Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представляват конците в тестото за козунак?
Как се прави козунак?
Какво да правите, ако тестото за козунак стане сплетено или омекнало след втасване?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представляват конците в тестото за козунак?
Конците в тестото за козунак са силно изразени глутенови нишки, които се образуват от разтягане на тестото, особено по време на месене с мазнина. Те се появяват в тесто с течна и твърда мазнина и са по-рядко срещани в хляб без мазнина. Нормално еластично тесто, добре омесено и втасало, осигурява добра основа за конци.
-
Как се прави козунак?
-
Какво да правите, ако тестото за козунак стане сплетено или омекнало след втасване?
Ако тестото е било правилно замесено, то трябва да е идеално за работа след първото втасване. Прекомерното месене не се препоръчва; вместо това леко премесете тестото с няколко движения и натиск, за да го направите лесно за оформяне. Избягвайте добавянето на повече брашно или мазнина, тъй като това може да доведе до лепкаво и разлято тесто. Ако тестото е прекалено лепкаво или се разлива, това може да означава, че е било премесено твърде меко или е престояло твърде дълго. За да избегнете това, уверете се, че първоначалната консистенция на тестото е правилна.
-
Какво представлява маята в тестените изделия?
-
Какво да правите, ако тестото за козунака не поема течностите?
т.е. несполучливи хлябове. снощи сложих шоколадовия хляб, но увеличих захарта и какаото, за да е по-сладък и шоколадов, абсолютно нищо, нито бухнал, нищо, дори си личеше как бъркалката не е могла да го омеси, огромна дупка в средата.
а първият път се получи супер. като добавях какаото, съответно намалих брашното, обаче 
Стана много хубав 
Че и аз все се каня да пробвам .Утре ще правя тутманик и се надявам да шашна свеки
. 50 мин. му беше печенето но не се опече ( нали машината ми не пече като хората) че за още 15 мин стана. По-късно ще пусна малко снимки че сега ме мързи.

Има твърда коричка /но от горе тестото не си е променило цвета, а само е станало твърдо/ и от вътре си е глетав. Сега се чудя дали брашното не ми е много или пък водата
И цяло пакетче с мая не идва ли много за хляб 750гр. Мирише доста на мая иначе


-едвам се вдигна до средата,при печенето мръдна още малко,но въпреки,че го суках и плетох преди втасването си заприлича на кекс.Е,имаше зачатъци на конци,но нищо общо с предишните опити-пухкави и на конци...но пък беше убийствено сладък