Мъже, не четете тази тема

• 13 347
  • 145
  •   1
Отговори
# 120
Тъй като един цитат много се повтаря да уточня - "съдружаващи" значи тези, които имат друг Бог освен единния - монотеисти и езичници, а те се наказват със смърт и в християнството и в юдеизма. Освен това  не е редно да се сравняват точно посланията на Иисус и Мохамед, тъй като Мохамед се връща с посланието на старозаветните пророци след като тактиката "ако те ударят по едната буза, обърни и другата" не е проработила в Близкия изток - културно-характерова особеност на населението - не е виновен Иисус.....
Прости ислямът нямаше "добрия" шанс да си избере след 3 века кои текстове да включи и кои не и няколко пъти да преписва свещената си книга за различните си течения. Всички течения и секти на исляма без изключение се основават на един и същ текст - дословно, но го интерпретират по-различен начин..
Хубав пост...от къде преписа тази статия?
Ако Мохамед е говорел нещо различно от Исус, та как някой от пророците на Бога може да говори различно от другия?  newsm78
Съдружаващ се използва не само за други богове, а най-често се използва за християните и триединството.
В християнството никой не се наказва със смърт.
А това че когато са записвали Корана след смъртта на Мохамед, е имало 4 варианта... не се споменава нали?
Това което винаги ме е дразнело в мюсюлманите, че винаги каквото и да говорят винаги намесват християните и Библията. Бъдете такива каквито сте, вярвайте във вашите писания, но не е необходимо постоянно където и каквото и да пишете да сравнявате с някой друг.
А антисемитизма е факт, достатъчно е да отвориш няколко ислямски сайта произволни излезли в Гугъл.
Съжалявам, нямам тази дарба да пиша красиво, както теб... Но е важно освен добри писатели да сме и обективни. Wink

# 121
важно е да сме обективни да - антиционизъм или анти-еврейско поведение не е антисемитизъм. а сравнението с християнството се наложи, защото преди мен сравняваха исляма с християнството та продължих по същия начин.  съдружаващи не се използва за християните, а триединството си е проблем на християнската догматика. вярването в други богове според Стария завет се наказва със смърт - проверете си източниците. След Мохамед е имало 4 подредби на посланията в Корана и заради евентуалната бъдеща промяна е записан, за да се избегнат по-нататъшни разпри, затова все още отделните клерикални съсловия в исляма спорят за подредбата. Различни Пророци на Бог имат различен начин на проповядване - прочетете за Авраам и Лот, за Соломон и Давид,за Ной и Моисей. Единственият рязко отличаващ се е Иисус и затова той полага основите на цяла една религия. Мисля, че това да вярваш в "собствените" си писания и да не нападаш другите беше основната теза, която защитавах в постовете си. Искрено съжалявам, че въобще писах в тема като тази, но като си се хванал на хорото го играеш. A propos - никога не съм претендирала, че пиша красиво - всеки има различен вкус за красивото, но не би трябвало да е така и за истината.
Що се отнася откъде е статията за Ципора Ливни - има я навсякъде в нета, останалото не е статия, а лично мнение.
Все пак държа да кажа, че сравнявам, без да нападам и без да унижавам. Уважението ми към останалите монотеистични религии е достатъчно голямо, но не и до степен да си затворя очите за чуждите грешки. виждам своите грешки и ги признавам.
Хайде стига сте нападали исляма - всяка религия си има трески за дялане - щом вашата е по-добра живейте с нея и я спазвайте никой не ви кара да я сменяте. Първата предпоставка да нападаш нещо е да го познаваш, ако пък е алтернатива на нещо в твоя свят е редно и да познаваш това, което имаш. Значи по-просто казано - по-добре е да знаете повече за християнството, за да го спазвате и да бъдете добри, отколкото да знаете нещо за "гадния" ислям и да го нападате.
А и мисля, че би трябвало тук да идват достатъчно интелигентни хора, които са избегнат момента на "заяждане" - детинско е.
Уважавам различните мнения и религии, макар да не съм длъжна и макар различните мнения понякога да не заслужават уважение. Важното е да се уважава правото да имаш мнение. Докато нещо не ви пречи не ставайте по-големи католици от папата и не нападайте с презумпцията "да спасим света от гадните мюсюлмани". Да ви напомня - никоя от нас не е от турците дето ви изклаха по време на робството, нито сме страдали по-малко от вас, нито сме ви пожелавали злото, така че милосърдието не е запазена марка за вас европейците или християните. Редно е човек да се научи да обича собствения си народ. Мюсюлманите отдават голямо значение на религията и в Корана се казва: "няма разлика между арабин и чужденец, разликата е само във вярата", затова мюсюлманите делят хората на мюсюлмани и немюсюлмани, а немюсюлманите са вярващи в Светите книги (Библия, Тора и Забур) и невярващи (атеисти и езичници). Аз лично никога не съм била 100% съгласна с това схващане и винаги за мен на първо място е било да съм човек след това най-важна е националната ми принадлежност, след това евентуално етническата и накрая религиозната, но това не означава, че не уважавам религията си.
Между другото никой никого не насилва да вярва в Мохамед - все пак за очаквания пророк го обявяват първо еврейски и християнски свещенослужители.  Wink
Мисля, че Бог едва ли го е грижа какво мислим за пророците и религиите стига накрая да сме се постарали да сме добри хора.

Последна редакция: пн, 24 авг 2009, 17:57 от hadil

# 122
migito къде ти отиде миролюбието и прошката  Thinking ,нали каза че няма да се месиш за да не предизвикваш конфликти  Thinking
Тук обаче си в грешка

Цитат
А антисемитизма е факт
-на теб ясно ли ти е ,че и арабите и евреите за семитски народи,та как можеш да наречеш едните антисемити newsm78 newsm78 newsm78

лабрадор не отричам цитатите ,но те за дадени за периодите на война,защо след като пусна тези ,не пусна и цитатите с правилата за водене на война  newsm78,аз пуснах линк към статията в която са изброени,но мога и цитати от Корана да дам.
Понеже сме на тема война-предполага всички сме учили история и знаем за кръстоносните походи,които м/удругото са минали и през България и не са оставили добри следи ,тук ще ми е интересен коментара  на migito -ти като ревностна християнка ,претендираща за познавач на религиите как би ги коментирала .

# 123
  • Galaxy 13197853088
за Дейр Ясин не бих казал че е клане от страна на евреите, по скоро мирните жители са използвани като жив щит.  http://botinok.co.il/node/10417
всъщност това и сега се прави ...

# 124
темата ви дали не беше за положението на жените в Афганистан ?! Изразяването на съчувствие включва ли задължително да нападаме ислям и да водим теологически спорове, за които едва ли някой от нас е много компетентен?! Ако е така - то изказвам съчувствието си за тяхната съдба - позната ми е и още един път им съчувствам за "защитниците". Вижте по-добре какво остана от темата и я спасете. Оставете Божиите дела на Бог.
А за арабите ще ви кажа нещо, което е написал Джубран Халил Джубран и което все още важи в една или друга степен, а доскоро донякъде важеше и за българите:
Приятели мои, спътници мои, горко на народ, който е пълен с вярвания и празен откъм вяра.
Горко на народ, който се облича с дреха, неизтъкана от него, яде хляб, непожънат от него, и пие вино, неизцедено от неговата собствена преса.
Горко на народ, който приветства побойника като герои и смята блестящия завоевател за щедър.
Горко на народ, който насън презира някоя страст, а наяве и робува.
Горко на народ, който издига глас само когато крачи в погребална процесия, гордее се само с руините си и се съпротивява само когато вратът му е поставен между меча и дръвника.
Горко на народ, чиито държавници са лисици, философите му са фокусници, а изкуството му е изкуство на кърпежа и подражанието.
Горко на народ, който посреща своя нов водач с фанфари, а го изпраща с пищялки, само за да посрещне друг отново с фанфари.
Горко на народ, чиито мъдреци са онемели с годините, а силните му мъже са още в люлката.
Горко на народ, разделен на части, всяка от които си въобразява, че е народ.

# 125
  • сред маслини и портокалов цвят
за Дейр Ясин не бих казал че е клане от страна на евреите, по скоро мирните жители са използвани като жив щит.  http://botinok.co.il/node/10417
всъщност това и сега се прави ...

Е, в тоя сайт дето си го дал няма начин да пише нещо друго...

# 126
  • Galaxy 13197853088
дай нещо и от другата страна но на български или руски, че другите не ги чета.

# 127
  • Egypt
hadil, Дон Койоте, jasmin, по- добре не се хабете вече, споровете са ползотворни с равни противници, а тука виждаме само едно и също мелене, все едно спор с магнетофонна лента, приказки на хора, черпили информация от нет, тв, познати...

# 128
дай нещо и от другата страна но на български или руски, че другите не ги чета.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=4292

# 129
migito къде ти отиде миролюбието и прошката  Thinking ,нали каза че няма да се месиш за да не предизвикваш конфликти  Thinking
Такова нещо не съм написала!!
Не искам да споря, имам какво да кажа. Познавам исляма от извора му. Красивите думи замазват очите, но истината ....
А тук подробно можете да се запознаете с всичко касаещо жената в исляма, от това колко е хубаво съпруга ти да има още жени та до месечния цикъл:
http://www.muslima.hit.bg/index.htm  Трябва да се натисне отстрани "Вход към темите". А ако случайно гледате линка с предаването да не се вържете, че жената преди е била християнка. Писали сме си, не е чела Библията... Но не е лош човек.

Последна редакция: пн, 24 авг 2009, 23:32 от migito

# 130
не искам тук да става бойно поле!

Явно грешно съм те разбрала  Thinking Blush

Обаче не ми обясни как един семитски народ може да бъде обвинен в антисемитизъм  newsm78

п.с и ако може коментар за кръстоностните походи ,ако искаш дай и оценка за действията им в БГ

# 131
не искам тук да става бойно поле!

Явно грешно съм те разбрала  Thinking Blush

Обаче не ми обясни как един семитски народ може да бъде обвинен в антисемитизъм  newsm78

п.с и ако може коментар за кръстоностните походи ,ако искаш дай и оценка за действията им в БГ

А ако може и да не се заяждаш ще е най-добре.  Peace

# 132
Мило ,не се заяждам.Ти няколко пъти излизаш с твърдения ,аз ги уважавам,но поне не мога да ги разбера съм в правото си да поискам да ми ги разясниш  Peace
Виж ако не можеш ,това е друг въпрос.Защото все пак малко или много всеки който пише в тази тема застав зад това което е писал ,това което той счита за вярно,дори Лабрадор се старае да потвърди с цитати или линкове това което пише.

# 133
Сега видях ,че си засегнала и тема за полигамията-тогава сигурно си видяла и строгите условия които са поставени пред един мъж за да сключи 2ри или последващ брак.Друг е въпросът обаче ,че много мъже не ги спазват.Ако обаче се разровиш в  ДиС ще прочетеш доста теми ,в които съфорумки се оплакват, че мъжете им имат  любовници ,или пък че те самите са любовници на женени мъже-това няма нищо с религията ,предполагам знаеш ,че една от божиите заповеди е -не пожелавай жената на ближния.

# 134
...съдружаващи не се използва за християните, а триединството си е проблем на християнската догматика. вярването в други богове според Стария завет се наказва със смърт - проверете си източниците...
Аз малко знам, но нали еврейте си четат стария завет. Стане ли дума за християнство, говорим за новия завет. Какви убийства има там? А колкото за триединството - според кого това са 3 бога... защото за мен не са...

Общи условия

Активация на акаунт