Машина за хляб - 18 част

  • 56 429
  • 761
  •   1
Отговори
# 180
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 717
Явно не си видяла тази тема, разгледай я,
със сигурност ще си харесаш много рецепти, за най-различни видове хляб.
Успех !

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.0

# 181
  • София
  • Мнения: 4 181
И имам молба - някой да даде рецепта за царевичен хляб.
Благодаря.

Ето погледни тукима много рецепти , момичетата са се постарали и може да си харесаш още много други рецепти.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.0

# 182
  • София
  • Мнения: 4 552
cveta3,

Честита ти машинка.

На 500 грама брашно слагам 2 ч.л. суха мая (купувам тази от 11 грама)
Правила съм хляб от 1 кг., но на "основна" (базова) програма - там не се надува толкова колкото на френски, бял, сандвич, омега-3 или както ти се нарича съответната програма. Черни хлябове можеш да правиш и 1,250 кг.
Хлябът с грис става наистина много мек и приятен. Определено го предпочитам.

Най-прост бял хляб:
300 мл. вода
2 ч.л. сол
2 с.л. захар
500 гр. брашно тип 500 (бяло)
2 ч.л.  суха мая
Програма бял хляб или основна. 750 гр.

# 183
  • София
  • Мнения: 388
Благодаря на всички за отговорите! Тази рецепта с грис в моята книжка определено ме озадачи,но ще я пробвам и нея след това.

Друг проблем- имам цяла книжка с рецепти,но са ми преведени само десетина. Хванах се сама да си ги преведа,но едно нещо доста ме затрудни - dry yeast е суха мая,а dry sourdough- пак си го преведох като сух квас-имате ли идея що за чудо е това. Има рецепти,в които са изброени и двете неща,т.е.  и мая и този квас,който пак е даден на пакетчета като маята, явно не е едно и също  newsm78.

# 184
  • София
  • Мнения: 17 659
Благодаря на всички за отговорите! Тази рецепта с грис в моята книжка определено ме озадачи,но ще я пробвам и нея след това.

Друг проблем- имам цяла книжка с рецепти,но са ми преведени само десетина. Хванах се сама да си ги преведа,но едно нещо доста ме затрудни - dry yeast е суха мая,а dry sourdough- пак си го преведох като сух квас-имате ли идея що за чудо е това. Има рецепти,в които са изброени и двете неща,т.е.  и мая и този квас,който пак е даден на пакетчета като маята, явно не е едно и също  newsm78.

според мен - бакпулвер. пусни рецептата с грис, моля?

Последна редакция: пт, 21 авг 2009, 21:55 от katiABV

# 185
  • Мнения: 43
Изпробвах рецептата за царевичен хляб с яйца от преди 1-2 страници, но мисля, че тестото стана малко гъсто.
Стана като една топка и дори при втастането не се разпредели из тавичката (формата) и преди 3-тото втасване трябваше да го пооправям с ръка, за да може горе долу да прилича на нещо.
Използвах точните мерки, тъй като всичко измерих, но мисля че пак стана малко гъсто.
Иначе се опече и ухаеше страхотно, даже и на вкус е добре Simple Smile

# 186
  • София, родом- Силистра
  • Мнения: 99
Здравейте на всички, отдавна не съм ви чела и като гледам достааааааааа сте изписали и аз достаааа съм пропуснала. Ще се замая  #Crazy от четене. Имам молба, някой да пусне рецептата за хлябът с грис. Извинявам се ако е била написана вече, а  аз съм я пропуснала и трябва пак да се напише. Embarassed

# 187
  • Дълбоката провинция
  • Мнения: 205
Здравейте на всички, отдавна не съм ви чела и като гледам достааааааааа сте изписали и аз достаааа съм пропуснала. Ще се замая  #Crazy от четене. Имам молба, някой да пусне рецептата за хлябът с грис. Извинявам се ако е била написана вече, а  аз съм я пропуснала и трябва пак да се напише. Embarassed
Ето това намерих аз:
ТЕСТО С ГРИС - labrex

Тестото се меси, като обикновено тесто с мая. Маята се разтваря в топло мляко или вода, добавя се с.л захар, сол, може и едно яйце, но може и без него.
Сипва се брашно и се бърка, така че да се получи тесто като за палачинки, като гъста сметана. Тогава се добавя грис толкова, че да може да се събере тестото на топка. Сипват се и 3 с.л. олио, намесва се   и се оставя да втасва.
Грисът набухва и тестото става много мекичко.
Оставя се  го около 2 часа, а след това с ръце, намазани с олио, се  къса от  тестото, оформя се на ръката  кръгче, слага се  плънка в средата, защипват се  хубаво крайчетата и се слага в тава, намазана с мазнина. Ръбчето оставяме от долната страна. Пекат се в леко загрята умерена фурна. 5 мин преди да се извадят, се  намазват с масло отгоре, за да се зачервят красиво.
Заради пшеничния грис се получава меко, пухкаво, въздушно тесто, изделията от него остават меки, не съхнат и не се втвърдяват.

Как го направих аз:

Разтворих маята /прясна/ в две чаени чаши топла вода, нямах мляко. Добавих 1с.л. равна захар, сол, разбих и едно яйце. Изсипах две чаени чаши брашно и бърках с тел. Стана като палачинково тесто. Сипах и трите лъжици олио. Сложих и 2-2 1/2 ч.ч грис. Не съм съвсем сигурна, защото тичах до магазинчето за грис, че вкъщи не ми стигна, но, беше повече от две чаши. Толкова, че да се събере на топка тестото, без да е твърдо в никакъв случай.Изсипах тестото на плота, доомесих го с малко брашно и сложих да втасва. При мен за 40 мин се беше вдигнало доста. С намазани ръце късах тесто и оформях кръгчета на ръка, слагах плънка, защипвах и в тавата. Сложих първата тава да се пече, не се чака пак да втасват. Останалото тесто направих на руло, нарязах го на части и от всяко отрязано парченце направих кръгче, плънка, защипване и в тавата. първите станаха готови за 30 мин, горе долу и втората тава толкова се пече. Но това зависи от фурната.

и това:
Джеймс Оливър - основна програма 3 часа

325мл хладка вода
2 ч.л. кафява захар
2 ч.л. морска сол
100г грис
400г брашно
1п. суха мая

# 188
  • София, родом- Силистра
  • Мнения: 99
DDimitrova много ти благодаря за подробните писания, ще пробвам рецептата за машинката, че на моята стара фурна не мога ръчно да регулирам температурата и не пека такива неща в нея. Страх  ме е да не се провали всичко. Приятен ден

# 189
  • София
  • Мнения: 388
В моята книжка има рецепти с грис,но още не съм ги пробвала. Ето една:

Класическа рецепта за бял хляб:

Тегло на хляба                                                         740гр.                       1080гр.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Вода                                                                         350мл.                      500 мл.
Сол                                                                           1 ч.л.                       1 1/2 ч.л.           
Захар                                                                        1 ч.л.                       1 1/2 ч.л.
Пшеничен грис                                                        150 гр.                     200 гр.
Обикновено брашно                                               350 гр.                     500 гр.
Суха мая                                                                   3/4 пакет                 1 пакет

Програма Бял хляб - при мен е най-дългата-3ч. 50 мин.


Никой ли няма идея какъв е този "квас" за който питах по-горе? newsm78

# 190
  • София
  • Мнения: 547
имам питане:
има ли разлика между черно, типово и пълнозърнесто брашно?
ако да - каква е тя?
 newsm78

# 191
  • София
  • Мнения: 4 552
имам питане:
има ли разлика между черно, типово и пълнозърнесто брашно?
ако да - каква е тя?
 newsm78


Да - има.
Пшеничните брашна се разделят на типове спрямо пепелното съдържание в тях.
Бялото брашно е тип 500
Добруджата е тип 700
Типовото е 1150
Пълнозърнестот - 1850
Има о Едни специализирани дето са с по-малко от 500 пепелно съдържание - те са за пица,  или други специфични изделия.

# 192
  • Мнения: 383
имам питане:
има ли разлика между черно, типово и пълнозърнесто брашно?
ако да - каква е тя?
 newsm78


погледни и тука

# 193
  • София
  • Мнения: 547
благодаря ви Raya, Ердинч  bouquet
това, което всъщност ме интересува, е дали типовото брашно има еднакъв състав с пълнозърнестото newsm78
доколко фино е смляно едното или другото не е важно

# 194
  • Мнения: 3 271
Почти не пиша, но ви чета достатъчно редовно, а машинката работи най-рядко през ден Simple Smile
Дължа ви много  Hug

Общи условия

Активация на акаунт