Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 220
  • 598
  •   1
Отговори
# 120
  • София
А в тази тема сякаш съм "бялата" лястовица-защо вие, които сте си възпитали перфектно децата да се хранят здравословно, толкова се вълнувате от наредбата?

Защото не всички лавки са като тази на e4obobi. В тази, от която имам преки наблюдения, няма абсолютно нищо, подходящо да засити постоянния глад на едно подрастващо дете, затова пък имаше 27 вида чипс, около 20 вида снакс, 50-60 вида шарени бонбонки в различни опаковки с различни играчки, разни дъвки, бонбонки, прахчета за газирано "сокче", даже захарен памук. Тази лавка в момента е от тези, които не са отворили, защото явно печалбата е единственото, за което мислят.

# 121
  • София
Ще пиша малко и на бързо,защото ние все пак работим.
Мами,проблема на здравословното балансирано хранене в училищата е не какво предлага лавката, а какво НЕ ПРЕДЛАГА стола.Стола е мястото,което може да предложи на децата ни разнообразна храна,приготвена до 30мин. преди консумация.Лавките в повечето училища са просто една будка в която не можеш да сложиш и хладилна витрина,да не говорим за поддържане на разнообразие на закуските.Защото,за мен разнообразие не е това,че може да си поръча сандвич с различна салата.Големият ми син обожава макарони със сирене и захар.Няма лавка,която да може да му ги предложи.Стола е мястото в което децата трябва да се хранят основно,пък когато се е нахранило детето да го видим колко чипс ще изяде Joy
Една от грешките при отдаване под наем на лавките и столовете според мен е,че те се отдават на различна фирми като съвсем различни обекти.За да има качествена храна в училището,трябва стола да е основно хранещият обект, а лавката да се ползува само м/у храненията.
Безплатната закуска,която даваме на децата е "допълнителна" закуска.За нея отпускат 0,47лв на училищата.Затова,ние практикуваме така:3дни плод,2 дена сандвич,следващата седмица 2дни плод,3дни сандвич.И да ще го кажа:изгнили плодове и вмирисани кексове не даваме.Лично вися по 2часа в МЕТРО за да ги подбера по грамаж и качество.На Плодова фея бих препоръчала това:следващият път,когато детето ви донесе нещо гадно вкъщи просто се обърнете към РИОКОЗ.Ако фирма за хранене в училището на детето ви не знае какво прави там,има начини да да бъде санкционирана и впоследствие щом не подобрява услугата,която предлага да бъде отсранена.
Абонаментна закуска в повечето училища няма.Когато мъжа ми поиска да предложим на родителите да доплащат някаква сума и да направим от "допълнителната"закуска истинска закуска всички го гледаха като изтърван.Най-вероятно защото по този начин ще разберете каква простотия е тази програма "Закуска ,мляко и чай".За какво мляко говорим при тази сума.
Нямам време да пиша повече,а бих могла да кажа още много неща.Но ако и този път не сте разбрали това,което искам да ви кажа момичета,аз съм дотук.Ще намеря някои медицински форум,в който да пюля джипито си,ЗАЩОТО НИЩО НЕ РАЗБИРАМ ОТ МЕДИЦИНА,но все пак и плащам 2,00лв месечно.

# 122
Нямам време да пиша повече,а бих могла да кажа още много неща.Но ако и този път не сте разбрали това,което искам да ви кажа момичета,аз съм дотук.Ще намеря някои медицински форум,в който да пюля джипито си,ЗАЩОТО НИЩО НЕ РАЗБИРАМ ОТ МЕДИЦИНА,но все пак и плащам 2,00лв месечно.

e4obobi,аз те разбирам много добре и съм съгласна с изказването ти,което е много точно и интилигентно. Но незнам ти дали си разбрала нещо,че в този форум има госпожи,които не искат да си отворят очите за цялата истина и винаги опонират на тези,които смело я показват и изказват мнението си.

# 123
Напротив, защо мислите че само плюем
При нас мляко не се дава- няма пари
Но лафката и стола са едно и затова вероятно отвориха тази година...в смисъл има условия, пекат се закуски на място и т.н. и мисля че новата наредба няма да е (голям) проблем за тях
НО...в стола нямаше елементарни хигиенни условия, дори течаща топла вода, преборихме се за някои неща, вкл и РИОКОЗ знае отдавна и е давал предписания, но знаете как е- пари няма, а и както казва директорката"то да е само стола"...и така...борбата продължава, все пак става въпрос за децата ни, те са там повече време май, от колкото вкъщи

# 124
  • София

e4obobi,аз те разбирам много добре и съм съгласна с изказването ти,което е много точно и интилигентно. Но незнам ти дали си разбрала нещо,че в този форум има госпожи,които не искат да си отворят очите за цялата истина и винаги опонират на тези,които смело я показват и изказват мнението си.

Да, а някои влизат тук само за да напишат нещо такова. Понеже следя темата изобщо не видях някой да се зажда и да плюе e4obobi. Още повече, че тя съвсем нормално пише. Потребители с подобни на твоето изказване нажежават обстановката. Предлагам това да се прекрати, за да може да се води една ползотворна дискусия. Не е задължително противоположното мнение да е заяждане. Но твоят постинг опредлено е.. Wink

# 125
  • София
Ето това исках да прочета.Проблема съвсем не се корени в чипса и т.н.
Изключително важно е материалната база и колко струва тя да се поддържа.Извинете ме, но трябва да излизам.Ще пиша довечера.

Моля обаче,ако може да пишат и повече родители,които нямат възможност да приготвят храна от вкъщи,и тези родители,на които мес.бюджет не надхвърля 800лв.Дайте и вие мнението си за това как  виждате храненето на детето си в у-ще и най-вече каква е сумата,която отделяте за това.
И пак ще кажа - спорт,спорт и само спорт.

# 126

Първо, близостта между СТОЛОВОТО ХРАНЕНЕ и МЕДИЦИНАТА е като между ТРОТИНЕТКАТА и ВЛАКА-СТРЕЛА. Второ, човек няма нужда от магистратура по СТОЛОВО ХРАНЕНЕ, за да знае, че близалката е вредна храна. Трето, за тези, които въпреки това не го знаят хората, да са живи и здрави, НАПИСАХА ЦЯЛА НАРЕДБА. И накрая - пише се "интЕлигентно", Деси, "интЕлигентно".

# 127
Ето това исках да прочета.Проблема съвсем не се корени в чипса и т.н.
Изключително важно е материалната база и колко струва тя да се поддържа.Извинете ме, но трябва да излизам.Ще пиша довечера.

Моля обаче,ако може да пишат и повече родители,които нямат възможност да приготвят храна от вкъщи,и тези родители,на които мес.бюджет не надхвърля 800лв.Дайте и вие мнението си за това как  виждате храненето на детето си в у-ще и най-вече каква е сумата,която отделяте за това.
И пак ще кажа - спорт,спорт и само спорт.
Моят се храни в училищните лавки и в близките две пекарни. Имам възможност да му приготвям храна, но той не желае-срам го е да вади кутия с плодове и сандвич.Бюджета ни е над 800лв, но за храна в училище /до към13.00-13.30 е там/ му давам 2 лв.Обядва у дома.Би ли споделила колко струва при вас едно примерно обедно меню за учениците?
 И за мен спортът е с приуритет, съгласна съм с теб.

# 128
Хайде всички "злобни гаднярки" да с еуспокоят, мисля че темата е достатъчно полезна, за да пишем по същество
При нас често децата си носят, накупила съм шарени детски кутии, но и госпожата от занималнята много ни подкрепяше за това, така че и това е +
Слагам сандвич, плод,който лесно се яде като ябълка, нарязани зелнчуци от сорта на краставица на ленти, варено яйце, сок и вода
В стола купона беше 1,40, после стана 1.80, после май пак поскъпна

# 129
Хайде всички "злобни гаднярки" да с еуспокоят, мисля че темата е достатъчно полезна, за да пишем по същество
При нас често децата си носят, накупила съм шарени детски кутии, но и госпожата от занималнята много ни подкрепяше за това, така че и това е +
Слагам сандвич, плод,който лесно се яде като ябълка, нарязани зелнчуци от сорта на краставица на ленти, варено яйце, сок и вода
В стола купона беше 1,40, после стана 1.80, после май пак поскъпна
Правилно. Извинявайте! А от къде вземате кутиите?

# 130
  • София
desi1509, не вярвам да искаш тайм аут... Ако искаш все пак , продължавай в тоя дух  Wink

# 131
  Синът ми си дойде от училище преди няколко часа. Оказа се, че ефектът от наредбата в неговото школо се явява затварянето на лавката.
   Той спортува активно, отвреме-навреме си позволява да хапне чипс, бонбони или друга " забранена" храна, но винаги, когато аз минавах край въпросната лавка, направо ми се завиваше свят от шарените опаковки, пълни с оцветители, подобрители, набухватели и какво ли още не.
   Интересно ми е как стои въпросът с автоматите за кофеинови напитки в училищата. Някой има ли информация по въпроса?

# 132
   Интересно ми е как стои въпросът с автоматите за кофеинови напитки в училищата. Някой има ли информация по въпроса?

Е,нали казаха,че ще бъдат премахнати?

# 133
desi1509, не вярвам да искаш тайм аут... Ако искаш все пак , продължавай в тоя дух  Wink

Ти си шефа,ти решаваш  Wink. Само,че не ми е в природата да премълча подобни изказвания или мнения,отнасящи се до мен.  Simple Smile Приятен ден.

# 134
  • София
e4obobi, мисля че пишеш много полезно и е добре точно човек като теб да се включи. Повдигаш важни въпроси, които идват веднага след първият да се премахнат определени храни съвсем.

Общи условия

Активация на акаунт