Чииз торта с мус от виолетки

• 27 055
  • 72
  •   1
Отговори
# 60
А какво ще рече 5 листа желатин? той нали е в малки пликчета?  Embarassed

# 61
А какво ще рече 5 листа желатин? той нали е в малки пликчета?  Embarassed
Тук има един желатин на листчета,много много тънки(не знах,че в бг няма),та това имах в предвид,няма разлика обаче какъв ще сложиш,просто слагаш толкова колкото е оказано за колко течност е,ако използваш 500 гр.течност,слагаш толкова желатин,колкото е оказано на пакетчето,че е за 500 гр. течност.

# 62
Мерси много  Simple Smile може би и в Бг да има на листчета. но аз не съм виждала. Ще гледам да взема такъв на който има описание за колко течност е, на повечето желатити не пише нищичко  Rolling Eyes

# 63
  love001 newsm51 newsm51За рецептата.В къщи присъства много често на масата.Пробвах и с други бонбони разкошна е.Аз слагам общо3 пак.желатин.2 в бялата смес и 1 в заливката.ВСЯКО ПАКЕТЧЕ РАЗТВАРЯМ С4 С.Л.ВОДА И СЛЕД ТОВА НА ВОДНА БАНЯ ДОКАТО СЕ РАЗТВОРИ НА ПЪЛНО.

# 64
BOBIVO1,много ти благодаря,че вашето семейство се доверява на тази тортичка,правите ме много щастлива.   bouquet  bouquet  bouquet

# 65
  • Банкя
Най-после и дойде ред на тази ментова торта Hug
Малко не в сезона ,но си е вкусна.
Основни бомбони-желирани -"ментина"

http://tarlio.snimka.bg/cooking/sladki-izkesheniya.383527.15471321

отдолу под снимката е написано от какво е приготвен крема
Много благодаря пак на enamorada

# 66
Уаууууууу!Страхотна идея!Много обичаме виолетки.Ще се пробвам,задължително Wink

# 67
tarlio,ау каква красота,май и аз ще търся ментови бонбони да пробвам и този варян,че много обичам мента.Не мога да и се нагледам на твоята чииз тортичка много ме грабна.

Mi6i76,пробвай се да,няма да съжаляваш.

# 68
Енаморада, непременно ще пробвам рецептата ти. Звучи прекрасно!
И за да не е гол запис, споделям моя вече изпитан чийзкейк. Много подробна рецепта от любимото ми списание Мариане Апетит. Следвам я точно и всички са очаровани от тортата.

Хайде на чийзкейка!chef

Лимонов чийзкейк в Ню Йоркски стил

Снимки: http://deziderata.snimka.bg/cooking/cheesecake.423196.14918141

час на приготовление:
30-35мин включително и ако запечете основата
+25-30 мин. печене + поне 8 часа охлаждане

Какво ви трябва:
Кръгла форма за торта със сваляща странична част, 24см в диаметър (ако имате 30см форма, удвоете количеството на всичко)

Важно: продуктите трябва да имат стайна температура, маслото да е мекичко, за да се мачка добре.

Продукти за основата:
250гр маслени бисквити
120гр масло

Основен крем:
600гр оригинален криймчийз Филаделфия (може да се замени с жерве, рикота или маскарпоне)
250гр пудра захар
1 и 1/2 чаена лъжичка ванилкова есенция
фино настърганата кора на 1 лимон
1 и 1/2 лъжички лимонов сок
3 големи яйца + един жълтък в повече
200мл кисела сметана

Крем за горния слой
250мл кисела сметана
1 лъжица пудра захар
2 лъжички лимонов сок

Приготовление

Сложете бисквитите в плик и ги натрошете на малки парченца с помощта на къса дебела точилка ( или няколко пулса в робот с двойно острие). Не трябва да са на сол, а на грудки.
Прибавете маслото и го споете с бисквитките с върховете на пръстите си. Консистенцията е идеална когато грудките са слепени.

Намажете много добре формата с масло, сложете готварска хартия на дъното и я намажете също.
Откъснете 2 4см парчета фолио, сложете ги на кръст. Поставете формата върху тях и я стегнете хубавичко (заради водната баня)
Сложете на дъното сместа от бисквити и я разпрострете на тъничко. Притиснете я с дъното чаша, да стане хубаво утъпкана.

А сега сложете формата в хладилника, докато приготвяте крема.
Ако искате основата да е хрупкава, запечете я 10мин. на 180градуса.

Вторият етаж-крем

Отново: продуктите трябва непременно да имат стайна температура.
Не използвайте нискомаслени продукти. Качеството на кейка ще падне.
Към крема подхождайте нежно, по майчински.
Пресейте захарта и бъркайте на найй-ниска степен с прекъсвания, за да не влезе въздух в сместа. Внимателно така процедирайте с всичко, яйцата оставете за накрая. Те се прибавят едно по едно, жълтъка последен. Колкото повече наближавате края, толкова по-малко бъркайте.
Крема е много рядък и може да влезе повече въздух, което е нежелателно. (При печенето ще се сгъсти много и ще добие съвсем различен вид.)
Внимателно изсипете крема във формата и го оставете 5 мин. да си почине. Балончетата въздух сами ще си отидат през това време.
След 5те минути ще изгоним и останалия въздух: С върха на ножа леко на повърхността напишете няколко пъти буквата S.

Водна баня за красота и качество
Фурната трябва да е добре загрята на 160 (не ползвайте горещовъздушна фурна, не се отразява добре на кейка)
Сложете формата в тава пълна с гореща вода и печете 25-30мин. без отваряне на вратичката, иначе кейка ще пропадне.
Как ще разберете дали е опечен- чукнете формата отстрани с дървена лъжица, крема ще се затресе като желе. Това е най-добрият индикатор.
Кремът ще се сгъсти още повече при охлаждането

Може да опечете кейка и на сухо, но разликата в качеството е много голяма. На сухо се пече при предгрята фурна на 200 градуса, след 10мин. намалете на 110.

Постепенно охлаждане

Този десерт не понася течение и хладно след изпичане. Затова го оставете 2 часа в изключена фурна, като я оставите на 5 см отворена, за да излиза топлината. ( мушнете дървена лъжица например, за да не се затвори вратичката).
Ако искате крема да е по-сух, оставете фурната затворена.
След като минат 2 часа закрийте формата с фолио и го оставете в хладилника най-добре до следващата сутрин (или за 8 часа, но не по-малко).

Изваждане от формата
Сложете хавлиена кърпа в тава, залейте я с гореща вода и сложете формата върху нея докато кърпата изстине.. Така ще се разтопи маслото отдолу, и ще можете да извадите сладкиша.
Махнете страничната част на формата, обърнете кейка върху чиния (няма да се смачка крема, защото е твърд!) и с кръгообразно движение внимателно отстранете дъното на формата, след това хартията.
Обърнете кейка върху подноса за торта и махнете помощната чиния.

Последен етаж
Намажете сладкиша със сметаната, смесена със лимона и пудрата захар. Използвайте най-добрата сметана която можете да намерите. Украсете с пресни ягоди, малини, къпини, или карамелизирани кайсии.

Добро утро, Ню Йорк! newsm22 eat

# 69
Deziderata ,благодаря з аподробното описание на твоя чиизкейк,изглежда и вярвам,че е много вкусен,а подробните обяснения,ще бъдат полезни за всички.

# 70
  • Перник
http://www.facebook.com/photo.php?pid=193757&l=f7c558e078&id=1677228630

Ето най-после и моята тортичка. Енаморада, благодаря за рецептата! Много е вкусна наистина. Сега ще я пробваме и с всички останали видове бонбонки, които намерим  Mr. Green Ментовите са първи. Тарльо, точно с тези мисля да опитам и аз  Peace
Само, ако ползвам пак такъв блат (готов, от Била, kuchen meister или нещо подобно) няма да го сиропирам, защото омеква твърде много. Най-се кефя, че ми се получи номера с желатина  Flutter

# 71
  • Габрово
Останаха ми очите в това  Shocked
Ще се пробва задължително... Изглежда ми извън кулинарните ми възможности, но не ми пречи да опитам  Grinning Heart Eyes

# 72
  • Перник
Останаха ми очите в това  Shocked
Ще се пробва задължително... Изглежда ми извън кулинарните ми възможности, но не ми пречи да опитам  Grinning Heart Eyes

Изобщо не е сложно, щом моята се желира, значи при всеки ще се получи  Wink

Общи условия

Активация на акаунт