-горе изникна още едно.

Тъй като искам до един месец да се върна на работа,а детето ми е на 1,2 г. шефът ми ми се обади преди малко и ми каза,че се е интересувал в счетоводството,където са му казали,че като ме върне на работа преди да са ми изтекли двете години,са щяли да ме скъсат от проверки.Щом видели,че съм си прекъснала майчинството,за да се върна на работа,в месеца поне по 3-4 пъти щяли да ми идват проверки,на колко часа работя,какъв вид труд изпълнявам,че дори и от закрила на детето.Вярно ли е това или е доста преувеличено?

# 974
Здравейте момичета, да питам и тук.

Какво става ако хванат жена в платено майчинство да работи без договор почасово? Какво следва за нея? Аз казах на моя позната която си прави такива сметки, че ще връща майчинство, но незнам де.

Мерси предварително за отговора

Общи условия

Активация на акаунт