Дългокърмещи майки - да пообщуваме - част 24!

• 28 467
  • 797
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Тези препоръки за млечните по-горе са на АПА, в Европа са по-ниски - като тези, които Фата споменава.
По отношение на сравнението калций в кърмата и кравето мляко - в кърмата е доста по-ниско и има тенденция към леко намаляване след 6-8-12м, но пък усвояемостта е повече от 2 пъти по-голяма (67% за кърмата спрямо 25-30% за кравето мляко).
Затова една малка сметчица:
Да речем, че детенце на 1г получава около 500мл кърма. Съдържанието на калций в кърмата е около 200-340мг/л. Оттук следва, че с 500мл кърма ще поеме минимум 100-170мг калций, от които ще се усвоят 67-114мг. Нали така Simple Smile.
Взимаме сега препоръчаните 500мл мляко. Съдържанието на калций е около 290мг в 240мл мляко. Следователно в 500 мл е някъде 600мг калций. От него казахме, че се усвояват 25-30%, което прави 150-190мг .
И така, ако целта е  минимум 150мг усвоен калций, то в диетата на детето, ако към кърмата се добави равностойното на 1ч.ч краве мляко, ще е напълно достатъчно Simple Smile.
Голями сметки, няма що Laughing.

# 121
Пак извън това, което обсъждате, се включвам да ви питам, че съм малко шашната шматка по принцип. Бях помолила да ми вземат Лецитин за всеки случай и сега, макар че гърдите ми са големи мекици, т.е. няма опасност от бучки, предполагам, пък и вече си я кърмя, а не се изцеждам, но понеже така и така си го имам и затова си го пия, но нали не намаля кърмата ми е притеснението, а си действа само против образуване на бучки, освен че си е хранителна добавка за намаляне на холестерола и т.н.?

# 122
  • София
Пак извън това, което обсъждате, се включвам да ви питам, че съм малко шашната шматка по принцип. Бях помолила да ми вземат Лецитин за всеки случай и сега, макар че гърдите ми са големи мекици, т.е. няма опасност от бучки, предполагам, пък и вече си я кърмя, а не се изцеждам, но понеже така и така си го имам и затова си го пия, но нали не намаля кърмата ми е притеснението, а си действа само против образуване на бучки, освен че си е хранителна добавка за намаляне на холестерола и т.н.?
Деси, няма такава опасност, пий си го спокойно и бързо оздравявай  Heart Eyes

# 123
Деси, радвам се, че си по-добре. Лецитинът емулира (т.е. разбива/разстваря) мазнините и така предотвратява запушванията.
А аз за млякото бях чела някъде, че за големи хора е дори вредно.  newsm78 Но то публкации всякакви.

# 124
Точно мислех да попитам нещо подобно-за приема на млечни,защото Мартин освен кърма друго мляко не иска и да знае-пробвала съм да давам какво ли не-нито прясно,нито кисело признава.По едно време дори му купих от ония Данонските  "плодови"млекца Embarassed-хич не ги одобри-те са безобразно сладки!На сиренето хич не е почитател,предпочита кашкавал и то отвреме навреме!
Аз малко като развалена плоча,ама не ще и не ще да намаля цокането това дете-напоследък дори зачести-види ли ме че съм седнала и идва и почва да ми вдига тениската,ако откажа да дам следват сълзи,сополи,викове-драма #CrazyВъобще не ми е ясно как ще става това заместване на кърменето-и яденето на моменти хич го няма-далеч сме от количествата ,които изяждат други деца на неговата възраст.Просто фантазия и търпение вече не ми остана да предлагам храната.Тая сутрин след поредната неизядена закуска...просто не издържах ...и си поплаках,и той горкия като ме видя и той ревна с мен CryОплаквам се тук,че ако кажа на сестра ми или на някоя друга позната веднага ще ревнат-"Спирай с това кърмене!"А да не говорим,че плод не мога да го накарам да вкуси,а в къщи непрекъснато се ядат плодове-не ще и не ще това дете!
Деси,бързо оправяне!

# 125
liu jo, говориш за неизядена закуска - при нас закуската одавна не се признава - просто сутрин най-много парче плод да приеме. След 11 ч. обаче нещата коренно се променя и си изажда и закуската, а по-късно и обяд. Аз не следя часове - спането му е много разхвърляно и никога не се знае кога ще се събуди, а от това много зависи кога ще му се яде после. И така си караме - когато му се яде - тогава. Но обикновенно като види, че няко яде и той се лепва лаком Simple Smile

# 126
  • на плажа
liu jo, явно имате подобни на нашите проблеми с яденето.  На Мирко като му доскучее идва да цока, а храната, която приема е безобразно еднаква  - палачинки, макарони, попара, овес,кашкавал, сирене, кисело мляко, но пък плодове яде постоянно ( сега е на вълна грозде) както домати и краставици.

# 127
  • Бургас
По отношението на млякото ние сме на другата крайност. От малка / след годинката / обожава кисело мляко в натурален вид, подсладени не признава, а като стана на около 2 годинки като каза,  че ще яде прясно мляко с бисквити, ами това ни беше основната храна в продължение на повече от година. Кърменията си останаха в същите количества. Знам, че не трябва да пие толкова мляко, но тя си иска и държи на това. Притеснена бях, защото знам, че кравето мляко не е супер полезно за човеците  Simple Smile , но не можех да направя нищо по въпроса с отказването от него. Успокояваше ме единствено мисълта, че е домашно натурално прясно мляко. Сега вече понамалихме доста количествата, но през тези две години що мляко е изпила ....
Плодове и зеленчуци също не признава по никакъв начин. Нашия хомеопат каза, че това се дължи на някакъв проблем, който малката има с обработката или обмяната на калция. Аз не спирам да предлагам и да ям плодове пред нея, но уви никакъв резултат. Това е и една от основните причини да не мисля все още за отбиване.

# 128
...Нашия хомеопат каза, че това се дължи на някакъв проблем, който малката има с обработката или обмяната на калция. .

Аз също мисля, че децата от бебета се научават да компенсират чрез видовете храна някои особености на телата си. Има и възрастни хора, които не само толерират, но и се чувстват по-добре от редовен прием на прясно мляко. Мисля, че е достатъчно, че кърмим дълго децата си и горе-долу ги пазим от боклучавите храни - останалите им избори относно храна може би е по-добре да следваме, тъй като никакви препоръчтилени стойности и количества не могат да са точни и правилни за конкретното дете...

# 129
По повод на това, което сте обсъждали за това има ли все още кърма в гърдите, щом детето сучи. Ами, аз от личния си опит в последно време, злощастно за нас време, стигнах до извода, че майката и да умира, кърмата пак няма да секне, щом си има стимулация. Аз мислех, че доста ми е намаляла кърмата, докато Настя беше болна и твърде често сучеше, но просто гърдите ми са били по-меки, поради честото изсукване. После като спрях да я кърмя заради лекарствата, веднага ми се наляха и видях, че си имам мляко. Та, въпреки тежкото си състояние, в смисъл тоталната дехидратация, т.е. абсолютно несъвместимо с кърменето, лактацията ми не секна ни най-малко! Само системите ме оправиха, ако не бяха те... тя една наша позната си замина ей така по-млада и от мен беше... абе, не се умира лесно, тъй сме чували, ама сме чували и как се развиват сериозните доживотни болести  Naughty  Един от лекарите каза, че системите по принцип помагат и за увеличаване на кърмата - логично, но подчерта (знае човека!), че без стимулация не става. Системите бяха Серумглюкоза (5% глюкоза и 0.9% натриев хлорид) и Рингер (натрий, калций и други неща, които не запомних) - тези слагаха на всички за хидратиране. И личната ми лекарка преди да вляза в болницата ми подчерта да не е само Глюкоза, а Серумглюкозе, както я наричат също - ако искам да отида при тях, в Манипулационната, да ми сложат от нея. Тя не е голяма компетенция, но явно това всички лекари го знаят.
airin555, само исках да ти обърна внимание, че в моя случай се наложи да премахна бибата, защото рефлексът и беше толкова силен, така се измаряше да я цока нон-стоп, че отказа да сучи в един момент на около 6-7 месеца. Трябва да се внимава с бибата, когато детето е толкова пристрастено.

# 130
тя не е пристрастена към бибата-ползваме я само нощем когато вече спи. PeaceАко се размрънка и съм я кърмила скоро отказва да засуче пак,защото коремчето и е пълно,затова и давам бибата.Тя я смуче за кратко и после я изплюва.А миналата вечер имаме голям напредък-въобще не съм я давала newsm10

# 131
  • София
Liu jo, ако искаш се прехвърли в темата за ПЗ, че да не спамим тук, но ако чак пък толкова е тежко положението при вас, може да оставиш детето на пълна дието(само кърма) за няколко дена и после надово да започнете с храненето, но по нови правила, по-строги: Ти се храниш, а той ако иска, трябва да се потруди да си поиска, а ти ще дадеш, но няма да му кусаш докато спре да иска, а даваш само поисканата хапка. Няма полза от настояване, повярвай. Единствения вариант да му настояваш и да яде е ако си абсолютно крайна - значи да включваш наказания и шамари(така практикува една позната и децата сега не знаят"не". Зяпат като гарджета, пък ако ще после да повърнат манджата). Целта е да възпитаме децата да се хранят, а не да ги нахраним.
 А детето може още на второто ядене да си поиска, а може чак след няколко дена. Бъди търпелива да изчакаш поне един-два дена.

# 132
Скреч,това е ужасно SadКак може да ги бие и наказва заради не ядене.Ето на-и при нас нещата са такива.По цял ден и нощ караме само на кърма.Хапва си по една две хапчици хляб или плод ако е късмет и това е.Иначе вече всичко предлагаме,което може да го яде,но никога не насилвам.Аз се убедих,че детето е такова и просто не му е дошло времето да яде големи количвества.Просто на мен ми стига да опитва от това-онова Wink,въпреки че познати майки,като им кажа че е почти само на кърма още и се  Shocked и коментират,че не е нормално,ще се разболее и тнт. ooooh! TiredИскам да я науча да се храни,но в никакъв случай насила,затова се самоуспокоявам с идеята,че на всичко ще му доиде времето.Все пак няма не прояло детеюняма цял живот да е само на кърма Peace

# 133
  • София
момичета, това с неяденето може да е до дете. Моята дъщеря беше основно на кърма, докато не я отбих. Противно на очакванията на абсолютно всички около мен, че кърменето е виновно за злоядството и, тя така и не прояде. Аз обаче не настоявам и категорично съм забранила каквито и да е методи на склоняване и принуда да и се прилагат. Аз съм била изключително злояда до 11 години и то благодарение на факта, че съм бита и наказвана заради това. Много добре си спомням, че го правех напук, защото ме караха насила.След като на мира, проядох.

# 134
Мисля, че твърде много се страхувате детето да не стане злоядо. Предполагам, е тънка границата между настояването и насилването, но чак пък бой и наказания за толкова малки деца като нашите - е, ами трудно ми е да ми го побере ума, чисто практически как би могло да се получи, честно. Та те в тази възраст от най-малкото се сърдят, ако им се противоречи и не става така, както го искат. И биха се съдрали от рев при някакво насилие, съответно без да има никакъв резултат. А иначе мнението ми относно настояването (разни методи на прилъгване по-скоро, иначе няма как да стане като тропнем с крак, камо ли да ударим шамар, а от заплахи още не разбират, не че биха имали траен ефект!) - ако детето е твърде слабичко, няма начин да не се настоява. Настя още щеше да е 8-9 кила (при нейните 85см), ако я оставех тя да решава дали и колко да яде - щото така си кусва, колкото пиленце  Laughing , та на това и щеше да прилича. Сега, слава богу, когато не я тормозят зъби или нещо друго, си хапва доста добре. Общо взето, колкото пъти се яде (възрастните) и тя толкова яде, дори и да е яла наскоро не и отказваме, щом сама иска, един вид малко двойни дози получава понякога, когато нашата храна става и за нея.
Само, че ми се струва, че някои мами излишно се тревожат - по снимките им виждам едни доста пухкави дечица. Не изяждали същите количества като другите деца - е, какво от това, щом не им личи на външния вид! Нека първо да им проличи, че тогава да го мислите какво ще правите. Ама нали майчини тревоги все трябва да има, дори и всичко да е наред.  Laughing
Мег, като четох за предпочитанията на твоя към кисело мляко, се сетих за Настя - че на моменти предпочиташе овчето, в други - кравето. Купувах и от едни, уж домашни се водеха, но в крайна сметка минах на Елена и сега си яде, когато иска. Може би трябва да го пробваш по-често да се разбере какво точно му харесва. Нали все пак мъжа ти консумира млечни?

Последна редакция: чт, 27 авг 2009, 02:27 от desi_sunshine

Общи условия

Активация на акаунт