Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 214
  • 598
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Аз имам кутии за храня всякакви. Вкъщи имам един шкаф само с различни "кутии за обяд" за децата. Винаги щом видя удачна кутия я купувам, независимо, че вече имам доста. Имам и такава, с отделни прегради за салата, плод и сандвич. Ако, трябва да съм честна, аз никога не правя салата, но имам и такава кутия.  Simple Smile Тази специално е разделена на три, като една голяма кутия обединява, ако мога така да се изразя, три малки. Нея съм я купувала от един италиянски магазин за домашни потреби. Имам и специални кутии за плодове. Дъщеря ми винаги си носи плод и тези, които са за голяма ябълка или портокал са много удобни.

Аз им купувам на моите деца натурални сокчета запечатани в малки кутийки, от тези, които са със залепена сламка. Най-удобно за мен, а и за тях. Слагам сокчето при сандвича в кутията за обед. Имам и термоси от тези ученическите, но само стоят, не ги ползвам. Ако искат, те си купуват вода. Обикновено соковете им стигат. Има термоси и шишета в магазините, от които им купувам раниците за училище. Обикновено са в цяла серия - раница, чанта за физическо, термос, кутия за храна, несесер.

Аз съм от Пловдив, но според мен, ако направиш една обиколка на по-засуканите магазини за домашни потреби няма начин да не си намериш подходяща кутия. 

# 91
  • Русе
В нашето у-ще няма нито стол, нито лавка и децата си купуват всичко извън оградата. Това е още обезпокоително. Как тази наредба ще повлияе на храненето според вас, след като голямото междучасие всички са по квартала... newsm78

# 92
В нашето у-ще няма нито стол, нито лавка и децата си купуват всичко извън оградата. Това е още обезпокоително. Как тази наредба ще повлияе на храненето според вас, след като голямото междучасие всички са по квартала... newsm78

Никак, тази наредба се отнася за столовете и бюфетите, т.е. за организираното хранене на учениците. Отнася се за територията на училището.

# 93
Дали ще помогне или не то е поне една опора и малко или много ще понижи консумирането на вредни храни!Дано да е стабилна опора защото все е нещо!

# 94
Дали ще помогне или не то е поне една опора и малко или много ще понижи консумирането на вредни храни!Дано да е стабилна опора защото все е нещо!

Oooo, тази наредба е страшно много, това е първата крачка, но задължителната към това, което искаме. Национално отговорна политика към здравето на децата ни. Разчитаме държавата най-накрая да се вземе в ръце и да заеме твърда политика и действия по въпроса. Да намери начина да има отношение и контрол в/у рекламите на продукти ЗА деца, да има образователни програми по здравословно хранене в училищата и изобщо здравно образование. МЗ и МОН от 15 г. спорят по въпроса и не могат да стигнат до разбирателство и единодушие по въпроса. Резултатът всички го виждаме. Та много се надявам това да е само първата малка стъпчица на държавата в правилната посока, ще действаме както можем по въпроса. Вече има изгледи и за следващите стъпки, поне се споменават като намерения и изобщо има пробив в системата.

Но в момента наредбата важи само за училищата и търговските обекти в тях. Дори от МЗ в момента още нямат яснота как точно трябва да стане с училищата, където нямат столове и водят децата организирано в ресторанти извън училището. Това пак е организирано хранене на ученици. Абе голям хаос е в училищата.

# 95
  • София
Здравейте мами! Simple Smile
Включвам се за първи път в този форум,тъй като аз стоя от двете страни на спора и много се чудих каква точно да е моята лична позиция.В повечето мнения няма сиво.Всичко е черно и бяло, а това не е така.Всяка даденост е следствие от минало, за което е имало други предпоставки.

Имам две момченца на 5,5г и на 4г. Аз и съпруга ми се занимаваме със столово хранене от около 14г. Съответно,здравословното балансирано хранене е непрекъсната борба вкъщи.С ръка на сърцето мога да кажа,че не винаги се получава.Докато децата бяха в количката и аз избирах какво да консумират м/у храненията всичко беше добре.Но те растат и имат собствени вкусове и предпочитания, въпреки моите непрекъснати бърщолевения колко са полезни плодовете,колко са сладки и как няма да боледуват ако ги ядат и т.н.Въпреки това от плодовете те ядат само банани,ябълки,диня и пъпеш.За зеленчуците в суров вид да не говорим   ooooh!
На сестрами детето е на същата възраст.Тя мразеше да става рано сутрин за да прави закуска и Иви редовно си хапваше зрънчо отворено от вечерта  #Crazy.Но той яде плодове и зеленчуци като луд.Само в суров вид.Той манджи не обича.Няма нужда да ви казвам как Иви изкарва зимата само с една ангина,а аз миналата зима бях четири пъти в болница с големият,защото страда от алергична астма и при всеки вирус прави пристъпи.И се чудя каква е ползата от всички фрешове,който цедя всяка сутрин и се карам с тях за да ги изпият.
  А сега малко от страна на професията ми.
 Разбирам,че тази прословута Наредба №37 е създадена само с добри помисли,но като повечето такива е недообмислена,не точна и от финансова страна абсурдна/за около 70% от родителите/!Предполагам разбрахте,че не можем да предлагаме вече дори плодови млекца, на Данон примерно,тъй като те са с добавени захари над допустимото от наредбата или съдържат добавени растителни мазнини.От млеката това което може да предлагаме са обикновенните кис.мляка до 2% от първа категория одобрени от евросъюза,на които цените са доста по високи.Същото е с кашкавала и сиренето.Соковете,които остават също са доста скъпи и много деца нямат възможност да си ги купят/и на мен ми се иска да кажа "да пият вода тогава",но това са деца и юноши,не бебета за които  ние решаваме какво и по колко/.Една  от най-абсурдните точки в тази наредба според мен, е тази с шоколада.Шоколад в този смисъл е натуралният.Но когато отидох в РИОКОЗ ми  заявиха, че мога да продавам всякакъв шоколад!Шоколада с ягодов пълнеж примерно е много по калоричен от една вафла и съдържа растителни мазнини.
  Да не говорим за т.6.Какво точно значи сладкарски продукти с ВИСОКО съдържание на мазнина и захар?
Точки по които съм абсолютно съгласна са т.2,т.4 и т.7.

И да не пропусна да спомена. От няколко години, ние продаваме плодове в лавката,също и сандвичи с пълнозърнест хляб.Проблема е в това колко деца си купуват.При 1200 ученика продаваме не повече от 3кг плодове и 3 сандвича с черен хляб.
Всеки може сам да си направи извода колко време ще просъществуваме като лавка,а мога да ви кажа, че при цена на купона за обяд 2,00лв не се покриват много разходи.Но тази наредба все пак осигурява добро съществуване на всички капанчета  около училищата.А на децата си да пожелаем приятна разходка и да се надяваме тя да е безопасна.
Трябва да ви кажа Лека нощ, защото Бобо се събуди и иска мама да го приспи Rolling Eyes

# 96
Вафлите, пастите, чипсът, пържените храни и газираните напитки изчезват от училищните лавки от 15 септември. Това предвижда новата наредба за продажбата на храни в училищните столове и бюфети, съобразно изисквания за здравословно хранене в училищата на МЗ, съобщиха от просветното министерство, цитирани от "Фокус".................

ето и цялата тема:
http://dnes.dir.bg/2009/08/20/news4951202.html
Най-после се сетиха Wink PeaceНо тези дни подочух, че лавкаджиите се събират на протест, защото имало разминавне в наредбата Thinking

# 97
В някои училища няма да отворят столовете заради наредбата, дочух аз newsm78
Явно доста се печели от чипса, щом без него лафките са загинали
А това още по- ясно показва колко отдавна е била нужна наредбата!

# 98
И да не пропусна да спомена. От няколко години, ние продаваме плодове в лавката,също и сандвичи с пълнозърнест хляб.Проблема е в това колко деца си купуват.При 1200 ученика продаваме не повече от 3кг плодове и 3 сандвича с черен хляб.

Предполагам не са купували, защото същевременно са се предлагали целият асортимент от лъскави, шарени и широко рекламирани боклуци. Вие сте продавали хубави неща, плодове и сандвичи, но масово в повечето лавки, родителите не са мяркали дори нормален сандвич, та ако ще и с бял хляб, а плодове, за такова чудо в лавката не са си и помисляли, нищо, че бяха длъжни да продават. И как ще си купи детето плод, дори и по някакво чудо да се намира в лавката, като го сложат някъде отзад, дето изобщо не се вижда, а отпред наредят лъскавите опаковки с татуировки в тях?! Как ще стане тази работа. Но основното, което се пропуска е, че училището е държавна образователна и възпитателна институция, а не пазар. И първият и основен интерес в училището е този на детето, а не печалби, фалити и конкуренцията на търговците. За излизането на децата, те и сега излизат и това си е сериозен отдавнашен проблем на училищните ръководства, да организират безопасността на децата си. За какво слагат камери и охрана, пък децата свободно напускат територията на училището, когато и както си искат. Малките деца поне слава Богу не ги пускат, и те няма да притичат до съседния магазин, а именно в малките е най-важно да се изгради култура на хранене и да се продължи семейното възпитание. А не вкъщи ние да говорим и обясняваме до припадък и да възпитаваме в едно, а като влезе в лавката да го затрупат с целия асортимент боклуци, точно обратното на всичко, за което ние вкъщи сме хвърлили толкова труд да възпитаме в детето. Ако в лавките и павилионите ще се продават всички тия боклуци, то сто пъти по-добре да ги няма изобщо, просто ще пратим децата си с един сандвич, плод и водичка.

# 99

А това още по- ясно показва колко отдавна е била нужна наредбата!

Именно!

Реакциите на хората от Пловдив, съдържателите на павилиони показват едно единствено нещо, колко много е закъсняла наредбата. Тези хора говорят за печалби, фалити, конкуренция, забравяйки изобщо къде се намират, на територията на държавни образователни и възпитателни институции? Все едно лавката или павилиона са центърът на просветата и без тях училището не може да работи. Държавата най-накрая трябва да си влезе в ролята и да заеме твърда и категорична позиция и да започне да провежда Национално отговорна политика към здравето на децата си. Наредбата е само първата крачка в правилната посока, но без нея всичко останало, което се е правило досега и всичко, което ще се прави занапред не би имало добър резултат и голям смисъл. Държавата трябва да има отношение и да намери механизъм за контрол  и в/у рекламирането на продукти за деца.

# 100
Здравейте мами! Simple Smile

Имам две момченца на 5,5г и на 4г. Аз и съпруга ми се занимаваме със столово хранене от около 14г.

Всеки може сам да си направи извода колко време ще просъществуваме като лавка,а мога да ви кажа, че при цена на купона за обяд 2,00лв не се покриват много разходи.Но тази наредба все пак осигурява добро съществуване на всички капанчета  около училищата. А на децата си да пожелаем приятна разходка и да се надяваме тя да е безопасна.

Така, оттук нататък -  зрънчовците и вафлите можете да ги давате САМО на вашите деца, ако желаете. За всички останали сте длъжни да осигурите разнообразие от плодове и здравословна храна.
И едно уточнение - здравословната храна не е непременно много по-скъпа, проблемът е че без близалките и другите боклуци оборотите ще са по-малки. А това за фалитите, конкуренцията и прочие ми прилича на "смешен плач" сравнено със здравето на цели поколения.
Що се отнася до околните капанчета - надявам се следващата стъпка да са ограничения за продажби на деца в по-широк периметър. А това "за надеждата разходката на децата да е безопасна" ми се видя много злобно - не вярвам майка да може да пожелае нещо такова на което и да е дете (да не би просто да се преструвате и да пишете в майчинските сайтове, за да се опитате да ни настроите в полза на справедливостта на вашите печалби?)
И разбира се родителите постоянно да говорят на децата си за вредата от тези храни, още от периода в който започват "да имат съответните вкусове". Защото иначе ще станат бухнали и мазни като поничките, които им предлагат в училищната лавка.
Успех на всички родители, които се грижат за доброто хранене на децата си.

# 101
  • София
"Така, оттук нататък -  зрънчовците и вафлите можете да ги давате САМО на вашите деца, ако желаете. За всички останали сте длъжни да осигурите разнообразие от плодове и здравословна храна. "

Разнообразието от плодове и сандвичи сме го осигурили.
Тази фраза "здравословна храна" не мислите ли,че стои доста глупаво имайки предвид застоялия начин на живот на повечето деца.Защото аз не съм видяла затлъстяли спортуващи деца.Добре ще бъде да насочите усилията си и към повишаване броя и качеството на часовете по физкултура.
Относно децата ми сте много права - ще ги храня с какво преценя.
Ако бяхте прочела всичко написано от мен щяхте да разберете,че съм абсолютно съгласна със забраната за чипса,екструдираните храни,газираното и тези сухи супи.
Но ако си направите труда да прочете Наредба №37 по внимателно,ще проумеете това,което действитело ни притеснява.

Чл. 4. Прясното мляко, киселото мляко и млечните продукти, които се предлагат на учениците, трябва да отговарят на следните изисквания:
1. прясното и киселото мляко да са със съдържание на мазнини до 2 %;
2. прясното и киселото мляко, сирената и другите млечни продукти да са без добавени растителни мазнини;
3. не се допускат подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, растителни влакнини, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители и общото съдържание на моно- и дизахариди не трябва да е повече от 15 %;

Чл. 6. В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки не се предлагат:
1. пържени картофени и зърнени изделия;
2. екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина;
3. пържени ядки;
4. пържени тестени изделия
5. захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад;
6. сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани сладкиши;
7. сухи супи и сухи бульони.

Шоколада съдържа добавени растителни мазнини newsm78,сладоледа също.
Проблема идва и от това,че РИОКОЗ не са запознати в детайли със забраненото и разрешеното.
Фирмите производители в момента "изчислявали кроасаните,дали са тестена закуска или са с ВИСОКО съдържание на въглехидрати и мазнини",дали Бейк Ролса е изпечен в допустимите норми за мазнини по съответната наредба,дали студеният чай е безалкохолна напитка или чай и т.н. 
Но РИОКОЗ ще проверяват и ще глобяват.

/А това "за надеждата разходката на децата да е безопасна" ми се видя много злобно - не вярвам майка да може да пожелае нещо такова на което и да е дете (да не би просто да се преструвате и да пишете в майчинските сайтове, за да се опитате да ни настроите в полза на справедливостта на вашите печалби?)/

Това ще коментирам така:
Явно реалността Ви плаши толкова,че предпочитате да си затворите очите, или още по- добре е когато има такива като мен за да обвините едва ли не в злият пророк.

# 102
e4obobi,не им се връзвай. Ти спорила ли си с радио? Просто някои госпожи от форума няма къде да си изплюят злобата и се заяждат с почти всеки.

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 01:43 от desi1509

# 103
/А това "за надеждата разходката на децата да е безопасна" ми се видя много злобно - не вярвам майка да може да пожелае нещо такова на което и да е дете (да не би просто да се преструвате и да пишете в майчинските сайтове, за да се опитате да ни настроите в полза на справедливостта на вашите печалби?)/

Това ще коментирам така:
Явно реалността Ви плаши толкова,че предпочитате да си затворите очите, или още по- добре е когато има такива като мен за да обвините едва ли не в злият пророк.

Не ме плаши реалността, плашат ме такива като Вас, вместо да помислите как да направите така, че да предлагате ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА и разнообразие, вие плашите и ПОЖЕЛАВАТЕ БЕЗОПАСНА РАЗХОДКА НА ДЕЦАТА НИ. Че и на пророк се правите отгоре?! А това е нагло и грозно от моя гледна точка.

Първата правилна крачка е направена.
Надявам се да бъде направена и втора - забрана за продажба в по-широк периметър около училище.
И трета - повече спорт.
И четвъртата - часове по здравословно хранене.

Може бе има пропуски в Наредбата, но тя е една голяма добра крачка напред. Надявам се скоро да е ясно как точно да се прилага, защото това е в интерес на всички.
И дано има строг и НЕПРЕКЪСНАТ контрол, за да не се върнат боклуците след два -три месеца отново в лавките и глоби за тези които не спазват забраните.

desi1509 и Вие ли държите лавка или просто нямате деца в училищна възраст, та така пригласяте на e4obobi. В поста ми няма злоба, нито заяждане.
Напротив, аз се РАДВАМ, че детето ми най-накрая ще може да си купи нещо от лавката, защото той боклуци не яде и като огладнееше  нямаше какво да си вземе и или стоеше гладен или СЕ РАЗХОЖДАШЕ БЕЗОПАСНО ОКОЛО УЧИЛИЩЕ, за да намери нещо прилично за ядене. И се дразня от тези, които не можейки да преглътнат добрите обороти от близалки и зрънчовци, ни заливат с хленчене каква крива и лоша била наредбата. Ами вече казах - това е смешен плач! Става дума за здравето на децата ни.

# 104
  • София
Аз се чудя дали не може да се направи една тема за консултации какво може и не може да се продава в лавките и да поканим и специалисти от РИОКОЗ.
Вижда ми се ужасно, че въобще се чудите за Бейк Ролса и Студеният чай като здравословна храна за деца.
Ето един пример как според мен трябва да изглежда лавката - http://www.bamboo.bg, нещо подобно, проявете и малко въображение, може да има още млечни продукти и шоколад. Напълно достатъчно децата да се подкрепят.
Аз поне искам нещо подобно да е мястото, от което се храни детето. Вие не плащате наем като в МОЛ и имате 1200 почти сигурни клиенти, така че цените може да са по-ниски. Има и алтернативни пекарни, които предлагат много вкусни и здравословни закуски, печени на място, може ад ви доставят ден за ден.
Вие собствениците на лавки може да се свържете с асоциацията на хлебарите и да ги питате, кои са готови да приготвят здравословни закуски според наредбата. Сигурна съм, че още утре някой ще започнат да слагат истинско сирене и пълнозърнесто брашно.  

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 10:32 от TanyaMG

Общи условия

Активация на акаунт