Топла и задружна 18 финска тема

• 13 814
  • 311
  •   1
Отговори
# 270
Пак аз  Party
Явно, аз съм най-голямата безделничка тук  Flutter
Преди малко се върнах от банката. Отдавна исках да си сложа парите в банка, обаче все отлагах. Като чух вчера, че имало наоколо цигани, които влизали в къщите и крадяли.. и се активирах набързо.  Close
Как ме посрещнаха тия хора  ooooh! почувствах се като детенце, което е при дядо Коледа. Изпратиха ме с цял сак подаръци  Joy две чаши, един комплект от ножици - 3 броя, химикалка  Heart Eyes На излизане им казах, че сега разбирам, че наистина съм дошла в страната на дядо Коледа  Crazy

Марги, мила! Оплаквай се и ме нахъсвай тук, че аз уча, уча тия финландски думи ... и пак ги забравям. Сега смених тактиката. Пиша свободни съчинения на английски, после ги превежам на фински и ги пращам на моя приятел с двете версии за корекция. Май, че така по-бързо ми влиза нещо в главата, като трябва да съставям изречения  ooooh! На всичкото отгоре, моят приятел се беше обадил преди известно време в банката да им каже, че ще ида. От тях разбрах, че им е казал, че знам фински  Joy Сега го чакам със сопата ... ще му дам да се разбере, да лъже така хората  Crazy

Вале, добре дошла и на теб!  Hug Чакаме те да разказваш, както и Дъндитууу

# 271
Сладуркииииии, как сте?
Ние тази сутрин осъмнахме с -1' на термометъра и заледени стъкла на колата.... Crazy След това докато пътувах за Йоенсуу по пътя имаше такава мъгла, отврат - както си караш и изведнъж все едно влизах в стена! #Cussing out А след това като пекна едно слънце....все едно никога не е било студ и мъгли! Егати и шантавото време. Rolling Eyes
Абе, с две думи - есента дойде вече, това е.

мамасеви, мерси за предложенията, ама както казах - не знам дали ще е подходящо да приготвям "манджи", че м исе струва трудно хората да седят прави или да вървят и да си хапват фасул например.... Wink Но пък сърмичките наистина са класика и ще направя със сигурност, но лозови, че са ми по-леснички.   bouquet

Валенцеееее! Най-после си дойде! Hug Hug Hug Hug Толкова много ми липсваше! Остави четенето за когато имаш време и разказвай - как се чувстваш, коремчето расте ли вече, как е малкия-голям бъдещ батко, сигурно много нови номера е научил вече Joy, как прекарахте в България....Изобщо - всичко, което се сетиш, нали! Wink

Ралинце и Мимотка - целувки за кафето и бонбоните!  bouquet  bouquet  bouquet
Мимотка, аз като тебе гледах в началото когато се сблъсках с такова отношение в банката, много ми беше странно, че съм "никоя" на практика, а се занимават с мен, все едно съм най-важния им клиент! и това го казвам като човек, който е работил в банка 3 години в България и за това, че "много съм глезела клиентите и съм ги учела на много внимание" ми беше направена забележка от шефката ми bowuu Ей с тези неща така и не можах да свикна в България, а и нямам намерение да свиквам, честно казано, та за това сега живея тука. Wink
Много добре си го решила това с писането на съчинения, изобщо - по какъвто и начин да учиш, важното е да е постоянно и да се упражняваш непрекъснато, иначе много бързо се забравят нещата като не са добре затвърдени преди това.... Абе, ти си умно дете и занм, че ще се справиш! Hug

Дънди, сега да не се втурнеш пак да работиш много, че язък за почивката, нали!  Hug

Хайде сега да ви пожелая хубава вечер и да ходя да сложа едно ПиУе със зеУе, че мойто мъж това пожела за вечеря....  chef Аз утре и вдруги ден имам "дни за самоподготовка" в къщи, та сигурно ще ви надниквам по-често, че имам да ровя за един куп глупости в интернет.

# 272
Сладуркиии  Hug
Мимотка и аз така като теб мило като дойдох тук направо бях като тресната с мокра кърпа от прекрасното отношение на хората в банката, а и не само там, но и в болница и навсякъде.  Hug В теб не се и съмнявам, че вече поназнайваш доста фински  Wink така че недей бииии хубавото момче  Hug Joy
Марги страхотна идея ми даде мило за пилето със зеле  Hug утре ще го сготвя. Кажи ти как го правиш? във фурната или на котлона? newsm78 Иначе с работата  Blush мммм да ти кажа си права - почнахме пак да работим като бесни  Whistling ама обещавам няма да се преуморяваме и ще спим и почиваме  Flutter

момичета много ви целувам и прегръщам  Hug скоро пак ще намина   bouquet

# 273

Дънди, мимота, явно е заразно финското слънце, защото и тук днес цял ден грее  Grinning
Друго си е като те напече  Laughing
Всеки покрай мен говори само за изборите днес, нищо друго не ги вълнува тези хора - само избори, та избори  hahaha
Явно и норвежците си падат политкоментатори  Laughing
Но се убедих колко разсеян народ са ... в университета днес намерих 4 чифта ръкавици, 2 единични ръкавици, 3 якета, 1 шапка, 1 чифт маратонки в торбичка, 3 учебника и цял мп3 плейър да се валят ез надзор по пода, пейките, учебните зали ...
Прилежно събрах всичко и го предадох в student service, ако случайно има бюро "Изгубени вещи" и някой си потърси нещата Joy
Всеки ден намирам по нещо забравено, но гледам никой не обръща внимание на нещата, които се валят наоколо  newsm78
Най-големия ми "удар" беше миналата седмица - портмоне с всякакви карти - банкови, транспортни, членски за къде ли не, касови бележки ...
Имаше и листче с името и телефонния номер на притежателката, обадих й се и се видяхме, след което последва признанието й, че си губи портомонето за 4-ти път този месец  Joy

Дънди, чакаме ние, чакаме разказче като намериш време  Wink
Валето и тя Simple Smile

мимота, браво за банката  Peace
Но дадоха ли ти карта като нямаш още номер или ... ?
Тук без личен номер нямаш право на карта, защото картата е документ за самоличност със снимка и норвежко ЕГН, иначе можеш да ползваш само нетбанката и да теглиш пари в брой от банков клон срещу паспорта ти.
А отношението към теб в банката е точно това, каквото трябва да е при всеки, който предлага услуга и си цени клиентите.
В България за съжаление все още нещата стават наопаки на цивилизования свят Sad
Макар че последните ми "имане-вземания" с моята банка в България минаха с изключителна любезност и внимание от тяхна страна, експедитивност и организация, абе безупречно.
Тъпото е, че ни прави впечатление като нещо специално, а това е нормалното и обичайното отношение в други страни.
Като свикне българина да го навикват и мотаят и му се струва цяло чудо, когато това не се случи  Confused
Но пък какво толкова ... ако не ти харесва отношението в дадена банка, сменяш я с друга - те губят, не ти Wink
За ученето - браво!
Аз за себе си съм забелязала, че уча нов език най-добре, когато пиша неща на него.
Някак го визуализирам и запомням Wink
Сега използвам тази тактика и в университета - водя си записки по време на лекциите и вкъщи ги преписвам "на чисто", организирам ги, прочитам ги още веднъж по-късно и са запомнени  Peace
Намери си твоята стратегия за учене как учиш най-добре и я ползвай активно Simple Smile

марги  Hug
Трагикомична е реакцията на шефа ти ... нещо в стил "Ай, нема нужда да се престараваме толкова"  hahaha

Стига съм писала, отивам да мисля какво да хапнем за вечеря и после да следя политическия обзор на изборния ден  Wink

# 274
Добър вечер, дами !!!

Аз цяла сутрин се каних да пиша и докато се накая то време за у-ще станало, после с малката на Мускари та на сега се наканих...

Вале точно вчера си мислех за теб къде се изгуби...какво става ?

Мимота аз основните думи ги научих като налепих листове с имената по предметите например  на хладилник(jääkaappi) съдомиална(astianpesukone) и т.н. за мен това бе най-лесния начин,а за продуктите като се разхождам из магазините чета всеки етикет и като лудите с речника си превеждам или просто се обаждам на мъжлето си и го питам какво е това(работата му пзволява да оговаря на тел. обаждания ), но най-добре си знаеш самата ти как ти е най лесно. Аз имам един руски учебник ако искаш мога да ти го пратя.

Лека нощ и приятни сънища на всички Ви.

# 275
Добре дошли на завърналите се Дънди и Валя  Hug  Ей,че хубаво било като всеки драсне по нещо  Hug
Както казва Щастливчето ние чакаме упорито кой къде е бил и как е изкарал.
Валенце, вие чак сега ли се връщате от България? Голяма почивка сте му дръпнали  Sunglasses
Марги, какво стана със кулинарната ти чуденка, реши  ли какво ще сготвиш?
Мама да ти е жива и здрава именничката и да си носи името със здраве   bouquet Hug А казваш другата седмица е и рожденния ден- браво, още една Дева в темата Simple Smile

Мимота , якажи коя е тази банка? На мен пък само ми вземат от тези банки  newsm78 Като си отворя електронната сметка и ми се завива свят как бързо се изпарява заплатата  Mr. Green

Целувки и  Hug за всички

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 01:07 от happy girl

# 276
# 277
Добро утро и от мен!  Hug
Пожелавам си и днес да е един слънчев и топъл есенен ден, пък да видим какво ще излезе  Laughing

# 278
Добро утро, момичета!  Hug

Пчели, Щастлива, много рано ставате  Tired Аз си мислих, че ще ви изпреваря, но не  Flutter вие вече сте на линия.

Рали, банката се казва Säästöpankki. Ако обаче намериш банка, която ти превежда повече пари, отколкото работодателят ти плаща ... вземи ни подскажи, къде е това място и ние да отидем там  Wink

Дънди, Марги, "доста фински" не поназнайвам все още  ooooh! Дали от ЕГН-то или наистина си е сложен този език, ама ми е труден да му се невиди. Много се радвам обаче, че минах тия курсове в България, защото ми дадоха добра база за граматиката и в това отношение, доста неща са ми ясни, макар че пак си допускам грешки, но поне после знам къде и защо греша.

Мама, много мило, че ми предлагаш учебника си.   bouquet Heart Eyes  Hug Аз в момента имам доста материали, по които уча и доря чета от няколко източника наведнъж  Laughing Не искам обаче да те лишавам от учебника, защото човек никога не знае кога може да му потрябва, макар и за малка справка  Hug. А и тук наблизо има библиотека, така че при нужда и нея мога да ползвам  Hug Кога е рождения ден на малката?

Щастлива, нямаше проблем с банката. Чакам си картата следващата седмица  Peace Вярно е, че продължават от полицията да ми бавят документите и аз изтървах курсовете, заради тях. Направо ми иде да ги  #2gunfire  cry Но Юха беше предупредил банката преди няколко седмици, че все още нямаме резултат от полицията. Служителката ми обясни, че ми дават някакъв временен код или номер, когато обаче се регистрирам в Маистраати и ми дадат номер, или пък дали не беше Кела  ooooh! тогава трябва да ида в банката и да им дам новия си номер.

Разбрахте ли, че е починал Патрик Суейзи?  Sad Няма да забравя, когато се събрахме момичетата от класа да гледаме филма "Мръсни танци" и колко бях впечатлена. Тогава прохождаше домашното видео. Но ...  такъв е живота! Какво да се прави ...

Щастлива, надявам се да е слънчево и при вас. Гледам навън пак се е засмяло слънцето

# 279
Добро утро снежинчици  food010  food010  food010 eat.

Леле Марги, но си е направо зима при вас. Тук вчера беше супер слънце, днес е облачно, но като гледам още не е задухало.

Благодаря ви милички за топлото посрещане. Наистина ужасно ми липсвахте, но беше такава лудница..
а и в 11 седмица направих спонтанен аборт..но поне всичко мина и сега съм добре..след няколко месеца пак опити.
Иначе Алекс е готов за батко. Бяхме 10 дена със сестра ми и племенниците..и той така се грижеше за бебето- като заревеше малката и бам- неговото шише в нейната уста, като плачеше и и носи бисквити да си хапва, люлее количката..опасна работа. През цялото време не спря да я целува и да се гушка в нея. И някак усещаше, че е бебче и беше особено внимателен с нея. Иначе е голям разбойник вече и ужасно контактен- закача се с всички, бърбори *е.нищо не му се разбира де, но е такъв смешко hahaha*..
Та, с няколко думи за пътешествието из България- стояхме 1 седмица в София на гости на една приятелка..но от срещи с приятели и колеги почти нямах време да си почина.

После ходихме в Елин Пелин, в Търново, нашите стоят лятото на едно село до Пловдив, та и там бяхме, в Пловдив..
Ходихме на море - в Константин и Елена. Много ми хареса там, тк не е застроено, беше много спокойно, има много зеленина, паркове, детски площадки. Там вече Алекс беше във вихъра си Joy. От сега си пада по какички..В ресторанта като ядяхме, мрънка, пищи..ама само като се появи някое момиче да вземе празни чинии, и моменталически млъква и се хили Mr. Green.

След това в Созопол, тк дойдоха на мъжа ми техните и леля му и чичо му. Бяхме решили да правим кръщене на Алекс и уж това беше повода. Оказа се, че на 30 август има имен, та реших да ги съчетая..а и решихме да направим и църковна сватба, но освен кумовете ни, никой друг не знаеше. Беше  голямо шоу, след кръщенето хоратса си канят да си тръгваме..и аз..'ами ние имаме една изненада'..останаха като гръмнати и техните не знаеха, че сме женени..аз май ви бях разказвала..та затова се изненадаха мнооого )Mr. Green.
Царемониите бяха в църквата в Черноморец- много ми хареса, не бях ходила там- малко, спретнато, много поддържано. А попчето младо, със желание да работи. Беше насадил много киви в двора..
Та, голямо обикаляне по южното черноморие падна- почти навсякъде ходихме.
После- хайде всички до Пловдив, Бачковският манастир, манастирите около Асеновград..
На връщане от Пловдив, обаче, колата ни се развали..та бяхме взели за скитането от съседи..
С 2 думи, хич не ми беше скучно..макар че имаше моменти, в които ми се искаше да ме зарежат сама. Най- смешното от цялата ситуация с родата (виждат се за 1 път) беше това, че нашите не говорят никакъв чужд език.. И аз като единствен преводач..на моменти си превеждах каквото си исках hahaha..Е, не съм прекалявала де..ама нещо, което е трудно да се преведе с 2 думи..и изисква предварителни обяснения Mr. Green.

Нямам много време да се занимавам със снимки, но като ги събера и пооправя, че са от различни хора, ще кача няколко..
Та..така с моята почивка в България..2.5 месеца може да са малко, може и да са мнооогооо...
Раленце, много съжелявам, че не успяхме да се видим, но другият път  Hug

От както сме се прибрали, гледам да не губя темпо, сме постоянно навън с приятели.

А...да ви кажа нещо интересно- не знам вие дали имате такива
Разхождаме се онзи ден в парка..и срещу нас едно дърво, окичено с биберони, залъгалки, писма и снимки. Та, на дова върво, дечицата, като станат на 2-3 годинки, пишат писмо до някакво духче на бибероните и ги закачат там.
Тази традиция не е типично датска, може би американска...Но най-странното ми беше, че тези биберони си стоят там во веки'..никой не ги маха, ако те не паднат сами.
Не знам, обаче, ние какво ще закачим, тк Алекс си лапа само пръстите baby_neutral.

ехе, слънцето напече..мнооооооого слънчеви целувки и лек ден на всички Hug
  bouquet

# 280
Здравейте скъпи момичета  Hug

Валенце много съжелявам мило за лошата новина  Cry но съм щастлива да чуя страхотната ти нагласа, защото именно тя ще ви дари с една хубава рожба в скоро време  Hug СТрахотно сте си изкарали  в БГ.Тази традиция с бибероните е наистина много интересна. Party Можеш ли да го снимаш това дърбо и да пуснеш снимка - че съм много любопитна?  Flutter
Мимотка не смеех да те питам мило, какво е станало с регистрации и курса по езика  Rolling Eyes жалко, че си го изпуснала, но не се притеснявай на следващото събиране си вътре  Hug И аз така като се преместих беше на 13 септември - аууууу чак сега се сетих че съм навършила 3 години тук  Party Та мисълта ми беше че изпуснах срока за септември, но почнах от пролетта. Hug
Рали почивката ни започна от Палма де Майорка - там изкарахме около десет дена в обиколки на забележителности, диви и обитаеми плажове - буквално се къпехме с рибите и водите бяха ужасно чисти. Отядох си на плодове и смокини и дини и какво ли не. Опитахме по-голямата част от испанските деликатеси. След 10 дена на Майорка заминахме за Ибица - там прекарахме 3 дена. Направихме цялостна обиколка на острова и забележителностите. Много ни хареса стария град и малките улички, на които все още живеят хора. След това се насочихме към Аликанте - като имахме възможност да видим околностите и разбира се прочутия туристически град Бенидор. Гостувахме и в Майорка и в Аликанте на наши приятели. Приятелят ни в Аликанте живее в долината на виното - Аспе. Опитахме невероятни вина, срещу смешна, дори символична сума. Например на литър 0.90 цента беше най-скъпото /наливно вино/. Бяхме в една от избите, които е на повече от 300 години и винарството се предава от поколение на поколение, като занаят. Наситихме се на хубави емоции, гостувахме на испанско семейство, което ни посрещна и нагости със страхотни испанки кулинарии. Това е общо взето - ще ви пратя снимки на лични, но само да по приключа със задачите, за които не трябва да изпускам крайните срокове.  Hug
Пчеличко мерси за кафенцето  Hug
Мама, Пете, Виви,Валенце, Мама Севи, Марги, Щастливче - на всички ви желая хубав и слънчев есенен ден  Hug

# 281
Ох, че хубаво така като имам много хора да споделят преживявания! Направо на един дъх изчетох какво сте писали!

Валенце, много е тъжно това със загубата на бебчето, но Дънди е права - твоята положителна настройка ще оправи всичко, сигурна съм! А Алекс казваш е готов вече за батко, а? Wink Миличкия той, направо си го представих как бута неговото шише на бебето.... Joy Наистина сте имали много наситено на емоции лято и най-важното е, че се чувстваш щаслива!
Имаме един датчанин в университета и редовно го карам да ми разказва за Дания и мисля за тебе. И тъй като това е "първия истински датчанин", който познавам - определено вече смятам, че са големи веселяци, много отворени и забавни хора, с които се контактува изключително лесно! Сигурно далеч не всички са такива де, ама нали казват, че е важно първото впечатление.... Joy

Дънди, много искам да видя местата, където сте били, сигурна съм че е било прекрасно!   bouquet
А пиленцето със зеле го правя на котлона, че става по-бързо.... Wink

Мимотка, като си прочетох поста колко компетентно съм се изказала за ученето и направо се ужасих от себе си - какво съм тръгнала да раздавам съвети и акъли, пък още аз не мога да се оправя с този език! Crazy Ама да ти кажа - мисля си, че не е само от ЕГН-то, просто езика си е много труден и си давам сметка, че колкото повече го уча, толкова повече разбирам, че нищо не знам....Като знаеш 10 приказки и не ти пука за другото, а сега постоянно мисля "дали така трябва да се каже" и "какъв точно падеж иска този глагол" (тук е момента да похваля учебника, който ви бях препоръчала преди известно време за управлението на думите, много е полезен в такива случаи Wink) и тем подобни и направо започва да ми пуши главата! Сигурно в един момент всичко това ще си идва автоматично, ама кога ли ще дойде този момент! #Cussing out

Валенце, днес, за разлика от вчера при нас е просто приказен ден - от сутринта пече слънце, температурите са почти приятни ( 14-15') и като привърша с работата ще излизам непременно! Сега ви пожелавам хубав и слънчев ден и ви оставям, че имам да свърша още един куп неща! Hug Hug Hug

# 282
Я, че сте писалиии  Grinning

Валенце, много съжалявам за неприятното събитие и много се радвам на нагласата ти!
Подкрепям другите снежинки в оптимизма и сме сигурни, че скоро ще ни зарадваш с новина и всичко ще бъде наред   bouquet
И на Алекс браво, тренира за батко, а? Wink
Бебероненото дърво звучи много странно наистина  Joy
Като каза американски обичай и се сетих за една моя колежка - американка, която от тази седмица е на Хелоуинска вълна (готова е за празника, макар че има доста време) hahaha
И в България сте си изкарали добре  Hug
Това за превода и на мен ми е познато Wink

Дънди, ти също си имала страхотна ваканция гледам  Hug
Много ни липсвахте с Валя, но сте си уплътнили времето добре  Peace

Мимота, и тук го има този временен номер, но той важи само за банката и за нищо друго.
На финските банкови карти няма ли снимка с ЕГН?  newsm78

Иначе времето тук днес е (почти) лятно!
Мнозина се пуснаха оптимистично по къси ръкавчета и 3/4 панталонки със сандалки, но чак за сандали не е  Laughing
Едно коварно хладно вятърче подухва и се усеща и в костите, брррр  Laughing
Ще ви прочета отново довечера, защото сега бързам да се приготвя (пак ще имаме гости)  Grinning

# 283
Дънди, Марги, Щастлива, Мерси мноого милички Hug  bouquet.

Дъндииии, направо като приказка звучи вашето пътешествия. Испания и Италия са ми любимите страни. Много се радвам, че сте си изкарали добре..А това винце..хммм..не донесе ли малко да го опитаме Wink.

Марги, ти си перфекционистка (в добрият смисъл..не лошият) ..затова ти се струва, че не го знаеш финския..иначе съм сигурна, че им омайваш главите Heart Eyes. Как е детенце? Предполагам, че е започнал новата година..по този повод, кога започва учебната година?

Щастлива, тук напече едно слънце..аз съм още по сандалки. Тази есен, за разлика от миналата, е слънчице. Е, ветровито си ..ама в Дания е все така..
Като бяхме в Пловдив/ родата, и се беше заоблачило и задухало, та се бъзикаха, че все едно са си в датско Sunglasses
ще пробвам да кача снимки на дървото..
[img] http://picasaweb.google.com/Valyyaa/BibironenoDyrvo#5381655551533082162[img]
[img] http://picasaweb.google.com/Valyyaa/BibironenoDyrvo#5381655543124518178 [img]

След малко пак изчезвам навън. Лек и весел следобед

# 284
ех, че съм.... smile3547..как ги качвате тези снимки тук newsm78 Praynig

Общи условия

Активация на акаунт