Ще я даваш ли на училище?????

• 9 800
  • 204
  •   1
Отговори
# 180
  • Ямбол
Е, не са спуснати от МОН, сама казваш, че е правено избор, tonitabrandtner.
Аз само уточних къде е разликата в различните учебници.
А се избира измежду три издателства, които учителите със своя предварителен избор са класирали на първите три места.
Друг е въпросът и темата, че примерно от 4 са избрани 3.

В България за да получиш документ за образование(която и да е степен), трябва да защитиш знания по определена програма, без значение по кои учебници си учил, като до 16 години си длъжен да посещаваш и училище. Останалото са мечти и нарушаване на законите.

# 181
Боже, аз се притеснявам дали детето ми ще се справя в училище и се моля дано не се наложи да бъде обучавано индивидуално, сега разбирам, че някои искат да го причинят това на децата си, без да им се налага!  Shocked

# 182
  • София
Направо не мога да им се начудя на акъла! Те май изобщо не са наясно какво ще причинят на децата си. Все пак не говорим за детска градина, а за училище. Когато децата учат заедно се дърпат едно друго, защото имат конкуренция. Ако погледнем децата в едно семейство и при тях има някакъв състезателен елемент. Училището все пак е школовка за създаване на отношения. На 7 години децата са достатъчно големи, осъзнати и самостоятелни, за да искат да се доказват и да са готови да се учат във формална обстановка. А и правилата в училище не са някакви ужасии. И децата са сред други деца, а не сред зверове. Учителките също не ядат деца и не ходят с пръчката.

Моето впечатление е, че родителите, които толкова се притесняват и не искат да си пуснат децата на училище имат проблем със себе си, а не че децата ще се научат на лоши неща в училище. Какво, не искат децата им да са самостоятелни и извън дома за 5  часа на ден и да се справят сами? Или че няма да се справят? Или пък изживяват някаква утопия за идеалното образование.
Писах го и в другата тема - разбирам едно дете да е супернадарено в някаква област или животът му да се е стекъл така (все се сещам за цирковите артисти), че да не може да ходи на училище, пък то в повечето случаи става въпрос за съвсем обикновени деца. На 7 години повечето деца са достатъчно зрели, за да могат да общуват и да се защитават дори или да си отстояват мнението сред връстниците. Нека да се поизмесят с различни деца, да се научат дори как да нарушават правилата, за препоръчване без да ги хванат! Нека да отидат един път без домашно или да препишат на контролното по математика, да получат забележка, че са се сдърпали с някое друго дете! Всичко това е напълно, така да се каже, смилаем социален опит. Аз лесно мога да наема една камара учители да ми обучават децата вкъщи, но защо да си лишавам децата от възможността да се справят сами и да си потърсят място под слънцето в училище?!

# 183
Боже, аз се притеснявам дали детето ми ще се справя в училище и се моля дано не се наложи да бъде обучавано индивидуално, сега разбирам, че някои искат да го причинят това на децата си, без да им се налага!  Shocked
Ама, моля ти се, Паси, точно това беше цитирано няколко страници по-напред-че родителите на деца с проблеми се стараят всячески да ги интегрират в среда с други деца, обаче тук се опитват да ни убедят как деца БЕЗ проблеми ТРЯБВА да бъдат саксийно обучавани у дома. Tired

# 184
 L`allumeuse,супер точно казано Peace  bouquet

# 185
  • в очите на дъщеря ми
Страхотно. Вместо да дърпаме така да се каже колелото на еволюцията напред, ние го дърпаме назад...
Сега остава да се направи петиция за връщане на килийното училище...Хем ще е и по-екологично с глинените плочи и дървените пръчици  Mr. Green

newsm10 Абсолютно точно!!!...леле нещо съм се повредила,пак съм съгласна с nana 77 ooooh!

# 186
Ми не, аз лично никого в нищо не ща да убеждавам, пиша само за моите мисли, които засягат най-много моето дете, а в случая са просто хипотетични.

Андариел, аз не съм против училището принципно, просто не ме кефи а)системата в България и б)"накъде върви светът" като цяло...

# 187
За всички, които мислят, че това е нова мода и че в България не се приема насериозно, припомням тези теми от миналата година.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=346283.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=275054.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277601.0

Аз смятам, че ако има адекватна система, чрез която развитието на домашно обучаваните деца да се оценява ежегодно от образователна институция, това може да е съвсем приемливо като форма на обучение.
Въпрос на личен избор е да поемеш отговорността за обучението на детето си, както и за социалното му развитие. Ако някой преценява, че не желае детето му да се оформя като личност и интелект в условията на българското училище, и има кой все пак да осъществява някакъв контрол върху тази форма на обучение, нека опита да го прави. Защо не?

# 188
Момичета, нека пак да кажа - темата не е "за" или "против" домашното обучение.
Всички сме наясно, че има случаи, в които това се налага - заради необходимост или желание. Убедена съм, че всеки има право на лично мнение, което е неприкосновено и отразява собствената истина на притежателя му.
Темата беше продиктувана от първичното ми учудване от факта, че някои родители не дават децата си на училище, защото го определят като "глупаво", а в края на годината ходят да взимат бележниците, за да покажат, докажат или каквото щете, че детето им е преминало в следващия клас - т.е натрупало е необходимите знания и опит, за да порастне с една година в знанията си.
Или с две думи казано: неодобрявайки системата на българското образование и оценявайки я по един или друг начин съгласно собствените си виждания и критерии, те не дават децата си в институцията, наречена "училище". Но след това, искат от същото това, непризнато от тях и "глупаво" училище да издаде документ за завършен клас.
Аз, лично, бях потресена от факта, че някой може да нарече ученето глупаво. Защото за мен ученето е равнозначно на училище. Да, признавам, че е възможно системата да е глупава и т.н. Признавам, че не съм наясно с обучението вкъщи. А и не мога да имам категорично мнение по въпроса, защото все още не съм се сблъсквала като родител с образователната система. Това тепърва ми предстои. Спомените ми от моето училищно образование не са от най-хубавите, поне до 8-ми клас. След това, в гимназията, нещата се промениха.... Какво ли не бих дала сега, отново да се върна във времето...  Laughing
Що се отнася до родителката, спомената в първия пост на тази тема, подозирам, че имаше точно това предвид - ходенето на училище е глупаво! Т.е защо да ходим на училище, като там нищо не може да се научи??? По-добре да си стоим вкъщи, мама да ни обяснява за живота, вселената и всичко останало? И щото мама е най-умна и най-велика, накрая тя може да измами държавата, системата и обществото, като иде и ми вземе бележника /в който е отбелязано, че минаваме в следващия клас, без да сме стъпили и в един, единствен час/???
Ей тук, започва да ми минава въпроса - как възпитаваме децата си от малки? Че могат да се отърват безнаказано от всичко, или, че след като мама и тате имат достатъчно парички, те могат да си позволят всичко и апропо и на мен всичко ми е позволено???
И в заключение, извън темата, но свързано с нея, ще се опитам да преразкажа в резюме разговора си с един близък, полицай. Той ми обясни, защо в една Германия напр., е невъзможно да се случи добре-познатата ни напоследък телефонна измама с близък, сгазил дете... Защото един германец не може да си представи, че ще извърши второ престъпление, като даде подкуп на служител на реда, за да "оправи" друго престъпление. 
Ей затова си говорим...

# 189
  • Пловдив
Момичета, нека пак да кажа - темата не е "за" или "против" домашното обучение.
Всички сме наясно, че има случаи, в които това се налага - заради необходимост или желание. Убедена съм, че всеки има право на лично мнение, което е неприкосновено и отразява собствената истина на притежателя му.
Понякога наистина се налага детето да се обучава в домашна среда,но изключително и само по здравословни причини-поне това са случаите,с които съм се сблъсквала аз.Докато бях ученичка в гимназията,на моя съученичка откриха диабет и се наложи да завърши като частна ученичка(тогава така му казвахме)-идваше обаче на консултации в училище,намираше изобщо начини да се среща с учителите и да й се обясняват нещата,а в края на учебната година се явяваше на изпити по всички предмети,за да може в бележника й да пише,че преминава в следващия клас.Откакто започнах разбота и откакто работя и с ромчета,ми се случи също да разбера,че също по здравословни причини в училище има 3 или 4 деца,които се обучават индивидуално,но при тях здравословното състояние е такова,че даже се налага работа с ресурсен учител,за да могат да покрият наистина минимума за съответния клас.Идеята ми е,че дори и да се налага по някаква причина обучение у дома,все пак трябва да се знае накрая как това дете си получава бележника от училище,че минава в следващия клас-явява се на изпити или както някой беше отбелязал,то се води там фиктивно в дневника и трябва да мине след това?

# 190
Алекс1,
пак прочетох пъвия ти постинг.
Нещо ме съмнява това обяснение на познатата ти, че само ходят да им вземат бележниците.
При положение, че поне веднъж годишно на училищата се прави цялостна проверка от РИО, няма схема, по която някой да не ходи на училище  или  да не полага изпити и да го водят, че преминава от клас в клас.
Има си и правила,  по които някой може да премине на индивидуален план, и те не са никак либерални.
Някои от хоумскулърите в предишни теми пък споделиха, че воъбще не се занимават с документирането на образованието на децата им - те въобще не виждат смисъла да имаш диплома за завършено образование в България, т.е. те не ходят и за бележници (ясно, че е противозаконно, но хората са убедени, че този закон, трябва да се нарушава).

# 191
schreier, аз също се усъмних от казаното от тази жена. Няма как да я попитам по-подробно, защото нито я знам, нито я познавам. Просто се сблъсках случайно с нея в една градинка на морето. Мен ме шокира факта, че неходенето на училище и взимането на бележника накрая се приема като нещо нормално и естествено. От това ми беше провокирана темата /дори и да не е цялата и чистата истина, казаното от тази жена/.

# 192
  • Ямбол
...
Нещо ме съмнява това обяснение на познатата ти, че само ходят да им вземат бележниците.
При положение, че поне веднъж годишно на училищата се прави цялостна проверка от РИО, няма схема, по която някой да не ходи на училище  или  да не полага изпити и да го водят, че преминава от клас в клас.
...
Има такива и те не са малко, но това естествено е със знанието на учители и директор. А проверките не са проблем, те не са изненадващи и не познават всички деца. Та, схеми има всякакви и делегираните бюджети принудиха някои директори на такава цена да запазват бройка. Не ги оправдавам, само казвам, че ги има и аз не се учудвам.

След това същите такива деца, вече пораснали търсят начин да ходят на ограмотяващи курсове, не всички, но и такива има.

# 193
Има такива и те не са малко, но това естествено е със знанието на учители и директор. А проверките не са проблем, те не са изненадващи и не познават всички деца. Та, схеми има всякакви и делегираните бюджети принудиха някои директори на такава цена да запазват бройка. Не ги оправдавам, само казвам, че ги има и аз не се учудвам.

След това същите такива деца, вече пораснали търсят начин да ходят на ограмотяващи курсове, не всички, но и такива има.

От опит ли говориш?

# 194
  • Пловдив
А какво ще стане,ако проверката е изненадваща?Има го и този момент също-през изминалата година в нашето училище направиха точно такава.В интерес на истината,не се заядоха за това колко ученици има в час,а отсъстващи имаше,заядоха се за воденето на документацията

Общи условия

Активация на акаунт