Турски език за начинаещи 5 - Хош гелдин

• 73 007
  • 515
  •   1
Отговори
# 360
  • София
може би се намесвам много късно но много искам да науча езика.дали приемате нови попълнения при вас?и дали бихте помогнали когато имам затруднение с нещо Embarassed.връщам се да чета старите теми.
Аз много рядко се включвам, но с удоволствие бих ти помогнала. Wink

# 361
 Hug Merhaba kəzlar !
Чух едни нови словосъчетания ,какво означават и при кои случаи е уместно да се използват :
" doya doya" и  "çayır çayır "
Предварително благодаря !

# 362
  • София
doya doya няма буквален превод на български (поне аз не знам), но е нещо като "докрай-докрай", "до насита".
А за çayır çayır имам някои предположения, но не искам да те обърквам, че не съм сигурна хич. Simple Smile

# 363
 Hug Merhaba kızlar
Днес ме прихвана едно настроение и написах нещо като хайко после го преведох , ако може някой да ми го провери . Предварително благодаря !
"Една голяма сълза за приятелите , които си отидоха по моя вина .
  Една малка сълза за приятелите , които си отидоха по тяхна вина .
  И много , много сълзи за тези с които Живота ни раздели . "
"Аrkadaşlar kimleri  benim hata  için gitti - bir büyük göz yaşı .
 Аrkadaşlar kimleri  onları hata  için  gitti - bir küçük göz yaşı .
 Ve çok çok göz yası bunları kimleri Hayat ayrılık yapıyor . "
 Blush

# 364
  • Истанбул
Benim yüzümden giden arkadaşlar için-büyük bir gözyaşı.
Kendi yüzünden giden arkadaşlar için-küçük bir gözyaşı.
Hayat yüzünden ayrılan arkadaşlar için-çok,çok gözyaşı.

cayır-cayır,а не çayır-çayır ı =означава че гориш на много силен огън.

# 365
 Hug Merhaba kızlar !
Попаднах на нова дума , но отново я няма в речника . "dıpdırı" - можели някой да я преведе ?
Предварителна благодаря !

# 366
Попаднах на нова дума , но отново я няма в речника . "dıpdırı" - можели някой да я преведе ?

uзпълнен с енергия, пълен с живот, енергичен, много здрав

# 367
Merhaba!

Появявам се с едно въпросче. У нас много се използва израза "ашк олсун" или поне така звучи. Какво значи?

# 368
  • София
Merhaba!

Появявам се с едно въпросче. У нас много се използва израза "ашк олсун" или поне така звучи. Какво значи?
При нас се употребява като "браво", и при тях е така. Буквално означава - "бъди с любов". Wink

# 369
  Здравейте, дали темата е още актуална,
мога да помагам с каквото мога, завърших училище с профил турски език, и се мъчих по курсове много време, ако имате нужда от помощ казвайте
Успех  Peace

# 370
Здравейте и от мен Hug

Реших и аз да се захвана да уча турски, приемате ли нови попълнения Rolling Eyes Не знам докъде ще я докарам без да посещавам курс, но съм приготвила речник и почвам Crazy Благодаря на всички за хубавата тема Hug  bouquet Hug Надявам се на помощ от Вас, ако я закъсам с граматиката  Hug

# 371
разбира се, че ще помагаме,
ако има нещо неясно може да ме питаш спокойно, с удоволствие ще помогна,
Успех   Simple Smile

# 372
  • В тъмната гора.
Merhaba bayanlar
вдигам темата да мога да я разгледам, до къде сме с материала.

# 373
  • В тъмната гора.
Значи от глаголните времена е взето само шимдики заман и гечмиш заман /сегашно и минало време/, а също глагола съм и местен падеж.

Имам предложение към консултантките BZ, kaigi, haksev и santoria
Да направим преговор на най-основните неща, аз ще се опитам да организирам материала за по-нататък.
Пишете, какво мислите.

# 374
 Hug Merhaba kızlar !
Отново попаднах на дума която не мога точно да си преведа . Думата е " indi " . Най-напред я чух в пиесата "Зехтъ , Радке " и както се чудех какво е започнах да я засичам много често по радиото . Но в речника я няма . Бихте ли обяснили какво означава и в каква ситуация се използва .
Благодаря предварително !

Общи условия

Активация на акаунт