Консумирате ли диви гъби без притеснение?

• 27 044
  • 102
  •   1
Отговори
# 90
  • Linz
Ще го направя, мерси Peace

# 91
Да, даже вчера си правих панирани сърнелки.  Heart Eyes

# 92
Така обичам гъбки, с тия теми ме стресирате.  Wink Но си е важен въпрос. Да питам аз тогава в Сф по пазарите сушени гъбки, където се продават, има ли гаранция за тях някаква? Че имам тук едни пакетчета и се чудя със страх ли да ги хапвам или да бъда спокойна...

# 93
Аз днес си купих от гъбарите на Женския пазар масловки и в момента ги задушавам с масълце... smile3508

ventolin,ако гъбите са купувани от гъбари със сертификат няма проблеми да си ги хапваш.... Hug

# 94
Aз готвя на моя само от замразените от "Метро". От пазарите в София НЕ КУПУВАМ посмъртно.

# 95
ventolin,ако гъбите са купувани от гъбари със сертификат няма проблеми да си ги хапваш.... Hug

Извини ме за въпроса, но къде е сертификата, тъй като на опаковката нямам такъв, изпратени са ми, не съм ги взимала лично. Скоро като ги киснах във водичка и виждам, че има тревичка, тогава ме усъмни една мисъл...та все пак се чудя имам ли повод за притеснение. Май са купени от този същия пазар, за който говориш. Или Кирков ли беше...?

# 96
От пазарите в София НЕ КУПУВАМ посмъртно.

Защо? Опасно ли е според теб?  Confused

# 97
Е това или го правиш, или не-средно положение няма. Аз категорично съм забранила вкъщи да влиза гъба, различна от култивирана печурка-даже и те рядко присъстват на трапезата ни. Просто съм от тия, които не го правят-умирам от страх, даже съм била обект на подигравки от едни приятели, които даже си стерилизират гъби, но не ми дреме. Важното е да заспя спокойно Joy
Сега сериозно-чела съм, че една от опасностите, която дебне дори абсолютно безгрешните берачи на гъби е, че отровата на отровни гъби може да проникне чрез мицела (отдолу в почвата) и в гъби, които не са отровни иначе, но просто са близо до отровната. Освен това има случаи, когато точно дългогодишни берачи и познавачи се тровят, така че просто не ми се рискува живота-моя и на обичните ми хора за едни тъпи гъби, да ви кажа.
Айде и една рецептичка (за извинение дето ви наплаших така) да ви дам за култивирани печурки. Средни или по големички печурки им се отсранява пънчето, слага се малко парченце масло и малко парченце(колкото да ги запълни) синьо сирене, слагат се в тавичка, налива се мааалко водичка-просто да не залепнат и се слагат във фурната за около десетина минутки на 200 гр. Подреждам в чиния, поръсвам с пресен нарязан магданоз и поднасям като предястие.

# 98
Вентолинче, не знам, слънце, кой ги е брал тия, дето са по пазарите, а после, ако нещо се случи, кому да дирим отговорност?

Казабланка - аз така готвя манатарките на моя , с рокфор и кашкавал и масълце в йенско стъкло. Ела да видиш после какво става, ммм. Те, нали са замразени, и си пускат сокче и става разкош. А иначе за тия гъби, дето ги купувам, дори предполагам, че те са
"диво култивирани", не знам дали ме разбрахте, ма един вид манатарки и челадинки, отглеждани под контрол

# 99
Жози, познавам масловките, челадинките, сърнелите и рижинките. Около вилата ни има много от изброените от мен гъби. През септември и октомври ги берем и то без притеснение, след което веднага ги готвим. Веднъж отложихме готвенето за другия ден и имахме обриви след това. Има и пърхутки, но май са от отровните и не смеем да ги пипаме, иначе изглеждат супер, ама стават само за гледане.  От пазара си купувам печурки, и за сега не сме имали проблем.  eat  Yum

Последна редакция: вт, 02 ное 2010, 09:07 от koki1

# 100
  • Талант на 2012,2013 г.
Сърнели, печурки, масловки, рижинки, пърхутки,кладница... това са все гъби, които моят съпруг бере редовно и влизат в нашият дом. Ядем ги с удоволствие. Всяка една се прави по свой собствен начин. Рижинката например е само за салата.Кладницата става и за кюфтета.Но ... доверявам се само и единствено на НЕГО!!! Peace

# 101
не знам, слънце, кой ги е брал тия, дето са по пазарите, а после, ако нещо се случи, кому да дирим отговорност?

Laughing Права си, но нали знаеш песента "ако умра, ил загина, не мой да ме жалите".  rotfImbo

Последна редакция: нд, 14 сеп 2014, 18:55 от light power

# 102
Като,чете човек само какви ги пишете и вече може да си втълпи какво ли не.По тази логика да не ядем нищо защото можело да бъде отровно.Няма да излезете живи от този живот.Каквото Ви е писано.Така ,че .......

Общи условия

Активация на акаунт