Ще я даваш ли на училище?????

• 9 804
  • 204
  •   1
Отговори
# 135
А аз не виждам какво общо има егоцентризмът с работата в колектив въобще. Именно егоцентрикът би трябвало да е способен да запази ярката си индивидуалност в колектива по-добре от всеки друг член на този колектив и с това да допринесе за развитието на колектива и за собственото си развитие (аз съм яростен привърженик на тезата, че и от пълен идиот можеш да научиш нещо ново и полезно).

# 136

В САЩ, където е масова практика, има изследвания, доказващи, че хоумскулваните деца по нищо не отстъпват на академичното ниво на тези, ходили в редови училища, дори често ги превъзхождат.

Само че, при изградена с години система на домашно обучение. Да не говорим, за разликите с нашата образователна система. Коя е по-добра, е друг въпрос, но да не си мислите, че е нашата  Mr. Green

Дудне се срещу американците, но пък, ако може нещо да се прекопира и побългари, е добре дошло. Ако, домашното обучение не просъществува в България, поне американците ще изкараме виновни.
Обърнахте темата пак на за и против. Как така, някой, при задължително образование, ще се обучава детето вкъщи, но пък ще си взима бележник в края на срока? Родителите, едно на ръка, а коя е тази даскалица, дето си позволява да го прави... Че и се хвалят.

# 137
Аз не мога да разбера част от позициите. Доколкото разбирам, тук никой не лобира за въвеждане на задължително домашно обучение, така че който няма желание, няма да бъде принуден да си обучава децата сам вкъщи.
Не разбирам и аргументите, че майката нямало да може да преподаде материала, понеже била необходима методика  Crazy и не знам още какви неща... Ако една майка е толкова мотивирана, че да си обучава детето години наред сама, какво ще я спре да завърши съответното образование, например за начален учител, което ще и покрие поне първите 4 години. После може и учители да наема, ако иска.
Въобще, единственото задължително условие за реализирането на някакви планове, е мотивацията. Ако има мотивация, всичко останало ще се осигури. Ако пък няма, е все едно дали има някакви други предпоставки.
Така че аргументите, че нямало да може, са несериозни. Тя щом иска, ще намери как да може.

За съжаление или не, прекалено много неща, свързани с живота, развитието и възможностите на едно дете, се решават от родителите му. Много често родителите не взимат най-доброто решение. Понякога това е така, защото не са достатъчно информирани, друг път защото нямат възможност, но при всички положения, няма родител, който да взима само верни решения или да постъпва винаги правилно. От обективна гледна точка.
Така че не разбирам защо е толкова трудно всеки да си сподели своето виждане за нещата, без да обижда, напада и поставя квалификации за хората с различна гледна точка. Аргументите, които важат за него, може да нямат никаква стойност за тях и обратно. А и е много по-приятно да се води разговор, отколкото спор с борба за непремено надмощие.

# 138
Кейси, аз не познавам учители, които постъпват така.
Имам позната, която си учи децата вкъщи (за мен това са най-общителните, добре възпитани и доста добре подготвени деца), които не получават никакъв документ за образование и евентуално един ден ще държат европейски изпит за средно образование, в случай, че искат да учат в университет.

# 139
  • Sf

Производителността на труда пада наполовина през лятото, защото екипите работят в непълен състав и вечно някой отсъства, но няма как да бъде иначе. Нима ти би се лишила от летния си отпуск? Simple Smile

Съдейки от профила ти, мисля че все още нямаш опит с дете - ученик, може и да греша. Никога не съм давала за пример на моите деца, техните съученици, защото знам колко пагубно е това Simple Smile. Децата се стремят да се представят по-добре, водени от СОБСТВЕНАТА си амбиция, а не от моята. Не виждам как биха изградили подобни критерии при домашното обучение.

Не защото работят в непълен състав. А защото плътно им е набито в съзнанието, че през лятото се почива. Маса хора работят само 8 месеца в годината, в края на май напускат и започват да си търсят работа чак в края на септември. През останалото време са на морето и далеч не всички отиват на работа там. Нямам определено време за отпуск, понеже имам собствен бизнес. И през лятото работя двойно повече, защото работникът си е работник, за пари мисли есента, а през лятото мисли за почивка.

Нямах предвид твоите деца, дадох само хипотетичен пример за несъответствие. Колкото до моите деца, имам две. Голямата наесен ще е в осми клас - вероятно този факт е крайно необходим за отбелязване, при дискусии на тема училищно и домашно обучение.

Децата са различни и не става дума за гении, напротив. Може да са плахи и свити дечица, може да се чувстват зле в конкурентна среда. Причините могат да са множество. Не всяко дете се чувства добре в училище, защо непременно училището трябва да е единственият вариант?

# 140
Да, Марта, защото сигурно ги обучава при ясни правила на системата. А, какви са те у нас? Няма такива. Ако го оправят законово, на мен лично не ми пречи, дали някой ще си обучава детето вкъщи.
Синът ми също играе с дете, което се обучава вкъщи и не съм забелязала, то да има аномалии в поведението си и подобни.

# 141
Ох, Мрс Ловет, що за измислици пишеш. Децата почиват през лятото, защото тогава времето е хубаво и има възможност за повече игри на открито, спортове и тем подобни занимания.
Кои са тези хора, които работят по 9 месеца в годината, напускат работа, за да почиват 3 месеца ( финансирано един господ знае с какво) и след това си търсят нова работа за следващите 9 месеца? И всичкото това, защото преди 20 години са били "насилени" да имат лятна ваканция.
99% от хората, които имат нужда да работят за пари, почиват за 2-4 седмици годишно според предпочитанията си- лято и / или зима. Аз например почивам само през лятото защото не обичам зимата и зимните спортове, имам колеги, които пък почиват само през зимата. Тези, които имат достатъчно пари, почиват когато си искат и колкото си искат, пак според предпочитанията си. А има и немалко, които дори през зимата, ходят някъде, където е лято.

По отношение на това, че децата схващали по добре, когато им се говори индивидуално. Аз съм учила почти цялото си средно образование- от 5ти до 12ти клас вкл.- в малка група, 10 човека. Експериментално обучение,  с цел материалът за 3 години да се вземе за 2 учебни. Наистина, по лесно е, тъй като учителите имат индивидуален подход. Същевременно се използват и предимствата на съучениците- упражнения по двойки, диалози, работа в екип с обши домашни и т.н.. Мисля, че е много полезно да има умерена разлика в нивото на съучениците, дори и по различните предмети, тъй като това стимулира останалите. Един може да е по добър в билогията и да "дръпне" останалите, някой друг да дръпне в математиката. И тъй като бях в математическа гимназия не на последно място подготовките за всички олимпиади бяха предимно групови- 4-5-6 човека, като заедно се обсъждаха възможните решения и подходи към една задача и се е случвало ученик да открие по творчески начин за някоя задача от конвенционалния предложен от учителя.

# 142
  • sf
По принцип нямам думи- само ще дам пример с една съседка.
В края на учебната година ми се оплака как единия й син ходел всеки ден на училище,но останал на три поправителни, а дъщеря й почти не била стъпвала там,но преминала успешно. Тя била огорчена и догодина хич нямало да й пука дали децата й ходят на училище  Rolling Eyes

# 143
  • Sf
Ох, Мрс Ловет, що за измислици пишеш. Децата почиват през лятото, защото тогава времето е хубаво и има възможност за повече игри на открито, спортове и тем подобни занимания.
Кои са тези хора, които работят по 9 месеца в годината, напускат работа, за да почиват 3 месеца ( финансирано един господ знае с какво) и след това си търсят нова работа за следващите 9 месеца? И всичкото това, защото преди 20 години са били "насилени" да имат лятна ваканция.

Да приема ли, че всичко, което не ти е известно, автоматично го отписваш в графа Измислици? Исторически лятната ваканция е възникнала още по време, когато децата са помагали в полската работа на родителите си. И понеже през лятото родителите така и така не пускали децата на училище, защото е трябвало да работят, училището е въвело лятна ваканция. По принуда. След това нещата са останали така. По навик.

По втората част - познавам такива хора лично. Това, че в средата ти ги няма, не означава, че ги няма по принцип.

Доста встрани от темата сме вече. Ако искаш да ми посочиш още някоя измислица, направи го на лични.

# 144
  • Boston, MA
Аз съм си мислела за домашно обучение, понастоящем ми минаха тези настроения, не е за мен това.

Ако има ясни изисквания за учебния материал, изпити на края на годината, както и нужното време и желание, отделено от страна на родителя, не е невъзможно. Нито пък децата остават несоциализирани.

Авторът на книгите "Ерагон" е обучаван вкъщи, завършил гимназия на 15 години и започнал да пише трилогия. Не е лошо като постижение.  Grinning

# 145
  • София
Добре, аз да попитам нещо! Като толкова много някои родители се страхуват от училищната среда, тогава децата им до 12-ти клас ли ще се обучават вкъщи? Защото цитираният филм на бтв засяга точно ставащото след 6-7 клас. Какъв е смисълът да си държиш детето да не ходи на училище в малката възраст, а да го пуснеш в гимназията, където са най-големите проблеми с дисциплината, алкохола, наркотиците, секса и др? Ако ще е за безопасност, то по-скоро трябва да стане обратното - детето да ходи на училище в начална степен или до седми клас и после родителят да си го прибере вкъщи, че да не се влияе от лошата среда.

Andariel , споменах, че децата ми ще учат до 7 - ми клас и след това ако мога да си позволя частни учители ще учат вкъщи, именно защото проблемите стават в горните класове.

Само искам да допълня, че аз нямам педагогическо образование и за нищо на света не се наемам да обучавам децата си. Освен, това и нерви нямам Mr. Green.

# 146
  • България
[ споменах, че децата ми ще учат до 7 - ми клас и след това ако мога да си позволя частни учители ще учат вкъщи, именно защото проблемите стават в горните класове.

А те дали биха били съгласни на този вариант?  newsm78

Пубертетът е възрастта, в която за децата е по-важна оценката на връстниците им, от тази на родителите. Освен това, тогава започват да се борят неистово за утвърждаване на собственото им мнение.

# 147
  • София
[ споменах, че децата ми ще учат до 7 - ми клас и след това ако мога да си позволя частни учители ще учат вкъщи, именно защото проблемите стават в горните класове.

А те дали биха били съгласни на този вариант?  newsm78
Абсурд.

# 148
А какви са аргументите за домашното обучение (съответно против училищното)?

# 149
Да, Марта, защото сигурно ги обучава при ясни правила на системата. А, какви са те у нас? Няма такива. Ако го оправят законово, на мен лично не ми пречи, дали някой ще си обучава детето вкъщи.
Синът ми също играе с дете, което се обучава вкъщи и не съм забелязала, то да има аномалии в поведението си и подобни.

Става дума за български деца Wink
Но е факт, че никой не им разписва фиктивни бележници. Просто нямат да имат дипломи от българската образователна система. Ако искат диплома, която им дава право на образование във висше учебно заведение, ще държат въпросния изпит.

Не, не е редно деца да се ходят на училище, а учители да издават фалшиви бележници.
Не е редно да не се слагат ваксини, а да се издават фалшиви имунизационни паспорти.

И това, независимо от личното ни мнение за домашното vs. училищното обучение или ползата и вредата от ваксините. Просто принципно, защото законът е такъв. И ако решиш да не се съобразиш с него, трябва да си готов да понесеш последствията. А ако искаш да го промениш, трябва да направиш съответното.

Ама аз мисля, че това е повече от ясно и не разбирам това ли се обсъжда тук или "за" и "против" домашното образование  newsm78

Танцуваща с вълци, аргументите са много (за мен):

1. Работи се с детето индивидуално, не си пришпорен от ограничено време, за което трябва да минеш определен материал, при което задължително някои деца скучаят, а за други времето не е достатъчно, за да усвоят материала и така дефицитите им се натрупват.

2. Ученето е много по-приятно, имаш на разположение много повече ресурси, отколкото в класната стая, можеш да учиш нагледно - в музей, в зоологическата градина, в планината, край морето, в собствената ти градина етц., да ползваш енциклопедии и справочници, интернет - неща, които по принцип може и в училище, но ти колко училища си виждала, в които всяко дете има достъп до интернет и които водят учениците си дори и веднъж седмично на извънкласни занимания? Как мислиш, че се учи по-добре - в клас, навлечен с пуловер и ботуши, в ранни зори, или у дома, по домашни дрехи и с липов чай, след като си се наспал порядъчно?

3. Избягва се средата, в която е супер важно с какво си облечен/а, обут/а, каква марка са ти аксесоарите, дали лятото си ходил/а на почивка в Гърция (където и да е) или при баба на село. Колкото по-дълго опазя детето си от консуматорски уклони и ламтене за вещи с цел придобиване на престиж и социални контакти, толкова по-добре.

4. Моята мотивация да си обучавам детето качествено е много по-голяма, отколкото и на най-грамотния и компетентен принципно учител. Капацитетът ми - тоже, защото ще се занимавам с 1, максимум 2-3 деца, а не с 20-30.

5. Работното време може да се разпределя много по-гъвкаво. Ако на детето нещо му е страшно интересно, може 3 дни да се зарови в него и да му се посвети изцяло, а не да прескача от биология на английски на физическо.

6. Учебната програма в училище е несъвършена, меко казано. Учат се тонове глупости и се набляга на наизустяването на ненужна информация, но не се развива способност за аналитично мислене или създаване на взаимовръзки между наученото. Материалът, назубрен по отделните предмети, си остава несвързан, прибран в съответното чекмедже, без отношение към наученото по друг предмет. Знанието е повърхностно и няма как да бъде иначе - предвид коефициента обем/време, а и предвид методиката на обучение.

Има и още, но ме чака една камара чинии и подготовка за РД  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт