ДЕКЕМВРИйската тайфа стиска палци за ПОЛИ и Точицата

• 12 842
  • 307
  •   1
Отговори
# 75
  • тук
Eee, не е честно  Rolling Eyes Аз мисля, че също разбрах, още повече си говорихме по темата на срещата
но си признавам, че съм Мечо Пух - колкото повече, толкова повече и се лутам като луда, но съм си такава

Много ми става криво като се започне по-остър дебат, защото е напълно излишно - нали светът е хубаво място за живеене, понеже е шарен и с много мнения и позиции;

все си мисля, че FROLIC я няма заради онзи спор; Lassi, ти си пич, нали няма да се разсърдиш и да ни напуснеш сега ?!?

# 76
Ласи, стига бе момиче, не се излагай сега да се правиш на ощипана госпожица Naughty

момичетата не са те нападнали...всеки изказва мнение и ти не се връзвай....май освен на мен и на теб са ти в повече хормоните.... Wink

ако се ограничиш само в картинки и "многообичаните" ми поздрави и записчета....аз ще те банна, обещавам ти го Hug

# 77

Жалко, че така се получава - ще имам предвид занапред да се ограничавам в поздравите и закусчиците.

Това вече го приех лично, въпреки, че аз самата съм от тези, които често пускат закуски. Не обичам да се обяснявам, но и не обичам хората да остават с грешно впечатление.
Не виждам някъде да съм написала, че всеки има право на мнение, но то трябва да съвпада с общото. И защо винаги, когато има несъгласни с нещо, трябва да се фръцнем и да кажем, добре, аз повече няма да пиша или да споделям. Или най-малкото ще бъда по-внимателна, какво пиша. Tired
портман, аз също мисля, че Фролик не пише точно по тази причина.
Пускам нещо за разведряване, откраднато от една друга тема.
http://www.vbox7.com/play:400e917e

Последна редакция: пн, 31 авг 2009, 14:19 от Choosy

# 78
Привет и от мен!
Отдавна не съм се включвала, но си запазих правото да ви шпионирам когато мога!  Wink

Относно това дали е рано да коментираме някоя тема (която и да била тя) свързана с бременност, кърмене, хранене или каквото и да е с бебета не мисля че ни е рано! Ей мами нали всички сме малко бременни вече, накъде повече... нищо няма да ни е излишно! Колкото повече-толкова повече, както казва мечо Пух! Докато пиша виждам че portman също го е казала!
А да не ви кажа като ви чета колко още въпроси изникват в главата ми! Така че аз лично съм благодарна на всички споделящи инфо и личен опит  Hug  но стига по темата да не разводнявам...

Lassi хич не се обиждай това че темата предизвиква дебати е добре, повече глави, повече гледни точки! На мен лично това ми допадна защото точно това предизвика повече мами да споделят опита си и за кърмене, и за педиатрите,и за АБ. А твоите постове с инфо винаги са били много полезни и изчерпателни не ни лишавай от тях, а и винаги съм те подозирала, че имаш някакво мед образование  Peace и аз съм учила, но уви не помня колкото теб!

Darlin` и ти да споделиш после как е минала лекцията “Първи грижи за новороденото в болницата и у дома”, лале това най-много ме плаши какво ли ще се правим като се приберем...  Rolling Eyes но и аз съм си една паника... #Crazy
Честити покупки на всички! pebs ЧРД и на твоята малка принцеса на патерички! Да ти е жива и здрава, полушна и да помага в грижите за бебо!

Да се оплача и аз.. от невероятни болки в ставите всичко около таза е.. нзн дори как да го обясня, като пристегната с менгеме съм, понякога като се местя имам чувството че ще строша някоя кост ако продължава така съвсем ще се обездвижа до края  Sad и от време на време пак ми е  Sick но пък нищо не връщам за рекламации ами си трупам ли трупам... накрая ще взема да се търкалям  Joy кантара вече хич ни ми е симпатичен приятел, взема да се превръща във враг! Tired

*MILADY*  по назад четох че твоята беба е седалищно и при мен е така като ходих на ФМ ми казаха да лежа и спя на ляво за да се обърне, е нзн дали се е обърнал бебока тъй като го усещам навсякъде, реших да споделя че пробвах с упражнението на evil и бая се поузорих сега пак си спя на ляво  Laughing

eta нека ни е честито навлизането в новия месец и последно тримесечие! По леко и безпроблемно бременеене за всички ни!

portman винаги ме зареждаш позитивно!  Hug

Моля се за Поли и Точица какво ли става с тях.....!?

Е, пожелавам на всички ви приятна седмица и мнооооого усмивки! Радвайте се на живота!

# 79
Ласси,ако аз съм те засегнала ,искам да ти се извиня.

Не дей да си тръгваш ,форума го правят хората в него,и е хубав защото сме такива каквито сме.Нека да спорим,дискутираме,споделяме опит. Няма лошо.
Не си тръгвай-ще липсваш. Heart Eyes

# 80
  • Сливен
здравейте момичета! Днас съм особеннноо щастлива,след последната консултация  която беше днес  сутринта вече може да ме впишете със сигурност в мъжкия отбор!!!! Бебето е добре,върви с 1 седмица по голямо,но това няма значение! Дано всичко е нормално до края.  Heart Eyes  Hug

# 81
не ,че някой ме е назначавал за адвокат на ласси , но никъде не видях да споменава , че не трябва да търсим и набавяме информация по всички въпроси, дори напротив !

относно кърменето -четете медицински публикации , книги , ходете на платени или безплатни лекции , училища за бременни и т.н. , изобщо набавяйте инфо от компетентни източници .ета:
"..... трябва да се чете и обсъждат въпроси като кърмене, хранене, забелване на пишлето, осоляване ако щете.  
Само след няколко месеца това ще са реални проблеми пред нас.

Да, няма как да знам ще засуче ли тоз хайванин малкия, кога ще ми слезе кърмата и т.н., и т.н. Обаче пък месеците, които сега тъй или иначе са ми свободни смятам, че съм длъжна да се подготвя оптимално - както с покупки, тъй и с информация
."- напълно съм съгласна !!!

а ние тук ще си споделяме и ще опитваме да си помагаме ,но  може да говорим основно от собствения си опит , който за други да се окаже безполезен или дори вреден -"за менписанията във форума не са референция (а в графата "една жена каза )"  - но пък и това е вярно , нали?!

и ако ще си говорим истината "право куме та в очи" , ще има мами , които по сто различни , но  основателни причини няма да успеят да кърмят . и , простете откровенността ми , но ако направят глупостта да се вържат на вс. описани ужасии които уж следват храненето с АМ , това би довело до депресия , която особено в първите месеци след раждането може да бъде сериозна и дори опасна  и/или пък да остави горчивото чувство на вина и угризения за цял живот .

"Бебетата, хранени с адаптирано мляко, боледуват много повече от кърмените. При тях бактериалните инфекции се срещат 10 пъти по-често, менингитът – 4 пъти, диарията – пет пъти, ушните инфекции – 3-4 пъти по-често. Всички долуизброени болести се срещат 4 пъти по-често при изкуствено хранени бебета: дихателни инфекции, синдром на внезапната бебешка смърт (SIDS) , алергии, астма, диабет тип І, рак в детска възраст като лимфома и левкемия, болест на Крон, колит, множествена склероза, екземи, ревматоиден артрит и други."
и
" Деца, които са били кърмени, имат по-висок коефициент на интелигентност. "
е , какво е това сплашване ?! само си представете както сте нахъсани и твърдо убедени в това , какво става ако по каквато и да е причина се наложи хранене с АМ ?!

"Съгласна съм, че майките имат нужда от практически съвети по отношение на кърменето, но не и от псевдонаучни лекции - абсолютно невярно е твърдението, че алергените са натрупвали в мастната тъкан - по тая логика слабите хора не трябва да имат алергии, а пълните задълже трябва да са алергични, или пък човек ще си реши проблема с алергията като свали няколко кила..."- ето една заблуда , хваната от ласси . тя обаче , има медицинско образовние , ама останалите дето нямат ?!

уверявям ви , че дори с шише в ръка може  да гушнете своето бебе , то да усети ритъма на сърцето ви и цялятя ви обич и да ви дари с блажен и благодарен поглед сякаш сте центъра на цялата вселена .
това не харесвам в кампанийността за насърчаване на кърменето -  разпростроняването на  инфо , което в по-голямата си част е най-малкото преувеличено или откровено невярно .пример:

"Децата, които са били изключително кърмени през първите 6 месеца от живота си, много по-рядко страдат от болести на дихателната и храносмилателната система. При тях много по-рядко се срещат инфекции на дихателните пътища, пневмония, грип, разстройства и алергии."
"• Децата с остър апандисит обикновено не са били кърмени!"
"• На една година, кърмените бебета са по-слаби от хранените с адаптирано мляко, и вероятността на развият наднормено тегло по-късно, е минимална
."

обаче , нали увереността в собствените сили и положителното мислене са предпоставка за успешно кърмене ?!затва му е "рано"  , според мен да говорим за евентуални проблеми . но сега или след време съм готова да помогна със различни хватки , проверени в практиката , пък дано наистина успея да съм полезна на някого !

уверявям ви ,че чета всяко едно мнение и ми е интересно и важно , просто в случая използвах цитати на ласси и ета .
jani85 , добре дошла в редиците на бъдещите свекърви  Laughing!

Последна редакция: пн, 31 авг 2009, 15:36 от oska

# 82
jani85, честито stork-boy
Choosy, много готина песничка  Laughing Hug
Иначе едва удържам на порива да се кача на първия самолет обратно за България. След няколко дни ще ми мине... Crazy
Darlin`, ще чакаме да споделиш какво си научила на лекцията.
Във връзка с това и аз намирам полезно споделянето на различни мнения и опит. А после всеки сам ще си преценява за себе си.
oska, радвам се, че се включваш пак !
evil, как мина кръщенето ?
pebs, много хубаво тържество сте си направили. А колко сте красиви с Лизи !
Ето и първият портрет на спящата Леа  Wink :

# 83
  • Велико Търново
Здравейте момичета!

Брей няколко дена да ме няма и не едвам ви изчетох, много сте активни браво  Hug

Иска ми се да не забравя нещо от всичките прочетени неща, но знам че няма да се случи,
така че ще ме прощавате.

Добре дошла на новата мама, лека и безпроблемна бременност  Hug

Честити покупки на всички (да не ви изборявам поименно, вие се знаете кои сте Simple Smile)

Честито на всички пропуснати от мен рожденници, гледам не са малко и специално за
малката сладурана Лизи на Пебс.

Елфче какво да ти кажа, не мога да те посъветвам нищо, но пък мога да ти пратя една
успокоителна виртуална  Hug. Дано всичко с теб и бебка е наред занапред. Трогната съм че
помниш моите притеснения от предния месец.

Милейди с риск да се повторя отново и да разводня темата, ама така успокоително ми
идват тези твои постове, думи нямам  Hug.

Оска къде се губиш бях почнала да се притеснявам вече за теб. Дано Васил се е оправил
вече  Hug

Относно възникналия дебат за кърменето, не мога да изкажа мнение, защото си нямам и
на представа как стават нещата. Точно за това съм много благодарна на всички опитни мами,
които споделят преживяванията си тук и ни прехвърлят от техния опит. И без друго почна да
ме хваща страха, че не знам какво да го правя бебето като се приберем  Embarassed Но пък се
надявам да се учим взаимно и естествено с ваша помощ  Hug

Иначе относно притесненията ми от миналата седмица за баткериите в урината,
стерилната ми урина се указа чиста, което ме радва изключително много.

Това е за сега, пожелвам на всички ви лека и успешна седмица!

# 84
jani85 , честит мъж   bouquet

Момичета....чудех се изобщо дали да апелирам отново към проява на малко повече зрялост и толерантност към чуждото мнение и не се сдържах....Темата ни наистина беше една от мнооого малкото в отчетните редици, радваща се на нормални разговори и обсъждани теми без превземки и преструвки и без излишни отрицателни емоционални изблици и фасони- нека се опитаме да я запазим такава  Peace Не виждам защо всеки път, когато някой изрази несъгласие с нещо, то трябва да се започва словесна битка и да има задължително обидени и наранени. Всеки е тук, за да си изкаже мнението, ако има такова по въпроса, и гласът му да бъде чут, евентуално коментиран и така.....Никой никого не е засягал лично и се надявам да остане така и за напред. Хайде да се държим зряло и да се дистанцираме от подмятания стил детската площадка "аз няма да играя вече с теб/вас"

Ласи, мненията ти винаги са интересни за четене и е добре, че поставят и други акценти и гледни точки. Безсмислено е сега пък теб да увещаваме, че да спреш да пишеш или да се самоцензурираш, за да си в някакъв общ тон (какъвто аз лично поне не мисля, че трябва да се внушава, а и за момента поне няма по мое виждане), е ненужно! Ти си голяма и разумна жена и предполагам, че като помислиш сама ще го видиш  Hug

Ай стига вече ощипани и щипещи госпожици и госпожи- я да се стягате- горският дойде и гони всички от гората Crazy   Heart Eyes

ПП. Не разбирам защо Фролик спря да пише и тя, но всеки има право на избор. Щом не му е приятно някъде никой не може да го задължи  Thinking

evita83 , ами аз само на ляво спя и лежа, ама мишока все така ме наритва в яйчниците и това си е....ще я чакам да се накани, пък да видим...Иначе аз само на колене и с вирнато д- седя по няколко пъти на ден- evil е висш пилотаж с тези позиции дето ги практикува  Laughing
Ааа- сега ще правя и друго, ама да не умрете да се хилите- ще си пускам iPOD-а със слушалки в ниската долна част на корема, че да вземе пък да се врътне с глава към музиката, ако я влече  Laughing

La Fée , прекрасница малка си имаш ти- от сега е спящата красавица  Heart Eyes

Някоя мацка ще ходи ли на тези лекции в Бейби мола? Мен ми се ходи ,но няма да е на тази, защото не мога да излизам толкова често, а на 2-ри имам ЖК.

Днес се борих цял ден да си направя блог- ей това не бях вярвала, че ще правя, за да мога там да напиша историята с раждането, че да не товарим темата тук. Като се сборя с всичко и съм готова ще се отбележа  Peace

# 85
  • София
Много хормони, много нещо Mr. Green
oska много ми липсваше тия няколко седмици - и Ласи също ще ми липсва ако позачезне - е това ми е мнението по въпроса за кърменето - разбирайте ме както искате.
А конкретно познавам много кърмени бебенца - болни и алергични, познавам и майки дето хранеха с АМ - пък дечичата здравички и в никой случай не нискоинтелегентни.
Хайде да не слагаме рамки - препоръчително било минимум 6 месеца, е ако не може, ако не стане какво - да се самообесиме ли ooooh! Аз нямам такива намерения - ще пробвам и ако стане, стане, ако ли не здраве Heart Eyes
Е - наплашихме мацките с първо бебе - Скрай - няма страшно Wink като се приберете ще разбереш и усетиш какво да го правиш бебето - то това по курсове не се учи, ами идва отвътре.

Аз лично вече веднъж споменах,че ходих на една лекция на въпросната ЛЛЛ и останах леко изненадана от наизустените неща които чух от двете надъхани дами, плюс факта че не можаха да дадат конкретни отговори на конкретни въпроси от битието Shocked

# 86
Подкрепям апела на *MILADY* !  Peace
Ауу, блог !!! Очаквам с голямо нетърпение "пускането" му  Sunglasses

scrye , радвам се, че резултатите са добри !

# 87
jani85, камиончета ще карате, а? Party Честитка!

Lassi, момиче... я не си го слагай на сърце... едно недоразумение. Ако трябваше и аз всеки път да си "тръгвам" при всеки конфликт .. ехееее ..  Peace

La Fée, сладурка спяща ... ние на 7-8-ми септ ще сме отново на преглед и ще видим дали и мойта доки ще потвърди розовелката ми ooooh! Ако и тя каже, че имаме шунда (това го казвам заради Choosy) Crazy тогава ще възобновя загадките с именцата, да видим дали ще познаете нашто заглавие Party

За лекцията - интересно беше, не точно това, което очаквах от заглавието обаче... Аз си мислех, че ще бъде на тема "Какво аджеба да го правим бебето като се приберем вкъщи" Joy
Първата част говореха за ваксините до 12 месечна вързаст, против какви заболявания и т.н. като нямаше как да не се направи и малко реклама на една "супер модерна, съвременна, всепризната в над 80 страни комбинирана ваксина, най-доброто, което можем да направим за детето си!!! ооо дааа!!! против цели 5 заболявания и само с 2 боцкания!!!! ще спомена само името й PentaXim" (ако някой се интересува повече, ще кажа каквото съм запомнила подробно или Гугъл педполагам ще каже повече). Тук не ми беше особено интересно, защото точно пък вчера си купих септемврийския брой на сп. "Моето дете" и там има цяла статия и таблица с възраст/васкини. Демек - вчера го четох същото  Peace
Втората част беше най-интересната за мен - "Норми и патология от 0 до 12 месечна възраст" (тук трябва да извадя записките да погледна, ще се опитам да сортирам нещата в кратък вид):
- дихателна честота 40/60 вдишвания в минута
- 80% от телесната маса на новороденото е течности!
- спадане на теглото с 10% в първите дни
- полова криза - при момиченцата че се получава изтичане на жълтеникаво-белезникав секрет от влагалището, което да не притеснява майките
- и понеже коластрата съдържа много белтъчини, се налага ОВОДНЯВАНЕ ( тоест вода се дава от самото начало) - 5% разтвор, тоест на 100 мл преварена чешмяна вода се слага 5 гр захар.
- дава се 15-20 мин след кърмене и до 30 мин преди следващото кърмене.
- водата се преварява до 6-тия месец и се прави стерилизация 1 път на 24 часа. След 6-тия месец се дава ЧЕШМЯНА ВОДА, не изворни или минерални, защото хлора се "спестява", но се получавало натрупване на други елементи, които не било добре.
- за каляване в стаята, където е бебето, да е не е повече от 22 градуса, иначе нормално е 25*С.
- ако бебето е здраво (без проблеми) може да излиза навън дори и на 5-тия ден след раждането, стига да е адекватно облечено дори и на минусови температури.
- август/септ е най-доброто време за море и почивка - като детето трябва да е голо и босо и да влиза във водата на морето, да стои умерено все пак на слънце, за да произвежда вит Д.

Хранене и хранителен режим по месеци:

1 месец - стомахчето е с вместимост едва 10-15 мл;
                        - 7х3часа кърмене (7 пъти през 3 часа), оводняване, нощна пауза - 5 часа.
                        - първото хранене за деня да не е по-рано от 5ч сутринта.
                        - като цяло дневен прием трябва да има 240 мл
                             - тоест 7х15 мл - 105 мл кърма и допълнително още поне 120 мл вода.

- коликите се появяват към 15-тия ден и отшумяват до 25-30-тия ден.
                        - поява на пъпна херния, ползване на лепенки, оправя се за 15-20 дни.
                        - може да се дават плодови сокове от 25-тия ден на HIPP (най-добре за периода)
                                  - първи ден - 10-15 мл
                                  - втори ден 20-30 мл
                                  - към пети ден вече 60 мл, като му се дава на детето да се напие, ако му се пие (да не се прекъсва).

Охх.. малко да си почина от писането... ако представлява интерес, ще допиша за следващите месеци.... ooooh! Сега отивам да хапна, че сМе гладнИ  Flutter

# 88
  • Велико Търново
Elf Princess и аз на това се надявам, че ще ми дойде отвътре, пък дано не се излужа нещо Simple Smile

La Fée благодаря ти, ти май вече си на френска земя, айде добре завърнала се,
че май забравих да те споменя в предния пост. Малката принцеса наистина е като спящата
красавица Simple Smile

*MILADY* чакам с нетърпение блога - от всеки разказ за разждането, който съм прочела
до сега винаги съм научавала нещо ново, така че със сигурност ще ми е от полза и доста интересен.

# 89
oska, докато ровех в хладилника видях цитатите в поста ти. Аз пък ще ти кажа, че всичко цитирано в червено е вярно и си е така!!! Не смятам, че е просто начин за сплашване, а показване на фактите. Това е с цел  да се вразумят майките, решили да хранят с АМ, при наличие на кърма и без проблеми. Тези, които не желаят да кърмят, подикнати от егоистини причини, мислещи за себе си, а не за детето си ( повярвай, в днешно време има мнооооооооог такива). Тези цитати целят да ги цапнат поне малко по себелюбивия коконски мозък и да се вразумят. То е същото като да раждат със секцио в 7-ми месец, щото да не разваляли фигурата ... лиготии...

Общи условия

Активация на акаунт