БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване

• 24 791
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
Захранването с глутен е на същия принцип като и с другите храни, бавно и постепенно. Веднъж въведен глутен трябва да се дава редовно, защото 1-2 пъти даден глутен не означава успешно въведен такъв.
Да даваш редовно глутен, означава всеки ден, а не няколко пъти на ден. Не е необходимо да променяш менюто на детето изцяло, просто давай глутенова каша вместо досегашната безглутенова, веднъж на ден я даваш, предполагам. Не е необходимо да увеличаваш количеството каша, детето да си яде колкото иска, както досега. Можеш след няколко дни да му даваш по цяло пюре с глутен или въобще количеството пюре, което той обичайно си яде.
Аз въведох глутен с овесени ядки сутрин на закуска и ги давах всяка сутрин в продължение на десетина дни. После вече спрях да чета етикетите.
Нали знаеш, че е препоръчително да се започне с храни с ниско съдържание на глутен и да се въвежда в този ред:
От ниско към високо съдържание на глутен: овес --> ръж --> ечемик --> пшеница
Аз лично започнах с овес и после минах на пшеница, не съм давала ръж и ечемик.

Благодаря ти за изчерпателният отговор.  Hug
Само не разбрах - мога ли от първото даване на глутен да дам цяла порция или да смеся кашата с глутен с такава без?  Embarassed
...............

Е, хайде да не е цяла порция от първото даване.  Simple Smile Дай 1-2 лъжици глутенова каша да речем 3-4 дни и после давай по цяла порция. В тези дни просто дохранвай с друго след глутеновата каша, например мляко.
7-зърнената каша на Милупа е супер, беше любима на моето дете в продължение на месеци и досега си я обича.

# 676
Цитат
Да не го мъчи зъбче?
Ако е това, периода на "неядене" ще отмине веднага щом избие зъбчето.
Да, от десетина дни започна ужасно неспокоен период - всичко слага в устата, постоянно мрънка, не спи през деня, раздразнителен е, облекчава се временно ако го намажа с гелче за венци. не знам дали скоро ще пробие нещо, ама май засега няма изгледи ooooh!

Цитат
Ако не е зъбче, ти остават 2 варианта:
а) да увеличиш количеството мляко - колко на ден изпива сега? Ако му даваш по 180 мл на хранене, колко ще стане общото количество за деня?

пробленът с храненето е от 3-4 дни - от едната в другата крайност - сутрин, след 12 часов нощен сън, изяжда 180мл. с 6л.АМ, вечер също по толкова, а през деня си хапва по 150мл. и 5л.АМ. От вчера пък винаги през деня си оставя по 50мл. в шишето, тоест яде по-малко. На ден средно изяжда, според моите сметки, 960мл. - готов разтвор, а не само мл. вода. Въх, доста излиза Crazy

Цитат
б) да опиташ да го захраниш, за да разбереш как ще приеме храна различна от мляко; ако е неуспешно, преустановяваш захранването и го подновяваш след 2-3 седмици примерно в зависимост от това как се храни детето през това време.
Това го обмислях и аз, но в момента ми се струва че всичко е заради зъбите, а не толкова от глад Thinking

Цитат
За признаците за захранване - всъщност той показва повечето. Явно му е интересно и вкусно да смуче плод.  LaughingТова, че не седи стабилно, малко деца го могат на тази възраст, моята дъщеря седна сама стабилно чак в 7-ия месец.
Запознат ли е с лъжичката?
С лъжичката не е запознат Blush Досега не се е случвало да ползвам...

Цитат
За теглото му не се притеснявай. Като стане по-активен физически - въртене, после пълзене, после прохождане - ще се втали
А, той дори не изглежда пълничък, в смисъл, изглежда съразмерно, просто прилича на по-голямо бебе (мислят го за 6-месечен).

Между другото, сега погледнах на кутията на АМ-то, пише, че от 5-ти месец се дава по 200мл. - замислих се, това навършени 5 месеца ли са Blush
Много ти благодаря за помощта и съветите  bouquet

# 677
Имам въпрос към майките с по-големи деца. Кога децата ви започнаха да хапват и по-едри смляни храни. Сина ми е на почти 10 месеца и отказва да хапва всичко което не е гладко пасирано. Опитвала съм да му дам да си гризка бишкота, ама той само си я държи в ръцете изобщо не проявява интерес да си я сложи в устата или да я гризка.

# 678
Първоначално чупех бишкотата на парченца, след седмица вече мажеше сама да я гризка и да отхапва големи парчета.

# 679
Имам въпрос към майките с по-големи деца. Кога децата ви започнаха да хапват и по-едри смляни храни. Сина ми е на почти 10 месеца и отказва да хапва всичко което не е гладко пасирано. Опитвала съм да му дам да си гризка бишкота, ама той само си я държи в ръцете изобщо не проявява интерес да си я сложи в устата или да я гризка.

Мойта някъде след като навърши 1 година, мисля. На ДК е от 10-ия месец, но тогава й намачквах храната, иначе не искаше. Постепенно свикна с парченцата картофи, моркови и т.н. и започна да ги дъвче. Някъде по това време започнах да й давам по малко хлебче със супата и манджата, хляба много й се услади и много й помогна да се упражнява активно да дъвче.
Дъщеря ми също не проявяваше интерес към храна в ръката й дълго време, играеше си с нея, но не я ядеше. Но имаше малко зъби, само предните. От 4-5 месеца насам, след като й избиха повечко зъби, прояде всичко успешно.

# 680
След годинка започнах да намачквам с вилица, а не да пасирам. Постепенно свикна, но първоначално не искаше да яде.

# 681
Stef, започвай да го запознаваш с лъжичката, че после ще бъде зор  Wink

Щом не си сигурна за зъбите, провери му венците дали някъде са побелели, подути.
От това, което описваш, е много вероятно да го мъчи зъбоникнене, макар че спокойния нощен сън не е характерен за тези периоди. Обикновено през нощта ги мъчат зъбите. Аз давам по 1 хапче Дентокинд вечер преди лягане, разтворено във вода или мляко, с лъжичка. 
Обаче описанието ти важи и ако детето го мъчи глад.  Laughing

# 682
Ще започна, дори не се бях замисляла досега че може после да е проблем Simple Smile
не ми дава да му гледам в устичката, а колко опити правя, не е истина...дава ми само да му ги масажирам, кротва се в този момент, настава блажена тишина Crazy на пипане ги усещам просто твърди, но нещо грапавко май няма...
Днес толкова се умори от рев и мрънкане, че като заспа в 5, още спи...и ядене си изпусна, и къпане.
И за зъбките не бях чувала, че вечер ги мъчат Thinking
Ох, спирам вече, от сърце благодаря за съветите, извинявам се за излишната информация, дето изписах, не беше много свързана с храненето Blush

# 683
Stef, от както почнаха да ни никнат зъби-имаме вече три, а четвъртият е на път, имаме такива периоди, в които малката намаля количеството храна.Дори и сега сме в този период-увеличи си часовете между храненията, а млякото си го изяжда на полвина.Аз само с пръст и масажирам венците и давам да ме хапе-не питай каква болка е с тези остри зъби, но само така се кротва ooooh! ooooh!СПоред мен провери си и дупките на биберона-да не би да са недостатъчни и да се умаря да дърпа.
А за вечерта и зъбките при нас не е имало проблем-по скоро през деня е кисела и не спи Whistling

# 684
Период на отказ от храна и интензивно чешане на венците е имало и примоето дете, ден  два преди да избие зъбче. Всъщност само първото я мъчи дълго време и беше съпроводено с мрънкане, хленчене, раздразнителност. Но въпреки тежките дни, нощите ни бяха изключително спокойни. Така, че дори и да не е характерно все пак се случва.

# 685
Моето питане е за млеката. Малката направи 6 месеца и и взех Милумил 2, до сега беше на 1 - ца. На кутията на 2 -ката обаче пише, че се дава на тази възраст по 1-2 пъти на ден. Тя яде по 5 пъти на ден, като на обяд е зеленчуково пюре 125 гр + мляко, а след обяд от скоро и давам плодово пюре, като пак си допива мляко след това. При това положение удачно ли е да започвам с 2-ката, след като се събира доста по-голямо количество мляко за изпиване от посоченото на кутията? Да продължа с 1-ца докато не заместя изцяло поне 2 хранения ли? Аз искам за сега да си пийва мляко на всяко хранене. От друга страна пък на тази възраст нали запасите от желязо намалявали, а Милумил 2 е с повече желязо?

# 686
Аз съм давала Милумил 2 на всяко хранене без обедното до една годинка. Не се притеснявай, а давай.

# 687
Аз също давах на всяко хранене АМ. Сега давам 3 пъти, въпреки че на кутията е писано друго. Аз си мисля, че е по-скоро ориентир за това, колко най-малко трябва да изяжда детето.

# 688
Nefertity, и ние сме така.  Confused Буквално от няколко дни съм по-настоятелна с по-едрите пюрета, например на Хип след 8ми месец и ми ги отказва след първите лъжички. Лошото е, че се дави, повдига й се или направо повръща, защото е свикнала директно да гълта храната. Затова дохранвам с АМ и излиза, че сме предимно на мляко, ако й давам по-едросмляни храни. Незнам дали всъщност е добре да се връщам към по-фино пасираните само и само да поема твърда храна.
Аз също ще се радвам на съвет по този въпрос.  bouquet

# 689
Nefertity, и ние сме така.  Confused Буквално от няколко дни съм по-настоятелна с по-едрите пюрета, например на Хип след 8ми месец и ми ги отказва след първите лъжички. Лошото е, че се дави, повдига й се или направо повръща, защото е свикнала директно да гълта храната. Затова дохранвам с АМ и излиза, че сме предимно на мляко, ако й давам по-едросмляни храни. Незнам дали всъщност е добре да се връщам към по-фино пасираните само и само да поема твърда храна.
Аз също ще се радвам на съвет по този въпрос.  bouquet

Според мен се върни на по-фино пасираните и след известно време предложи пак по-едро пасирана. Няма смисъл да я мъчиш след като не е готова да ги яде. Не губи нищо от това, че ще хапва по-фино пасирано.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт