Добре дошъл, Борис! (Априлки 2006 дочакаха Морко)

• 28 149
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Поли, доколкото си спомням Аги/Чаено момиче/ беше публикувала някакви изследвания, но не знам дали някой знае какво означават самите съкращения.

Вчера бях на нашата родителска среща. Много съм развълнувана, не знам защо. Много силно впечатление ми направиха някои забележки на госпожата към родителите - някои деца ги водя след 9:30-10 ч.; не им носят резервни дрешки; не взимат мръсните дрехи и пижами; бабите пристигат в 3:30 да взимат децата, за да не страдат; около 10 деца са с бодита и памперси. Въобще цялото й отношение беше да ни накара да не се държим с децата си като бебета, да ги оставяме да ядат сами и да се събличат/обличат - всички като са в градината могат, а вкъщи знаете как е.
Запозна ни с учебната програма, имат занимания и сутрин и следобед.
Ще събираме по 100 лв. Shocked за учебни матреиали, помагала, играчки, нови олекотени завивки . В тези пари се включвали подаръци за рожденни дни и за Коледа. Ще останат и за санитарни материали.
Госпожата ми изглежда много надъхана, много сериозна, но и с много приятно чувство за хумор, което предразполага децата.  Wink

Хайде стига съм ви занимавала, чао засега.

# 301
Добро утро!
Поли, ние тук си чешем езиците над изследванията с помощта на гугъл. Най-добре лекар да ги погледне и да ти обясни.
При нас какво ново, аз бях малко болна, Симона удържа фронта. При нас се появиха в градината и допълнителни занимания по английски и приложни. Не успях да реша и я записах на всичко. Пък ще видим дали някое няма да отпадне.
Тинче, уикенда съм запазила стая в хотела, който препоръча във Вършец, по повод годишнината ни, която беше вчера. Симончето много жално ме моли снощи да вземем и нея и може накрая и да не е толкова романтично Wink Ако има да препоръчваш нещо , давай:)

# 302
  • 2 етажа над тавана
Здравейте, момичета-кокичета!

Янче, радвам се, че Симонка е удържала фронта и не се е предала на вируса Hug

Рени, при нас в градината също искат да се държим с децата вече като с пораснали и самостоятелни хора. Там повечето само се обличат, ядат, ходят до тоалетна. Но наистина вкъщи се почва едно - ти ме облечи, ти ме обуй. С Маги поне на моменти успявам вече да постигна компромиси - ако тя си обуе панталона, например, аз да й помогна за пантофите. Все се опитва да мине с номера "болят ме ръцете и не мога", но лека-полека постигаме някакъв напредък.

Иначе Маги снощи пак ми беше с Т и я болеше едното ушенце, тичах за капки, дадох панадол. Нощта мина спокойно, сутринта я водих на лекар - всичко е наред, та се надявам да е било нещо инцидентно. За всеки случай днес ще си е вкъщи и дано вече спрат тия болести, че леко лудвам Tired

И утрешния детски рожден ден ще пропуснем, за да не се влошат нещата. Confused

Айде лек петъчен ден и слънчеви почивни дни, момичета!

# 303
Янче, честита ви годишнина, да сте винаги влюбени  Hug

Аз вчера прекарах 1.5 часа в ДГ  ooooh! Викаха ни за да правим фенери с децата си. Луднах. А бях първата която тръгна, не ми се мисли другите колко са стояли още.

Да ви разправям нещо. В групата на Милена има една група момичета: Фиона, на 4.5 години, е лидерката, тя е от нашето село и има малък здравословен проблем. Още като неродена е претърпяла 2 инсулта  Shocked и едната й страна е леко парализирана (което се забелязва само като го знаеш и се заглеждаш) и е бая ниска за възрастта си, Милена е по-висока от нея а ги делят 14 месеца. Второто момиче е Жюли, с 5 месеца по-голяма от Милена. Третото е Луси, колкото Жюли голяма, от нашето село. Те бяха и в старата група на Милена и планът беше, Милена да йм стане приятелка, понеже са на една възраст. Да, ама не.
Милена често ми разправя, как те я закачили - примерно да я бият, да й клатят стола докато тя още се храни, не й позволили да играе с тях, Фиона й казала че била тъпа, че блузката й била грозна и разни такива. Мен естественно ме боли като чуя как се отнасят към нея, но в интерес на истината, аз не знам какво може да е правила Милена за да предизвиква такова отношение   Thinking Искам да кажа, че не си правя илюзии, че моето дете е винаги добро и другите са лоши  Wink
И така, Милена според нейни думи най-често си играела сама в ДГ, а като я питаш коя й е приятелка, тя казва Маркус  Laughing едно момче със силно изоставане в психически и физически аспекти поради недоносеност. И аз сега си мисля че е намерила някой който не може да се съпротивлява  ooooh! Не ме разбирайте грешно, нямам абсолютно нищо против те да са приятели, важното е тя да си има приятел пък ако ще да е едноок зелен извънземен  Wink Но си признавам че би било хубаво да се разбира добре с момичетата на нейната възраст, не е необходимо да са приятелки, но поне да не я тероризират така.
Преди лятната ваканция имаха план да местят Милена в другата група (нейната я закриха, останаха само 2 групи) но аз не исках защото в другата няма никой от нейния набор и исках да е заедно с децата с които ще тръгне на у-ще един ден.
През лятната ваканция срещнахме Луси и сестра й на площадката. Сестра й (1ви клас) като видя Милена и с висок глас каза "Милена, ти защо все блъскаш Луси?"  Shocked  По-късно питах Милена и тя ми каза че Луси първа я е блъскала  Thinking Не знам кое е вярно, но не се знае Луси какво разправя вкъщи.
И така, от време на време играят заедно в ДГ, от време на време тормозят Милена. Вчера нали бях там за фенерите  ooooh! , Милена се отегча и отиде да си играе и аз го довърших сама. Дойдоха Луси и Фиона, техните майки отсъстваха. Луси гледаше фенера любопитно, показах й го и я попитах дали й харесва. Тя вместо отговор го удари  Shocked и се хилеше. Бях в шок. Изобщо не го очаквах и не знаех как да реагирам много-много. Не мога да направя чуждо дете на 2 стотинки пред куп други майки и взъпитателки  Whistling Но наистина бях шокирана, аз на 3 години никога нямаше да посмея да го направя, още повече с възрастен! Питах я защо го направи и че не ми харесва какво прави. Тя хартията е много тънка, късмет че не се е скъсало, иначе щях да звъня на вратата йм и да го давам на майка й, да ни направи нов  Crossing Arms Фиона искаше и тя да го види, показах го и тя също искаше да го удари, прие го като игра, видя го от приятелката си, но аз бях подготвена и спасих фенера в последния момент.
На обяд говорих с една възпитателка от групата йм, която беше и в старата група. Тя тогава препорзчваше Милена да отиде в другата група, защото според нея групата Фиона/Луси/Жюли била толкова мощна, че Милена нямало да има шанс пред тях  Thinking Та я питах вчера, как Милена се вписва в новата група и по-точно как е отношението с тази банда. Добре се вписвала, но за бандата специално нищо не можа да ми каже, не била обърнала внимание и нали Милена я нямаше 3 седмици. Казах й какви са ми впечатленията от разказите на Милена и че се опасявам че те по неизвестна причина не я харесват и са я избрали за плячка, и как държанието на Люси спрямо мен или фенера го потвърди. Тя беше много учудена че Луси е направила подобно нещо, но ми го вярваше естественно  Laughing Обеща ми да обърне внимание и ще си говорим пак.

Та....какво мислете вие за тая каша? Като разправих снощи на мъжът ми за фенерската афера, той много се вбеси и беше готов да отиде при родителите на Луси за да йм кажел колко е асоциално тяхното дете  ooooh! Убедих го че това не е разумно  Mr. Green  Някакви съвети какво да направя? Дали изобщо да правя нещо?  newsm78

# 304
Благодаря ви много  bouquet

десито благодаря за линка, горе-долу поразбрах какво значат само дето открих разлики в нормите (според лабораторията са едни, а според един сайт който случайно намерих-други, та не знаеш на кой да вярваш)

# 305
Татянка, кофти ситуация.  Аз бих изчакала възпитателката да си каже мнението. Може и да не е толкова сериозно, колкото ти се струва. Поведението на Луси ме шокира и мен . Не виждам нищо лошо и с родителите да говориш, . Ако моето дете се държи така , определно бих се радвала някой да ме каже.

Смин, най-важното е да знаете , че там е вилна зона и има само един магазин, в които се продава сирене, хляб /в определени дни от седмицата и то по поръчка/ , веро и кибрит . Скоро срещнах една позната , която каза , че е ходила и много и е харесало, но ресторантът бил  скъп и наистина няма къде другаде да се хапне или купи нещо в околността.  Иначе както и преди съм казвала в Костенец , най-близкия град, няма нищо интересно, ходим само да пазаруваме. Може да посетите "Езерото" , където Балъл искаше да ходи , близо е. Най-хубаво е топлата вода, но много им е малък басейна  събота и неделя , когато е пълно е много смешно, един до друг в басейна 50 човека, като риба в консерва. Иначе минералната вода я има и във всички къщи и това е най-хубаво. Вилата ни е точно през три къщи , ако случайно решим да ходим , ще се обадя. Но малко се съмнявам . Ще кажеш после как е било.

Янче, не съм ходила, просто съм му хвърлила око. Имаме къща от баба ми в Берковица , близо до Вършец и е тъпо да отида на 15 км на хотел, но много ми харесва. Непременно посетете Клисурския манастир , на 10 км в посока Петрохан.  Може и до Берковица да прескочите, много китно градче , има и страхотни механи, където можете да хапнете. Почти цяло лято сме там.
Честита ви годишнина   bouquet и весело изкарване.

Бабъл , за съжаление тепърва започват болестите  Sad, но поне бързо да ги преборват. Дано Маги вече се е справила.

Деска, мерси за инфото, въпреки че ако ги купя ботушите на точките , ще е другия месец, лимитът ми е далеч под 2 000  Wink. Ема има същото елече на точки и затова съм си го навила на пръсти. Добре че и Нора е момиче , че номерът ми е как и тя ще ги носи след кака си и затова купувам толкова неща, та баща им се съгласява на моите прищевки - точки  Rolling Eyes.

Рени, интересно   ooooh!.

# 306
Благодаря ви много  bouquet

десито благодаря за линка, горе-долу поразбрах какво значат само дето открих разлики в нормите (според лабораторията са едни, а според един сайт който случайно намерих-други, та не знаеш на кой да вярваш)
Ами и аз незнам на кои да вярваш на кои не  Whistling То за деца границите са други ... та затова е хубаво лекар да си ги види ... аз ското гледах изследванията на моя син и в резултатите на някой показатели пишеше различни граници за мъже/жени/деца до 4 год. ...

# 307
  • София
Танче, тъй като съм била в среда на тарторки, които тъпчат по-мекошавите като мен/ става въпрос за по-големи деца, де/ трябва да ти кажа, че много се отразява на психиката на детето това. Аз бях на 11-14 години тогава, но много ми се отрази. Смятах се за втора ръка човек и години после ми трябваха да се оправя. И пак има моменти, когато се усещам, че влиянието на тия години си казва думата. Не искам това да те страска, може Милена въобще да не е такова дете, но..имай го предвид и и говори.

# 308
Татянче, аз първо бих поискала учителките в градината да се опитат да променят нещата - все пак те са свидетели на ситуацията, могат да насочат вниманието на децата в друга, по-градивна посока или директно да ги убедят да се държат по-добре с Милена. Втората ми стъпка ще бъде да говоря с родителите - ако учителките не могат да се справят със ситуацията, което при добро желание от тяхна страна (на учителите имам предвид) според мен би могло да се постигне. Ако и разговорът с родителите не помогне, бих преместила детето в друга група. Понякога средата не може да се промени и е по-добре директно да откъснеш детето от нея - травмата от промяната ще бъде по-малка от травмата, която ще изпитва поради насилието на другите деца.

# 309
Танче, подкрепям мнението на другите. Шляби е права! Peace Навремето , бяхме малки деца още, играехме пред блоа, и майката на Ирена /дете т сседния вход/ се провикна през балкона "Ама защо все Аги определя игрите? Вие нямате ли мнение? " Била съм дете, но го запомних, дадох си сметка, а съм била малка и неопитна бих казала, че явно има тартори и деца, които не че ги тъпчат другите, но определно страдат понякога от това някой да дава тон. Е, има и хора, които са изпълнители, и такива, които са лидери, в това няма нищо лошо. Но това е когато порастнем и вече сме си изградили харектер. Има такива, които страдат ако трябва да взимат решения, но и такива, които не могат да разгърнат възможностите си, само защото има тирани около тях. Ти ще прецениш най-добре как да постъпиш, но това поведение, което описваш не е добра среда за Милена и ти вече си го разбрала. Thinking това са поскоро невъзпитани деца. А ако о сега си я имат за глупачето, което ще тероризират, това ще е и в училище. Там вече ще стане ад. Така че, както и други те съветват, и аз мисля, че е редно да говориш, ако трябва и с родителите на децата, да ги озаптят малко. Ако ли не, нищо не печели с такива "приятели" заобиколена. Аутсайдер няма нужда да става, нали. Rolling Eyes

Бяхме на Витоша. На сянка си бе хладно, но на една поляна се размазахме и даже ни стана прекалено топло. Слънцето ни хвана. Тони търчеше с едно момченце по гащи и потник, по чорапи....голямо дивеене падна. Сега съм каталясала, уж да починем, но с тези деца каква ти поивка? Ако не си с бавачка няма лежане, няма въргаляне - аха да се одремеш под лъчите на слънцето и чуваш "Пикам!Пикам!Пикам!" или "Ака ми се" или "Искам вода" и всичките тези искания, които до болка познавате Joy

Последна редакция: сб, 10 окт 2009, 17:57 от Чаено момиче

# 310
Много ви благодаря за отговорите, определено много ми помагате  Hug
Моята дилема е следната: Децата не са длъжни да станат приятели, ако не се разбират или харесват, не можем да ги насилваме. Та, от тази гледна точка не мога и да очаквам от децата да включат моето в игрите и да станат приятелки. И аз не бих искала моето дете да го задължават да играе с други деца, които то не харесва.

Родителите....хм. Майката на Фиона я познавам, веднъж й споделих че децата ни май не се харесват, че Милена ми казва че Фиона и другите не я включат в игрите си. Тя беше изненадана. На следващия ден след разговора, като си прибрах детето от ДГ, ги заварих двете ръка за ръка да тичат из двора, ве едно винаги са били 1ви приятелки  Crazy 
Майката на Люси е по-проблематична. Виждам я редовно, в едно село живеем и тя си праща детето с автобуса до ДГ, та се виждаме на спирката когато чакаме буса. Любезна е, но страшно дистанцирана. Никога не почва разговори, като че ли не иска изобщо да се запознаем  Thinking Приятелката ми й е съседка и я намира за арогантна и подозира че е голяма клюкарка  Laughing Просто не знам как би реагирала ако й кажа какво прави детето й. Да не говорим че Люси пък разправя вкъщи че Милена я е блъскала, но според Милена Люси е започнала  Crazy А бе не искам да се караме  Crazy но факт е, че един ден Луси и Милена ще бъдат в един клас. За това, Юлче, не знам дали другата група ще е решение на въпроса, пък и без това са всеки ден заедно на двора двете групи  Thinking

Взъпитателките и друг път са ми казали, че деца на тази възраст (на Милена) тепърва започнали да се заиграват с други деца. Рано й било още на Милена да играе само с другите, трябвало и да си намери място в групата. И наистина все по-често играе с тях. Трябва обаче да разбера дали момичетата тормозят само Милена, или го правят и с други  Thinking Не искам да стане аутсайдер, аз бях и страдах много.

Според вас определени деца защо стават аурсайдери?

# 311
Аутсайдерите според мен са неразбрани хора. Да кажем, може би са по-притеснителни, може да са излизащи от рамката за "привлекателен човек", може да са си такива по същество и това да им харесва. Но по-скоро мисля, че са първите две причини, може и да не се сещам за други де. Моя приятелка ми бе споделила, че в 7-ми клас е станала малко аутсайдер, понеже започнала да говори грубо, пушела даже, и това довело до отблъскане от нея на хората. Да, ама тя се е осъзнала и в 8ми, когато се запознахме, беше нещо коренно различно. Явно пубертета я е лашнал, но се е опомнила много бързо. Добър човек е, много възпитана сега.
Някои са по-смотани най-грубо казано. Прсто са си такива. може и за неразбрани да минат, но това им е същностата. Или всъщност, май средата ги прави такива. Аз днес наблюдавах детето на колегата на мъжа ми. Понеже майка му си го гледа, явно се занимава доста с него, едно такова тихо е, не си пада много по говоренето. Обаче определено има малко проблем с дете като Тони - все тича, нещо го пита, иска да играят. Едно такова отговаряше с недомлъвки, гледа да си седне някъде сам, а в момента, в който реши, че не иска да ходи, започна да реве. Каза, че Тони го е ударил. И понеже Тони наистина беше до него с един клон, решихме, че наистина го е ударил. Естествено започна нашето мъмрене, защо е направил така, какво му е направил, да се извини и т.н. Но майката каза, че Тони не го е ударил, а то е решило да плаче, защото не е станало неговото. Rolling Eyes И после си говорихме с Тони, а той настояваше, че нищо не му е направил. И така, онова плачеше, а Тони стоеше малко така Rolling Eyes newsm78. Да, характер е, не е нужно всеки със всеки да се разбира. Но пък децата, които се гледат самостоятелно най-често после дават подобно поведение - не могат да намерят общ език с другите на тяхната възраст. Та в случая Милена едва ли ще е аутсайдера, просто не е нужно да се хареса с тези момичета. С времето ще намери такива, за които тя да е от значение, а и те да са важни за нея. Сега е само игра.

Казах ли ви, Тони май си е харесал една Еличка от неговата група. Аз много я харесвам на вид, понеже не я познавам като дете, но е просто невероятна красавичка. И понеже явно доса често съм й казвала името, та и той я е забелязал. И сега само ми докладва как са си играли заедно. А и майка й това казва - Ели говорела за Тони Heart Eyes Даже последния път ни каза, че щял да отиде с колата да вземе Ели, после с нейните мама и татко, и неговите /  Laughing/ да си отидат и те двамата щели да си играят самички. Ревнува ли я чак Joy

# 312
  • София
Леле, каква пустош тук, 2 дни никой не се е вясвал! Я да се разписвате бързо! Naughty

Гледам пак за лидери и аутсайдери сте заговорили. Все по-често ще я зачепкваме тая тема занапред. Исках да се изкажа по въпроса, но нещо ми е олигофренско тази вечер и не ми тече разбираемо мисълта.
Някои от вас казват, че навремето са се чувствали аутсайдери, а сега как се чувствате, доволни ли сте от това, което сте? А имате ли представа, как се развиха нещата с лидерите от вашето детство, по-добре или по-зле се справят от останалите? Ей такива неща се питам... newsm78

Всъщност, аз влязох да питам ще сформираме ли агитка за Любе? Wink

# 313
Брей, вярно много пусто тука...
Татянка, и аз препоръчвам да говориш с учителката от градината, нека тя да опита да промени нещо. Тя е тази, която има най-голям авторитет там. Дори да не искат да играят с Миленка, поне някой трябва да се застъпи за нея и да им разясни на другите, че не е хубаво да я тормозят. Навремето аз почнах градина на около 4 години (2-ра група) и то когато годината вече беше започнала и всички групички сформирани. Всички кукли се заемаха веднага и за мен не оставаше никаква роля в общата момичешка игра. Помня, че си играехме с едно момченце Цецко на "миеме миеме панички". Чувствах се аутсайдер и не обичах градината изобщо. Мина доста време, докато една учителка забеляза това и направо им каза да ме включат в играта си. И те дали, за да се подмажат, или нямам представа защо, ме наобиколиха, запрегръщаха и така бях включена в играта. Никога не станах лидерка в тази група, а не след дълго  за мое щастие се разболях от шарка и си останах в къщи баба да ме гледа  Mr. Green . Но все пак беше важно да разберат и другите момичета, а и за мен самата, че някой ме е забелязал, че знача нещо за някой, който има авторитет.

Ренка, за трети път си редактирам постинга, че все не мога да формулирам какво искам да кажа. До пубертета съм била и лидер и аутсайдер в различни периоди. В пубертета бях в някаква си своя среда. Като цяло се чувствам добре в кожата си, с изключение на дните на ПМС  Twisted Evil. Наблюденията ми върху съучениците са, че никой не се е движел като цяло само като лидер, или само като аутсайдер. На едни звездата им изгря чак в студентските години, други лека полека се приравниха към другите, но тук вече опираме до темата за себереализацията, която е различна от темата лидер-аутсайдер  newsm78.

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 02:51 от Зaрка

# 314
Привет момичета.
Приятно ми е да се запознаем  Mr. Green 2-3 месеца сигурно не съм писала. До скоро не бях и чела изобщо в темата, ама почивните дни попрочетох малко назад, че да не се излагам Simple Smile
Ние се местихме в нов дом през август и от тогава не съм си пускала компютъра вкъщи, а на работа работата ми се удвои, че колежката излезе в майчинство и изообщо не ми остава време за интернет. Ей тук има малко нови снимки на моите юнаци http://ekaterinap.multiply.com/photos/album/9/9 Те растат и дивеят. Митко е в предучилищна група и цяла вечер с Пламен казват букви и броят. Ще взема да ги пусна наесен заедно в първи клас  Laughing Лятото ходихме за 3 дни до морето, но водата и на двамата не им е любима и дори и краката си не топнаха вътре. На майка си мязат явно  Mr. Green Друго като, че ли не се сещам да пиша. Дано остава повече време, че по-често да ви навестявам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт