Август 2009 - тема №61

• 15 559
  • 298
  •   1
Отговори
# 45
Лелеее, като слушам как всички родили за няколко часа, само аз ли се мъчих 10 часа с яки контракции на 3 минути и по повече от минута????  #Crazy #Crazy #Crazy

И аз, и аз  Flutter Даже аз 16 часа раждах.

Да и на мен ми е интересно, дали ако сега започна да се цедя, ще се увеличи ли кърмата?

# 46
  • София
   Започвам с отговор, че изцеждането в никакъв случай не е показател за това колко ще изяде бебчо ако суче от гърдата, затова няма смисъл да се мъчите да цедите и да преценявате по това колко кърма имате или колко изяжда бебенцето.
   Другото което е много важно е да се кърми на поискване, тоест толкова често колкото бебчето иска, нооо.... Има едно но, за бебенца под шест седмици, ако спят по повече и нямат минимум 8 кърмения за денонощие то те задължително трябва да се будят за да хапват. Нормално е да има една по-голяма пауза през ноща от 4 часа например, но не и 8-9 часа. Причината е че в началото може да са по поспаливи от жълтеницата и съответно да не се будят и да не ядат, от което стават още по сънливи. След първия месец вече спокойно може да се остави бебенцето само да си направи режима и да спи колкото то иска.
   Много е хубаво да се следят памперсите ако бебето е само на кърма, без вода или добавки. След шестия ден трябва да има поне шест добре напишкани памперса, трябва да тежат колкото ако изсипете три супени лъжици вода в празен памперс и поне 2-3 наакани памперса.Ако имате достатъчно на брой хранения и пълни памперси значи всичко е ок  Simple Smile
   За меките гърди и количеството кърма. Ако не се изцеждате и сте оставили бебчо да регулира лактацията е нормално след известен период вече да не усеща това препълване на гърдите. При всеки отнема различен период от време, на мен този път като второ раждане и кърмене много бързо след ужастното препълване 3-4 ден ми се регулира лактацията и на петия - шести ден след изписването гърдите ми вече си бяха мекички. Това в никакъв случай не означава, че няма кърма и е напълно нормално при установена лактация.
   Най-доброто което може да се направи за увеличаване на кърмата е именно честото кърмене, наистина няколко дни може да ви се струва, че така те са меки и няма нищо, но именно това е сигнал и стимул за организма да произвежда още и повече мляко. Водете се по бебчо и го оставете да суче толкова често колкото то иска, разбира се с уговорката да има поне 8 кърмения за денонощие, но е нормално и да са по 10-12 при новородените и повече.

Цитат
Aila, докато си на линия да те питам. До вчера ми течеше кърмата като за световно, днеска малкия яде през два часа и гърдите ми даже не мим остава време да станат твърди. Не съм се цедила от снищи. Възможно ли е да ми намалее дотолкова изведнъж кърмата? Малкия среди един час изпи цялата гърда, че чак изглеждаше че не му стига. Не съм му давала другата, не плака, което означава, че се е напапал, но много се притеснявам. Ако взема да се цедя сега, дали ще се увеличи кърмата? Вчера изцедих 100 мл. от едната гърда, ако малкия яде по цяла гърда и е гладен след 2 часа  #Crazy или много ми е намаляла кърмата, или малкия е ладник от класа. А е само на седмица още  Rolling Eyes
   В определени седмици и месеци от живота на бебчето има т.нар скокове в растежа или лактационни кризи, когато рязко се увеличава нуждата от кърма на бебчо и той има желание да суче по-често за да се увеличи количеството на кърмата. Най-доброто и правилно нещо е да отговорите на нуждите на бебето и да го оставяте да суче колкото пъти иска, обикновенно за няколко дни нещата се регулират. Предлагайте на всяко кърмене и двете гърди колкото често иска бебето и скоро ще преодолеете този скок.
    И за всички мами искам да ги успокоя, че първите шест седмици от живота и кърменето на бебчо са най-трудни. Опитайте се да не се предавате и да издържите и почти винаги след това майките споделят, че всичко е станало много по-лесно и те изпитват вече удоволствие от кърменето, а не като в началото когато може да има повече или по-малко проблеми и притеснения  Simple Smile

# 47
  • София
Лелеее, като слушам как всички родили за няколко часа, само аз ли се мъчих 10 часа с яки контракции на 3 минути и по повече от минута????  #Crazy #Crazy #Crazy

Да и на мен ми е интересно, дали ако сега започна да се цедя, ще се увеличи ли кърмата?
  Вие дохранвате ли? Ако дохранвате и искате да премахнете добавката от АМ цеденето ще ви е от полза.
  Ще ви пусна линк към статия за постепенно премахване на добавката от АМ - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=20138
  Идеята е да увеличите броя на кърменията поне на 10 на ден, като всеки път предлагате и двете гърди и след това цедите. Изцеденото количество може да го давате като добавка след кърмене и додавате АМ. ОСновното е че намалявате добавката от АМ с 30 мл за денонощие, например с по 10 мл на три хранения и така задържате 3 дни, като през това време следите памперсите и евентуално мерите бебчо. Ако всичко е наред, отново намалявате с 30 мл АМ. Това продължава докато не остане бебчо само на кърмене от гърда и дохранване с изцедена кърма. Постепенно премахвате и шишето.
   АКо количеството АМ е малко с което дохранвате може да опитате да го премахнете отведнъж като увеличите броя на кърменията и всеки път предлагате и двете гърди  Simple Smile
   Ето и още една хубава статия - кърментео през първите шест седмици от живота на бебето - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21140

# 48
  • София
Здравейте, набързо минавам да ви видя.
Честито на новите мами, да са им живи издрави бебешорите и скорошно възстановяване..
Моя мъж Божидар се роди мъничък и не можеше да суче от зърно и какво мислите..прибегнахме до едно смешно и огромно зърно на Авент и чак си го взех с мен от родилното. После както знаете с оказа, че нямам достатъчно кърма и минахме на АМ, само сутрин се изцеждам по 2 часа...20 мл. Но не се отказвам. Снощи ни падна пъпчето  newsm44 newsm44 newsm44 newsm44..голям страх ме беше от тоя пъп..сега остава предизвикателството с пишоната  Grinning Да ви питам, пак със спирт и топоцин ли се маже пъпа като падне?
Ние сме с по-тежка жълтеничка и давам по малко глюкоза 5 % разтвор.Ама не пие много ..не му се пие явно.
За акането..не бяхме 3 дни и му дадох Фризовом, което разхлабва и вече сме в крак..по 2 пъти..не е много , но поне не е обезпокояващо.
Джули, айде мила, утре да ти е на късмет и да гушкаш бебока!
Ще ида да се поизточа, че само сутрин май не бива..
После ще пиша...целувки
  Преди това със силиконовото зърно ли кърмехте? При използването на силиконово зърно има някои тънкости и особености и проблеми които може да доведе използването им.
  Много е хубаво и важно, че бебчо вече расте. Може да погледнете и вие статията за постепенно намаляване на добавката след като се види на консултацията, че вече няма проблем и растете. А дотогава е хубаво да предлагате гърдата и да цедите за увеличаване на количеството кърма и поддържане на лактацията.

# 49
Aila, направо си златна. Успокоих се. Аз не дохранвам, засега малкия даже пие само от една гърда на ядене, досега и нея не можеше да изпива, днеска за сефте не ни достигна.
А това, че толкова отслабвам може ли да повлияе на кърмата? Откак съм си вкъщи от 3 дни съм смъкнала почти 2 кила, ям нормално, но нали не спя много. Сега съм 52 кг и ако продължава така се притеснявам да не ми намалее кърмата. А не мога да се тъпча, че ми става тежко  Shocked

Лелеее, като слушам как всички родили за няколко часа, само аз ли се мъчих 10 часа с яки контракции на 3 минути и по повече от минута????  #Crazy #Crazy #Crazy

Аз откарах 26 часа от началото на контракциите, но в началото не болеше много.
Абе важното е, че сега гушкаме мишочетата живи и здрави.

Иринка, четох за твоето раждане, и тук е същото, отделна стая, лекарка и сестра, която се грижат само за теб, таткото може да е с теб през цялото време, и тук има същите възглавници. Общо взето идилия.

На нас пъпчето ни го махнаха още в болницата. Незнам защо тука е такава практиката, не го оставят само да падне  newsm78
Я кажете, някой знае ли какви плодове е добре да се ядат. Знам, че не трябва д се ядат мъхести плодове - праскови , кайсии, малини, ягоди, гроздето надувало, бананите запичали, сливите предизвиквали газове  newsm78 . Е само ябълки и круши ли може да се яде? Вие какви плодове ядете?
А ядете ли овесени ядки?

Последна редакция: ср, 26 авг 2009, 18:10 от tracy_t

# 50
Айла, страхотна си!! Точно това е номера - честото предлагане на гърдата! На мен твоята колежка Ася даже ме караше да меря памперсите за 24 ч, за да се ориентира дали е ок количеството.
И на мен гърдите са ми меки, но това въобще не ме притеснява, не изцеждам, а давам на бебо често да суче!
И без изкуствени зърна благодарение на Айла и Ася!!!   bouquet   bouquet   bouquet

# 51
Здравейте мамчета искам да се похваля!

Имам си племенник 3700кг  -     51см,майка му е вашата съфорумка Лили с ник A_S_Y 77!
Само за това се включих!Аз съм от НОЕМВРИйките!  bouquet

# 52
леле,колко много сте изписали ,а аз не мога да седна на компа,май аз съм наи-неорганизираната майка ooooh!.Но когато мога ви чета и много ви се радвам.Митко и тои се храни на 2 часа,понякога на 3 както доиде,не мога да му направа режим защото значи да го държа гладен а това е недопустимо Naughty.чао за сега,че малкия се събуди и сега ще ревне за цица Laughing       ЧЕСТИТО НА НОВИТЕ НИ БЕБЕНЦА!!! baloni

# 53
  • София
Цитат на: Bagneto в Вторник, 25 Август 2009, 23:42
Цитат
За кърменето и отслабването[/b] - какво пречи кърменето на това? Даже спомага, понеже самият процес на формиране на кърмата изисква доста енергия. То не е казано, че човек трябва да се тъпче като свиня, докато кърми... Аз съм почти само на домати, кисело мляко и пържолки (ям веднъж-дваж и то не стигам до цяла порция ядене), постоянно се движа, а сега чакам да отида на преглед след една седмица и да започвам с велоергометъра и коремните преси. Доколкото знам е важно да се балансира лежането и спането с движението. Още си спомагам с витаминки за кърмачки, фолиева киселина и лактогонен чай. Дечко хапва по 110-120 грама кърма на ядене (меря го на кантар).   Айла, помагай по този въпрос...
  Какъв е въпроса точно? За това дали кърменето пречи на отслабването чисто математически ако се яде едно и също количество храна и се съпостави една кърмеща и некърмеща жена, то първата ще отслабва например ако другата си запазва кг. Просто производството на минимум 750 мл кърма за денонощие си изисква ресурси. Аз съм много слаба но такава ми е структурата и метаболизма. Нормално съм 45 кг, и двата пъти качих по 20 кг и два месеца някъде след раждането съм си отново 45 кг, само леко ханша ми остава да се прибере. Важно е докато се кърми обаче да не се спазват диети и да се яде колкото може по-здравословна и полезна храна. Има мами които обаче изпитват силен глад докато кърмят и ако прекаляват със сладкото или тестеното и са с предпоставка към лесно качване на кг може и да пълнеят докато кърмят. Движението винаги е от полза  Smile

# 54
Ехааа честито и на Соня и на Аси - дето питаше дали това, дето й изтекло било тапата, на й сега  Joy Hug Да са живи и здрави бебчетата.

Браво, че има кой да ни съветва професионално за кърменето! Айла благодарим ти  Hug  bouquet

# 55
Здравейте,момичета Simple Smile.На мен нещо не ми остава много време вече.Бебо става все по-неспокоен с тези колики и като е буден все съм покрай него.На вън спи по 3 часа без да се събуди,но в момента в който спра количката започва да мрънка.А приберем ли се вкъщи веднага се окорва.Днес успях да поспя с него,че доста безсънни нощи ми се насъбраха.Татито го няма и се налага да се оправям сама,не че като е тук ми е от полза де Laughing.Тежичко ми е ,но започвам да свиквам.Дано скоро започне да спи повечко нощем и не се налага да ставам през 3-4 часа Praynig
tracy_t ,аз ям и праскови,но си ги беля.
Честито на новите мами   bouquet

# 56
Честито на АСИ! да й е жив и здрав бебока и много да ги радва с тати!

Честито и на Сончето! Бързо възстановяване и послушно бебе!

# 57
Честито на всички нови майчета, да са им живи и здрави децата.

Абе човек като реши да не гледа само форума и вие сте писали ли писали...

# 58
  • Sofia
Честито на новородилите мами!   bouquet  bouquet  bouquet Да са им живи и здрави бебчетата, а те бързо да се възстановяват!  Hug  bouquet Hug

Италиана, аз изтърпях първо майка ми 5 дни у дома, после и свекито беше за 5 дни. След това ги изпратих да си ходят по живо по здраво, като им казах, че вече можем да се оправяме сами с таткото. И така сега сме си много добре, двамата си се оправяме.  Grinning

# 59
Честито на всички нови майчета, да са им живи и здрави децата.

Общи условия

Активация на акаунт