Любители на котки - тема 29

• 39 118
  • 445
  •   1
Отговори
# 270
  • София
  Cry Имаме диагноза,възпаление на пикочните пътища.Някой сблъсквал ли се е? Това цистит ли е?Отивам да чета  Sad

# 271
Ако моята котка има разстойство доста време, бих я подложила на диета за ден- два- три. После, каквото каже вета като храна.
misleto , как ви я поставиха тази диагноза? Имаше ли му нещо на Пинко?

# 272
  • София
© Анка, съгласна съм с написаното, но не бива да се дава кашкавал при разтройство. Той е на млечна основа, с много висока масленост и ще задълбочи проблема.

misleto, да. И ни бяха дали човешки хапчета, които имаха голям ефект. За съжаление не си спомням какви бяха. Беше отдавна, когато се бяха запушили от сухата храна.

Игуанка, инструктирай го този Сисьо  Mr. Green! Може ли така да подхожда към хубавата мацка  Mr. Green!

# 273
Мишлето, не знам каква котка имаш , аз имах котарак, който почина от  проблеми с бъбреците, но той беше сиамец и при тях е обичайно, ако се хранят със суха храна. Сегашните храни, ако са виоск клас, не би трябвало да предизвикват такива проблеми, но за всеки случай - давайте им рядко. Обаче, ако котето ти е мъжко, а още повече, ако е сиамец или по-малък, слаб и фин - направо спирай завинаги сухата храна. Не искам да те плаша, но се налага да се стреснеш навреме. За успокоение на котето, можете да му съберете от някъде (чисти гористи места) - листа от горска ягода и да му варите чайчета, които се дават, наместо водичка. Те имат много добър ефект, както доста човешки билки от по-леките. Те облекчават котето и т.н.
Не се дават колбаси, солени неща и т.н., дава се само изворна вода, не се държи течение, затопля се котето и т.н.
Храна, тревичка, витаминки, на това трябва да наблегнете сериозно.
Първоначално да си почива и спи, но после - повече движение, например, вечер докато гледате нещо по телевизията, можете да му размотавате по една връвчица, въженце, лентичка, да тича, да закачите нещо на края й, дори по зоомагазините има едни пръчки с въженца, като въдици, за по-лесно, така, котето ще се скъса да тича и да се раздвижи малко.
Котанчето , което е при майка ми - Лео , пък от всички играчки на света най-много обичаше малки, шумящи пликчета за пазаруване, от тънките. Хващах едно такова пликче, връзвах го на две, после на още две и така, докато не стане на топче, хвърлях го и той тичаше , после сам си го подмяташе, носеше го като куче, скъсваше се да играе, защото пликчето шуми приятно и е интересно за котарака и му поддържа интереса. Но разбира се той не ги разкъсваше и ядеше, така че трябва да проверите, вашето дали ще му е забавно, дали няма да иска да го яде. По магазините е пълно с играчки, зависи  от вашето коте, какво ще му е интересно. У нас , най-много се харчат малките жълти яйца, от вътрешността на Киндер Сюрприз, пинг-понг топчета и други, явно защото повече тропкат по плочките. Топчетата с опашки и пухчета са низвергнати, а един плъх с ключ за навиване, вече на няколко пъти беше "убиван", тигърчето - демонстративно напикано.... нямам думи...
Движението е добро за здравете на котката, залежи ли се - край, започват болестите...

Последна редакция: пт, 28 авг 2009, 12:27 от © Анка

# 274
  • София
Снощи видях, че пишка червеникаво-кафеникаво и то малко след като се беше изпишкал (нямаше 2 часа даже) В 5 часа сутринта пишка тъмно уранжево (цяла нощ съм го наглеждала,почти не спах). Казах на Филип да го наглежда(днес не е на работа),като каза че пак има,веднага на доктор,те поставиха диагнозата.Дадоха лекарство,постепенно минаваме на храна Уринал,като трябва 6 седмици минимум да се храни само с нея и очакваме да се оправи. Нямаме запушване.Утре заминаваме на вече платена почивка,щяхме да го носим на друго място да го гледат,но остава в къщи.Казаха,че стреса много често причинява такива проблеми. Нали май месец го водихме на друго място да го гледат за 4 дни,вече ще си стои в къщи.
Намерих тази статия http://www.bgvet.org/science/clinic/internal/caturidis.php доста е подробна.

По принцип яде само Роял Канин и консерви(Фрискас,Ките-Кат,Уискас).Давала съм му суха храна Фрискас(но да е било 3-4 сутрини веднъж месечно). Доктора заложи на стрес.

# 275
Преживяла съм целият този ужас, знам много добре за какво говориш.
Нека лежи и почива, давайте му всичко друго, само не и суха храна, той ще се оправи много по-бързо. Ако вярвате на лекарите и продължите да го тъпчете със суха, накрая ще стигнете до запушване, а това води до смърт, след няколко запушвания.
Не те плаша, прави, каквото решиш, от теб зависи!
Само не дей да вярваш че сухите храни били безопасни, затова стоят с дни и месеци и не се развалят, от толкова консерванти, то аз ще се скапя, какво остава за едно коте...
Но ти си знаеш, на много хора им е далеч по-лесно да си хранят с чиста и лесна за употреба суха храна котките, след това, като умрат да си вземат ново коте... Всеки сам си решава, аз  твърде много обичам моите за да ги оставя на суха, ако се разболеят, а твоето котанче е най-малкото с цистит в момента...
Ако решиш - мога да ти пиша на лични,  знам много неща за тези заболявания и за лечението им, ако искаш просто да си отбивате номера при лекарите - слушай ги, давай пари за допълнителната отрова "уринал" и почвай отсега да си търсиш ново коте...
Дано да си се стреснала, поне малко!  Crossing Arms

# 276
  • Варна
Щом няма запушване, вярвам, че ще се възстанови съвсем скоро Hug А за  сухите храни... Моят опит сочи, че просто няма връзка между храненето със суха храна и тези проблеми, въпреки че навсякъде чета и чувам обратното. Аз и друг път съм писала. Първият ни котарак не ядеше изобщо суха храна, само варени месца, рибка, сосчета и получи първия такъв проблем на около годинка. Тогава го излекуваха, но заболяването стана хронично за съжаление, всеки следващ пристъп беше по-тежък и последния път не успяха да го спасят Sad Вторият ни писан е хранен само с котешка храна - гранули и консерви, и то определено не висок клас и никога не е имал подобни проблеми. Изглежда е въпрос на предразположеност, аз поне така си го обяснявам, и може действително да се отключи от някакви фактори.

Ето, и в статията, постната от Мишленце, пише същото:
Цитат
Най-новите научни изследвания сочат, че храненето със сухи храни не причинява котешки идеопатичен цистит [2,3]. Консумацията им обаче влошава състоянието на котки, които вече са болни или предразположени към него. При такива животни се препоръчва добавяне на вода към сухата храна или замяната й с консервирана, ако това е възможно и ако котката приеме промяната.

# 277
Именно - всеки следващ път, става все по-зле!
И не ми  разправяй, че нямало връзка между сухите храни и заболяванията на бъбреците. Аз гледам сиамци, те са наколко пъти по-фини от обикновените котки, знаеш ли на какво им прави сухата храна пикочните пътища - на партал...
Точно от токсините в тях се получава - тези убийствени консерванти, сега им даваме смао за зъбите, за да няма зъбен камък и то рядко, иначе са на меки храни.
Знаете ли какво се случи миналата година, когато мъжът ми купи едно чувалче суха храна и те започнаха да я ядат ? Котката ми затлъстя ужасно,  имаше проблеми с разждането, в резултат на това и т.н. Сухата храна е отрова!
Всеки си знае неговото, но поне не казвайте на човек, който е загубил котаракът си именно заради тази мърша, че не била опасна, нямало връзка. има връзка, връзката е СИГУРНА СМЪРТ!

# 278
  • Варна
Ами съжалявам, но имам познати със сиамци, хранени изключително със суха храна и не са имали проблеми. Разбирам чувствата ти, но недей така да се нахвърляш и да обобщаваш, че всеки, който не си гледа котката според твоите разбирания, я обрича на смърт! Не е коректно! Случаи разни, също както и при хората, има животни с различни предразположения, не можеш да обобщаваш за всички и не можеш да твърдиш нещо със сигурност, след като достатъчно примери сочат обратното.

# 279
Анка, тона в тази тема е приятелски и се стараем да остане такъв!
Моля те, съобразявай се в изказванията си. Не само ти имаш котки, и не само ти имаш опит в гледането на такива!
Тук не толерираме мнения от рода на- аз знам най- добре, менението на другите не струва!

Това в една приятна тема, в която всеки идва да разпусне, както, когато сме в компанията на любимите си котета.
И нека си остане такава!

# 280
  • София
Не се карайте. Всеки донякъде е прав.
Явно Пинко е предразположен към заболяване. Сега съм доволна,че се бил изпишкал нормално.От тук нататък ще решим, как да се грижим за него.
Докато ни няма ще ми е така свито заради него,но си остава в къщи.Ще го гледа приятелка,която обожава животните,гледала е много и то с тежки заболявания и знам,че ако се наложи ще реагира светкавично.
Много ми е мъчно,гледам да не се обвиняваме,защото почнахме като се прибираме от доктора-не трябваше това,не трябваше онова.Важното е сега да се оправим и да сведем до 0 възможни рецидиви.

# 281
  • София
Ние имахме куче, което се разболя от цироза на черния дроб, а като една от причините при хората е алкохола, аз мисля че и котките си имат генетично заложени болести, не че е без значение храната  Peace

# 282
Не се карам с никого, това искам да го подчертая!
Искам просто да предпазя от грешките, които аз съм допуснала, другите хора!
И не съм най-знаещата просто проявявам съчувствие и разбиране и се ядосвам на себе си и на другите, които вървят по същия път, а той е много болезнен!

# 283
ето още снимки на Шара

(не знам дали някой е гледал `Сабрина, младата вещица`, но Шари ми прилича на котарака от сериала - все едно още малко и ще ти проговори като на филма Laughing )
и една на Сис (бре прекръстих го от Сисьо ама мн. ми е сложно да го пиша ...  Laughing )
какъв поглед прави когато я види

таша, като се засечем в скайп ще ти пратя вс. снимки които са що годе сполучливи  Hug

# 284
iguanka благодаря ти
Направили сте хубави снимки на Шара. Тя е много спокойна, а Сисьо как е?

Общи условия

Активация на акаунт