БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване

• 24 856
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Смесвам 3 равни супени лъжици каша и вода на око.Слагам и 3-4 лъжички пюре-получава се около 140 мл-мерено е в контейнерчетата на Авент.Замислям се, че не и стига, защото след два часа изяжда и половин порция-около 90-100 АМ

# 436
Благодаря ви момичета за отговорите  Hug Ще продължим на аптамил АР , не ме притеснява гъстотата , напротив , притеснява ме дали мога да си го давам него или е само за лечебна цел , т.е. само за определен период .  Hug

# 437
Mindi, само педиатъра може да ти каже кога да спреш да даваш АР формулата.Според състоянието на детето. Ако го спреш по-рано, може да се върне проблема.

# 438
С лечебна цел се дава, но до отшумяване на проблема. Както споменах на нас доки ни каза, че това става най-често, когато дребосъчето се научи да седи. При нас така и стана. Мисля точно по причина повръщане АР млеката са по-гъстички от обикновените.

# 439
Синът ми тези дни навърши 6 мес. и понеже от доста време си намаля млякото (сега сме на три млечни хранения дневно), мисля да го захравам с месо след 2 седмици. Сега яде плодови и зеленчукови пюрета и каши. Въпроса ми е с какво месо е най-добре да започна?  newsm78

# 440
  • София
Синът ми тези дни навърши 6 мес. и понеже от доста време си намаля млякото (сега сме на три млечни хранения дневно), мисля да го захравам с месо след 2 седмици. Сега яде плодови и зеленчукови пюрета и каши. Въпроса ми е с какво месо е най-добре да започна?  newsm78

Пилешко - без кожа и тлъстини. Най-добре гърди или купи готово пюре.

# 441

Пилешко - без кожа и тлъстини. Най-добре гърди или купи готово пюре.

Благодаря.
Така или иначе ще му взимам готови пюрета. И аз мислех, че пилешко ще е ок, но пак да попитам, да не съм в грешка нещо.  Simple Smile

# 442
Нана ти е отговорила.Не си в грешка. Пилешко, телешко, пуешко, заешко, свинско. Горе долу такъв е реда. Аз си мисля, че при захранване варианта купено е по-добър. Готвено от теб на малко по-късен етап. Не че нещо няма да се справиш с готвенето, ами най-малко заради факта, че купените пилета ги запазват за по-дълго време свежи с нитрати, а и са блъскани с какво ли не за да пораснат бързо. Това обаче  си е моят  поглед върху захранването с месо.

# 443
Здравейте, Томи скоро навършва 3 месеца и докторката ни каза да започвам да го захранвам с плодови пюренца. Аз все още съм в чуденка дали да не изчакам поне месец още, но въпросът ми е има ли значение с какъв плод(пюре) ще го захраня newsm78 За информация-
Томи е изцяло на АМ, 5 хранения на ден по180мл.

# 444
Пилешко, телешко, пуешко, заешко, свинско. Горе долу такъв е реда.
Не е такъв реда Confused.
Започва се със заешко или пуешко, после пилешко, след него телешко и накрая свинско месо.

# 445
  • София
Здравейте, Томи скоро навършва 3 месеца и докторката ни каза да започвам да го захранвам с плодови пюренца. Аз все още съм в чуденка дали да не изчакам поне месец още, но въпросът ми е има ли значение с какъв плод(пюре) ще го захраня newsm78 За информация-
Томи е изцяло на АМ, 5 хранения на ден по180мл.
Икка, всички тук ще те посъветват да започнеш захранването при навършени 6 месеца, с безглутенова каша. След това в интервала 6 м. - 12 м.следват въвеждане на глутен, зеленчукови пюрета, месо, жълтък, плод, в тази последователност. Въвеждането на плода преди всичко останало е остаряла и отхвърлена вече схема на захранване. Детенцето ти е твърде малко за приемане на друга храна освен мляко. Сега освен колики друга "полза" няма да има от плодовете. Успех ти желая   bouquet

# 446
Икка, всички тук ще те посъветват да започнеш захранването при навършени 6 месеца, с безглутенова каша. След това в интервала 6 м. - 12 м.следват въвеждане на глутен, зеленчукови пюрета, месо, жълтък, плод, в тази последователност. Въвеждането на плода преди всичко останало е остаряла и отхвърлена вече схема на захранване.
Това не са верни неща Stop.
Не е задължително захранването да започне с безглутенова каша (най-често оризова). Захранването може да започне със зеленчуково (картоф, морков, тиква) или плодово пюре (ябълка, круша). Въвеждане на глутен преди 8-ми месец е недопустимо. Жълтък е добре да се включи след 10 месеца.
Но да се даде плод като последен компонент в захранването е ooooh!... За сведение пресни плодове могат да бъдат включени без проблем при навършен 6-ти месец Peace.

# 447
Цитат
Не е такъв реда.
Започва се със заешко или пуешко, после пилешко, след него телешко и накрая свинско месо.
Embarassed и си посипвам главата с пепел за дето обърках момичето.
Икка, нищо добро не чакай от ранното захранване. Освен ако няма някоя жизненоважна причин, за която не видях да споменаваш. Кашите, макар и най-щадящи за  бебешкия стомах не винаги са идеална първа храна. Можеш да започнеш с каквото решиш, но изчакай поне още 2 месеца, дори и повечко.

Последна редакция: нд, 01 ное 2009, 15:32 от niki97

# 448
Затвърди ми се мнението за захранването. Ще почна с пюренцата поне след 4тия месец. Не искам да го захраня прекалено рано или прекалено късно. Thinking

# 449
Икка, всички тук ще те посъветват да започнеш захранването при навършени 6 месеца, с безглутенова каша. След това в интервала 6 м. - 12 м.следват въвеждане на глутен, зеленчукови пюрета, месо, жълтък, плод, в тази последователност. Въвеждането на плода преди всичко останало е остаряла и отхвърлена вече схема на захранване.
Това не са верни неща Stop.
Не е задължително захранването да започне с безглутенова каша (най-често оризова). Захранването може да започне със зеленчуково (картоф, морков, тиква) или плодово пюре (ябълка, круша). Въвеждане на глутен преди 8-ми месец е недопустимо. Жълтък е добре да се включи след 10 месеца.Но да се даде плод като последен компонент в захранването е ooooh!... За сведение пресни плодове могат да бъдат включени без проблем при навършен 6-ти месец Peace.

Хайде и аз да ударя една контра, но на Sourcherry, макар че съм съгласна с казаното от нея за началото на захранването. Но за глутена и жълтъка не съм съгласна.  Simple Smile

Разумната възраст за въвеждане на глутен е диапазона 6 - 9 месеца. Ранното въвеждане - през първите 3 месеца - може да бъде опасно. Късното въвеждане - след 9-10 месец, а според някои изследвания след 7 месец - може да бъде опасно. Може да се въведе глутен около месец след началото на захранването, при захранване на поне 5-6 месеца, но не е задължително. Непоносимостта към глутена не е повод за притеснение, ако няма наследствена обремененост - това е факторът с най-голяма тежест. Лично аз въведох глутен на 7 месеца и 16 дни, като дадох на дъщеря ми готова пълнозърнеста каша в бурканче на Хип.

Препоръчителната възраст за въвеждане на жълтък е 6 - 10 месеца; при алергични деца или по лична преценка се отлага за 12-ти месец или по-късно. Когато в някоя схема са дадени граници (напр. 6-10 м. за жълтък), в повечето случаи се има предвид долната граница като препоръчителна възраст за въвеждане, а горната граница затваря периода, в който се предлага само жълтък или определено количество жълтък. 
Жълтъкът не е алерген за разлика от белтъка, който е между топ алергените. Въвеждането на жълтък в менюто е свързано с хранителния му принос, а не толкова с превенция на алергия.
Важно за жълтъка е, че възрастта за него е не преди 6-7 месец.
Изборът на подходящата възраст за въвеждане на жълтъка е свързан с реда за въвеждане на желязосъдържащите храни, които са: обогатена с желязо каша, месо и жълтък. Редът е: каша -> месо -> жълтък.
Лично аз не спазих съвсем този ред и по препоръка на педиатърката ги въведох така: каша  -> жълтък (на 6 месеца и няколко дни) -> месо (10 дни след жълтъка и започнах с пуешко). Причината за разместването и за малкия интервал от 10 дни след жълтъка е, че детето не хареса жълтъка (и до ден днешен не го харесва), аз реших да не я мъча излишно и въведох набързо месото с благословията на педиатърката. Simple Smile Детето хареса месото и така продължихме без жълтък в менюто, докато не дойде време за цяло яйце.

При захранването има решения много и разнообразни, зависи от вкусовете и предпочитанията на конкретното дете. Но е добре да се спазват основните принципи и долните препоръчителни граници за въвеждане на съответните храни.

ПС. Благодарности отново на Косе Босе, че ме понаучи на важни моменти за захранването тук във форума  (горното инфо е от нея) и на нашата педиатърка, че е в час със съвременните препоръки и винаги ме е насочвала правилно.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт