® Португалия - тема № 11

• 22 359
  • 743
  •   1
Отговори
# 15
 Радвам се ,че във вашата сфера е така!
Но в строителството и туризма- осноните за Алентежо-никак ама никак не е мръднало положението!
Може би,защото пак основните капитали идват от Англия и Холандия Thinking

# 16
 Hug
Я какво оживление в хубавата ни нова тема  Grinning
И честно казано ей така на прима виста ми допада идеята за ходене до Фатима   newsm78
Преди малко се връщам от плаж и се чувствам изморена въпреки че там за мое огромно учудване поспах 2-3 часа, за пръв път ми се случва да спя на плаж  Laughing
От новините обаче разбрах, че е станал инциден на друг плаж и дори има жертви, май и дете сред тях...  Sick
lozeva  радвам се че виждаш раздвижване в нашия бранш!
Mamagemelar благодаря много за инфото за подпомагането, трябва да проуча по-детайлно...
И много се радвам, че някои от вас също се интересуват от йога.  Peace
Аз отивам малко да се поизтегна  Blush

# 17
  • Стара Загора
Светле  Hug Прекрасна е темата   bouquet
Много харесвам Фатима ,за съжаление само веднъж съм ходила !

Зи,  Hug
Дани ,как си? Какво стана с работата?
Чакам предизвестие.Юристите на фирмата били отпуска и ще са на работа от 1 септември.Единственото, което ми казаха е, че ще ме съкратят по член ... който гласи "намаляне обема на работа".
Гледам обяви, ходя по интервюта, но нищо не ми идва така на сърце.Някои от обявите не ми харесват, друга от обявите беше без трудов договор, на друга искат шоф.книжка, а аз нямам...с една дума нищо на хоризонта.Кофти история общо взето.
Днес писах оферти за тецовете и ще купуват 2 машини (цветна копирна и принтер.И двете А3 формат).Мен не ме грее особено, защото съм на минимална заплата, не взимам проценти от продажбите и като сложа и удръжки и взимам ... нищо.Срам ме е даже да ви казвам.Срам и позор общо взето Sad
Абе общо взето около мен е скука и за това повече ви чета, от колкото да се включвам.

ФОРТИ, честит рожден ден и от мен.Пожелавам ти здраве и щастие!!!  
bouquet

# 18
То да не ви похвали човек...  Laughing
(Почти) всички замлъкнахте...
Я аз да си поставя едно наболяло питане.. абе от къде човек може да си купи нормални зеленчуци (та и плодове) в тая Португалия... Със сигурност знам че не е от големите супермаркети (или поне тези в които съм ходила аз), за съжаление собствения ми опит показва, че май не е и от малките зарзаватчийници  newsm78
Help!

PS. Липсвате ми   bouquet

# 19
И аз само надни4ам някой дали е писал Rolling Eyes
Аз и купувам плодовете и зелен4уците от Фейрата( нещо като битпазар)Всяка сряда имаме огромен паркинг в центъра на града и там на половината по4ти е пазар за плодове и зелен4уци...Не на всяка сергия е евтино но....аз си намерих един 4и4ка има вси4ко и ако например доматите на другите места са по 1?(говоря за големите розови) той ми ги дава за 0.70?....и си е производител на по4ти вси4ките неща...
И другото което ми харесва е 4е като го попитам за някоя цена казва например 1? а като го тегли 4ука на 0.80? Peace
И по4ти винаги за 5? си тръгвам с пълни 2 торби с зарзават който ми държи 1 седмица....а ние си хапваме доста салати и плодове Peace
Аз и в Бг си ходех всеки ден на 4етвъртък пазара(Пловдив)
Оби4ам прясното
А от суперите хи4 не ги оби4ам нещата Naughty
Така 4е разпитай за Фейра около вас не може да няма Peace

п.с. А ти с какъв интернет си newsm78 каза за мобилен но на кой оператор

Последна редакция: пт, 21 авг 2009, 23:59 от lozeva

# 20
Ох благодарско lozeva, значи имало спасение  Laughing
Направо се измъчвам с тия от супермаркета, то направо и не ми се ядат, а аз салати също много обичам и много ми липсват сега.
А и още едно кулинарно питане, кажете ми някоя вкусна местна рибка и как я приготвяте... ама да не е бакаляу  Laughing
Мноооого обичам риба и всякакви морски гадинки...
Относно интернета ние нали сме временно тук  Laughing и не искахме да се обвързваме с договори решихме да си вземем мобилен взехме си Kanguru  на Optimus, предплатен интернет (за да избегнем договор), 400 МБ валиден за 12 дни = 10 евро, аз със рестиктивно ползване изкарвам максимум 5 дни и после купуваме още, не искам да смятам колко се изръсваме на месец за него  #Crazy, после видях че на TMN е по изгодна офертата, защото освен мобилния имаш неограничен достъп до wi-fi там където имат мрежа с такъв де..
Та така с интернета...

Последна редакция: сб, 22 авг 2009, 00:09 от miniemouse

# 21
Рибата и на мен ми е слабост НО...другите ми съквартиранти( мъжа и детето) Laughing не си падат...
Та рядко имаме рибен ден....
Но купувам Рая която пържа
за мъжа риба тон също запържвам в маргарин...и по едно време се бе6е отворил на тамборил..който правех на шиш4ета
и с дъщерята обожаваме скариди Peace правя ги като сурови ги сцепвам през гърба и налагам с бира ,4есън,и пири пири...така да постоят 1,2 4аса след това слагам маргарин с решетеща лъжица обирам скаридите и слагам да си обърнат цвета да порозовеят) и досипвам соса малко да поври така и махам...
ММММм после соса с хлеб4е е   chef
Друга риба съм правила бяла риба (пешкада)но замразена с лук и 4ервени 4ушки в масло
Пъстърва(трута) с масло на фурна
А с морски деликатеси правя паеля  chef супер оби4ам с мнооого лимон

# 22
Мммммммм...
То и аз май сама ще си ги ям рибите и морските гадинки... Приятеля ми не е голям фен.. само риба без кости.. примерно стек от риба тон.. а ми беше интересно за местните риби че са ми непознати.. иначе аз рибка мога да хапвам и всеки ден, и в БГ гледах поне веднъж седмично да е, ако е и повече добре дошло...
Междудругото и аз тази седмица си правих скариди почти по същия начин мариновани с чесън, пири пири, но вместо бира вино, въпреки че друг път и с бира съм правила, но аз не си падам по маргарин, а и с тоя евтин зехтин тука ми се стружа грехота друго да ползвам, та ги запържих в зехтин и си ги сервирах върху ориз басмати.. а дето викаш сосчето.....................  Laughing Аааа забравих че в маринатата сложих и мааалко от сока на портокал и няколко стужки лимоножа кора.
А за рибите гледам ги в магазина ама като не знам коя е за пържене, коя за печене и накрая - скариди  Laughing
 Peace
Да отворя ли сега приказка за виното и бирата  Joy

# 23
Давай както сме я подкарали Joy
п.с. а за рибата и ние я оби4аме без кости Rolling Eyes
Купувала съм вердинъош за пържене също не е лоша рибка...но после я 4истя макар 4е има само гръбнак де ooooh!
Доурада и Робало са вкусни на скара или в фурна в фолио Peace
 Скумрията се казва кавала но на мен ми мирище и избягвам да правя
Сардиня също не оби4ам с изклЮ4ение на една съвсем малка пържа като цаца
Ти май ме напипа по болната ми тема готвенето Joy мога с 4асове да пиша

Последна редакция: сб, 22 авг 2009, 00:38 от lozeva

# 24
 Joy
Super Bock или Sagres? Ние сме на Sagres.. и понякога на някаква местна Cristal...
Направи ми впечатление различният начин по който се пие бира тук.. имам превид малките разфасовки и чаши ама има резон в това и взе и на мен да ми харесва повече така... А и забелчзвам че обръщат и внимание на чашата каква е, че от някои модели чаши се губела газировката...
А за виното.. освен да кажа че лошо май не съм опитвала.. сега лятото май предпочитам vinho verde branco, най-често Gatao, a и розето на тази марка ми хареса. Преди съм пила и разни червени които не помня как се казваха и от кой район бяха, но и те бяха чудесни...
 cheers
ПС. Ще си изготвя списък с тези риби дето ми изброи като ходя в супера  Laughing
А за кулинарната тема и мен ми е слабост. Милите ми колежки като почнех да говоря за ядене или готвене викаха - Вадете кърпичките и почваха да преглъщат  Laughing
Ама не6то тука  нещо все едно съм си изгубила способността и фантазията да готвя, може би от стреса от голямата промяна ли що ло, щото то си е така все пак...
 Peace

# 25
 Embarassed Тук признавам си не съм компетентна
Сега в нашата къща цари пълна трезвеност...Но преди мъжа ми си пийваше и за бирата не му харесваха португалските Naughty била му блудкава.. а си купуваше немска от Лидъл...или от мини пресо...
За виното си купувахме домашно невероятно..както и ракията...Но сега не ще и да 4уе за алкохол...даже не мога и да повярвам...
Но на мен скоро ми се припи и си купих някакво малко газирано май Верде беше ..за лятото е  идеално Peace

# 26
Да.. за лятото е идеално...
Аз винце или биричка обичам на вечеря, нали съм си чревоугодник...   Blush
А какви други тукашни "манджи" би ми препоръчала?

Последна редакция: сб, 22 авг 2009, 01:20 от miniemouse

# 27
ММ тукашни newsm78
Фежоада..но тя не става за сега...топло е(фасул с няколко вида месо)
Опита ли пиканя ThinkingТелешко месо пе4е се на скара но е невероятно вкусно Peace
Бакаляото в доста разновидности...но може би още не си свикнала с вкуса му...и аз бях така в на4алото Mr. Green
Ароз де пато(ориз с патка) Peace
Карне алентежана Peace свинско с миди и пържени катрофи
и други.....

# 28
За сега само сме си говорили за пиканя ама не съм опитвала още. Моят любим ми прави франкензиня, бакаляо уж по някаква традиционна рецепта, също някакво свинско на късчета дето не знам как се казва, едни неща с бакаляо и картофено пюре пържени, малко като крокети с гарнитура ориз с черен боб  Shocked, също някави воденички на късчета, салата от октопод... много ми хареса шоко фрито...  Ох ние на кулинарен чат май го обърнахме  Laughing
 Peace

# 29
Ооо франсезиня Flutter оби4ам но...в заведение...в същи не успявам да я докарам...само соса  Peace
свинското може би е рожоеш newsm78
Деси вклЮ4вай се и ти  Hug гледам 4е си на линия и още някой скрит newsm78

Общи условия

Активация на акаунт