Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 943
  • 598
  •   2
Отговори
# 210
ООО, не аз лично няма да му купя, но си представям, че идва момент, в който не може да му се повлияе толкова лесно и ще предпочета ако толкова настоява аз да ги напазарувам с него- ако мога поне върху грамажите да повлияя. Аз не мисля, че ако детето иска..., родителят може категорично на всяка цена..- въпросът е в общуването.

# 211
интересно колко от спорещите тук майки се лишават от "вредни" храни? ако се замислите, вече всичко е вредно, защото е пълно с консерванти и оцветители- изкуствена храна. вярно е, че не дава почти нищо на тялото. обаче забраните са нож с две остриета. виждала съм деца, на които е забранено вкъщи да ядат шоколад, сладолед и т.н. да се тъпчат навън с тези храни и да се оглеждат майка им да не изскочи отнякъде и да им се скара.... на какво ще ги научим- да се крият и да лъжат ли? айранът без сол наистина е гаден между другото. аз съм майка, която е абсолютно против децата да притичват към съседните на училището павилиончета- именно заради запазването на живота и здравето им, колкото и да не ви се вярва. ами огледайте се около някое училище по време на голямото междучасие и после кажете какво сте видели. с две ръце гласувам за увеличаване на часовете по спорт в училище- всеки ден по минимум 1 час- но наистина спортни занимания, а не седене по пейките. тогава няма да има проблеми с наднорменото тегло и агресията при децата. обаче на министерството подобно нещо не му отърва- нали трябва да постегне спортните съоръжения и да ги поизчисти- трябва пари да се похарчат за това. в училището на дъщеря ми досега лавката предлагаше горе-долу балансирани храни. сега вече трябва да правят само безвкусни неща- е, кое дете ще отиде да си купи закуска оттам? поне родителите досега бяха спокойни, че закуските са винаги пресни, няма сокчета и близалки с неизвестен произход. в павилиончето отвън до оградата е пълно с боклуци- близалки, сокчета, бонбони и т.н. с неуказан производител. правили сме оплаквания до хеи- никаква реакция. сега децата се тълпят там, за да закусват. определено щяхме да сме по-спокойни, ако децата се хранеха поне с пресни закуски, произвеждани на място, с гарантирана хигиена..... е, няма да е тази година, да видим какво ще измислят за следващата.

# 212
интересно колко от спорещите тук майки се лишават от "вредни" храни? ако се замислите, вече всичко е вредно, защото е пълно с консерванти и оцветители- изкуствена храна. вярно е, че не дава почти нищо на тялото. обаче забраните са нож с две остриета. виждала съм деца, на които е забранено вкъщи да ядат шоколад, сладолед и т.н. да се тъпчат навън с тези храни и да се оглеждат майка им да не изскочи отнякъде и да им се скара.... на какво ще ги научим- да се крият и да лъжат ли? а.........с две ръце гласувам за увеличаване на часовете по спорт в училище- всеки ден по минимум 1 час- но наистина спортни занимания, а не седене по пейките. ............
Абсолютно съм съгласна с теб. За вредните храни, които родителите поглъщат направо не ми се говори. А колко от тук пишещите майки пушат???И колко от тях не похапват нещо сладичко???
Много по-важно е спортуването. Сегашното поколение не спортува!!!Направо се е обездвижило. Да не би това да не е вредно??? Води до затлъстяване, диабет, гръбначни изкривявания и т.н. Защо е необходимо малките деца да ходят до обяд на училище, а следобяд на занималня, вместо на някой спорт???

# 213
  • София
Ние пушачите все пак не тикаме цигарите в устата на децата ни, за разлика от някои, които тъпчат с боклуци себе си и децата си. Факт е, че децата на много пушачи за цял живот се отвращават от този вреден навик, така че би могло да се каже, че този наш порок влияе положително на децата ни  Laughing

Относно другите неща, храня се със същото като детето и спортувам заедно с нея. На нея от време на време й купувам по някоя вафла, соленки, шоколад или сладолед, но самата аз рядко ги ям, просто защото не ме влекат. Детето няма навик да пие газирано, и съответно не й харесва, предпочита чай, сок или минерална вода. Плодове аз мразя, тя понякога яде с удоволствие. Закусва преди училище, но там огладнява още през първия час и няма начин да не си вземе нещо за ядене. Детето е в процес на интензивен предпубертетен растеж и има нужда от храна, а не от празни калории, каквито обикновено натрапват в лавката, обаче си ги купува, както правят всички останали, а сандвичите, които правя се оказват в боклука (така беше миналата година, докато работеше лавката). Резултатът е слабо дете, но с коремче като на бременна в 7-мия месец - въпреки всичките ми старания да я храня със засищата пълноценна храна в ограничен обем и въпреки всичките спортове и игри на чист въздух.

# 214
Ами този айран като е гадост, значи всички айрани са гадост, така ли?
Изискай да заредят хубав айран и мляко, вместо да казваш че сме смешни!

Ами това е новия айрян по наредбата, без сол,нали там така пише,че трябва да е само без сол аиряна , и друга марка съм опитал без сол пак е същата гадост,който е измислил тази наредба май не е опитвал диетичните боклуци с ,който трябва да се хранят децата ни  в училище !!!  много им благодаря !!!
Лично ,ще купя един стек безсолен айрян и ще ви почерпя да го опитате,дано на някой му от вас му хареса,нито на сина ми ,нито на жена ми или на мен ми харесва тая гадост,ще настоявам да се върне стария айрян със сол,защото децата го пият, за разлика пак казвам от тая гадост.

# 215
Ние пушачите все пак не тикаме цигарите в устата на децата ни, за разлика от някои, които тъпчат с боклуци себе си и децата си. Факт е, че децата на много пушачи за цял живот се отвращават от този вреден навик, така че би могло да се каже, че този наш порок влияе положително на децата ни  Laughing
Да не би да искаш да ми кажеш, че пушенето е полезно?Виждала съм майка бременна в 8-я месец с цигара в уста.Тя със сигурност не слага цигара в устата на детето си.А щом като смяташ, че като пушиш това отвращава детето ти от цигарите, а не му вредиш, тогава - по същата логика- яж по цял ден чипсове, вафли, хамбургери и т.н., за да отвратиш детето си от тях и да не ги яде.

# 216
Тук форумът нещо се разводни.... Почитателите на вредните храни, като толкова желаят да тровят децата си - да им пъхат в раничката каквито боклуци искат, но да убеждават здравомислещи хора, че трябва да правят като тях ми се струва смешно. Аз се радвам, че тези храни вече не могат законно да се продават в училищата. Така трябва.

# 217
Искам да кажа още нещо,скъпи дами,няма такова нещо-вредни храни-има храни ,с който се прекалява и такива,който при балансиран прием дори са полезни.
Значи се забраняват пържените картофи,но може по наредбата да се продават два пъти седмично,ок има логика,но защо не са забранени и печените картофи ? или варените ? разликата между калориите на печен-пържен-варен картоф е между 10 и 30 калории ,което е нищо,на фона на цялата калоричност на картофа като цяло.Защо като са е писали тази наредба не са се допитали до по-широк кръг родители и диетолози за мнение ?
Аз съм на мнение,че трябва всеки отговорен родител сам да определя менюто на детето си,а не със забрани да ги караме да нямат избор в училище и да хукват навън,да търсят.
В Румъния бе въведена подобна наредба миналата година,поради затлъстяването на децата,трябваше да си отидат 3 деца и още някой сериозно да пострадат за да се отмени,ако и ние това чакаме горко ни...........
Всеки родител е длъжен да обърне внимание на детето си с какво се храни и да му създаде навици за здравословно хранене.
Това което виждам в момента е много обезпокоително-някой родители са сметнали,че училището и лавкаджиите трябва да ограмотяват децата ни.
След като им дават пари да си купят каквото искат,означава,че не ги интересува какво ще си купят.
Аз например съм решил много лесно този проблем-говорих с управителя на стола в училището и се разбрах ,ако купя за седмица купони за закуска,мляко,плод и нещо сладко да получа 10 % отстъпка и да зная ,дали детето ми си ги е взело,плащам само срещу дадените от него купони в края на седмицата.
Лесно е но се иска малко инициативност от страна на родителя нали ?
много други родители последваха примера ми,знаете ли,че 10% отстъпка за  8 месеца си е сериозна сума пари,която спестявам.
Благодаря за вниманието !

# 218
В нашата лавка закуска и плод просто нямаше миналата година ... трябава да се абонираме за сладко-чипс-газирано може би.
Не съм оставила лавкаджиите да образоват детето ми - той отдавна не слиза в лавката, защото не може да намери нищо подходящо за себе си там. А и е страшна блъсканица, защото ходенето в лавката се е превърнало в самоцел - дечицата слизат долу не защото са гладни, а "да си купят нещо", а то какво - ами близалките са най-отпред, а да - и желетата и пукащите прахчета, ехааа... Редно е да спрат да се продават в училище, защото децата не са възрастни и се изкушават по-лесно, а и я няма мама за да обясни, че поредното всяко ново чудно изкушение в лавката е пълен боклук.
А мисля, че в търговията трябва да има и морал - в случаите, в които става въпрос за деца. Тъй като няма - има наредба.
А и айряна го пием без сол, така сме свикнали, и не го намираме за гаден.

# 219
  • Sofia
И аз съ на мнение, че всеки родител е длъжен да обърне внимание с какво се храни детето му. вкусовите качества се оформят още когато децата са малки. Аз тогава не обърнах внимание на този толкова важен въпрос. Сега виждам голям зор, но има успех с много настояване от моя страна. Лошото е, че децата се имитират и тогава колкото и да говоря вкъщи ако детето ми има възможност да си купи близалка например би го направило. Газирани напитки никога не е пила, но може би ще опита някой ден... Наистина важното е да не се прекалява.

# 220
Искам да кажа още нещо,скъпи дами,няма такова нещо-вредни храни-има храни ,с който се прекалява и такива,който при балансиран прием дори са полезни.

разбира е,че има вредни храни-тези, които нашата биохимия не е пригодена да усвоява.
транс-мазнините,в които се пържат гореспоменатите картофи(маргарина)
огромните количества прости захари във всичко "сладичко",произведено и опаковано
боите
консервантите
изкуствените подсладители

с уважение,др.Минчева.
майка

майка

# 221
Ами то насила хубост не става.
Слагайте си чипс, фантичка, дъвки, близалки и други оцветени, консервирани, обогатени, подобрени и т.н. храни. в чантата на децата си. Горките деца. Майките им можеха да попрочетат маааалко където и каквото трябва.

angel,защо здравословно-хранещите се майки си мислите,че другите са неграмотни щом не искат да лишават децата си от 'боклуците'? Ами чели сме,слушали сме,гледали сме и сме си направили своя избор-както и вие вашия.

Да попитам и друго здравомислещите  Laughing..... Кой иска света да се върти около него? Кой води агитации,че това или онова не бива да се яде и пие? Кой се опитва да налага мнението си  и да иска и другия да прави като него?Кой пуска петиции.....?Е,това не сме нездравомислещите.Никога не съм изказвала 'възмущение',че някое си дете не близвало шоколад или чипс и няма да го направя. Защо ли? Защото има една проста думичка-тактичност  Wink. Както има и една много известна поговорка - 'Не се бъркай където не ти е работата'. Ето жив пример:

Може да му купя чипс и кола, ако това преценим пазарувайки заедно и опитвайки се да му повлияя, но поне ще знам колко от тези храни е ял през деня.

защо?защо ще му купите чипс и кола? Shocked
тези храни не само не носят нищо на тялото му,а ограбват още от минералния му състав в процеса на храносмилане.

# 222
  • Пловдив
Може би възпитанието трябва да започне и във форума. Не е нужно детето да е в детската градина, за да яде маргарин Simple Smile

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=429221.0

# 223
  • Пловдив
Може би възпитанието трябва да започне и във форума. Не е нужно детето да е в детската градина, за да яде маргарин Simple Smile

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=429221.0

Това чудо на хранителната индустрия още ли се консумира  ooooh!!?

Аз пък съм за цялостно закриване на лавките. В този им вид. Или ще е ученически стол с манджи и супи или предпочитам аз да си приготвям пълнежа в кутията на сина ми. Сандвичи, поне знам какво съм пъхнала вътре. Плодове и зеленчуци и никакви пари кеш. Да го видя тогава как ще си купи вместо обяд цветна хуба-буба или зелено сокче в пластмасова чашка за 10 ст.  ooooh!

Чипс и огромен Линдт и аз не отказвам, но веднъж на два месеца. Струва си глезотията. От диетична гледна точка.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2009, 10:44 от AlexaS

# 224
Защо хората от лавките да са виновни за това,че децата затлъстяват ?- ДЕЦАТА САМО В УЧИЛИЩЕ ЛИ СЕ ХРАНЯТ,ТАМ СА 6 ЧАСА НА ДЕН АМИ ОСТАНАЛИТЕ 18 ЧАСА КЪДЕ СА С МАМА И ТАТИ !!!
Задължително е да има плодове,няколко вида млека,айряни и мюсли,но ако ние родителите не дръпнем децата си от магазинчетата изобщо и не им кажем - не си купувай това,дал съм ти пари за ябълка ,децата много повече, ще се вслушат в нашите думи,отколкото да се правят забрани и те да тичат до близкия магазин за да си купят.
КАКЪВ Е ЕФЕКТА ОТ ТАЗИ НАРЕДБА НУЛЕВ !!!
ПОДЛАГА СЕ НА РИСК ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НИ ВСЕКИ ДЕН.
Ако до сега знаех,че детето ми е в училище и си купува вафла или желе-  то от 15 септември знам ,че е някъде по улиците и ме е страх за него,БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДВАМА,ТРИМА БУДНИ РОДИТЕЛЯ ОТ ТОЗИ ФОРУМ.
ОТ ЕДНА ВАФЛА НИКОЕ ДЕТЕ НЕ Е УМРЯЛО,НО ОТ КАТАСРОФИ ЗАГИВАТ МНОГО ДЕЦА ВСЕКИ ДЕН !!!
ТАЗИ НЕДОМИСЛЕНА НАРЕДБА ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЕ ПРОМЕНИ,ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ НЕЙНИ ИНИЦИАТОРИ ДА НАПРАВЯТ ТОВА ВЕДНАГА И ДА НЕ СИ ИГРАЯТ С ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НИ,ЗАЩОТО ЛИЧНО АЗ,ЩЕ ПОТЪРСЯ ОТГОВОРНОСТ ОТ ТЕХНИТЕ ДЕЙСТВИЯ.

Общи условия

Активация на акаунт