Великобритания - тема 27,все още ваканционна !

• 49 808
  • 726
  •   1
Отговори
# 465
Nina Sofronieva, predi mesez se zavarnah ot BGto. Moiat sin go karmeh 7 meseza i kato mi svar6i karmata zapo4nah da mu davam Aptamil.V BG ima i drugi mleka ,no ne sam dovolna ot tiah.. Aptamila-400gr. struva ~17leva, a 900gr. struva 28leva v Billata.Ne e v kutia kato tuk , a v ne6to kato plik. Az razlika ne vidiah mejdu tova tam i tuk v UK. Beboka si go piiva:) Neznam kolko e goliamo tvoeto beb4e, i dali mu dava6 ve4e pureta, no puretata v Bg sa mnogo skapi - okolo 2leva e edno pure. V London poznavam hora koito karat za BGto stoki i vzemat po £1 na kg. Pratih po tiah 30  burkan4eta.Nadiavam se 4e sam ti pomognala! Wink

# 466
Нина - аз сухото мляко не го правя с филтрирана вода само, ами с филтрирана и преварена (от кетъл), явно не си ме разбрала, точно за да махна котления камък, че на нашата улица има някакви тъпи спорове с водата и се съдят от 3 години и е много зле положението, поне според мен. На англичаните , обаче едва ли им прави впечетелние. За флуора и аз го бях чела по книжките за гледане на бебета, но и аз знам че е много тънка границата м/у профилактиката с флуор и предозирането ( бели петна - после нямат махане). Аз лично няма да давам на моето бебе, но ако съдиш само по "лекарите" тук и витамин Д нетрябва да даваш, а това в Бг е задължително и не само де.  Аз също обиколих всички по няколко пъти д апитам и те като виждат, че съм по-запозната от тях ми отговарят, че мога да давам каквото и когато реша. Утре ще питам далимога да си сменя личния лекар с друг в същата клиника, защото този на цялото ми семейство е пълна скръб.
Аве - моята приятелка и тя останала със същото впечетление, че неможе да се разтвори аптамила в бг, ако не ползваш вряла вода, но имало леки разминавания и в състава, както и бебчето и неискало да го пие с удоволствие както обикновено, а то си е доста ящничко.

# 467
Здравейте момичета
Имам едно въпростче Embarassed
Следващият месец ми предстой инвитро тук в U.K.  в частна клиника.Сумата е доста висока и бих искала да разбера дали има вариант след като си плащаме осигуровки може ли да кандидатстваме и държавата да ни помогне с някаква финансова част за тази процедура.
Ако някой има некава инфо по-въпроса ще съм благодарна да пише  Hug

tzvetak ,много е сладка малката Hug Heart Eyes

# 468
mimaa - чувала съм, но процедурата е стартирана от личния лекар. Знам също, че и зависи колко време опитвате за бебче. Беше нещо от сорта, ако е повече от 5 години, процедурата по инвитро става всичко по-кратко от година и е безплатна, а остналите хора чакат по списък по-дълго време. Но за частната практика мисля, че си плащаш сам. Пожелавам ти усех и дано стане скоро.

# 469
Mimma - ето един линк, които може да е от помощ http://www.nhs.uk/chq/Pages/889.aspx?CategoryID=54&SubCategoryID=127

Lidiya - наистина така стои въпроса с 'лекарите' тук, ние вече повече от месец и половина чакаме час за ултразвук на бедрото. Аз въобще не съм и чувала, че витамин Д се дава на бебета, за костите ли се дава? Моята е на 3 месеца, дано да не сме закъснели. Аз ще питам лекарката, но предполагам какъв ще е отговорът. Успех със смяната на лекарите.
Относно филтрирана вода, знам че формулата се приготвя с преварена, но дори и като я преваря (филтрирана вода с Брита) пак остават следи. Ето две противоречиви мнения - http://www.instantbrita.co.uk/water-filter-taps.aspx (въпрос 23) и http://www.cowandgate.co.uk/forums_and_friends/forums/mums/gener … ing_bottle_276759 - 'i was actually always told that you should never give children filtered water as it takes out some of the minerals that we need from tap water'.
За флуорида ще говоря със зъболекаря в БГ по колко капки да давам и дано таткото да се съгласи Simple Smile.

DNP - благодаря ти за информацията, но сме още малки за пюрета, а и в БГ ще сме за около 10 дни само.

Благодаря на всички за информацията за Aptamil.

# 470
  • Bristol
Добре дошли на новите момичета, Nina и Lidiya bouquet

tzvetak, от снимките не си личи да сте изкарали лошо  Flutter Ти показваш слънчеви брегове, а аз вече за Коледа и ските си мисля  Laughing Crazy

zlatnata tolumba, късмет и дерзай  Grinning Но аз съм пристрастна тук Wink Където и да работиш няма да се разбираш перфектно с всички колеги. Гледай да респектираш родителите и децата, иначе ще ти се качат на главата  Laughing На колко големи деца ще преподаваш? Аз изпитвам страх от децата в секондари скул, на тези в началното по може да им се вземе страха Wink Точно оня ден синът разправя какъв номер били спретнали на учителя си по френски, французин е.

Всички с първокласници, споделете как минаха първите ви родителски срещи, с какви впечатления сте от учителите, как са се представили децата.
Още не сме имали родителска среща. Бавно, но славно вървим напред. До скоро целият клас беше на половин ден само. До нова година мога да си избирам кога да ходи по цял ден и кога по половин  Crazy След нова година ни предупредиха, че е хубаво всички деца да тръгнат по цял ден на училище.

ако съдиш само по "лекарите" тук и витамин Д не трябва да даваш, а това в Бг е задължително и не само де.  Аз също обиколих всички по няколко пъти д апитам и те като виждат, че съм по-запозната от тях ми отговарят, че мога да давам каквото и когато реша.
Витамин Д и в България не изписват винаги Peace Преценяват според ситуацията. Синът ми е роден януари 97ма в БГ, само 2 месеца съм давала витамин Д, педиатърката ми там ме посъветва да го спра. Дъщеря ми я заведох на педиатър в БГ като беше на 3 месеца, изрично казаха да НЕ давам витамин Д. Тук никой лекар няма да те задължи да даваш или не даваш нещо. Те ти казват какво според тях е желателно да направиш, вписват го в картона и компютъра, а ако не го направиш, решението и отговорността си е лично твоя.

# 471
  • UK/София

Алиса, честит рожден ден!Бъди здрава, щастлива и нека успехите и доброто настроение да те съпровождат навсякъде!Весел празник и наздраве!

Добре дошли и от мен на Nina и Lidiya  Hug.

аз досега не съм ползвала млякото на прах на Aptamil заради варовитата вода в раѝона,

Разтворимото мляко е много по-добро от готовите в малките кутии.Когато направиш мляко от голямата кутия, не трябва да го съхраняваш повече от час, защото завъжда еди какви си бактерии.Това готовото не мога да повярвам, че е без консерванти, щом издържа месеци в топлите магазини.Водата я филтрирай през кана Брита и я превари, никакъв варовик не остава.

И двете ми деца са пили Аптамил в БГ и тук, разликата е минимална.Наистина това тук се разтваря малко
 по-лесно.Винаги съм правила Аптамила с вода оставена на стайна температура, както в момента правя Аптамил 1+.Не се задълбочавайте да сте чак толкова стриктни в указанията Simple Smile

Някой питаше за Пентаксима.Със сигурност тук не го бият, нищо, че ваксината е английска.Просто искат превод на ваксините и след това те си знаят кога и какво се поставя.

Витамин Д и флуор не съм давала.Дори и педиатърката в БГ ги отрече.

Мишолина, успех на родителската Simple SmileНие бяхме вчера, по-скоро се води открит урок.Всичко добре с Александър, учителката този път не се оплака, но ми стана жал за нея.Нали не знае английски милия, научил да брои до 10.И тя каза, че през 10 мин ходел при нея и й броял до 10 ooooh!Сигурно е много досадно, но май е по-добре отколкото в средата на заниманията да се изправи и да им запее на български. Sunglasses

# 472
Цитат
че през 10 мин ходел при нея и й броял до 10
Милата златна душица

# 473
Благодаря дами, ще пробвам млякото на прах. Приятен ден на всички.

# 474
  • ENGLAND
И аз да се включа щом заговорихте за ученици, в бягането ме няма, но ми е интересно какво учат вашите деца и вообще за училище.
То родителски срещи като в България няма, при нас беше едно виждане между родител и учител. Имат написани на листове различни показатели, знания и умения, които трябва да покрие детето и това обсъждахме, какво е покрила и какво трябва ние да правим. Но пък сам шашната от това, което искат, всяка седмица слагат нови числа и нови думи в чантата, искат да ги знаят наизуст, а не вземат буквите, а учат само фониксите. Обяснявахме се с госпожата, ама до там, да ги запомняли. То и аз съм учител, ама чак толкова пък за мен е прекалено. Та децата нямат още 5 години.
zlatnata tolumba, май само аз съм ти колежка, имам специално мнение за образованието, системата, колегите тук, но няма да занимавам другите с това, ако искаш на лични обади се.

# 475
Doret, мен много ме интересува мнението ти като учител  Hug

# 476
doret, на мен също би ми било много интересно. Училището на Мариана използва Jolly Phonics; странно ми е, но виждам логиката да учат англо-четенето по тази система, защото аз не мога да и обясня, защо said = "сед" - явно трябва да го запомни. Дотук носи по 4 букви на седмица, все още само едно "съчетание" = ск, което пак ми е логично, така отметна rock, neck, back и т.н., т.е. започват от съчетания, които не се променят.

От друга страна, гледам какво пишат в БГ първолаците: http://img62.imageshack.us/img62/5949/dsc00193n.jpg
За Мариана това е невъзможно на този етап, тя нито има търпението, нито възможността да държи молив толкова уверено, и не искам на 4.6 да я гоня да пише красиво  Crazy Но пък както ги научи сега, така ще си ги скрибуца с години напред.

===================================
И последно, но не маловажно: честит празник на Алиса! Дълги години здраве и късмет, и любов и всичко най-хубаво, и все така да не и личат!

# 477
  • На село (близо до Лондон)
Алиса честит рожден ден!!! Да си все така младолика и остроумна  Laughing!

То родителски срещи като в България няма, при нас беше едно виждане между родител и учител.

Добре че не са родителските срещи като в бг, да научавам Ганчо, Панчо и Марийка както правят в час и да ми губят по 2-3 часа...по- ми е добре така 15 мин да ми разказва само за моето гардже.

Биляна важното е че комуникира на английски и иска да бъде забелязан  Heart Eyes

butterfly моето ходене не беше екскурзия а работа з Rolling Eyes затова се оплаквам  Wink

# 478
  • Bristol
ЧРД, Алиса   bouquet

Били, сменил е репертоара значи Алкес  Flutter Добре се е ориентирал  Hug

# 479
Честит рожден ден Алиса, нищо че не се познаваме още   bouquet
Благодаря за поздравите   Hug
Нина - посъветвай се с някой компетентен за Вит.Д, въпреки че на мен тук ми казаха че го има в Аптамила и не е нужно да го додавам, но сме родени дабъл дйоинт и аз реших на своя глава да давам само по 1 капчица. Също съвпада и със зимния период, без слънце. Освен това е профилактично против рахит. Посъветвай се с някой в бг, защото спрямо кг. на детето може и повече да се дават. Прекаляването също е лошо. Ако решиш нещо ми пиши.Аз имам излишен Вит.Д, на който срока на годност изтича май март месец и трябва да го подаря на някой, ако съм в същия дух по 1 капка де... Wink

Общи условия

Активация на акаунт