Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и други глупости

  • 130 369
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 800
Ето ви дозата за витамин А. Дано турим точка:

 
Most women do not have to worry about excess vitamin intake during pregnancy. Women who ingest Vitamin A (retinol or retinyl esters), up to 10,000 IUs per day, should have no concerns regarding increased teratogenic (causing birth defects) risk to their baby-to-be. In addition, beta-carotene as a source of vitamin A has not been shown to be teratogenic any dose.

There may be a population of women who should be alerted to the consequences of ingesting too much of the fat-soluble vitamins, A, D and E. Women are often given prenatal vitamins indiscriminately, without a full dietary assessment. Most prenatal supplements provide about 8,000 IUs. Vitamin A supplements should not exceed 10,000 IU (as retinol or retinyl esters, not beta-carotene) and when foods with a high concentration of vitamin A, for example liver, are ingested frequently, they can contribute to the overall total amount of retinol consumed daily.

The incidence of "Retinoid embryopathy," a syndrome of anomalies involving the face, ear, heart, central nervous system and thymus, is very rare, but has been associated with excessive intake of retinol. The 10,000 IU recommendation is well below any level in which birth defects have been observed.

In summary, if a woman is taking a multivitamin, prenatal vitamin or Vitamin A supplements containing less than 10,000 IU (as retinol or retinyl), or beta-carotene at any dose, there is no evidence of an increase in the risk of malformations in her baby. If she is ingesting any foods high in Vitamin A, she should investigate the amount of vitamin A contained in those food and limit her total daily intake to 10,000 IUs or less.

Акцентите са мои.

Приятна вечер на всички!

Последна редакция: чт, 27 авг 2009, 13:43 от PinkPanther

# 61
Аз лично пия или Fish body oil на GNC, или Salmon oil на GNC или Fish oil на Optimum Nutrition. Те са без витамин А, без да съм бременен.
щом искаш и това:
http://www.framar.bg/%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%B0-3-%D1%84%D0% … -pid30008080.html

Е, това исках да прочета!
Конкретни рибени масла без съдържание на витамин А!

И да се разберем - клиниката Mayo е много известна, но е известна и с това, че е много консервативна. Използвам ги главно като контрапункт. Но само толкова.

 Grinning Рибеното масло само по себе си не е особено иновативно-използва се от ВЕКОВЕ.

U.S. News & World Report класира Mayo Clinic, Rochester на второ място в класацията на най-добрите болници в САЩ, като пред нея е единствено Johns Hopkins Hospital. Иначе цитирам Mayo, тъй като представят на сайта си най-съвременна синтезирана здравна информация на достъпен език.

Ето ви дозата за витамин А. Дано турим точка:
Most women do not have to worry...

Откъде е тази информация?

# 62
  • Мнения: 572
Въпросът ми може и да ви се стори глупав, но го задава човек, който не е специалист по темата.
Вече разбрахме, че трябва да внимаваме с рибеното масло, което е от риба и да използваме растителни, за да не предозираме вит. А. Ако съм разбрала правилно. Изключвам факта, че на много препарати вероятно не пише от какво е рибеното масло и искам да попитам за цитираните полезни препарати, които не съдържат витамин А. На Фортекс пише, че сърържа рибено масло от сьомга, т.е. от риба. Как тогава в него няма витамин А? Махнали ли са го или не са го добавяли ли или какво? Как в другите има, а в тези няма?

# 63
  • Мнения: 19 996
Аз имам рибено масло на капсули от сьомга. Никъде не пише, че съдържа витамин А. Последно съдържа ли или не?

Пинкпантер, за палмовото масло бях чела, че е два вида. Едното се изолира от ядката, а другото от обвивката (говоря по спомени). Едното е много евтино и ужасно вредно. Точно това се слага в сиренето и обикновено е хидрогенирано.
Другото е много полезно и е оранжево-червено на цвят. Използва се за смъкване на холестерола и куп други неща, но е и доста по-скъпо.

# 64
  • Мнения: 297
Здравей PinkPanther.Много е интересна темата и благодаря за инфото.Може ли да ми кажеш кой от тези два продукта е за предпочитане или да се ориентирам към трети.Да уточня,че с първия продукт успешно преборихме високо кръвно налягане и холестерол,но аз го приемам за други проблеми.
http://www.nowbg.com/index.php?option=com_content&task=view& … =67&Itemid=74

http://www.nowbg.com/index.php?option=com_content&task=view& … 209&Itemid=74

Благодаря ти   bouquet

# 65
  • В сънния Люлин, прибулен...
  • Мнения: 383
Аз имам рибено масло на капсули от сьомга. Никъде не пише, че съдържа витамин А. Последно съдържа ли или не?

Пинкпантер, за палмовото масло бях чела, че е два вида. Едното се изолира от ядката, а другото от обвивката (говоря по спомени). Едното е много евтино и ужасно вредно. Точно това се слага в сиренето и обикновено е хидрогенирано.
Другото е много полезно и е оранжево-червено на цвят. Използва се за смъкване на холестерола и куп други неща, но е и доста по-скъпо.
И аз много се чудя къде има такова (от скъпото) палмово масло. По-горе стана дума, че имало течно и на калъпи.
Сега това е ново инфо.
Имам предвид - кой го представя на пазара и къде може да се намери

# 66
  • Мнения: 800
Благодаря на всички за вниманието. Няма глупави въпроси - има неуточнени  тези. Или непрочетени.

Значи:

Голямо дете- Само рибеното масло от черен дроб на риба съдържа вит.А Тъй като това се счита за достойнство, то се изтъква на етикета. То е много полезно, но е крайно неподходящо за бременни. За всички останали възрасти е много хубаво, като се спазват максимално допустимите норми. Останалите рибени масла се правят от подкожната тлъстина на рибата и не съдържат вит.А. Повтарям: цялата тази дискукия от вчера касае само бременните жени! а това е период от максимум две-три години от живота на  половината от населението. По-красивата половина, разбира се.

В_и_В_и - щом не пише, значи няма вит.А.
За палмовите масла: Да, от плода на палмата се произвеждат два вида масло -  от плода и от костилката. Това от костилката съдържа по "къси" мастни киселини от обичайното и е оранжево на цвят. Може и да има лечебни свойства, не съм чел, но в България го няма. Поне аз не съм срещал.
Обикновеното палмово масло, от меката част на плода се дели на две фракции - твърда - палмстеарин - продава се на калъпи за сладкарски цели, и течна(или полутечна) - палмолеин в туби - главно за пържене. Палмовото масло не е вредно! То се използва за готвене и пържене от Южна Америка до Китай и Филипините (в екваториалната област с топъл климат, където остава течно и има палми). Да, то съдържа наситени мазнини(трябва да са 30% от мазнините в порциона), но е подходящо за пържене, защото не се окислява. Хайде да прочетете пак абзаца за избор на мазнини за пържене.
"Ужасно вреден" е само маргаринът за индустриални цели. Той се прави обикновено от рапица (трябва да има полиненаситени к-ни) и се хидрогенизира, за да стане твърд. Използва се в сладкарството. Палмовото масло което се е слагало в сиренето си е твърдо и няма нужда да се хидрогенизира (палмстеарин). а и не съдържа полиненаситени к-ни(десетина %)
Това за голямата вредност са си журналистически лакардии. Е, сега слагат свинска мас в сиренето и пишат, че не съдържа растителни мазнини.(И въкът гладен и агнето - изядено!)

djena - щом този продукт на NOW foods ви е помогнал, мога само да се радвам. Той представлява смесица от масла и аз лично не бих го пробвал, защого си търся чисто рибено масло. Но в случая моето мнение няма значение щом на вас двамата ви помага. Вторият продукт е точно такъв - стандартно рибено масло. Цените на NOW foods са ми малко високи, а смятам да пия рибено масло цял живот. По цена бих избрал  GNC или Fortex, но е въпрос на кесия.

veihaivei - По света масла има най-различни, дай Боже утре да ги има и в България. Но от всички масла най-полезно си остава рибеното. Следва лененото. Това са хранителни добавки. Останалите масла  са за готвене. От тях се очаква единствено да не са вредни. Не очаквайте от мен да ви описвам всички масла. Аз не ги познавам. Бях ги извадил в таблица. По съдължанието на мастни киселини и тяхната стабилност им създадох "пържилен индекс" и най-стабилните от продаваните в България предложих на вашето внимание. Същого можете да направите и вие, като ползвате линка който посочих на предната страница.

Нека да повторя  още веднъж: За студена употреба, а и за готвене при температури докъм 100° настойчиво препоръчвам зехтин (супи, манджи). За пържене и печене (при по-високи температури) - свинска мас или палмово масло. Абе намалете максимално олиото - много омега-6 киселини. Това е.

Последна редакция: чт, 27 авг 2009, 10:42 от PinkPanther

# 67
  • Мнения: 2 871
Очакваме обещаната статия за сусамовия тахан Hug

# 68
  • Мнения: 19 996
Пинкпантер, благодаря ти zа отговора   bouquet


И аз много се чудя къде има такова (от скъпото) палмово масло. По-горе стана дума, че имало течно и на калъпи.
Сега това е ново инфо.
Имам предвид - кой го представя на пазара и къде може да се намери
Не сьм го виждала в Бьлгария, но може да провери6 по био магаzините. Тук го продават то4но в тях.

# 69
  • Мнения: 800
МамиБлю, ще ме уволнят, аз съм на работа! (шегувам се , разбира се, ще я напиша). А утре ме няма, в командировка съм, ще изтърпите с въпросите до понеделник. В къщи нямам интернет, щото ще бръмна. А и ще почне едно блъскане на врати...

# 70
  • Мнения: 800
В_и_В_и - сега видях, че сте от Германия. Ето ви линк към една хубава статия за палмовото масло на немски. Не съм я чел още, но само я прегледах. Сигурно ще ви е полезна:

http://de.wikipedia.org/wiki/Palm%C3%B6l

# 71
Повтарям: цялата тази дискукия от вчера касае само бременните жени! а това е период от максимум две-три години от живота на  половината от населението. По-красивата половина, разбира се.
В_и_В_и - щом не пише, значи няма вит.А.

Не, не касае само бременните жени.
Хипервитаминозите касаят всички и са нещо реално. А обърнах специално внимание на хипервитаминоза А, тъй като много лесно се преминават дневните нужди, особено с прием на хранителни добавки и хипервитаминоза А води не само до споменатите увреждания на плода при бременни, а и до чернодробни проблеми, остеопороза, косопад, костни хиперплазии, кожни проблеми, вътречерепна хипертензия и други проблеми при мъже, жени и деца.
Така че всеки трябва да внимава.

Щом не пише нищо относно витамин А, не е винаги гаранция, че няма.

PinkPanther, напиши, ако обичаш, откъде е тази информация:

Ето ви дозата за витамин А. Дано турим точка:
Most women do not have to worry...

# 72
  • Мнения: 800
Та най-накрая за сусама и сусамовия тахан

Сусамът е маслодайна култура, основна съставна част на средиземноморската диета, но много използван в ивицата чак до Китай. У нас се сее основно в Хасковско (Харманли-Свиленград) и от него след смилане се получава гъста каша наречена тахан. Малка част от сусама се използва за поръсване на гевреци, друга част за сусамово масло (много е ароматично, обичам го на салата) останалото отива на тахан, от който с прибавяне на захар и корена чувен се прави халва. Сусамова тахан халва.

Всичко, кото ще опиша тук за въздействието на сусама върху организма важи в еднаква степен за всички продукти от сусам на зърна (суров или печен), чак до халвата. Но в халвата има доста захар!
Зърната на сусама трябва да бъдат смачкани или сдъвкани, за да са полезни. Иначе преминават транзит през червата и най-полезното, което можете да постигнете е да засеете сусам около някой селски нужник.

Масленият състав на сусамовото масло не е нищо особено: 14.2% наситени, 39.7% мононенаситени и 41.7% полининаситени (омега-6). Е, по-добре е от олиото. Най-важното при сусама и маслото му е наличието на едни субстанции, наречени на английски lignans (на български ще ги наречем лигнани, не срещнах друг превод. Но не са фибри!) Такива лигнани в маслата има най-много в лененото семе, но най-полезни са тия в сусама. Неричат се сезамин и еписезамин, масленоразтворими са и на се променят при загряване. Количеството им е от порядъка на 30мг на 100гр сусам.(До колкото си спомням!)

Какво им е толкова ценното?

Първо: Могат рязко а смъкнат синтеза на холестерол, блокирайки същевременно резорбцията на диетичен холестерол. И за разлика от статините - Лескол, Крестор и др.,  дори смъкват нивото на чернодробните ензими.(ALT, AST)

Второ:Действат укрепващо и оздравяващо на черния дроб, особено в случаите на системни алкохолни натоварвания.

Трето:Способстват за изгарянето на мазнините. Това става извън митохондриите на клетките(където е обичайно) в така наречените пароксизоми, чрез активиране на PPARα  (активиращия рецептор на пароксизомния пролифератор алфа - брей, не вярвах, че съм го запомнил!) и така ускорява отслабването. Но това е друга тема. Ако се интересувате - четете сайтове за боди билдинг.

Четвърто: и най-важно - мощно синергира с омега-3 мастните киселини. Как? (хайде пак биохимия!)

Ония ензими (по-горе), които прeобразуваха омега-3 и омега-6 мастните киселини, не стига, че са малко и не достигат, ами и са капризни. Винаги предпочитат да преобразуват омега-3 пред омега-6. Това значи, че в присъствие на омега-3 киселини, омега-6 почти не се преобразуват. Това важи най-вече за първия ензим - Δ6-десатураза (делта-шест десатураза).

Какво провят сезамина и еписезамина? Те имат качеството пък да блокират ензима  Δ5-десатураза. Той преобразува EPA в DHA при омега-3 и  GLA в ARA при омега-6. Ползата? Ми много просто - ние DHA си имаме в рибеното масло готова, а от EPA се получават противоъзпалителни ейкозаноиди -точно това искаме! От другата страна (при омега-6), обаче се блокира превръщането на GLA в ARA и там вместо провъзлалителни ейкозаноиди от АRА, получаваме противовъзпалителни от GLA (от първи порядък). Още по-добре е ако пием и масло от пореч.

Хм, излъгах ви, не стана много просто. Просто е на черната дъска с тебешир, тука не е...

По същество: Сусамът, таханът и маслото са много полезни. Не забравяюте обаче, количествата - 30мг в 100г! Значи трябва да приемате 20-50 г тахан на ден за да очаквате ефект. Имаще някакъв продукт със сезамин и еписезамин между хранителните добавки, ама нямаше сметка, излизаше много скъп. Пих го, не бях очарован.

Това е положението, извинявайте за биохимията.

Питайте!

Последна редакция: чт, 27 авг 2009, 14:25 от PinkPanther

# 73
  • Мнения: 800
Информацията излезе в гугъл, когато потърсих "Hypervitaminosis +pregnancy" някъде надолу.  Беше нещо свързано с Obstetrics (акушерство)

Виж какно, sleepoholic ако можеш а кажеш какво хората да пият, а не какво да не пият, ще бъдеш много по полезен. Вчера загубихме 3-4 часа за да се върнем пак до там - бременните да не пият рибено масло от черен дроб. А това го има още 2 страници назад.

Иначе оставам с впечатлението, че си просто противник на добавките.

# 74
  • В сънния Люлин, прибулен...
  • Мнения: 383
Двамата седнали да си мерят пи-ките. На единия му е по-дълга, на другия - по дебела.

Аз пък вярвам на PinkPanther  Simple Smile

Хубави уточнения прави sleepoholic, но в дадения контекст звучат като заяждане или надцакване. Тъпо.

Общи условия

Активация на акаунт