Машина за хляб - 18 част

  • 55 598
  • 761
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 520
Здравейте!Вече съм твърдо решена да си купя и аз машина за хляб.Бихте ли ми казали на коя марка да се спра и какви характеристики трябва да има една такава машина за да прави вкусен хляб?А колко време Ви отнема изпичането на едно хлебче и колко грама е горе-долу?Благодаря предварително!

# 736
  • Германия
  • Мнения: 29
Здравейте!Вече съм твърдо решена да си купя и аз машина за хляб.Бихте ли ми казали на коя марка да се спра и какви характеристики трябва да има една такава машина за да прави вкусен хляб?А колко време Ви отнема изпичането на едно хлебче и колко грама е горе-долу?Благодаря предварително!

За марка немога да ти препоръчам, аз имам немска, но има и доста изписано в темите за тях. Има машини и до 1 кг и повече, така че избора е твой с какъв грамаж машина да си вземеш. Иначе колко време отнема зависи от програмата.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2009, 20:58 от xondroula

# 737
  • Мнения: 4 916
Здравейте!Вече съм твърдо решена да си купя и аз машина за хляб.Бихте ли ми казали на коя марка да се спра и какви характеристики трябва да има една такава машина за да прави вкусен хляб?А колко време Ви отнема изпичането на едно хлебче и колко грама е горе-долу?Благодаря предварително!

Аз не съм видяла разлика за хляба от това каква марка е машината.
Първо помисли колко човека сте и колко хляб ядете. Така разбираш дали ти трябва над 1 кг. или по-малък хляб. Т.е. с една или с две бъркалки... и т.н.

# 738
  • София
  • Мнения: 2 523
Току що направих козунак в Мулинекса на програмата за сладки -4. Стана супер вкусен, обаче не му сложих захар отгоре, защото не знаех  кога. Е, пробвах 2 минути преди края на програмата, но тя си остана както си беше и само се изсипа след това като вадих козунака. Добавих двойно повече захар, отколкото е в рецептата, както и доста повече брашно, явно яйцата са били едри. Сложих и ванилия.

Другият път ще сложа и портокалови корички и орехи, но не зная кога точно да ги добавя. Помогнете ми, моля  Hug

# 739
  • София
  • Мнения: 6 727
на мен тези дни ми върви на 'павета'  hahaha т.е. несполучливи хлябове. снощи сложих шоколадовия хляб, но увеличих захарта и какаото, за да е по-сладък и шоколадов, абсолютно нищо, нито бухнал, нищо, дори си личеше как бъркалката не е могла да го омеси, огромна дупка в средата. Thinking а първият път се получи супер. като добавях какаото, съответно намалих брашното, обаче  Rolling Eyes сутринта ставаме с нагласата да закусим шоколадов кекс, ухае хубаво, отварям капака - изненадаа Sad

днес забърках хляба с бира - според мен има грешка в рецептата, 400мл. течност (т.е. бира) е малко за 800 гр. брашно. докато месеше добавих още 60мл вода и малко олио, стана иначе наистина голям хляб, но другия с айряна повече ни харесва. ааа, и 1 ч.л. суха мая на толкова брашно е много малко, аз сложих 2.

преди това пък пробвах да направя хляб баш диетичен, само с трици, без дори и ръженото брашно. пак паве  hahaha, но там вече моя си е вината, поне се убедих, че без брашно не става. Confused

# 740
  • Мнения: 520
Благодаря за съветите,момичета!  bouquet

# 741
  • Мнения: 427
Току-що направих за първи път хляб грахам  Flutter Стана много хубав  Peace
По коя рецепта го сътвори? Simple SmileЧе и аз все се каня да пробвам .Утре ще правя тутманик и се надявам да шашна свеки Mr. Green

# 742
  • Русе
  • Мнения: 7 934
И аз да се поФаля с хубав козунак. Спретнах снощи един по рецептата на Пина, но намалих дозата на половина. Стана един козунак. Преди последното втасване го оплетох ама беше все тая. От втасването се наду до горе и се загубиха плитките. Това му е единствения кусур, всичко останало е префектно   chef. 50 мин. му беше печенето но не се опече ( нали машината ми не пече като хората) че за още 15 мин стана. По-късно ще пусна малко снимки че сега ме мързи.
А и пърленка правих снощи, но вече няма какво да снимам и покажа  Mr. Green

# 743
  • София
  • Мнения: 2 649
аз пък снощи спретнах този австралийския хляб от книжката, който по програме е за един час. Не ми хареса, стои точно като содена питка, само дето изразходих сумати масло и мляко за него.

Момичета, не слагате ли много мая? Аз за сега съм слагала не повече от лъжичка и половина и ми се издува супер. По мои наблюдения, ако е повече маята, на следващия ден ми се троши и е по-твърд. Thinking

# 744
  • Мнения: 570
Здравейте  Hug
От снощи имам хлебопекарна. Хей така ни дойде да си купим подобна машинка и вече е наша. Взехме си Мулинекс OW2000. Естествено я тествахме веднага с програмата за отложен старт - искахме да имаме топла закуска. Е...нещо не се получи  Tired
Снощи набързо изрових някаква рецепта за типов хляб: 300мл вода, 500гр брашно /типово/, 2суп.л. олио, 2ч.л. захар, 3ч.л. сол. и едно пакетче мая на Dr.Otker. Тъкмо извадихме хляба - очевидно е, че ще закусваме нещо друго  Crazy Има твърда коричка /но от горе тестото не си е променило цвета, а само е станало твърдо/ и от вътре си е глетав. Сега се чудя дали брашното не ми е много или пък водата  newsm78 И цяло пакетче с мая не идва ли много за хляб 750гр. Мирише доста на мая иначе  Crazy
Дайте линк с рецепта за начинаещи  Praynig

# 745
  • Мнения: 5 001
Здравейте  Hug
От снощи имам хлебопекарна. Хей така ни дойде да си купим подобна машинка и вече е наша. Взехме си Мулинекс OW2000. Естествено я тествахме веднага с програмата за отложен старт - искахме да имаме топла закуска. Е...нещо не се получи  Tired
Снощи набързо изрових някаква рецепта за типов хляб: 300мл вода, 500гр брашно /типово/, 2суп.л. олио, 2ч.л. захар, 3ч.л. сол. и едно пакетче мая на Dr.Otker. Тъкмо извадихме хляба - очевидно е, че ще закусваме нещо друго  Crazy Има твърда коричка /но от горе тестото не си е променило цвета, а само е станало твърдо/ и от вътре си е глетав. Сега се чудя дали брашното не ми е много или пък водата  newsm78 И цяло пакетче с мая не идва ли много за хляб 750гр. Мирише доста на мая иначе  Crazy
Дайте линк с рецепта за начинаещи  Praynig
Ето тук да се ориентираш как трябва да бъде замесено тестото...

Първото прекалено сухо- трябвя му вода.
Второто прекалено мокро- трябва му брашно.
Третото- идеално.

С благодарности на Ердинч,  smile3525


Аз слагам в контейнерчето 2 с.л. олио или масло(върху бъркалите)
300 гр. вода
1 ч.л. сол
600гр брашно(200гр. типово+ 400гр. бяло)
1 1/2 ч.л. мая
1 с.л. захар.

Продуктите се слагат в този ред в който съм написала...Включвам програмата(основна или бърза) и следя тестото да е като топка след като се замеси(виж пак картинката)

# 746
  • Мнения: 4 916
Току-що направих за първи път хляб грахам  Flutter Стана много хубав  Peace
По коя рецепта го сътвори? Simple SmileЧе и аз все се каня да пробвам .Утре ще правя тутманик и се надявам да шашна свеки Mr. Green

На око го направих. Най-общо казано 1 част бяло брашно и 4 части грахам, вода, сол, захар, мая (малко повечко отколкото за бял хляб), олио, една голяма лъжица к. мляко. На основната програма - при мен е 3 часа.

# 747
  • Мнения: 869
Мога ли да оставя готовия хляб около час след последния сигнал? Какво ще стане с него? Няма ли да се увлажни?

# 748
  • София
  • Мнения: 6 232
Да се оплача,за първи път стана издънка с козунака на Пина  Twisted Evil,защото слушах мъжа ми,че все не му стига захар...е,увеличих с 40 гр,въпреки,че знам,че става тежко и длетаво тесто  Close-едвам се вдигна до средата,при печенето мръдна още малко,но въпреки,че го суках и плетох преди втасването си заприлича на кекс.Е,имаше зачатъци на конци,но нищо общо с предишните опити-пухкави и на конци...но пък беше убийствено сладък  Simple Smile
Аня♥♥ ,да не би шоколадовия да не е станал заради повечето захар-голяма мъка е с бухването тогава  newsm78
get_real  и аз пека козунака на 4 на Мулинекс, а захарта я слагам като почне да втасва за последно,мажа с желтък и ръся със захар-остава си отгоре и не пада. Портокаловите корички и орехите ,ако са вътре,ги сложи при звуковия сигнал,за отгоре,мисля,че ще стане с втасването. На моите не им пречат горните добавки за надигането
Golden Queen , от това,което четох,мисля,че няма особена разлика между машините-ние взехме най-скъпата,но с такива на 1/3 от цената й,хората пекат перфектни хлябове. Въпросът е да улучиш пропорциите,тестото и рецептата,която ще ви хареса.А времето е различно, ако бързам и нямаме време,пускам бързата за 1,20,като, обаче я спирам няколко пъти,понеже иначе не ми бухва достатъчно хлябът. Нормално,времето е около 3,20-3,50 минути,но с идеално втасване. Ако си вземеш машина с отложен старт и разучиш рецептите,с точните съставки за хубаво тесто,няма проблем да я оставяш на отложен старт и времето не се усеща  Simple Smile

# 749
  • Мнения: 5 001
Мога ли да оставя готовия хляб около час след последния сигнал? Какво ще стане с него? Няма ли да се увлажни?
Ако машината ти има програма за подгряване на хляба 1 час (след като се изпече),значи можеш да оставиш.Няма проблем.
Но ако нямаш такава програма,трябва да го извадиш иначе ще се овлажни.

Общи условия

Активация на акаунт