Мъже, не четете тази тема

• 13 339
  • 145
  •   1
Отговори
# 75
Значи пак правата на жените са ограничени. Мъжете могат да си правят каквото си искат, а жените - не.
Виж голяма част от арабите са истински вярващи -та били те християни или мюсулмани или пък друзи и т.н.
Ако беше чела внимателно ,щеше да видиш това

Но ако пък християнка се омъжи за мюсюлманин ще бъде извергната и от рода си ,и от  църквата,познавам няколкко такива случая.Визирам само сключване на брак,а не приемане на религията на мъжа си  Peace

# 76
И какъв е извода? Значи мюсулманите не искат "разводняване" на нацията си и не позволяват омесване? И що за глупост е, че християните низвергават жена, омъжена за мюсулманин? Имам няколко такива познати и никой не ги е пребил с камъни, нито пък го има заложено в Библията или в законодателството. Много неща научих тази вечер, за което благодаря на осведомените, но извода е, че каквото и да говорим (а и първоначалната тема беше такава ) е, че жените в арабския свят имат страшно много забрани. Не, аз лично никога не бих се отказала от всичките си права тук. И ми е обидно, че изобщо жените се поставят на доста по-ниско стъпало в арабския свят.

# 77
  • Ямбол
Значи пак правата на жените са ограничени. Мъжете могат да си правят каквото си искат, а жените - не.
Виж голяма част от арабите са истински вярващи -та били те християни или мюсулмани или пък друзи и т.н.
Ако беше чела внимателно ,щеше да видиш това

Но ако пък християнка се омъжи за мюсюлманин ще бъде извергната и от рода си ,и от  църквата,познавам няколкко такива случая.Визирам само сключване на брак,а не приемане на религията на мъжа си  Peace

А ти ако беше чела внимателно, щеше да видиш, че мен не ме интересува религията, ни християнската, ни мюсюлманската. Аз питам защо мъжете имат повече права от жените там?
Аз ако се омъжа за арабин(без значение в какво вярва) само ще ме предупредят да внимавам все пак, но нито ще ми забранят, нито ще имам по-малко права в брака ни от него.

# 78
elica676 би ли ми казала от къде ги имаш тези познати ,питам просто от любопитство  newsm78
Не си чела внимателно ,не съм казала че ги пребиват с камъни ,а че семейството и църквата им  се отказват от тях  Peace .А че го няма в Библията -няма го.

# 79
Бракът се счита за невалиден,а и не съм чувала за такива случаи.

Бракът ще бъде невалиден ако е сключен там. Ако е сключен тук ще си е съвсем валиден. Въпросът е как биха спряли съответната жена да направи такава стъпка? Или жените там са с достатачно промити мозъци за да не им минават такива мисли в главите изобщо?

# 80
Само да не ни бият модовете -да ,при сключването на браковете имат повече права ,но ако сте забелязали до сега не сме засегнали правата на жените.
Тъй като сме на тема бракове ,да продължа от тук-още от началото на Исляма ,при сключването на брак,имуществото на на жената от преди брака си е нейно,след като сключи брак ,дори и да  е по богата и от Крез никой не може да я принуди да плати и стотинка за издръжката на домакинството,дори и да работи ,заплатата и е само нейна-задължени на мъжа е да издържа домакинството.Друг е въпросът ,че в днешно време ,по -голямата част от жените работят и участват в покриването на разходите,просто защото икономическата обстановка е такава.
Друг пример за отношение към жените-в арабска страна е абсурд да видиш жена права в градски транспорт или пък да чака на опашка за нещо.
При сключването на брак се сключва и предбрачен договор-в него жената вписва по свой избор сума ,която може да поиска или при самото сключване или по всяко време,ако остане без издръжка от мъжа си.Ако той откаже да я изплати тя може само с този договор да отиде направо при съдия изпълнител ,който веднага да пристъпи към изпълнение или пък ако се окаже ,че мъжът няма пари ,може и да бъде осъден , и вкаран в затвора за опредлен период .Другата сума се иплаща при развода-обикновенно жените вписват такива суми ,които трудно могат да бъдат изплатени от съпрузите.
Има и още,ако ви интересува.

# 81
И трите ми познати се омъжиха тук, за мъже следващи висшето си образование в България. Едната след опит да живее с мъжа си в Йемен се завърна тук с дъщеря си. Не се е оплаквала от каквото и да е лошо отношение след завръщането си. Другите две буквално избягаха от родините на съпрузите си. Но намериха топъл прием отново у дома и не само от семействата си.

# 82
The_Third -не могат да я спрат,но ако наистина вярва ,такъв брак няма да се сключи.

elica676 - явно не си ме разбрала,аз писах не за бг омъжени за араби,а за християнки арабки

# 83
робството в България е било османско, а не мюсюлманско. в арабските страни също е имало османско робство. не всичко, което се казва от мюсюлманин екстремист е залегнало в исляма, не прибързвайте със заключенията. а за уточнение уахабитите са мюсюлманите на Саудитска Арабия и Ал-каида и талибаните... мислите ли че те не избиват мюсюлмани. ако пък считате, че е правилно да приемете закон, който ви се струва неправилен и да избиете, колкото невинни мюсюлмани напипате - е чувствайте се свободни да го направите - нито ще е първи нито последен път невинни хора да бъдат избивани от свои или от чужди.
А мюсюлманката трудно се омъжва за човек от друга вяра не заради "промит мозък", а заради някои изисквания, с които е възпитана - някои от тях са например медицински оправдани. например мюсюлманка не може да се омъжи за мъж, който не е обрязан, а всеизвестно е, че смегмата, която се събира по препуциума е основен канцерогенен елемент при рака на маточната шийка. освен това - дали жената има по-малко права от мъжете зависи не от религията, а от това колко ограничен мъж си взимаш. да не би тук в България да не се ограничават жените ? ("Ти къде одиш ма! #Cussing out - български мъж към половинката си). Ограничаването на правата, каквото и да е то не е залегнало в законите на много от арабските държави. тук не включвам Кувейт и Саудитска Арабия и Йемен - те са нещо друго. Самите араби не винаги могат да възприемат поведението на съседите си, така че е смешно да ги слагате под общ знаменател. Освен това вярно е, че сме жени, но не винаги мъжете са лошите - да ви кажа аз имам доста познати, които не позволиха на семействата на арабските си съпрузи да видят внучетата си, други които меко казано поведението им беше далеч от морала (не става дума за носене на кърпа или излизане "без разрешение")... все пак носенето на рога не за всеки е украшение... имайте предвид, че законите за прелюбодеяние и блудство в исляма за жени и мъже са еднакви и за да  няма грешка се споменават изрично половете, като "Прокълнати да са и прелюбодееца и прелюбодейката." не е редно огромни неща като религия, вяра и култура да бъдат окачествявани на основание ограничени факти и примери и нагласяне.
Погледнете колко от децата с майка българка и баща арабин имат български или други европейски или християнски имена. само, че колко от децата с баща българин и майка арабка или полу-арабка имат арабски или ислямски имена - такива бракове не са малко, почти колкото първите са. Докато не сте в позиция да дадете пример за точно нанесена вреда на жена според ислямски закон (т.е. взет от Корана, а не от шериата на определена държава - различни са) не се нахвърляйте излишно. Ще ви приведа пример от българското законодателство, в което нанасянето на лека и средна телесна повреда от съпруг на съпругата му не се осъжда, както нанесена такава на чужд човек - това дефект на законите ли е или на религията ? Това, че арабските страни твърдят, че законите им се основават на ислямския шериат в никакъв случай не означава, че това е така.
Между другото в Ирак брак на мюсюлманка с мъж от друга вяра е валиден, никой не я убива, но как реагира семейството зависи от нивото им на култура. Да не би всяка българка омъжена за арабин е била веднага приемана радушно от собствената си рода ?!
В Университета имах преподавател, който казваше: "Свят широк - идиоти много ! Гледайте си вашата работа и се месете само там, където разбирате и можете да помогнете, ако има проблем." Мисля, че е прав.
Една вметка - в арабска държава рядко ще видите пациент да каже "не искам християнин лекар" (не защото християнските доктори са много добри), но тук за мое учудване поне веднъж месечно имам по някой идиот, който след като му отърва детето от онзи свят (докато друг колега пие кафе, гледа сериал или натиска сестрата), прочитайки ми името казва: "Аууууууу - не ща мръсни мохамедани да ми лекуват детето!" - не че съм велик лекар, но не се изцепвам така гадно с хората.
Тези спорове са безплоднии. Добре е, ако човек може да научи нещо, така че довиждане от мен и се опитайте да бъдете толерантни, а не само да се биете в гърдите, че сте такива.

Последна редакция: пн, 24 авг 2009, 00:46 от hadil

# 84
например мюсюлманка не може да се омъжи за мъж, който не е обрязан, а всеизвестно е, че смегмата, която се събира по препуциума е основен канцерогенен елемент при рака на маточната шийка.

Би ли подкрепила това твое твърдение с доказателства? Защото не е всеизвестно. Примерно статистически данни че мюсюлманките рядко получават това заболяване в сравнение с християнките.

Както описвате нещата оставам с впечатление че мюсюлманската жена живот си живее. А във всъщност май не е така. Или вие нещо премълчавате или тези, които твърдят че жените в ислямският свят нямат права лъжат. Равнопоставени ли са двата пола?

# 85
Ох, мога още много да напиша, но по-късно...
И на мен ми е интересно. Още малко и ще се развали темата.
(или идеята е да се внимава какво се пише, защото ивъл очо киризи...)

# 86
например мюсюлманка не може да се омъжи за мъж, който не е обрязан, а всеизвестно е, че смегмата, която се събира по препуциума е основен канцерогенен елемент при рака на маточната шийка.

Би ли подкрепила това твое твърдение с доказателства? Защото не е всеизвестно ...

Всеизвестно е точно обратното: http://www.doctorbg.com/page.php?id=10865

Но нека hadil ни запознае с доказателствата, които има ...

# 87
  • Монреал
Мога да отговоря само и единствено за Мароко, понеже не съм посещавала никоя друга арабска/мюсюлманска държава - жените имат повече права от мъжете. Повечето жени не ходят покрити, много малко и то по-възрастните все още го спазват като традиция. Всъщност Корана изобщо не повелява жената да си покрива косата, а просто да е облечена добре и не предизвикателно, а това че различни хора го разбират по различен начин е съвсем нормално. А и да вметна, над 8 години съм заедно със съпруга си и съм си християнка - това за насилствената смяна на вярата са пълни глупости.
Виж за Афганистан темата е съвсем различна - там става въпрос за толкова изкривени вярвания и ценности, книгите на Халед Хосейни са повече от достатъчни за да си обрисува човек един образ за какво става въпрос.

# 88
позволено ли е на католици да се развеждат и да сключват отново брак? такъв брак валиден ли ще е ?

# 89
вас ви  напече , как ще сравнявате католицизма с мюсюлманството ?
защо католиците да не се развеждат , самият Берлускони има два брака , и вторият също ще приключи скоро

Общи условия

Активация на акаунт