СЕПТЕМВРИйчето се стяга за купони с торти, мляко и балони!!!

• 15 037
  • 295
  •   1
Отговори
# 240
ЧЕСТИТ ПЪРВИ РОЖДЕН ДЕН И НА ВИКИ!!

...................

Забелязвам, че съня много разпали страстите. Аз си мисля, че всяка майка си гледа детето по различен начин, и не е нужно да се уеднаквяваме. Хареса ми научното обяснение на Соня за съня.
..............

На който му е интересно и има наблюдения - моля да сподели.
На който не, да ме извини за дългото споделяне по темата.

Тука няма такива, на които да не им е интересно  Laughing Аз на Данчо си му говоря, така както съм забелязала правят и другите майчета от форума, с които съм се срещала. Само че аз си имам свое виждане за нещата и моят подход не е толкова интрузивен. В смисъл не налитам да му обяснявам това е дърво, това камъче, болтче, гайки и т.н. Мисля, че по-нататък ще му е по-полезно, отколкото сега. Може би след навършени 2-3 годинки. Сега го оставям да окрива света сам, без "да му пълня главата с мои впечатления". Как да обясня.... иска ми се, когато той вижда куче да си създаде сам лично възприятие за него. Не желая НА ТОЗИ ЕТАП аз да му обяснявам с колко крака е кучето, как прави, кое куче е голямо, кое малко, кое каква порода е (за по-големите ентусиасти).
Та, за мен моето дете е изследовател и искам да го оставя да изследва и открива с възможно най-малко моя намеса. И без това цял живот ще научава рафинирана информация. Нека поне сега да извлича света по уникалния за себе си начин. Това, което моето дете чува най-често от мен и баща си е ..."Мама много те обича, бичам теее, тати много те обича, ти си на тати/мама най-голямото съкровище. Но определено наблягам на ОБИЧАМ ТЕ. Поне по 20 пъти на ден го чува, без да преувеличавам, всеки ден. Това е моята гледна точка. Осигурявам на бебо терен за въприятия, емоционални, моторни и т.н. Споделям му моите емоции и го окуражавам да изследва. На този етап сме до тук.

Оххх, и за съня бих се изказала, ама се боя да не е много. По повод инфото, което е постнала Сончето. Аз, понеже все пак съм ги учила тия неща. Нямам 6-ца на тоя изпит,де  Laughing , но бая материал се изчете. И част от практиката съм я карала в лаборатория за изследване на съня. Т.е. цяла нощ сме наблюдавали спящ човек с електроди на главата. Няма такова нещо като човекът да се буди на всеки 1,5- 2 часа!!! Нито се забелязва, нито мозъчната дейност го отчита. Цикълът лек-дълбок сън е от 4 фази. Всеки възрастен проспива от 4 до 6 такива цикъла на нощ. Ако през фазата на лек сън не се случи нещо, което да провокира събуждане...човек НЕ СЕ буди! Плюс това не е баш така, че каквото е при нас, такова е и при малките. За малките си е различно, за новородените е най-различно, нормално. Ако искате да доразнищим темата вече на по-научно ниво, мога да извадя бумагите и да се задълбоча Wink

# 241
Да честитя на рождениците, на малкия Крум, и прекрасната Вики. Да сте живи и здрави деца.   bouquet

За месото- ами аз нали съм вегетарианка  , а лятото таткото малко повече го мързи да готви месо- Симона яде за пръв път месо 10 дни- хареса й. Беше домашна кокошка- хареса й ,преди някоклко дни яде и заешко(домашно)- също беше одобрено. Колко често - ами колкото аз или таткто се наканим да готвим- зимата определено ще е по-често.

Иначе как яде-оф, то май няма да ми е много полезен поста- че няма режим, ама
- сутрин кърмене- друг път ако е сукала 10 пъти през нощта като се събуди пък не е гладна)-в зависимост от това й предлагам закуска или веднага като стане или час-час и  половина по-късно. Закуски- плодове( предимно)банани, праскови, кайсии, круши, пъпеш, диня, череши, -абе какъвто е сезона и каквото има, ръжени макарони със сирене, зърнено с плод(просо, овесени ядки, пшеничен зародиш, рядко зърнена каша).

Обед - каквото и аз- ама гледам по-често да има сготвено, че аз лятото мога само на домати и сирене да живея.

Закуска следобед- плодове предимно.

Вечер, ако е будна докато вечеряме- предимно салати- огромни количества домати, сирене и малко хляб. По заведения- аз също предимно салати ям- така че каквото дам или успее да открадне от някой чиния- последния път зеле.  hahaha

През останалото време- кърма- когато и колкото иска.

Хъм, сега като го пиша ще излезе че много яде - ама то нейните количества са мънички- повече от 50 гр-май не изяжда.

Мона, аз пъстърва съм давала- опреселено я одобри.

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 14:47 от anamar

# 242
  • Пловдив
Честит рожден ден на малката Вики!! Винаги да е усмихната и щастлива,за да радва мама и тати!
Да са живи и здрави и другите рожденици -Крумчо и Нона!!!Щастливо детство!
Сидония,честито и на теб,аз също съм родена на твоята дата,и когато бях бременна,на същия ден получих контракции/лъжливи Outta Joint/ ,та неуспях да съчетая двата празника.Да ти е жива и здрава дъщеричката!
Благодаря на свой ред за пожеланията ви по повод моя празник!
Ирини,гранита е добро решение,аз  пък искам да сменям мивките в баните с гранитни плотове- убедих се,че това най- ми харесва.А къде продават тези обувки които ти преоръча,ти преди време май ни беше пуснала линк някакъв или се лъжа? newsm78Стеф,много е свежарска банята,браво!
Шмати,кацналия на един диван е върхът  Heart Eyes Heart Eyes
Дидка страхотни снимки,Тео много е пораснал!Вече приготвяш ли тортата? Wink
Месо ядем поне 5 пъти в седмицата,но тотално забравих за жълтък Embarassed но наморето не ми се рискуваше.

# 243
ЧЕСТИТ ПЪРВИ РОЖДЕН ДЕН НА МАЛКАТА ВИКИ!ПОПЪТЕН ВЯТЪР В ЖИВОТА ,МАЛКО СЪКРОВИЩЕ![/i][/b][/color[/size]
Обсъдихме съня,сега гледам сме на храненто  Mr. Green При нас е голям хаос  ooooh! Никакъв режим  Blush Сутрин все още не предлагам закуска,защото той суче много към 7.30-8 и после пак към 10.30ч.Така че направо обядваме-манджа,ако има сготвена или готово пюре.Месо давам предимно с готовите храни,защото ми е трудно да му осигурявам разнообразие в това отношение-вкъщи ядем предимно пиле,когато има-му давам,ако не му давам пюрета-заешко,пуешко,агнешко,телешко-всичко се харесва! Peace До сега само риба и свинско не съм дала.За рибата мисля да отидем тези дни на едно ресторантче наблизо-там има рибарник,отглеждат си пъстърва и я предлагат във всякакви форми в ресторанта -ще му дам да опита Wink У нас риба не готвя-мъжът ми изобщо не я яде,аз много малко.
Следобед давам каша,плод,попара...Вечер предимно от нашата вечеря-снощи яде домати и сирене със сухар  Grinning

Диде,страхотни снимки!!Тео е голям бонбон Heart Eyes Hug Я,кажи сега като нито ти,нито тати е такъв рус-на кой косите е взел Тео??? hahaha Joy hahaha Joy hahaha Joy Шегувкам се Mr. Green

Сид,нашия плот на кухнята е от гранит-много е лесен за почистване,изглежда супер и е на практика вечно! Peace

# 244
Честит рожден ден на порасналата малка Вики Heart Eyes Нека бъде весело дете, zа мама едно цветенце   bouquet
За месото, нещо като Асето съм в случая, не съм много по месото и несъzнателно ли, що ли, давам не повече от два, максимум три пъти в седмицата такова. Ама три пъти е даже много. Жълтък съм се сетила може би не повече от пет пъти до сега да й дам, а едно време колко бях стриктна с брат й  Rolling Eyes Готвя й само беzмесно, та колкото бурканчета иzляzат, толкова дни ги давам, след което идва ред на някое купено месно. Такава ми е системата, ако иzобщо имам система...
Иначе яде от почти всичко, което и ние ядем, давам, щото няма отърване, вижда и си иска. Доволна съм, че напоследък прояде и сурови zеленчуци и плодове, домати, краставици, праскови, нектарини.. Давам на едри парчета, дъвче там някак с петте си zъба, ама не zабеляzвам да й пречи и си гълта. Преди не искаше да блиzне така..
Стеф, zабравям й аz, честита баня. Сигурно страшно много й се радвате сега, браво.
Веч, кога zапочват училище твоите двама ученика?
Диденце, какво да говоря, прекрасни сте на снимките. тео е станал истинско момченце. Малееее, не са вече бебета децата ни, със сигурност  Confused
Та таzи снимка е просто красота http://sharchy.snimka.bg/travel/lyato-v-g-rciya-2009.412280.14272697 И много други ми харесаха де, няколко, на които сте тримата също.
Къде бяхте в Гърция? Ние иzкарахме прекрасно, но май решихме почти окончателно, няма да се ходи в БГ на море вече по всяка вероятност. Няма смисъл. Особено на фона на неоправдано многото пари, които похарчихме, уж zа нищо... Такава ни е идеята, пък ще видим.
Петка, как сте, как беше концерта?

# 245
Честит рожден ден на малката Вики!
Да расте здрава и силна за гордост на мама и тате!

Дидка, и Оги пълзи по същия начин от много време, но не винаги. Прави го само, когато е на вън на земята и има камъчета или нещо подобно. Абе детето си пази коленцата, не иска да му боцка  Laughing Когато на земята е равно, си пълзи нормално на 4 крака. Моят синковец категорично отказва да бъде воден за ръце. Директно се отпуска и сяда. Сам по мебелите, може; хванат за ръце - в никакъв случай. Струва ми се, че ще проходи сам без помощ, чак когато си реши.

# 246
Сович, в понеделник се почва въртележката.  ooooh!

# 247
  • софия
Вики, честит празник, мило момиче, пожелавам ти преди всичко да си здрава и едно незабравимо детство от тук нататък !

нашето ядене
го знаете ама да си кажа :

сутрин към 9ч ядем мляко (адапте)
на обяд към 13:00ч ядем манджа, всеки ден различна (от кухнята)
после към 17-18ч ядем каша, мляко с бисквити, грис, кус кус, бисквитена торта или пак нещо такова ако е останало от обяд от кухнята иначе аз правя нещо, но пак като това което взимам...
вечер към 21ч ядем адапте и лягаме Simple Smile

започва обаче все по настоятелно да отказва адаптето и не знам какво да правя пийва малко, но определено показва, че не го иска и от доста дни я слагам гладна май да спи, ама незнам... ще почвам да давам вечеря май...

за Витоша аз съм навита, все пак ми е близко, а и е много приятно там, ако искате можем да си направим един пикник, много хубаво е направено към дендрариума има маси с пейки и много поляни, уникално чисто и красиво е, ако искате аз съм ЗА

# 248
Честит празник на Вики! Да расте здраво, умно и щастливо детенце!   bouquet

Момичета, аз само набързо се включвам по темите, че чакам всеки момент Дара да се събуди и да следобедно-закусва.

Хранене:
Месо - когато се сетя, но 4-5 пъти в седмицата яде. Аз държа на месото, а като я гледам и нея - и тя  Mr. Green Жълтъци не давам още. Може би след годинката ще й дам, просто за да минат жегите сега.

Режим - нощем и рано сутрин (понякога) цока - към 6 ам.
              8 ам - закуска - овесени/ръжени ядки, понякога плод, сирене, кашкавал и каквото си открадне от нашата маса; пробвах я с попара няколко пъти - не ще, та затова малко еднообразно я караме сутрин. Скоро ще почна и кускус да й давам. Само да отбележа, че тя всичко зърнено го яде чисто - т.е. без захар и т.н. - изяжда си порцията и после налита на другото, смесено мрази.
              12 - обяд - манджичка, супичка, каквото съм й наготвила, разнообразям понякога с готови пюрета с едри парченца вътре, сьомги, моруни, лазани, агнешко и т.н....
              16 - следобедна закуска - зърнено с плод - гледам да редувам просо, пшеничен грис, царевичен грис, елда... плодове яде на парченца, обикновено сама.
              20 - пие кисело мляко с бисквита, суче и заспива.

Яде непасирана храна, с парченца и прочее - дъвче много добре и вече много рядко се дави. Дори и да се задави, е усвоила умението да си избутва с езиче храната към предните зъби и я досдъвква и пак гълта  Mr. Green  Вече яде МНОГО!  Heart Eyes И също така много педагогически си краде от нашите чинии, каквото си докопа - нейно си е!  Mr. Green  Като те види, че ядеш ииииии настава бой, докато не й дадеш  Heart Eyes

# 249
  • София
Искам да попитам някой беше пуснал линк за тази програма дето поощрява майките да се връщат на работа и дават на бабите примерно 250лв. да ги гредат или на някой безработен.Ще бъда блогдарна,ако се отзовете,за моя братовчедка е от Варна,на която не приемат дететов детска градина и го изхвърлиха от яслата защото стана на 3г.
Даруша,Сова -мерси за милите думи за банята ми.Да наистина ми е приятно сега в нея.Дъщерята казва,че там ще си кани гостите. Heart EyesВсъщност мечтаната ми баня беше със стъклена червена мивка и червено огледало над нея,но нямах достатъчно пари тогаваКогато бюджета е ограничен е доста трудничко..Надявам се и кухнята да направя доло горе според желанията ми.
Ирини-аз в един Декор център на бул.Сливница видях такъв гранит светкащ и много ми хареса,но беше 100лв.лин.метър.

Последна редакция: ср, 19 авг 2009, 15:43 от stefina

# 250
Честит рожден ден на Вики! Весело детство край щастливи родители!

И аз от последните да се включа по въпроса с нощното кърмене и спането. При нас рано  нощното кърмене изчезна, изчезна и буденето, а лактацията и до сега си я имам. До скоро кърмих три пъти, сега махнах следобедното. Кърмя сутрин към 6-8 ч., вечер 21:30-23:00.
Като ви чета как децата "ръфали" това и онова.  Крумчо като няма зъби как да ръфа милия  Confused. Старая се в храната да оставям малки парченца, да не е гладка консистенция, но нищо не хапва сам, така да го хване с ръчичка и да яде... хваща нещо, мачка, плеска, разтрошава, но не лапа; инцидентно бисквитка с моя помощ. Но пък и нищо друго от земята каквото си хареса не лапа, дано това поне така си остане.
Шмат и мен много ме умили снимката с "кацналия" Simple Smile Крумчо пък от две-три седмици слиза сам от леглото и вече не ме е страх, че ще падне, но не се качва, опитва, но си е дребничък, не му стига ръст май  newsm78

sunnshine за месото. В готовите пюрета количеството е разчетено така, че да хапва детето 5-6 дена в седмицата месо и 1-2 дена без месо. Друга схема препоръчва (аз следвам такава), месото да е малко повече и да се редува 2 дни месо, 2 дни без месо; или 1 ден месо- 1 ден без.

Sevyana, "Тайната на щастливите деца" я бях препоръчала още като бяхме с коремчета  Peace little_sweet_didka и за отглеждането на момчетата е хубава, да, купи си я! Има и "Как се отглеждат момичета" за сега не ми е в библиотеката все още, дано някой ден имам причина и нея да си купя  Wink

Благодаря на всички за милите поздравите!

# 251
  • София
 Hug
Сонче мило, ясно ми е, че най-вероятно всеки човек се буди. Дали 1, 2 или 10 пъти не знам, но не е от съществено значение. Въпросът ми беше какво му липсва по време на сън за да недоволства, вместо да си заспи кротко след всяко събуждане.  Wink
А иначе за Петка - съвсем очевидно е, че я подкрепям. Напълно.  Hug (с единственото уточнение, че според мен е малко закъсняла и се очакват евентуално драми, които биха били избегнати на по-ранен етап)
Ние продължаваме да си ходим всеки ден в ЮП. Вече включително и вечер, така че сме винаги на линия.  Heart Eyes
Сев, страхотна тема подхвана. Обичам да разговарям с децата. С Павел разговарям като с възрастен вече. Всмисъл не, че не се глезундрим и не отчитам възрастта му за нещата, за които се налага. Но всяко решение и мнение са подкрепени с обяснения защо го изисквам от него. Коментираме, изслушвам го и така. Мона,  hahaha И аз не съм почнала все още да чета или преразказвам енциклопедии на Радослав. Основно му повтарям колко много го обичам, колко е сладък, гарнирано с яко гушкане. Той няма нищо против.  Heart Eyes Говоря му и неща, които смятам, че или разбира, или скоро ще разбере - елементарни коментари, достъпни команди и прочее. За Симеон е ясно - отдавна съвсем като равни си говорим.  Peace
Кампанията на Уницеф е страхотна. Не ми хареса обаче как са измислили клипа.  newsm78 Детето е сложено в леглото да спи. т.е. не е момент, в който да се изисква повече комуникация. Утешаване - да. Ако правилно разбирам посланието им обаче (да се контактува с децата, вместо да им се дава залъгалка и да им се пуска телевизора), би трябвало тази сцена да се развива денем.
Както и да е, де. И аз разсъждавам на глас (Шмати).  Joy
Диди, страхотни са Тео и Дара. Вие също.  Hug

# 252
Има цяла тема за кампанията на уницеф .... Чета я редовно. Възхитена съм от някои мнения, потресена съм от други, възмутена съм от плиткостта на разсъжденията на трети, и прочие и прочие...... Но е интересно да се чете.

# 253
  • София
Едно много бързо КУ-КУ от мен. Laughing Чета ви редовно през GSM-a /от няколко седмици е доста подобрен мобилния интерфейс на форумите/, но не мога да пиша.

Благодаря ви за загрижеността, Галето е добре, падането нямаше никакви последствия. Praynig
Да се похваля, че най-после си имаме зъбче! Blush

Честити рождени дни на Нона, Крум и Вики! Да бъдат здрави, весели и палави, да пълнят сърцата на мама и тати, да пораснат големи и умни! Heart Eyes

Нямам възможност да погледна всички снимки, за съжаление; само хвърлих поглед на Тео на Дидка- наистина много се е променил и е пораснал!  Hug Чудесни снимки, Диде, пълни с много слънце и нежност! Heart Eyes

Четох с интерес дискусията за съня на децата. Напълно разбирам майчетата, които се опитват да подобрят съня на бебетата си. Уморена майка и сърдито уморено бебе през деня е комбинация, която не виждам за кого е полезна. Не смятам, че на рутината за спане трябва да се гледа като на нещо окончателно, което не може по никакъв начин да се промени. Много често положението с нощния сън не устройва никого, вкл. самото дете, но майката търпи месец след месец, защото не вижда начин да промени нещата.  А такъв начин има- разбира се, индивидуален за всяко дете. Когато имам повече време, ще дам едно заглавие, което може би ще ви бъде интересно.

Толкова от мен- целувки на бебоците, а на Дидето и Тео желая страхотен празник в събота! Heart Eyes Ние, за съжаление, няма да присъстваме, защото се връщаме в София на следващия ден... Confused

# 254
  • София
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ВИКИ! ДА БЪДЕ ЗДРАВА И ЩАСТЛИВА! И ДОКАТО РАСТЕ СВЕТЪТ ОКОЛО НЕЯ ДА СТАВА ВСЕ ПО ХУБАВО МЯСТО! 
Аз яхвам метлата буквално, а не преносно, щото малките хуни ги изведе хунът и това е малкото време да подредя кочинката Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт