Отговори
# 690
  • Варна
  • Мнения: 2 443
Благодаря на всички   bouquet

# 691
  • Мнения: 4 916
Докладвам за масленките - станаха, но им давам средна оценка. Следващия път ще сложа оризово брашно, както си е в рецептата, но няма да слагам кафява захар (нищо, че е в рецептата). Тази кафява захар, която ние имаме, не се разтопи, странна работа.

Рецептата

Масленки
За 24 масленки, подготовка 15 мин плюс време за охлаждане, готвене 20-25 мин
лесно


300 г краве масло, омекнало
140 г кафява захар + още 4 с. л.
300 г брашно
140 г оризово брашно



1. Разбийте маслото и 140 г захар в кухненски робот на хомогенна смес. Добавете двата вида брашно и щипка сол и разбъркайте на гладко тесто.
2. С ръце разтеглете тестото в тава с размери 20х30х4 см. Покрийте я със свежо фолио и я загладете поне за 30 мин или повече - до 2 дни.
3. Загрейте фурната на 180 градуса (160 градуса с обдухване). Отстранете фолиото, поръсете с останалата захар и печете 20-25 мин. Оставете печивото да изстине в тавата и го нарежете на 24 парчета.
В затворена кутия масленките издържат до 2 седмици

За 1 парче: 188 ккал, 2 г протеини, 23 г въглехидрати, 11 г мазнини, 7 г наситени мазнини, влакнини няма, 9 г захар, 0,2 г сол.


Източник: Сп. "GoodFood", бр 21, стр. 70

Последна редакция: ср, 23 сеп 2009, 09:04 от argun

# 692
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
И при мен в кексовете става така с кафявата захар, затова я разтапям предварително с млякото като го затоплям.
Ако е с кисело мляко, бъркам и седи в него докато се стопи.

# 693
  • Мнения: 1 236
Момичета, кажете как и какво се приготвя с нахут?

Лимонено пюре от нахут

450г суров нахут, накиснат за една нощ
4 скилидки чесън
1 дафинов лист
1 лимон, изцеден на сок и настъргана кората
150мл оливие
2 сл нарязан на ситно магданоз

Накиснатия за една нощ нахут се отцежда и слага в тенджерка. Залива се със студена вода, добавя се сол и млян чер пипер на вкус, 2 от скилидките чесън, дафиновия лист. Включва се да кипне. След това се намалява огъня и се оставя за 45мин до 1ч да се свари. Отцежда се, като се запазва около 1ч от течността. Дафиновият лист се маха.
Нахутът се слага в блендер да стане на пюре. Добавят се оливието, лимонената настъргана кора и сока, останалите 2 скилидки чесън счукани или нарязани, сол и пипер на вкус. Пак се пуска блендера да се смесят добре продуктите. Ако става твърде гъсто, може да добавите от заделената вода от варенето. Най-накрая се добавя магданозът.
Става чудесна гарнитура към месо.


Патладжанена яхния с нахут

1 глава лук
2 скилидки чесън
2 сл нарязан магданоз
1 чушка
1\2 чл чубрица
лют червен пипер на вкус
400г нахут сварен или от консерва
1 патладжан
200г нарязани гъби печурки
2 ч нарязани белени домати, може и от консерва


Загрява се олио в тенджерка, запържва се лука, след малко се добавя и чесъна да омекнат. Добавя се нарязания на кубчета патладжан да се запържи леко, слагат се гъбите и чушката на ивици, след което се добавят доматите и се оставя да къкри за 20мин. Добавя се нахута и се подправя. Остава на котлона за още десетина минути. Сервира се с варен ориз или към готово пиле на грил.


Салата с нахут

Смесват се: 500г варен нахут, 2 скилидки чесън нарязани, 1\2 глава лук, 1 краставица, 2-3 чл оцет или лимонов сок, олио на вкус, 6 сл нарязан магданоз, 6 сл нарязан копър, 200г трошено сирене.

# 694
  • Мнения: 759
Здравейте Simple Smile Донесоха ми цяла щайга с червено грозде и освен манджа с грозде, друго не намирам из нета... Тук-там срещам сладко от грозде, но бяло Sad Лошото е, че им аи семки  ooooh! Някакви идеи какво мога да го направя?

# 695
  • France
  • Мнения: 726
Момичета, как да "спася" 1 бyркан кисели краставички?
Направих ги по рецепта взета от тyк: със сол и ракия. Обаче, 1 бyркан е тръгнал да кипва...

# 696
  • София
  • Мнения: 12 579
Момичета, как да "спася" 1 бyркан кисели краставички?
Направих ги по рецепта взета от тyк: със сол и ракия. Обаче, 1 бyркан е тръгнал да кипва...

Няма спасение май - освен да го отвориш, да смениш капачката, да затвориш и отново да стерилизираш. Ако обаче пак "бомбясва" ще трябва да ги хапнете сега.

# 697
  • София
  • Мнения: 10 858
Момичета дайте съвет  Praynig
Заквасих мляко с кисело мляко Карабунар Досега винаги ми е ставало страхотно, но този път не стана така Стана едно мнооого рядко, седи си направо като прясно мляко .
Има ли някакъв начин да го заквася отново? Дайте предложение, че не е малко.
Нито е кисело нито е прясно мляко ...  Close

# 698
  • Мнения: 5 001
Пфууу....много мразя така да става....
Представи си каква ти е била некачествена маята(закваската)...Ей...мошенници такива!!! #Cussing out

Опитай да го загрееш отново и да сложиш хубава закваска....Но! Има голяма вероятност да се пресече.... Thinking Ако се пресече го изцеди,за д получиш извара и да не го хвърляш...

Много ъжалявам,че така се е получило Виве....

# 699
  • Мнения: 3 675
Здравейте и от мен.Искам да ви попитам нещо, момичета.Този фикс на Маги за пържолките се прави със сметана, та въпроса ми е каква точно се взема, че нямам никаква идея, ние никога със сметана не готвим и вчера бая се чудих в супермаркета каква да взема, накрая отложихме готвенето на пължолите с този фикс, но при сгоден случай ще го пробваме.Мерси предварително за отговорите.

# 700
  • София
  • Мнения: 8 500
Здравейте и от мен.Искам да ви попитам нещо, момичета.Този фикс на Маги за пържолките се прави със сметана, та въпроса ми е каква точно се взема, че нямам никаква идея, ние никога със сметана не готвим и вчера бая се чудих в супермаркета каква да взема, накрая отложихме готвенето на пължолите с този фикс, но при сгоден случай ще го пробваме.Мерси предварително за отговорите.

От името на момчетата отговарям, че ние сме за обикновена готварска сметана.

# 701
  • Мнения: 11 607
Здравейте и от мен.Искам да ви попитам нещо, момичета.Този фикс на Маги за пържолките се прави със сметана, та въпроса ми е каква точно се взема, че нямам никаква идея, ние никога със сметана не готвим и вчера бая се чудих в супермаркета каква да взема, накрая отложихме готвенето на пължолите с този фикс, но при сгоден случай ще го пробваме.Мерси предварително за отговорите.

Имаш 2 варианта - или заквасена сметана - продава се в кофички, подобни на кисело мляко или течна готварска сметана - тя е в кутия като прясно мляко, обикновено има нарисувани макарони или нещо такова. Тук си позволявам забележка - има и течна сладкарска сметана - тя е със захар, не ти трябва, лесно ще я познаеш - по принцип на нея има нарисувано парче торта.

Лично аз предпочитам - течна готварска сметана, когато ми се налага да готвя със сметана. Ако те интересува марка - Халта, Хопла, Мегле, Аро - според зависи от джоба.....

Последна редакция: ср, 23 сеп 2009, 10:00 от Мама Цоцоланка

# 702
  • София
  • Мнения: 12 579
Гитадам, аз пък предпочитам заквасената. Но имам спомен, че на фикса си пишеше каква да е сметаната или се бъркам?

# 703
  • София
  • Мнения: 5 733
Момичета, кажете как и какво се приготвя с нахут?
Страхотни рецепти има в тези теми:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.0
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=646.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=124402

# 704
  • Мнения: 3 675
На опаковката пише само, че се добавят 250 мл сметана, чудя се дали тази на данон става


благодаря много за отговорите на всички, вярно е, че грамажа е по-малко, но ако взема 400 мл, какво ще правя останалото се чудя аз. newsm78
Щом става, значи следващия път като имаме пържоли в къщи започвам да провеждам агитация майка да ги направи по този начин, тя вчера търси такъв фикс в супера, но нямаше, имаше едни други с паприка и чесън, но май бяха много пикантни и се отказа.Накрая ги запържи в тиган и направи за гарнитура микс с ориз, царевица и грах.
Ние не сме много по сметаните в къщи, тъй че ако се решим на тази рецепта, ще я направим както казва Нана, ще долея малко водичка към сметаната.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2009, 11:25 от gitadam

Общи условия

Активация на акаунт