Консумирате ли диви гъби без притеснение?

• 27 052
  • 102
  •   1
Отговори
# 75
Познавам ги,бера ги ...яла съм абсолютно всякакви диви гъби за които се сетиш-рижика,манатарка,масловка,челядинка,булка гъба/това е най-вкусната гъба на света/,пачи крак,сърнела,полска печурка,...Не се притеснявам,защото казах,че добре ги познавам.Гъба,която не ми е позната-не я бера и не я ям,дори в справочника да пише ,че е ядивна...Просто тези видове познавам и тях ям....Манатарките ги суша и ги правя на брашно,което добавям към някои супи.-придава им много изтънчен аромат и вкус.А най-вкусният ориз с гъби става само с челядинки!  Peace....

# 76
Ям но с притеснение,въпреки че мъжът на майка ми ги познава.За всеки случаи го карам тои да яде първо и ако до половин час му няма нищо си кусвам и аз.Във тях съм яла и дървесна гъба панирана става невероятна и не е отровна.От него знам че гъба растяща на дърво не може да бъде отровна.Е не съм сигурна ама така казва  newsm78

# 77
Не съм специалист по гъбите, но винаги когато съм на пикник или на разходка из поляните, ако видя сърнела или челядинка я откъсвам, тях не мога да сбъркам. С други гъби не рискувам, освен ако няма някой познавач с мен.

# 78
От дивите гъби бера само, сърнели, челядинки и кланици ( тези който растат по дърветата ) С други не рискувам. Та дори да са брани от най опитните гъбари. Винаги има първи път...

# 79

Изглежда вкусна!

# 80
  • Страната на приказките
Изобщо не ям диви гъби. Наскоро наши приятели се натровиха вкупом цялото семейство, добре че най-малкото дете не беше яло, другите едва ги спасиха.
Има един гаден виц за видовете гъби - били три: ядливи, пироговки и орландовки. Нямам никакво желание да пробвам кой вид ще уцеля.
Ужасно! Те ли са си ги брали? По някой път се страхувам и от тези в буркан. Викам си, пък ако е попаднала някоя "грешна" измежду тях...

И друг виц: Всички гъби стават за ядене, но някои само по веднъж

# 81
Това е 100%-ва сърнела.

# 82
Охххх...аз след малко отивам да забърквам една супа с манатарки на кубчета, замразени.
Еми....каквото-такова. Вкусни са ми, пусто. Но на дечко не давам.

# 83
  • зад кестените
Голям почитател съм на гъбите и култивирани и диви . Но  Ям само ако ги е брал вуйчо ми или един мой  познат гъбар , у тях ядох веднъж дървесна гъба но маринована  толкова ни се услади  че жена му ни подари едно бурканче за в  къщи.

# 84
Ям, но ми се случва изключително рядко.

# 85
  • В светлината на слънцето
Оооо, това е една от любимите храни на домочадието през есента. Вкусът на дивата гъба е несравним.  Peace Не купувам обаче диви гъби. Ям ги само, когато аз лично съм си ги откъснала.  Naughty На пишман-гъбари от пазарите вяра нямам честно казано. Първо, някои видове имат отровни двойници с твърде сходни характеристики, които дори много опитен гъбар би сбъркал. Да си призная аз лично избягвам да бера такива гъби, тъй като разликите са толкова тънки, че... абе не ми се рискува просто. И второ - тези, които се продават по пазарите не е ясно откъде точно са брани. Дори ядливата гъба, откъсната в близост до магистрала например, може да стане отровна, заради металите, които поема от колите. Преди време така се бяха натровили доста хора от купени от пазар сърнели, които по принцип нямат двойник. Е, имат един, ама той е толкова далечен, че няма как да се сбърка. После се оказа, че гъбите били брани някъде около Кремиковци. Така че гъби само лично брани, иначе - не. Grinning
Иначе у нас на почит са: сърнелите, манатарките, обикновения пачи крак и есенния пачи крак, различните виолетки, челядинки, булка гъба, сърненка, маслена гъба, различните видове печурки (ливадна, горска, полска... Има и едни други, на които в Южна България им казва евлеци - супер вкусни са, но за съжаление имат неприятен двойник, т.нар. карболова гъба. Тя не е опасна, но едно парченце от нея е в състояние да развали и усмърди цялото ястие Mr. Green).
Ей това, което държи сина ми е въпросният евлек. Всъщност доста голяма печурка, расте предимно на ливади, но се различава от ливадната по цвета на ламелите.
http://lulumba.snimka.bg/children/igri-na-volya-2-tedi-i-sashko.431791.15382415

# 86
  • Linz
Наши приятели са гъбари и всяка седмица ходят по горите за гъби. Покрай тях хапваме и ние понякога. Те знаят и коя гъба как да я приготвят и става адски вкусно. Вчера ядохме панирани сърнели- едно от най-вкусните неща, които съм опитвала Heart Eyes
Ако и аз познавах гъбите щях да бера често- много вкусна и напълно безплатна храна Peace

За всеки случаи го карам тои да яде първо и ако до половин час му няма нищо си кусвам и аз.
Половин час ли... Нали отровата се проявява след дни? newsm78

# 87
  • Смолян
Има един начин да разбереш дали една гъба е отровна, това каза един гъбар които се занимава с изкупуване и консервиране на диворастящи гъби. Той каза че при готвенето на гъбата ако се сложи 1 скилидка чесън разрязана на две или парче белен картоф и се готви заедно ако има отрова чесновия или картофа стават със синкав цвят това е признак че в гъбата има отрова, дори гъбата да не е отровна а само да е израсла на място където има хвърляна отрова за животни. Аз събирам и готвя гъби но вече ги проверявам по този начин и съм по-спокойна. До сега не се е случвало чесана да си промени цвета и аз никога не съм имала проблеми.

# 88
  • Linz
Бени, това е много полезен съвет. Но не се сещам при паниране на гъбите как да стане. Днес напр. ще панирам останалите от вчера гъби и ако пусна чесън или картоф във врялото олио, ще изгори много бързо Rolling Eyes

# 89
  • Смолян
Аз преди паниране ги слагам в вряла вода с чесън за около минута, и след това панирам. Но за картофа опитай той по бавно се запържва и мисля че ще има време да реагира ако има нещо нередно.

Общи условия

Активация на акаунт