Отговори
# 15
  • Варна
Nansen,
аз разбирам аргументите ти. Но е факт, че си има канони и правила. Щом си склонна да ги нарушиш, значи нещо в системата те дразни. Защо тогава да се подлагаш на ритуалите на църква, чиито канони не разбираш и отхвърляш? Не е нужно нито да се кръщаваш в църква, нито да се жениш там. И аз вярвам, че Бог не живее в църквата и подкрепата му не зависи от това кръстен ли си или не. Но решиш ли да спазваш ритуала, спазвай го както трябва. Иначе просто е безсмислено.

# 16
Темата е за заключване. Защото стана :"Може ли да убия?"
"Не може според закона, но ако никой не разбере-може."
Извинявам се за черния хумор, но темата бе смешна, защото съм сигурна, че спорът и с колежките не е решен.
Изобщо всичко е възможно в живота. А пък смъртта е най-възможното нещо.

# 17
Стана ми интересно. Вие по какво съдите, че канонът не разрешава? В Библията ли го пише, някой свещеник ли ви каза и какви са точно аргументите? Или просто не може...

Единственото ограничение, което аз виждам в случая, е заради родство. Значи кумовете не са били женени, когато са кумували, но заради участието в тайнството, вече са сродени. Не е разрешено те помежду си да сключат църковен брак. А такааа  Laughing  

Ако все пак на тях им се разреши да сключат брак, няма ограничение върху това, кой да им е кум. Кумовете (т.е. предишните кумци):
1. са кръстени
2. имат църковен брак
(няма ограничения за родство между кумове и кумци)

Аз не съм вярваща православна християнка, но ми е интересно. Канонът трябва да се разбира, преди да се прилага  Peace

ПП Единственият проблем е, че кумът трябва да е духовен наставник, да има опит в брачния живот и т.н., така не се знае кой кого ще съветва, но не ми изглежда това да е проблем на църквата  Wink

# 18
  • София
Не знам защо така категорично се изказвате че не може. Аз пък имам пример за обратното - че може.

Вероятно според канона официално не може, но на практика - може.

Друг е въпросът, че църквата, в която се оженихме, и в която те ще се оженят, е толкова знакова, че не би могла да бъде заменена с друга.

Кажи коя де?

Малко лаконично се изказах.
Знакова за нас  Mr. Green
Добрата стара църква до петте кьошета -
Свети Георги.

# 19
  • София, център
Еее, Red, знакова си е. Аз пък със св. "Седмочисленици" съм се срастнала някакси от поколения.

Месечинке, аз спазвам канона. Но малко го пречупвам през собствената си призма и се чувствам добре и уверена във вярата си.

# 20
Ха, разбирам сега, че според някои моят брак е извън канона на църквата, защото ни кумува семейството, на което ние кумувахме предишната година. Тогава на никой от нас не му беше хрумвало да се съмнява в правилността на желанията ни.

Хайде да не се впускам сега и аз в тълкувания на нещо, за което нямам правилното висше образование, но да споделя все-пак, че за 12 години брачен живот (вкл. църковен) се чувствам добре със себе си, с Господ, със семейството си и с кумовете си. Доколкото знам, и при тях е така.

# 21
Стана ми интересно. Вие по какво съдите, че канонът не разрешава? В Библията ли го пише, някой свещеник ли ви каза и какви са точно аргументите? Или просто не може...

Единственото ограничение, което аз виждам в случая, е заради родство. Значи кумовете не са били женени, когато са кумували, но заради участието в тайнството, вече са сродени. Не е разрешено те помежду си да сключат църковен брак. А такааа  Laughing  

Ако все пак на тях им се разреши да сключат брак, няма ограничение върху това, кой да им е кум. Кумовете (т.е. предишните кумци):
1. са кръстени
2. имат църковен брак
(няма ограничения за родство между кумове и кумци)

Аз не съм вярваща православна християнка, но ми е интересно. Канонът трябва да се разбира, преди да се прилага  Peace

ПП Единственият проблем е, че кумът трябва да е духовен наставник, да има опит в брачния живот и т.н., така не се знае кой кого ще съветва, но не ми изглежда това да е проблем на църквата  Wink

Може това да е имал предвид попът, но така ми каза. Слава богу, че нямах църковен брак с кум кумеца, че друга църква нямаше и не знам,как щяхме да сменим попа Laughing Но попадията изобщо не бе за сменяне Laughing Но пък на Заговезни щяхме да си ходим два пъти на гости при взаимно кумуване. Laughing За мен е важно да спазвам ритуалите, които кумците желаят, защото не знам,колко голямо значение има това за тях. А това за мене е вид уважение. Моите желания са си мой проблем. Но хвана ли се на хоро, го играя докрай.

Общи условия

Активация на акаунт